Επεισόδια στη συναυλία των Rolling Stones - Η κίνηση του Τζάγκερ που βύθισε τη «Λεωφόρο» στο σκοτάδι

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συναυλία των Rolling Stones έγινε σαν σήμερα το 1967 στο γήπεδο της Λεωφόρου και δεν τελείωσε. Το γιατί δεν ολοκληρώθηκε δεν έχει διερευνηθεί πλήρως μέχρι τις μέρες μας καθώς υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες μαρτυρίες. Τέσσερις μέρες μετά έγινε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών γεγονός που το ένιωσε ιδιαίτερα ένα μέλος της μπάντας…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Οι Rolling Stones ό,τι είχαν κυκλοφορήσει το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Between the Buttons» και προγραμμάτισαν μια περιοδεία στην Ευρώπη για να το προωθήσουν. Στην τουρνέ συμπεριέλαβαν και μια εμφάνιση στην Αθήνα. Η Ελλάδα βρισκόταν τότε σε προεκλογική περίοδο και η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Ακούγονταν μάλιστα ψίθυροι για συνταγματική εκτροπή.

Για να έρθουν στην Ελλάδα, λέγεται, ότι οι «Κυλιόμενες Πέτρες» πήραν 20.000 δολάρια. Την πρόσκληση ανέλαβε η εταιρία του Νίκου Μαστοράκη. Υπήρχαν πληροφορίες ότι η συναυλία ήταν να γίνει αρχικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Όμως για κάποιο λόγο, μεταφέρθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

«Ρεσιτάλ για φιλανθρωπικό σκοπό»

Κυκλοφόρησαν εισιτήρια που κόστιζαν από 60 έως 120 δραχμές. Υπήρχαν και λίγα των 500 δραχμών, ακριβώς μπροστά από την εξέδρα που θα στηνόταν στο κέντρο του γηπέδου. Σύμφωνα με τις αφίσες που τυπώθηκαν «το ρεσιτάλ ήταν υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων κ. Γεωργίου Πλυτά και οι εισπράξεις του θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό».

Τα ευτράπελα ξεκίνησαν από την άφιξη κιόλας των Stones. Την Κυριακή 16 Απριλίου εκατοντάδες νεαροί έτρεξαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να τους υποδεχθούν κι έγιναν μικροσυγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να τους απομακρύνει. Τζάμπα φασαρία. Οι μόνοι που είχαν έρθει ήταν οι τεχνικοί της συναυλίας.

Οι Rolling Stones ήλθαν την άλλη μέρα και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις.

-Τι γνωρίζετε για τον Σέξπιρ;»
«Και σεις τι γνωρίζετε για τον Όμηρο;»
-Τι πιστεύετε για τους Μπιτλς;
«Τους αγαπάμε πάρα πολύ!»
-Πως περνάτε τις ελεύθερες ώρες σας;
«Με κορίτσια!»
-Είστε αγαπημένοι μεταξύ σας;
«Ναι, απόδειξη ότι κοιμόμαστε μαζί στο ίδιο κρεβάτι.»
-Και ο Μπιλ Γουάιμαν που είναι παντρεμένος; Τι λέει η γυναίκα του;
«Κοιμάται κι αυτή μαζί μας»

Η συναυλία ήταν να αρχίσει στις 7.30 το απόγευμα. Το μεσημέρι έβρεξε αλλά αυτό δεν εμπόδισε 7- 8.000 άτομα να προσέλθουν στο γήπεδο και να πάρουν θέσεις στις εξέδρες ανάμεσα σε αστυνομικούς με πολιτικά. Άλλες αστυνομικές δυνάμεις είχαν ακροβολιστεί στον αγωνιστικό χώρο.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, εμφανίστηκαν τα ελληνικά συγκροτήματα Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five. Δυο ώρες μετά ανέβηκαν στη σκηνή οι Stones. Πρώτο τραγούδι που έπαιξαν ήταν το Last Time. Ακολούθησαν και οι άλλες επιτυχίες τους: Lady Jane, 19th Nervous Breakdown, Ruby Tuesday και Let’s spend the night together.

H παρανόηση με το Satisfaction 

Πριν παίξουν το Satisfaction, ο Τζάγκερ έστειλε τον μάνατζερ της περιοδείας τους, Τομ Κέιλοκ, να πετάξει τα κόκκινα γαρύφαλα, που του είχαν προσφέρει, στους φαν που βρίσκονταν στη Θύρα 13.

Ο δύστυχος δεν πρόλαβε να φτάσει στα κάγκελα. Έξι αστυνομικοί τον έσπασαν στο ξύλο. Όταν το επεισόδιο έγινε αντιληπτό, προκλήθηκε πανδαιμόνιο. Ο… θρύλος λέει ότι ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης ακούγοντας τον κόσμο να φωνάζει «Satisfaction», νόμιζε ότι λέει «θα σας σφάξουν» κι έδωσε εντολή επέμβασης.

Από εκεί και πέρα οι μαρτυρίες διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το συγκρότημα κατέβηκε από τη σκηνή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάποιοι άλλοι ότι η συναυλία διακόπηκε όταν με διαταγή της Αστυνομίας οι υπεύθυνοι του γηπέδου κατέβασαν τον γενικό του ρεύματος και βύθισαν το γήπεδο στο σκοτάδι.

Την άλλη μέρα ο Τζάγκερ πέταξε για το Λονδίνο, ο Τζόουνς για το Μόναχο, ο Ρίτσαρντς επίσης για το Μόναχο με σκοπό να επιστρέψει στο Λονδίνο και μόνο ο Γουάιμαν με τη γυναίκα του μείνανε στην Αθήνα για ολιγοήμερες διακοπές. Τη μέρα της αναχώρησης όμως βρήκαν το αεροδρόμιο κλειστό γιατί ήδη είχε ξεσπάσει το πραξικόπημα της 21η Απριλίου. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News