Άρης - ΠΑΟΚ: Όταν ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής μέσα στο Γήπεδο του Άρεως

Άρης – ΠΑΟΚ: Όταν ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής μέσα στο Γήπεδο του Άρεως και πάλι στις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που διεξάγεται το φετινό μεγάλο ντέρμπι στο «Κλεάνθης Βικελίδης»

Κοντεύουν 100 χρόνια που κρατάει αυτή η κολώνια των μονομαχιών ΠΑΟΚ και Άρη για τα σκήπτρα της πιο δυνατής ομάδας της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού Βορρά και η 20η Φεβρουαρίου αποτελεί μια ημερομηνία σταθμό στις αναμετρήσεις των δύο μεγάλων ομάδων.

Η αφετηρία στις «κόντρες» των δύο γειτόνων στη πανέμορφη μεγαλούπολη στην άκρη του Θερμαϊκού ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Με τον «Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Άρης Θεσσαλονίκης» που είχε ιδρυθεί το 1914 να είναι το αφεντικό στη Νύμφη του Θερμαϊκού επί έτη πολλά πριν στην πόλη εμφανιστεί ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών  μια ντουζίνα χρόνια μετά. Και ξεκινήσει έκτοτε (1926) οι αναμετρήσεις τους αρχικά για την τοπική διοργάνωση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, και στη συνέχεια για τις  πανελλήνιες κύρια μετά την ίδρυση της Α’ εθνικής στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και φυσικά στο Κύπελλο Ελλάδας όπου μάλιστα δύο φορές έτυχε να  μονομαχήσουν στον τελικό. Το 1970 όταν νίκησε ο Άρης με σκορ 1–0 (μοναδική κατάκτηση  εθνικού τροπαίου μέχρι στιγμής από τους «κιτρινόμαυρους») και 33 χρόνια αργότερα, το 2003, ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να πάρει την εκδίκηση με το ίδιο σκορ. 

Άρης – ΠΑΟΚ, γείτονες αλλά… ξένοι στην ίδια πόλη

 Ανάμεσα στις δύο ομάδες έχει υπάρξει και μία πληθώρα φιλικών αγώνων, είτε μέσω συμμετοχών σε τουρνουά τα οποία ήταν πολύ διαδεδομένα προπολεμικά και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (Κύπελλο Χριστουγέννων, Κύπελλο Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κλπ.), είτε σε μεμονωμένους αγώνες. Κατά τη δεκαετία του 1980 μάλιστα, ΠΑΟΚ και Άρης έπαιζαν σχεδόν κάθε χρόνο φιλικούς αγώνες προετοιμασίας ενώ πιο πρόσφατη ανάλογη ήταν το καλοκαίρι του 2002.

Μονομαχίες που έλαβαν χώρα σε διάφορα γήπεδα στα οποία είχαν έδρες οι δύο ομάδες. Από τη μία στην περιοχή της Αψίδας του Γαλερίου  που ήταν η πρώτη έδρα των «κιτρινόμαυρων», στο Πάρκο της Λεωφόρου Στρατού και αργότερα αρχές της δεκαετίας του 50 στην περιοχή του Χαριλάου, το πρώην «Γήπεδο Άρεως» όπως ονομαζόταν επί δεκαετίες πριν μετονομαστεί το 2004 σε «Κλεάνθης Βικελίδης». Κι από την άλλη για τους «ασπρόμαυρους» από το 1932 στο Συντριβάνι (δίπλα στο Άσυλο του Παιδιού εκεί που σήμερα βρίσκεται η Θεολογική Σχολή) πριν από την κατασκευή της Τούμπας  στην οποία πρωτομπήκαν το Φθινόπωρο του 1959. Πέραν όμως από δύο γήπεδα τα οποία βρίσκονται σχετικά κοντά στο ανατολικό τμήμα της πόλης (αντίστοιχα στην 5η και 4η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης) έχουν αναμετρηθεί επίσης δύο φορές στο Καυτανζόγλειο Στάδιο σε αγώνες Κυπέλλου και από μία φορά στο Γήπεδο του Μακεδονικού λόγω ανακατασκευής του γηπέδου του Άρη και το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων λόγω τιμωρίας της έδρας του ΠΑΟΚ. Να σημειωθεί ότι πριν τη μεταφορά των εδρών τους, τα παλιά τους γήπεδα βρισκόταν επίσης σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης και σ’ ένα εξ αυτών πριν από 57 χρόνια ο ΠΑΟΚ αν και δεν νίκησε τον αιώνιο του αντίπαλο γεύτηκε τη χαρά μια μεγάλης επιτυχίας.

