Μάλι - Μαδρίτη ένας... Γκέραρντ δρόμος. Κάποιος απλά είπε «μίστερ, είναι καλύτερος από μένα»

Σαν σήμερα: Είπε στον Γκέραρντ «μίστερ είναι καλύτερος από μένα». Μάλι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μαχαμαντού Ντιαρά, 18 Μαΐου. ΟΦΗ.

Αν μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει από το σήμερα και να γυρίσει τον χρόνο πίσω προφανώς και θα υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που θα τον εξέπλητταν. Στο ποδόσφαιρο θα έβρισκε απίστευτες ιστορίες.

Όπως η ιστορία του Μαχαμαντού Ντιαρά, του ποδοσφαιριστή από το Μάλι που έγινε θρύλος στην πατρίδα του και έφτασε έως τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κάποιος που δεν ξέρει θα δυσκολεύεται να πιστέψει ότι αυτός ο παίκτης με την τεράστια καριέρα ξεκίνησε από τον ΟΦΗ. Ίσως το χρωστάει στον αδερφό του. 

Βέβαια, αυτό συνέβη και διότι η μοίρα έφερε στο δρόμο του μια τεράστια ποδοσφαιρική μορφή, τον Ευγένιο Γκέραρντ. Αυτός ο παίκτης που σάρωσε τρόπαια και έπαιξε σε Ρεάλ Μαδρίτης, Λιόν, Μονακό, Φούλαμ, Φίτεσε, βρέθηκε στα 17 του στο Ηράκλειο. Γεννημένος στις 18 Μαΐου, σαν σήμερα, το 1981, ο Μαχαμαντού Ντιαρά έγινε επαγγελματίας στον ΟΦΗ και έκανε ντεμπούτο σε ένα ματς με τον Εθνικό. Μπήκε ως αλλαγή και στο 73′ πέτυθχε γκολ, συγκεκριμένα το 3-0. Ήταν 17 ετών, 3 μηνών και 6 ημερών και γινόταν ο νεότερος σκόρερ των Κρητικών στη μεγάλη κατηγορία.

«Τον είδα και είπα ότι αυτό το παιδί πρέπει να το φέρουμε στο Ηράκλειο»

Πώς βρέθηκε στο Ηράκλειο και πώς έφυγε από αυτό, είχε περιγράψει ο Ευγένιος Γκέραρντ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Πατρίς»: «Είχαμε στην ομάδα τον Αρούνα Ντιαρά. Μια μέρα μου λέει «μίστερ έχω ένα αδερφό που παίζει μπάλα και είναι καλύτερος από μένα» Είπα ότι για να το λέει έτσι θα έχει δίκιο. Πήγα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να δω ένα παιχνίδι που έπαιζε η εθνική Νέων του Μάλι. Τον είδα και είπα ότι αυτό το παιδί πρέπει να το φέρουμε στο Ηράκλειο. Ήταν μόλις 16 ετών. Τον αγοράσαμε με 15.000 δολάρια. Τον είδαν σε βίντεο σε παιχνίδια της εθνικής Μάλι οι άνθρωποι της Φιτέσε και με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος της ο Αλμπερτς «Αυτό τον παίκτη τον θέλω» μου είπε και ήρθε στην Ελλάδα. Δώσαμε τον Ντιαρά στην Φιτέσε με 1,5 εκ δολάρια ενώ ο ΟΦΗ πήρε χρήματα και στην συνέχεια από τις μεταπωλήσεις του παίκτη».

2021: Η 26χρονη πρωταθλήτρια από τα Χανιά Άννα Ντουντουνάκη με χρόνο 57.37 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Βουδαπέστης και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά χρυσό στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Πριν από εκείνη η σπουδαία Νέρι Νιαγκουάρα ήταν η μοναδική η οποία είχε ανέβει τρεις φορές στο βάθρο κατακτώντας ισάριθμα χάλκινα μετάλλια ενώ η ίδια είχε κατακτήσει το χάλκινο στο ίδιο αγώνισμα στο ευρωπαϊκό της Γλασκόβης.

2019: Η Manchester City του Pep Guardiola νικά με 6-0 την Watford και κατακτά το FA Cup, γεγονός που την κάνει την πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το εγχώριο Treble (League Cup, FA Cup, Premier League)

Θρίαμβος του Ολυμπιακού

2018: Ο Ολυμπιακός νικά την Βουλιαγμένη με 12-3 στο κολυμβητήριο “Πέτρος Καπαγέρωφ” του Πειραιά, κάνει το 3-0 στους τελικούς των πλέι-οφ και κατακτά τον έβδομο συνεχόμενο τίτλο του στην Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου ολοκλήρωσαν με το απόλυτο νικών το πρωτάθλημα για τέταρτη διαδοχική χρονιά.

