Συνέντευξη Αλέκος Αλεξιάδης: Το sportday.gr συναντά τον θρύλο των θρύλων του Άρη

Ο Αλέκος με το χρυσό κεφάλι. Ο Αλέκος Αλεξιάδης όλου του Άρη. Η καρδιά του χτυπάει ακόμα κιτρινόμαυρα, άλλωστε ακόμα έχει την εντολή του Κλεάνθη Βικελίδη στα χέρια του: Να υπηρετεί πάντοτε τον Άρη. Ο θρυλικός Αλεκάρας, ανοίγει την πόρτα του σπιτού του στο sportday.gr και τον Παναγιώτη Γκαμπράνη, μαζί με τη γυναίκα της ζωής του, την κυρία Μαρία και τον γιο του Πάνο Αλεξιάδη σε μία ιστορική φωτογράφιση. 

PHOTO CREDITS: Eurokinissi | Γιώργος Κωνσταντινίδης 

Το ραντεβού δόθηκε στην οδό Μυκηνών. Στο πρώτο σπίτι που αγόρασε ο Αλέκος Αλεξιάδης το 1970, στην Ανάληψη. Φρούριο του Άρη ήταν η περιοχή, δίπλα στην Μπότσαρη. Κι εκεί αγόρασε το σπίτι στο ισόγειο. Τότε χτιζόταν πρώτα ένας όροφος και μετά την πώληση συνέχιζε η πολυκατοικία με τον επόμενο όροφο. Τα μισά χρήματα ήταν από το πριμ της κατάκτησης του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο. Τα υπόλοιπα τα κάλυπτε με τα πριμ από τις νίκες. Κι ο Αλέκος Αλεξιάδης έγινε «Μποτσαριώτης», πολύ κοντά φυσικά στο Χαριλάου, το δεύτερο σπίτι του. 

Έκανε ντεμπούτο στον Άρη σε ηλικία 16,5 χρόνων και ήταν ο αγαπημένος της κερκίδας. Ο γιος του, ο Πάνος Αλεξιάδης, που ηγείται σήμερα των ποδοσφαιρικών ακαδημιών του Άρη θυμάται για την τρέλα του κόσμου. «Χάσαμε μια φορά 1-0 μέσα στο Χαριλάου από την ΑΕΚ, αλλά ο μπαμπάς έκανε καταπληκτική εμφάνιση. Ο κόσμος το αναγνώρισε. Και τον έφερε αγκαλιά στους ώμους μέχρι το σπίτι! Ήταν απίστευτο». 

Ο Αλέκος Αλεξιάδης ήταν ο διάδοχος του θρυλικού Κλεάνθη Βικελίδη. Το «μακεδονικό ΤΑΝΚ» όπως τον αποκαλούσαν, εντόπισε τον Αλέκο πιτσιρικά στις αλάνες της Σαλαμίνας, δίπλα στη θάλασσα. Έπαιζαν μπάλα με τους ψαράδες, τον είδε και τον άρπαξε. Όχι μόνο τον πήρε στον Άρη, αλλά τον έχρισε διάδοχό του. «Αυτός θα γράψει ιστορία», είπε και εγένετο. 

Βέβαια ο Αλεξιάδης ήταν Αρειανός από τα γενοφάσκια του. Φρόντισε ο αδερφός του ο συγχωρεμένος που έπαιξε και τερματοφύλακας στον Άρη. Και ο Αλέκος δεν έχανε ευκαιρία να πηγαίνει για μπάλα στην αλάνα. Η μάνα του τον μάλωνε. Του είχαν πάρει δώρο ένα καλό ζευγάρι ελβιέλες, αλλά αυτός τα φορούσε και έπαιζε μπάλα με αποτέλεσμα να τα χαλάσει. 

Ο θρυλικός Αλέκος Αλεξιάδης, η ζωντανή ιστορία του Άρη. «Τρία γκολ τους έβαλα», λέει!

Ο κορυφαίος κεφαλοσφαιριστής, ο Καψής κι ο Φουντουκίδης

Κορυφαίος σκόρερ, τρομερός κεφαλοσφαιριστής, σηκωνόταν στον αέρα και τους έπαιρνε όλους παραμάζωμα. Πολλοί λένε ότι οι κεφαλιές του ήταν πιο δυνατές από σουτ. Και δεν σκεφτόταν ποτέ πως θα εκτελέσει. Έβαζε το κεφάλι του ακόμα και στο χώμα, στις πέτρες, πριν στρωθούν τα γήπεδα με χόρτο για να σκοράρει. Σε ένα ματς με τον ΠΑΟΚ έκανε κεφαλιά ψαράκι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

-«Τι κάνεις ρε τρελέ; Αν σε έβρισκα θα σου έπαιρνα το κεφάλι», του είπε ο Φουντουκίδης. 

