ΑΕΚ: Η «κατάρα» του δεξιού μπακ
Το περασμένο καλοκαίρι, στην ΑΕΚ είχαν λάβει την απόφαση να κλείσουν μια και καλή το θέμα του δεξιού μπακ.
Σε μια θέση που έδειχνε να «στοιχειώνει» την ΑΕΚ, υπήρξε σημαντική επένδυση με τον Κλεμάν Μισελέν, παίκτη από το γαλλικό πρωτάθλημα και με συμμετοχές στην Ολυμπιακή ομάδα της Γαλλίας. Ενα χρόνο μετά, η ΑΕΚ αναγκάζεται να βγει ξανά στην αγορά για μπακ, καθώς μόνο η απόκτηση του (διεθνή) Ρότα δίνει λύση, αλλά χρειάζεται και κάτι πιο ποιοτικό.
Το ακόμα πιο οξύμωρο είναι πως η ΑΕΚ έχει δαπανήσει χρήματα και δυνάμεις δίχως ουσία για τη δεξιά πλευρά. Από τον Νταντσένκο που ήρθε, τον Κώτσιρα που δεν ήρθε, τον Παουλίνιο που πέρασε και δεν ακούμπησε, τον Βασιλαντωνόπουλο που αφέθηκε ελεύθερος και τον Μπακάκη που τέθηκε στο περιθώριο, η ΑΕΚ ψάχνει να βρει τον νέο «Μπορμπόκη». Ή έστω τον νέο «Γκάλο», που μαζί με τον Μπακάκη, συνέθεταν εξαιρετικό δίδυμο στη χρονιά του πρωταθλήματος.
Οι ξένοι μπακ
Η ΑΕΚ συχνά πυκνά αναζήτησε στο εξωτερικό τη λύση για το δεξί άκρο της άμυνας της. Πριν στραφεί (ανεπιτυχώς) στην ευρωπαϊκή αγορά με Μισελέν, Παουλίνιο και Νταντσένκο, είχε ψαχτεί έντονα στη Λατινική Αμερική. Η πρώτη επιλογή ήρθε αρχές της δεκαετίας του 2000 με τον Βραζιλιάνο Μαρικά, που έπαιξε για λίγο την περίοδο 2001-2002 με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος. Από τη Βραζιλία στην Αργεντινή, για τον Μάρτιν Παουτάσο τη σεζόν 2006-2007, που έδειχνε αρχικά ως καλή λύση, αλλά στη συνέχεια δεν έπεισε ότι ήταν καλύτερος από τον Νίκο Γεωργέα.
Ξανά στροφή στη Βραζιλία ένα χρόνο μετά, με τον Εντσον Ράμος, που ήρθε από την παγκοσμίως άγνωστη Μότζι Μιρίμ της Βραζιλίας και στην πορεία αποδείχθηκε ότι έπαιζε μάλλον λόγω της καλής σχέσης που είχε με τον Ριβάλντο. Αναμφίβολα, καλύτερος όλων υπήρξε ο Κάρλος Αραούχο, που έπαιξε στην ΑΕΚ την περίοδο 2009-2010 με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Αργεντίνος ήταν αξιόπιστος αμυντικός που βοηθούσε πολύ και στην επιθετική ανάπτυξη, αλλά δεν άντεξε τα διοικητικά ζητήματα.
Με σφραγίδα Μπάγεβιτς
Ως φύσει επιθετική ομάδα η ΑΕΚ, έψαχνε από τα μπακ της να έχουν πολλά επιθετικά στοιχεία. Ακόμα και σε εποχές που οι έννοιες αυτές ήταν άγνωστες για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ έκανε την «επανάσταση» με τους Κεφαλίδη, Θεοδωρίδη, αλλά κυρίως τον Γιάννη Μουσούρη, επιθετικό που ο Τσαϊκόφσκι μετέτρεψε σε μπακ. Στη δεκαετία του ’80 η ΑΕΚ έψαξε εκ των έσω τη λύση, με τους προερχόμενους από την Ακαδημία Γεωργαμλή, Στυλιανόπουλο, αλλά η πιο σταθερή επιλογή ήταν ο Χρήστος Βασιλόπουλος, βασικός σε τρία πρωταθλήματα.
Οταν η ΑΕΚ έβαλε ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα στο παιχνίδι της, υπήρξε η σφραγίδα Μπάγεβιτς. Τον Δεκέμβριο του 1992 η ΑΕΚ απέκτησε από τον Πανιώνιο ως εξτρέμ και μετατράπηκε από τον Ντούσκο σε μπακ που έπαιζε και στα δύο άκρα. Ακόμα πιο εντυπωσιακή, η «μεταμόρφωση» του Βασίλη Μπορμπόκη. Ηρθε το 1993 από την Καλαμαριά ως ακραίος και έγινε ο αμυντικός με την καλύτερη τεχνική κατάρτιση στην Ελλάδα. Τελευταία προσπάθεια «μεταμόρφωσης», αλλά ανεπιτυχής, ήταν εκείνη με τον Βασίλη Λάκη.
Ο Γεωργέας και οι άλλοι
Μετά το φινάλε και της δεύτερης παρουσίας του Μπορμπόκη, το 2004, η ΑΕΚ είχε πάντα μια λύση. Ο Νίκος Γεωργέας, απόκτημα από την Καλαμάτα το 2001, ξεκινούσε πάντα ως εναλλακτική επιλογή και στην πορεία της σεζόν εξελίσσονταν σε βασικό και αναντικατάστατο. Για πάνω από μια δεκαετία κάλυπτε με επιτυχία και τα δύο άκρα της άμυνας και πρόσφερε υπηρεσίες μέχρι τα 39 χρόνια του, όταν κρέμασε τα παπούτσια του μετά την επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League.
Πέραν του Γεωργέα, ο Σάντος μετέτρεψε τον επιθετικό Χρήστο Μπούρμπο σε μπακ που έκανε καριέρα επί χρόνια στην ΑΕΚ, αλλά και σε Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και άλλες ομάδες. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του Χρήστου Κόντη, νυν βοηθού του Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, που ήταν βασικός το 2004. Κατά διαστήματα υπήρξαν και άλλες επιλογές, που περιλάμβαναν παίκτες όπως οι Γιάννης Κοντοές, Δημήτρης Κουτρουμάνος, Ανέστης Αργυρίου, Βαλεντίνος Βλάχος, Χρήστος Αρκούδας, αλλά ουδείς μπόρεσε να σταθεί.