 Τίτλος στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για τον «Δικέφαλο του Βορρά»

Ήταν 20 Φεβρουαρίου 1955 όταν ο Άρης φιλοξένησε την έδρα του τον «Δικέφαλο του Βορρά» ο οποίος στις 29 προηγούμενες τους αναμετρήσεις είχε μόλις πέντε νίκες, έναντι 23 των γηπεδούχων, και ναι μεν δεν μπόρεσε να τις κάνει έξι αλλά αυτό δεν τον… χάλασε διόλου. Βλέπετε στις 9/2/1955  υποδεχόμενος στο Σιντριβάνι τον ΠΟ Ξηροκρήνης, σε παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης της περιόδου 1954-1955  σημείωσε την 7η νίκη του (4-0 το σκορ με  δύο γκολ του Καραφουλίδη και από έναν των Δουκάκη και Γιεντζή) σε ισάριθμους αγώνες και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας με 21 βαθμούς, με την ομάδα του Απόλλωνα Πόντου να ακολουθεί με έναν λιγότερο.

Έξι ημέρες αργότερα (15/2) η ομάδα του Νίκου Πάγκαλου σε ένα κατάμεστο γήπεδο υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Ηρακλή και, όπως αναμενόταν, πέτυχε μια σχετικά εύκολη νίκη επικρατώντας με 3-1 ( δύο γκολ ο Γιεντζής και ένα ο Καραφουλίδης) και διατήρησε την απόσταση του ενός βαθμού από τον πλησιέστερο διώκτη που όμως είχε ένα ματς περισσότερο. Η μαθηματική εξασφάλιση του τίτλου έμελλε να έρθει στο «σπίτι» του αιώνιου αντιπάλου Άρη σε παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής. Ο «Δικέφαλος» μπροστά σε κατάμεστες από χιλιάδες θεατές εξέδρες,  αναδείχτηκε ισόπαλος 0-0 με τον συμπολίτη, σε μια αναμέτρηση στην οποία  έδειξε μεν την αγωνιστική του ανωτερότητα αλλά χάθηκαν σπουδαίες ευκαιρίες για τους «ασπρόμαυρους» με κορυφαία εκείνη στο 25’ όταν ο Κιουρτζής έστειλε την μπάλα άουτ στο πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής Δασκαλάκης.

Ο Άρης από επόμενο λεπτό αγωνιζόταν ουσιαστικά με «10» παίκτες, λόγω τραυματισμού του Παπουτσόπουλου, ο οποίος συνέχισε να αγωνίζεται, χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του. Ήταν η μόλις 2η (και μάλιστα διαδοχική) ισοπαλία των δύο ομάδων και η πρώτη «λευκή». Τον αγώνα παρακολούθησε και ο μεγάλος αστέρας των φιλοξενούμενων Λάμπης Κουιρουκίδης, ο οποίος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες ώρες νωρίτερα! Χάρη στο αποτέλεσμα αυτό ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε το 2ο από τα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα Μακεδονίας που κατέκτησε τη δεκαετία του 50.