– «Δεν πα να λες, εγώ το κάρφωσα», του απάντησε ο Αλέκος Αλεξιάδης. Τον σεβόταν ως αντίπαλο τον Φουντουκίδη. Ήταν ο πιο δύσκολος αμυντικός που αντιμετώπιζε, τεράστιος. Το ίδιο και ο Άνθιμος Καψής. Το νούμερο 1. Είχε τον τρόπο του, αλλά πάντα ήταν καθαρός και ευγενικός. 

«Σε ένα ματς στο Χαριλάου, ο Άρης κέρδισε 2-0 τον ΠΑΟΚ και ο Αλεξιάδης έβαλε ένα γκολ μέσα στα πόδια του Μήτρακα και του Φουντουκίδη. Γδάρθηκε κάτω, πήρε την μπάλα με το κεφάλι και έβαλε το γκολ. Ο κόσμος έμεινε βουβός. Δεν πανηγύρισε. Άκρα του τάφου σιωπή. Εγώ έπεσα ξερή στην κερκίδα», θυμάται η σύζυγός του Αλέκου Αλεξιάδη. «Μόλις σηκώθηκε, έγινε χαλασμός. Ήρθε αμέσως πάνω μου ο Γκράτζιος. Μαρία σήκω, σύνελθε. Ο… σκύλος σηκώθηκε, είναι εντάξει!».

Ο Πάλφι και ο Γκλίσοβιτς είχαν βρει τον άνθρωπό τους στο πρόσωπο του Αλέκου Αλεξιάδη. Γεννημένος γκολτζής. Τις Παρασκευές στην προπόνηση έπεφταν κορμιά. Αίμα κι άμμος. Γινόταν μάχες κανονικές. Ήθελαν όλοι να μπουν αποστολή για να πάνε ξενοδοχείο και να φάνε κρέας! 

Νικητής σε όλες τις κεφαλιές. Εδώ σε αγώνα με τον Ολυμπιακό (1-0) στο Χαριλάου

Το πιλάφι στο Ιντεάλ κι ο Σιδέρης

Μόλις η ομάδα του Άρη κατέβαινε στην Αθήνα, ο Αλεξιάδης δεν έχανε την ευκαιρία. Πήγαινε στο ξακουστό «Ιντεάλ» κοντά στο «Ακροπόλ» και πάντα παρήγγελνε να φάει πιλάφι! Ήταν το αγαπημένο του φαγητό. Μετά από 15 χρόνια που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, όταν κατέβηκε ξανά στην Αθήνα για να επισκεφτεί την κόρη του, δεν ξέχασε τις συνήθειές του. Πήγε στην πορτούλα του «Ιντεάλ» που άνοιγε όμως σε μια τεράστια αίθουσα και μόλις κάθισε στο τραπέζι οι σερβιτόροι του έφεραν την μερίδα του με το πιλάφι χωρίς να τον ρωτήσουν.

Στην Πλάκα μια φορά, ένας φίλος του Ολυμπιακού τους έστειλε δώρο στο τραπέζι έναν δίσκο με όλα τα αγαθά του κόσμου. Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση για να ξέρει τους παίκτες ο κόσμος. Αλλά τους μάθαιναν από τα χαρτάκια. Ολοι οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν οι φίλοι του, αλλά οι κολλητοί του ήταν στη Θεσσαλονίκη. 

Εκείνα τα χρόνια έπεσε και πάνω στον Σιδέρη. Σε ένα ματς δεν έπαιξε ο Σιδέρης στην εθνική και ο Αλεξιάδης κλήθηκε στην αποστολή κόντρα στη Φινλανδία που δεν την κερδίζαμε ποτέ. «Έβαλε και τα δύο γκολ στο 2-1 στο Καυτανζόγλειο, τρομερό παιχνίδι και οδήγησε την Ελλάδα στη νίκη. Έγινε χαμός, ο κόσμος πανηγύριζε στους δρόμους. Ετοιμάστηκε να φύγει με την Εθνική στην Αυστραλία, αλλά τον κατέβασε ο Ασλανίδης από το αεροπλάνο επειδή είχε μία ξαδέρφη κομμουνίστρια και δεν μπορούσαν να την βρουν. Έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα σωρό ματς στην Εθνική» θυμάται η κυρία Μαρία. «Από αδικίες άλλο τίποτε».

Ολυμπιακός-Άρης 2-2, χειραψία των αρχηγών Αλεξιάδη και Σιδέρη (φωτογραφία επιχρωματισμένη από τον Πάνο Κατσούφρο)

Το Κύπελλο και η φασαρία στα μπουζούκια

Αδικία και στον τελικό του Κυπέλλου, την μεγαλύτερη βραδιά με το Κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αλλά τότε ο Άρης ήταν αποφασισμένος να πάρει το τρόπαιο, δεν το έχανε με τίποτε.

