Ο Κουέντιν Ταραντίνο και το... μίσος του για τον «ανόητο, βαρετό» αθλητισμό

Σαν σήμερα: Ο Κουέντιν Ταραντίνο και το… μίσος του για τον «ανόητο, βαρετό» αθλητισμό. κινηματρογράφος.

Ο Κουέντιν Τζερόμ Ταραντίνο -γεννημένος σαν σήμερα, 27 Μαρτίου 1963- Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου είναι από του πιο ταλαντούχος ανθρώπους του χώρου.

Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο δημιουργός που με μη γραμμικές ιστορίες του, αξιομνημόνευτους διαλόγους και ωμή βία, έφερε νέες ιδέες στα συνηθισμένα αρχέτυπα των αμερικανικών ταινιών.

Ο άνθρωπος πίσω από την επανάσταση του ανεξάρτητου κινηματογράφου της δεκαετίας του ’90, έγινε πασίγνωστος για την γρήγορη ομιλία του, τις γνώσεις του για όλες τις εξελίξεις στον χώρο του κινηματογράφου καθώς και για τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις γύρω από τον κλασικό αλλά και πειραματικό κινηματογράφο.

Ο δημιουργός του Pulp Fiction, με τους Τζον Τραβόλτα, Ούμα Θέρμαν, του Reservoir Dogs, των φιλμ Kill Bill, του Once Upon a Time… in Hollywood απεχθανόταν τον αθλητισμό. Εμμονικός με τον κινηματογράφο από πολύ μικρός, ο Ταραντίνο δεν βρήκε ποτέ ελκυστικό τον αθλητισμό. «Δεν τριγυρνάω στα κολυμβητήρια, δεν παίζω πόκερ και δεν πηγαίνω σε αθλητικές εκδηλώσεις».

Το παιχνίδι είναι δευτερεύον σε σχέση με την μπύρα

Δεν έκρυψε ποτέ το μίσος του για τις αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση: «Για μένα, βασανιστήριο θα ήταν να είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθήσω αθλήματα στην τηλεόραση. Αν πάω στο Στάδιο Ντότζερ -το γήπεδο μπέιζμπολ του Λος Άντζελες- δεν πειράζει, διότι για μένα το παιχνίδι είναι δευτερεύον σε σχέση με την μπύρα και το περιβάλλον. Ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνω είναι ότι οι μέσοι Αμερικανοί θεατές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μια ταινία για τρεις ώρες, ωστόσο θα παρακολουθήσουν έναν ηλίθιο, βαρετό, φρικτό ποδοσφαιρικό αγώνα για τέσσερις ώρες. Για εμένα αυτό είναι η πλήξη στο έπακρο».

2018: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο επίτιμος αντιπρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης Μιχάλης Βιντζηλαίος. Υπηρέτησε το μπάσκετ επί χρόνια από διάφορες θέσεις, τόσο στον Γυμναστικό Σύλλογο Αμαρουσίου, στην ΕΣΚΑ, κυρίως όμως στην Ελληνική Ομοσπονδία.

2014: Στον αγώνα Αλμέιρα – Βαλένθια 2-2, ο Σειντού Κειτά της Βαλένθια σημειώνει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου, όταν σκοράρει στα 7,6 δευτερόλεπτα.

2010: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, λίγες ημέρες μετά τα 89α γενέθλιά του, ο Ρώσος Βασίλυ Σμυσλόβ, παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού.

2005: Η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ηττάται με 3-1 από την γαλλική Τουρ στον τελικό του Final Four του Indesit European Champions League στο κατάμεστο από 8.000 θεατές κλειστό γήπεδο της Πυλαίας. Την τρίτη θέση κατακτά η ρώσικη Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ που κερδίζει με 3-0 την γερμανική Φριντρισχάφεν στον μικρό τελικό.

Ήττα μετά από 8 χρόνια

1999: Η Εθνική Ελλάδος χάνει μετά από 8 χρόνια στο ΟΑΚΑ από τη Νορβηγία με 2-0. Η τελευταία ήττα ήταν στις 4/9/1991, όταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε ηττηθεί από την Αλβανία με 0-2. Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής Angel Iordanescu υποβάλλει την παραίτησή του.

1997: Η Ρουμανία σημειώνει τη μεγαλύτερη νίκη της σε διεθνές παιχνίδι τα τελευταία 24 χρόνια όταν κερδίζει το Λιχτενστάιν με 8-0 με 4 γκολ του George Popescu.

1997: Ο Cristian Vieri σημειώνει το 1.000ό γκολ της εθνικής Ιταλίας στην νίκη της επί της Μολδαβίας με 3-0 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1989: Ο διαιτητής Kelvin Morton σφυρίζει 5 πέναλτι στον αγώνα της δεύτερης κατηγορίας Crystal Palace – Brighton (2-1), όπου μόνο ένα πέναλτι από κάθε ομάδα καταλήγει σε γκολ.

1957: Αποφασίζεται στην Κολωνία, έδρα της παγκόσμιας αρχής του ποδοσφαίρου, η διοργάνωση του Κύπελλου Ευρώπης ή “Henri Delaunay”, προς τιμήν του εμπνευστή του. Όνειρο της ζωής του πρώην εμπόρου και πρώτου γραμματέα της UEFA ήταν η ιδέα ενός κυπέλλου με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων. Ο Delaunay όμως δεν πρόλαβε την πρώτη σέντρα.

1947: Ο Tommy Rogers, μποξέρ με ένα χέρι, βγάζει νοκ άουτ τον Somersby Dowst στον 9ο γύρο κερδίζοντας τον τίτλο στο Cambridge της Μασσαχουσέτης.

1927: Ο φιλικός αγώνας Παναθηναϊκός – Ηρακλής 7-1 στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας αποτελεί την πρώτη συνάντηση στην ιστορία των δύο ομάδων.

Ζητούν από τον διαιτητή να τους επιτρέψει να κλωτσάνε τους αντιπάλους

1871: Η Σκωτία κερδίζει την Αγγλία στο Reaburn Place του Εδιμβούργου στον πρώτο διεθνή “ανεπίσημο” αγώνα ράγκμπι. Στον αγώνα αυτό τα αίματα ανάβουν τόσο πολύ ώστε οι παίκτες και των δύο ομάδων ζητούν από τον διαιτητή να τους επιτρέψει να κλωτσάνε τους αντιπάλους στα πόδια, που μαζί με το πιάσιμο της μπάλας με τα χέρια απετέλεσαν, το 1863, την αιτία διάσπασης των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου και ράγκμπι.

Ο αγώνας διεξήχθη μπροστά σε 4.000 θεατές. Προέκυψε ύστερα από σχετική πρόσκληση στο αθλητικό εβδομαδιαίο περιοδικό Bell’s Weekly. Η πρόσκληση στις 8 Δεκεμβρίου 1870 έφερε την υπογραφή των αρχηγών πέντε συλλόγων της Σκωτίας. Προσκαλούσαν όποια  ομάδα «επιλεγεί από ολόκληρη την Αγγλία» σε ένα ματς 20 ατόμων με τους κανόνες του ράγκμπι.

Η αγγλική ομάδα φορούσε ολόλευκα, με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο ως σήμα, Οι Σκωτσέζοι, καφέ μπλουζάκια με σήμα το γαϊδουράγκαθο και λευκά σορτς κρίκετ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News