Άρης: Γκαντίνας, Νανάκος, Ποζάνης, Γρηγοριάδης, Καντιλιτζιάδης, Στεργίου, Παπουτσόπουλος, Φυσεκίδης, Ηλιόπουλος, Παπαγγέλου, Βατσέλης

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Γερούδης, Χασιώτης, Κεμανίδης, Δουκάκης, Καλογιάννης, Μάρκοβιτς, Τσίντογλου, Παπαδάκης, Καραφουλίδης, Κιουρτζής 

Η τελική βαθμολογία

 

Την περίοδο αυτή στο πρωτάθλημα Μακεδονίας ο θριαμβευτής πέτυχε 28 γκολ συνολικά με τον Γιαντζή να πετυχαίνει τα εννιά εξ αυτών και τους Κουϊρουκίδη και Καραφουλίδη να έχουν από πέντε έκαστος ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη του εκείνη ομάδα την ίδια σεζόν (1954-55) προκρίθηκε για τρίτη φορά ( οι δύο προηγούμενες επίσης στην Αθήνα  και στο ίδιο γήπεδο  κόντρα στους ΑΕΚ και  Ολυμπιακό το 1939 και 1951 αντίστοιχα) στην ιστορία του σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος.

Το γκολ κάτω από τη σέντρα στον τελικό της Λεωφόρου

Και στις 12 Ιουνίου 1955  γνώρισε στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας» εκ νέου  την ήττα, αυτή τη φορά από τον  Παναθηναϊκό. Απόντος του αρχηγού της ομάδας Κουϊρουκίδη δεν μπόρεσε να ταξιδέψει με την αποστολή της ομάδας, η οποία αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του τελικού καθώς  ο επιθετικός του ΠΑΟΚ πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με τους συμπαίκτες του διακομίστηκε στην κλινική Ανδρεάδη στην οδό Βενιζέλου με υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο. Και μολονότι ήθελε να ταξιδέψει έστω και αργότερα προς την Αθήνα, δεν του το επέτρεψαν οι γιατροί.  Εκείνος  ο τελικός σημαδεύτηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα στα πρώτα 45 λεπτά  με τον δυνατό αέρα να επιτρέπει στο σουτ του Κουρτζίδη πίσω από την σέντρα του γηπέδου να καταλήγει στα δίχτυα του ΠΑΟΚ στο 24′ σε ένα γκολ  που περιγράφεται τόσο στις εφημερίδες της εποχής, όσο και στα ιστορικά βιβλία ως το πιο μακρινό που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στα ελληνικά γήπεδα.Τις ημέρες που ακολούθησαν το μοναδικό ποδοσφαιρικό θέμα συζήτησης στην πόλη ήταν «τι θα γινόταν αν δεν φυσούσε και αν έπαιζε ο Κουϊρουκίδης».

 

Ξανά πρωταθλητής στο «σπίτι» του Άρη αλλά με νίκη

Να σημειωθεί τέλος ότι 10 μήνες μετά τη μόλις 2η ισοπαλία στις αναμετρήσεις των δύο γειτόνων στις 18/12/1955, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε ξανά εκτός έδρας τον Άρη, σε παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης της περιόδου 1955-1956 και ο  «Δικέφαλος» με τον Ούγγρο τεχνικό Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, μπροστά σε 10.000 θεατές, πήρε την πολύτιμη νίκη, επικρατώντας του συμπολίτη με 0-1, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 61’ ο Κουιρουκίδης με τον σκόρερ να δέχεται την μπάλα από τον Χουρμπουλιάδη και με συρτό γωνιακό σουτ να νικάει τον Καντίνα.

Ο  νικητής ήταν καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού, με τους γηπεδούχους να έχουν την εδαφική υπεροχή στο πρώτο μισό της αναμέτρησης όμως  η καλύτερη ευκαιρία τους για να φτάσουν στην ισοφάριση ήρθε στο 74’, όταν ο διαιτητής Χριστοδούλου καταλόγισε πέναλτι Το εκτέλεσε ο Λιακόπουλος αλλά ο Πρόγιος απέκρουσε εντυπωσιακά! 

Με τη νίκη αυτή ο ΠΑΟΚ αγκάλιασε τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης, τρεις (!) αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Άρης: Γκαντίνας, Νανάκος, Παναγούλιας, Γρηγοριάδης, Στεργιώτης, Λιακόπουλος, Παπουτσόπουλος, Μπαλτατζής, Καλλιοντζής, Κοτσαμπασίδης, Παπαγγέλου.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Παπαδάκης, Κουιρουκίδης, Γιεντζής, Χουρμπουλιάδης.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News