«Έξω από το Καυτανζόγλειο είχε ένα βαν, αλλά τον αγώνα τον έβλεπε μόνο η Αθήνα. Εβαλε δύο γκολάρες που θα έγραφαν ιστορία, αλλά τα ακύρωσε ο διαιτητής. Ακόμα και στον ΠΑΟΚ έλεγαν πως δεν ήταν οφσάιντ. Αφού στην Αθήνα νόμιζαν πως ο Άρης είχε νικήσει 3-0! Μας πήραν φίλοι την άλλη μέρα τηλέφωνο και μας έλεγαν τι γκολάρες έβαλε ο Αλέκος. Ποια γκολ, 1-0 έληξε τους λέγαμε. Εκεί έγιονε και το περιστατικό με τον Σπυρίδωνα που παρενοχλούσε τον Κούδα στο πέναλτι του ΠΑΟΚ. “Αν το βάλεις Γιώργο θα σου δώσω το πόδι στο χέρι” του είπε ο Άγγελος. Του έσπασε τα νεύρα και ο Κούδας το έστειλε έξω. Εβαλε και το γκολ ο Κεραμιδάς και πήραμε το Κύπελλο».

– Πρέπει να έγινε χαμός εκείνο το βράδυ; Που το γλεντήσατε; Σε ποια μπουζούκια;

– Πήγαμε στο Καν-Καν στη Νεάπολη με τον Καμπάνη, όλοι μαζί. Τραγουδούσε ο Νταλάρας τότε! Ήταν εκεί και ο Ασλανίδης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Πιάνει τον Αλέκο και του λέει γελώντας: Αλεξιάδη είσαι πολύ γκρινιάρης. Ο Αλέκος διαμαρτυρήθηκε για τα γκολ που του ακύρωσαν. Ο Ασλανίδης ήρθε σε μένα, μου λέει είσαι γλυκό παιδί θα τα ξαναπούμε. Εγινα κόκκινη σαν παπαρούνα! Ο Αλέκος όρμηξε να τον πλακώσει και τον κράτησε ο Καμπάνης. “Τι θέλεις; Να έχουμε άλλα;”. 

Φύγαμε από κει, λέει ο Καμπάνης πάμε τώρα να δούμε τον Τσιτσάνη. Μπήκε όλη η ομάδα μέσα και ήταν μια παρέα ΠΑΟΚτσήδες. Λέει ο Τσιτσάνης: “Άντε εύχομαι του χρόνου να πάρει το κύπελλο κι ο ΠΑΟΚ”. Κι εκεί έγινε το σώσε! Έγινε θερινό το μαγαζί! “Ηρθαμε να γλεντήσουμε για το Κύπελλο κι αντί να πεις για τον Άρη, είπες για τον ΠΑΟΚ;”. Χαμός. 

Ο Αλέκος Αλεξιάδης ανάμεσα στη γυναίκα του Μαρία και τον γιο του Πάνο

Η τιμωρία της Χούντας, το όχι στον ΠΑΟΚ και η πρόταση του Ολυμπιακού

Τα πιο δύσκολα χρόνια ήταν όταν είχε τιμωρηθεί από τη Χούντα. Σε ένα ματς με τον ΠΑΟΚ τον Ιούνιο του 1972 ξεσπούν επεισόδια με τον διαιτητή. Ο Άρης στερήθηκε τους Αλεξιάδη και Σπυρίδωνα για έναν ολόκληρο χρόνο και τον Συρόπουλο για έξι μήνες! Στους ποδοσφαιριστές έγινε διακοπή συμβολαίου και δεν πληρώνονταν για έναν χρόνο! Μόλις επέστρεψε έναν χρόνο μετά, ο Αλεξιάδης πήρε την εκδίκηση του, πετυχαίνοντας το γκολ της ζωής του μέσα στην Τούμπα για να δώσει τη νίκη με 0-1. Σέντραρε ο Δράμπης και ο Αλεξιάδης με απίστευτη κεφαλιά νίκησε τον Στέφα, που απογειώθηκε αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε. 

