ΠΑΣ Γιάννινα: Χριστοβασίλη «Πούλα, φύγε!» ή «Πούλα μείνε!»;
Όπου φτωχός και η μοίρα του λέει ο θυμόσοφος λαός μας.
Όπου σοφός στην περίπτωση της ιστορίας μας, ο ΠΑΣ Γιάννινα. Και η μοίρα του, αυτή να αδειάζει από παίκτες κάθε καλοκαίρι.
Πέρα από κάθε αμφιβολία, η ηπειρώτικη ομάδα ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος της Super League. Μπήκε με το σπαθί της στα playoffs και εκεί κάθε αγωνιστική παίζει στα ίσα τους πέντε μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος.
Με προϋπολογισμό που δεν πλησιάζει ούτε στο 1/10 τους big-five και με ρόστερ που μετά βίας διαθέτει 13-14 ποδοσφαιριστές που μπορούν να σταθούν στην ενδεκάδα.
Κι όμως, αυτή η ομάδα, που έχει στήσει μαεστρικά αξιοποιώντας στο έπακρον της δυνατότητές της ο Ηρακλής Μεταξάς, φαντάζει σαν να απέχει ένα «κλικ», από το να φτάσει σε σημείο να κερδίζει πιο συχνά τους μεγάλους και να διεκδικεί με αξιώσεις και όχι στα λόγια ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Και κάπου εδώ επιστρέφουμε στην εισαγωγή μας. Το να κάνει ο ΠΑΣ κινήσεις για να ενισχυθεί και να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός μοιάζει σαν να θέλει η Ελλάδα να γίνει μέλος των G7. Δεν είναι ότι δεν θέλει. Απλά δεν αντέχει οικονομικά.
Μαζικές αποχωρήσεις κι αυτό το καλοκαίρι
Ο ΠΑΣ και αυτό το καλοκαίρι θα χάσει όλους τους παίκτες τα συμβόλαια των οποίων λήγουν, όπως τον Πίρσμαν, τον Λοντίγκιν, τον Σάλιακα, χωρίς να μπορεί να τους δελεάσει να μείνουν ή να ματσάρει τις αντιπροσφορές. Είναι η μοίρα του και είναι προδιαγεγραμμένη.
Πολλές φορές οι οπαδοί παρασυρμένοι από την αγάπη τους για την ομάδα ζητούν από τον Γιώργο Χριστοβασίλη να κάνει την υπέρβαση, να επενδύσει, να φέρει έναν παίκτη εδώ, έναν παίκτη εκεί, για να κάνουν τη διαφορά. Κι όταν βλέπουν ότι η διοίκηση δεν κάνει καμία κίνηση, τότε ακούγεται το κλασικό, «Πούλα, φύγε!».
Ο ΠΑΣ της εποχής Χριστοβασίλη
Ο Χριστοβασίλης πήρε τον ΠΑΣ το 2008 από τον Αλέξη Κούγια και άμεσα κινήθηκε για να θωρακίσει την ομάδα εντός κι εκτός γηπέδων. Την ανέβασε στη Super League, κέρδισε μία φορά την έξοδό της στην Ευρώπη, ήρθε τρεις φορές έκτη και μία πέμπτη και υποβιβάστηκε δύο φορές.
Επί των ημερών του αναδείχτηκαν από το σύλλογο προπονητές (Χριστόπουλος, Πετράκης, Γιαννίκης, Μεταξάς) και παίκτες που έφτασαν να φορέσουν το εθνόσημο (Βελλίδης, Κούτρης, Μαυροπάνος, Σάλιακας, Πασχαλάκης, Οικονόμου), αλλά και άλλοι πολλοί που πήραν μεταγραφή για μεγάλες ομάδες της Ελλάδας ή για το εξωτερικό, όπως οι Κολοβέτσιος, Χαρίσης, Κοροβέσης, Ντε Βιντσέντι και Κόντε.
Ο πρόεδρος προσπάθησε να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα οικονομικά του συλλόγου, που του έχουν στοιχήσει έναν υποβιβασμό και μια χαμένη ευρωπαϊκή έξοδο και προς αυτήν την κατεύθυνση πούλησε παίκτες, ακόμα και στην Άρσεναλ, για να αποφύγει ο ΠΑΣ τα λάθη με ανοίγματα άνευ στρατηγικής και σημασίας, του παρελθόντος και να καλύψει τρύπες και χρέη.
Γιατί δεν επενδύει ο Χριστοβασίλης στον ΠΑΣ για να γίνει το βήμα παραπάνω
Ναι, ο Χριστοβασίλης δεν επένδυσε ποτέ για το κάτι παραπάνω. Άλλωστε, κάτι τέτοιο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο θα έμοιαζε με αυτοκτονία.
Θα μπορούσε να κάνει μια-δυο προσθήκες σε περιόδους που ο ΠΑΣ έδειχνε ότι μπορούσε με λίγη βοήθεια να κάνει ένα βηματάκι μπροστά; Ναι, θα μπορούσε, αλλά, όπως το έχει στο μυαλό του το πλάνο βιωσιμότητας του συλλόγου, κλείνει τα αυτιά του στο «Πούλα, φύγε!», των απαιτητικών και επιλέγει το «Πούλα, μείνε!» των ρεαλιστών.
Ως εκ τούτου κι αυτό το καλοκαίρι θα χάσει τους καλύτερους παίκτες του και θα ψάχνει λαβράκια για να καλύψει τα κενά τους.
Γιατί, αυτή είναι η μοίρα των φτωχών…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζανκτ Πάουλι: Εκεί που πάει ο Σάλιακας – Το «πειρατικό» του κάπτεν Κλάους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιούρι Λοντίγκιν: Σώθηκε στη λίμνη και… ψάχνει (πιο βόρειο) λιμάνι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΡΗΣ: Πίρσμαν για το καλοκαίρι, αν μπορεί να κάνει μεταγραφές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης