Σαρίφ Ο’ Νιλ: Ο γιος του Σακίλ έχει το όνoμα, αλλά αναζητεί... τη χάρη του μπαμπά

Σαρίφ Ο’ Νιλ: Ο γιος του Σακίλ έχει το όνoμα, αλλά αναζητεί… τη χάρη του μπαμπά | ΝΒΑ

Το 2000 ήταν το έτος της καλύτερης σεζόν του. Το μοναδικό στο οποίο ψηφίστηκε MVP του ΝΒΑ, σημειώνοντας τους περισσότερους πόντους (29,7) της τεράστιας καριέρας του, εκείνο στο οποίο πανηγύρισε και τον πρώτο του τίτλο, επαναφέροντας τους Λέικερς στην κορυφή μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια.

Πολυτιμότερος και των τελικών με ρεκόρ καριέρας σε σκοράρισμα και ριμπάουντ σε πλέι οφ (30,7-15,4), ο Σακίλ Ο’Νιλ είχε πάρει το καλύτερο δώρο της έως τότε ζωής του λίγους μήνες νωρίτερα – διότι το 2000, πρωτίστως για τον θηριώδη παλαίμαχο σέντερ, είναι το έτος γέννησης του πρώτου του παιδιού με τη (για εννιά χρόνια) σύζυγό του, Σόνι Νέλσον. Ακολούθησαν άλλα τρία, ο πρωτότοκος Σαρίφ είναι αυτός που ακολούθησε τα γιγαντιαία χνάρια του κι ετοιμάζεται να γίνει επίσης ΝΒΑer.

Δοκιμαστικά από τους Λέικερς περνάει αυτές τις ημέρες ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ, αφότου έκανε ήδη προπονήσεις στο Μιλγουόκι κι ενώ επίκεινται επισκέψεις του στο Κλίβελαντ, την Ατλάντα, την Ουάσινγκτον – ίσως και σε άλλες πόλεις για workout και με άλλες ομάδες. Η βραδιά του ντραφτ στις 22 τρέχοντος κοντοζυγώνει και ο πιτσιρικάς θέλει να δείξει από κοντά στους… υποψήφιους εργοδότες του πως πέρα από το όνομα, έχει και τη χάρη. Δίχως να ζητεί και… τέτοια (χάρη, ώστε να ζήσει το όνειρο του ΝΒΑ), παρά τα πενιχρά του νούμερα στο NCAA.

Η εγχείριση στην καρδιά, η ευκαιρία των «λιμνάνθρωπων»

Μόλις 2,9 πόντους και 2,1 ριμπάουντ σε 9,2 λεπτά μέσης συμμετοχής είχε φέτος ο Σαρίφ Ο’Νιλ στο Λουζιάνα Στέιτ, από το οποίο ο 50χρονος σήμερα πατέρας του είχε «βγει» τη σεζόν 1991-92 με 21,6 και 13,5 αντιστοίχως. Ο μικρός δεν είναι σέντερ, δεν έχει τον όγκο και τη δύναμη του Σακ ούτε βέβαια το γενικότερο ταλέντο του.

Με το σκέιτμπορντ ασχολούνταν μικρός, στα 13 του ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ, στα 17 του (όταν άκουγε από παντού ότι παίζει λόγω του πατέρα του και πείσμωσε) αποφάσισε να γίνει ο καλύτερος μπασκετμπολίστας που θα μπορούσε να γίνει. Του έκατσαν μεγάλες αναποδιές, με μεγαλύτερη όλων την εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε το 2018. Μέσα στη σεζόν 2019-20 έφυγε από το UCLA επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος με τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής του, στις «τίγρεις» του LSU πλάκωσαν και τραυματισμοί.

Παρ’ όλα αυτά, είναι εδώ και διεκδικεί μια ευκαιρία ένταξης στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Η καλύτερη εμφάνισή του φέτος ήταν στον αγώνα με το Μιζούρι με 9 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 17 λεπτά, οι αραιές «εκλάμψεις» του στην καλύτερη θα του χαρίσουν μία θέση στον δεύτερο γύρο του ντραφτ – στο οποίο, όμως, οι Λέικερς στους οποίους μεγαλούργησε ο μπαμπάς του δεν έχουν κανένα πικ!

Ο τζένεραλ μάνατζερ Ρομπ Πελίνκα άφησε να εννοηθεί προ ημερών, κατά την παρουσίαση του νέου χεντ κόουτς Ντάρβιν Χαμ, πως θα «αγοράσει» ένα χαμηλό έστω πικ στη διαδικασία του «Μπάρκλεϊς Σέντερ». Ακόμα κι αν δεν το κάνει, ακόμα κι αν το κάνει και δεν επιλέξει τον Σαρίφ Ο’Νιλ, που είναι γέννημα-θρέμμα του Λος Αντζελες και μεγαλωμένος εκεί, πάντα υπάρχει και η δίοδος της μετέπειτα υπογραφής του (στους «λιμνάνθρωπους» ή αλλού) ως ελεύθερος. Γι’ αυτό υπάρχουν και τα σάμερ λιγκ άλλωστε.

Το ιδανικό για τον πιτσιρικά των 208 εκατοστών θα είναι να φορέσει κάποτε τη χρυσή και μωβ φανέλα. Εκείνη που τίμησε όσο ελάχιστοι άλλοι παίκτες όχι μόνο ο Σακίλ Ο’Νιλ, αλλά και ο Κόμπι Μπράιαντ βέβαια – με τον οποίο αντάλλαξε μηνύματα την προηγούμενη της πτώσης του ελικοπτέρου και του θανάτου του. Λέει πως έχει μελετήσει επισταμένως τις κινήσεις των (πιο κοντά στη θέση του) ΛεΜπρον Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ και Κέβιν Γκαρνέτ, διατρανώνει την πίστη στον εαυτό του και στο ταλέντο του, προπονείται τούτες τις ημέρες σκληρά, ελπίζει να μας δείξει ότι δεν φέρει μονάχα το όνομα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΚΙΛ Ο’ ΝΙΛ: Η λέξη θάνατος, η κατάθλιψη λόγω του Κόμπι Μπράιαντ και ο γέρος που έβλεπε στον καθρέπτη

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News