Ο ΠΑΟΚ ήθελε με κάθε τρόπο να τον αποκτήσει. Μία φορά ο Παντελάκης του είπε φόρα παρτίδα, την περίοδο της τιμωρίας, όπου τα οικονομικά ήταν εξαιρετικά δύσκολα: «Έλα στον ΠΑΟΚ κι ας πεθάνω». Λίγες μέρες αργότερα, ο Αλέκος Αλεξιάδης πηγαίνει για φαγητό με την κυρία Μαρία στα κοτόπουλα του Βάσου κι εκεί έπεσε πάνω στον Σάνον και τον Μαρτινίδη. Στέλνουν τον διερμηνέα του Σάνον και του λέει: «Σου δίνουμε 1,5 εκατομμύριο δραχμές τώρα κι εμείς θα βρούμε τον τρόπο να τελειώσουμε την μεταγραφή σου με τον Άρη». Κι ο Αλέκος Αλεξιάδης απάντησε: «Άρης και ξερό ψωμί». Ο Σάνον τρελάθηκε: «Να σου δώσω μια, να το ευχαριστηθώ» του απάντησε και το φλερτ του ΠΑΟΚ έσβησε εκεί. 

«Δέκα σπίτια έπαιρνες με εκείνα τα χρήματα» θυμάται ο Αλέκος Αλεξιάδης. Αμέσως μετά χτύπησε την πόρτα του ο Ολυμπιακός. «Ένα τεσσάρι στο Δέλτα Φαλήρου και 2 εκατομμύρια». Πολλά χρήματα. Ο Άρης απάντησε αρνητικά. Και μετά ο Ολυμπιακός στράφηκε στον Κούδα. 

Η ιστορική φωτογραφία με τη σκισμένη φανέλα του Άρη στον τοίχο του σπιτιού του

Ο κόσμος του Άρη τον στήριξε από το υστέρημα του

Με δύο μωρά και γραμμάτια 11.000 το μήνα, ο Αλέκος Αλεξιάδης αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Εκεί ήταν όμως ο κόσμος του Άρη αλληλέγγυος. Άλλες εποχές. «Ο Αλέκος έπαιρνε τον Πάνο στο γήπεδο για να δουν το παιχνίδι αφού ήταν τιμωρημένος. Οταν γύριζαν σπίτι και ξέντυνα το μωρό έβγαζα χρήματα από πάνω του. Ένα χιλιάρικο από δώ, ένα απο κει, ένα από τις τσέπες. Ο κόσμος ήξερε και γέμιζε το παιδί χιλιάρικα», θυμάται η κύρία Μαρία. Συμμετείχαν οι φίλαθλοι με τον τρόπο αυτό! Κάλυπταν τους μισθούς που έχανε άδικα και βοηθούσαν με τον τρόπο τους όλους τους ποδοσφαιριστές. 

Κι ο Αλέκος Αλεξιάδης ακόμη και σήμερα σιγοψιθυρίζει το αγαπημένο του τραγούδι. Αυτό που του θυμίζει τις μέρες δόξας στο Χαριλάου. Εκεί όπου λατρεύτηκε και αποθεώθηκε. Αυτό το στιχάκι το έγραψε για μένα ο Κεραμιδάς. Να το γράψεις: «Έντεκα λεβέντες στήσανε χορό μες στου Χαριλάου το χορτάρι. Πέφταν οι κερκίδες από τις φωνές κι απ’ τις κεφαλιές του Αλεξιάδη».

Με το καμάρι του, τον γιο του Πάνο Αλεξιάδη

Οι αριθμοί του Αλεξιάδη 

Το όνομα του Αλεξιάδη είναι συνώνυμο με το γκολ. Έπαιξε 301 παιχνίδια με τον Άρη και πέτυχε 126 γκολ. Με κεφαλιά πέτυχε 38 γκολ, με σουτ 80, με ανάποδο ψαλίδι 7 και ένα με φάουλ! Δεν έχει σκοράρει ποτέ με πέναλτι, εκτέλεσε μόνο ένα και αστόχησε στις 26 Δεκεμβρίου 1967, στο Εθνικός-Άρης 3-3, όταν κανένας δεν πήγαινε να εκτελέσει. Την επόμενη μέρα παντρευόταν.

Μετά τον Άρη, σε ηλικία 30 ετών, πήγε στον Παναιτωλικό (1975-76, 20 ματς και 4 γκολ) και έκλεισε την καριέρα του στην Καστοριά (1976-77, 8 παιχνίδια και 2 γκολ).

Στην Ευρώπη με τον Άρη έπαιξε σε 12 παιχνίδια και σκόραρε 6 φορές. Χρίστηκε δύο φορές διεθνής (16 Οκτωβρίου 1966, Ελλάδα-Φινλανδία 2-1 στο Καυτανζόγλειο και δύο γκολ με κεφαλιές και 8 Μαρτίου 1967, Ελλάδα-Πορτογαλία 1-2). Κυπελλούχος το 1970 (Άρης-ΠΑΟΚ 1-0 στο Καυτανζόγλειο).

Ο Αλέκος Αλεξιάδης με τον συντάκτη του Sportday.gr Παναγιώτη Γκαμπράνη

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News