2016: Ο 22χρονος κολυμβητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης Ανδρέας Βαζαίος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ μικτής ατομικής στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στο Λονδίνο με επίδοση 1.58.18 που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Πρόκειται για το τρίτο χρυσό στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης μετά τα δύο του Άρη Γρηγοριάδη το 2008 και το 2012 στο ύπτιο.

2015: Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σημειώνει 8 γκολ σε αγώνα επίδειξης χόκει στο Σότσι στην νίκη της ομάδας του με 18-6. Συμπαίκτες του είναι οι πρώην παίκτες του NHL Pavel Bure και Valeri Kamensky.

2014: Ο Τζακ Μπράμπχαμ, παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα, πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών. Ο Αυστραλός είχε κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα, το 1959, το 1960 και το 1966. Ήταν ο πρώτος που κέρδισε τον τίτλο με αυτοκίνητο που κατασκεύασε ο ίδιος (1966) και κατέκτησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών το 1966 και το 1967. Συνολικά είχε 126 συμμετοχές, 14 νίκες και 31 παρουσίες στο πόντιουμ σε γκραν πρι. Το 1970 αποσύρθηκε στα 44 του χρόνια και το 1979 τιμήθηκε από την Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, με τον τίτλο του ιππότη.

1999: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο πρωτοπόρος της ελληνικής γυμναστικής Ηλίας Ταπραντζής. Διετέλεσε προπονητής του Ιορδάνου (που κατέκτησε το πρώτο βαλκανικό μετάλλιο για την Ελλάδα) και των εθνικών ομάδων, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ, επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Μίλαν – Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ 

1994: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Μίλαν-Μπαρτσελόνα 4-0 στο ΟΑΚΑ με γκολ των Massaro (2), Savisevic και Desailly. Με τη Μίλαν, εκτός των σκόρερ, παίζουν οι Boban και Maldini ενώ με την Μπαρτσελόνα οι Stojckov, Romario και Coeman, που είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Η ΕΡΤ καλύπτει τον αγώνα και στη σκηνοθεσία είναι ο Κώστας Περπερίδης και ο Γιάννης Ντατσόπουλος ενώ στο μικρόφωνο ο Μανώλης Μαυρομμάτης. Θα χρειαστεί να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια για να ξανακερδίσει η Μίλαν τον τίτλο (Μίλαν-Γιουβέντους 2-1 στα πέναλτι στον ”ιταλικό” τελικό του Ολντ Τράφορντ).

1962: Ο Αμερικανός Al Oerter γίνεται ο πρώτος δισκοβόλος που σπάει το φράγμα των 61μ.

1960: Μπροστά σε 127.621 θεατές, η Ρεάλ Μαδρίτης νικά την Άιντραχτ Φραγκφούρτης 7-3 στη Γλασκώβη, στον πιο θεαματικό ίσως τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η Ρεάλ θα κάνει 38 χρόνια να ξαναπάρει Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1950: Ο Jimmy Mullen γίνεται ο πρώτος παίκτης της Εθνικής Αγγλίας που μπαίνει αλλαγή στη θέση του Jackie Milburn και ο πρώτος παίκτης αλλαγή που σκοράρει σε διεθνές παιχνίδι στον αγώνα με το Βέλγιο στις Βρυξέλλες.

1931: Ο τζόκεϊ Eddie Arcaro τρέχει στην πρώτη του κούρσα όπου τερματίζει έκτος. Στην καριέρα του θα κερδίσει 4.779 από τις 24.092 κούρσες που θα πάρει μέρος συμπεριλαμβανομένων 17 Triple Crowns και 549 Stakes.

1929: Η FIFA αποφασίζει, σε συνέδριο στην Βαρκελώνη, να αναθέσει την διοργάνωση του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη.

1889: Ο Ιρλανδός ποδηλάτης Willie Hume επιδεικνύει την ανωτερότητα των νεοεφευρεθέντων φουσκωτών ελαστικών του John Dunlop κερδίζοντας τους πρώτους αγώνα που χρησιμοποιούνται, σε Ιρλανδία και Αγγλία. Ως αρχηγός του “Belfast Cruisers Cycling Club”, είναι ο πρώτος ιδιώτης που αγοράζει “ποδήλατο ασφαλείας” με λάστιχα Dunlop.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News