Όταν το βουλγαρικό «φουγάρο» έκλεβε το «χρυσό παπούτσι» από τον Γιώργο Σιδέρη

Σαν σήμερα: Όταν το βουλγαρικό «φουγάρο» έκλεβε το χρυσό παπούτσι από τον Γιώργο Σιδέρη. Πέταρ Ζέκοφ.

Τη σεζόν 1968-69 ο Γιώργος Σιδέρης πρόβαρε το χρυσό παπούτσι αλλά την τελευταία στιγμή του το άρπαξε ο Βούλγαρος Πέταρ Ζέκοφ με ένα γκολ διαφορά.

Σαν σήμερα, στις 15 Ιουνίου 1969, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός, με γκολ του Σιδέρη στο 80΄, νίκησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Παναθηναϊκό με 2-1.

Με αυτό το γκολ θρυλικός «Φόντακας» έφτασε τα 35 και τη στιγμή εκείνη ήταν πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη. Τα περισσότερα πρωταθλήματα είχαν τελειώσει. Ο Αντάλ Ντουνάι της Ούιπεστ είχε μείνει στα 31 γκολ και ο Αυστριακός, Χέλμουτ Κεγκλμπέργκερ της Αούστρια Βιέννης επίσης στα 31.

Μόνο ένας μπορούσε να του κλέψει το «χρυσό παπούτσι». Ο κατά έξι χρόνια νεότερός του Βούλγαρος Πέταρ Ζέκοφ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Αυτός είχε πετύχει 32 γκολ αλλά είχε και δυο ματς λιγότερα στο βουλγαρικό πρωτάθλημα.

 

Ο καπνιστής αμυντικός που έγινε φορ

Ο Ζέκοφ δεν ήταν επιθετικός στα πρώτα του βήματα. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του στη Ντιμιτροφγκραντ έπαιζε κεντρικός αμυντικός. Εκείνος που ανακάλυψε το επιθετικό ταλέντο του ήταν ο προπονητής Χρίστο Χατζίεφ.

Φυσιογνωμικά δεν γέμιζε το μάτι για σπουδαίος στράικερ. Ήταν αυτό που λέμε «στατικός» στον αγωνιστικό χώρο, δεν έτρεχε άσκοπα στο γήπεδο. Μπορεί να φταίγανε τα περιττά κιλά του, μπορεί και τα τσιγάρα που κάπνιζε ακόμη και στο ημίχρονο!

Ωστόσο, κάθε άλλο παρά κακό παιδί ήταν. Ουδέποτε ενεπλάκη σε σκάνδαλα ή είχε προβλήματα με τον νόμο. Και ήταν μεγάλος γκολτζής. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματός 6 φορές, ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 30 γκολ σε μία σεζόν, παίζοντας με την επαρχιακή Μπερόε και όχι με την ευνοούμενη του καθεστώτος ΤΣΣΚΑ.

Σε σουλούπι και αποτελεσματικότητα μόνο ένας παίκτης θα μπορούσε εκείνη την εποχή να συγκριθεί μαζί του, ο Γκερντ Μίλερ. Ήδη την προηγούμενη από τη σεζόν που εξετάζουμε είχε καταφέρει το απίστευτο:  84 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Έβλεπε την πλάτη του Σιδέρη μέχρι την τελευταία στιγμή

Όμως ο μεγάλος στόχος του ήταν να κατακτήσει το «Χρυσό Παπούτσι». Είχε ξεκινήσει καλά τη σεζόν, σε 15 ματς είχε πετύχει 22 γκολ σε 15 αγώνες αλλά στη συνέχεια δεν ήταν το ίδιο παραγωγικός και βρέθηκε να βλέπει την πλάτη του Σιδέρη και των άλλων.  

Του μένανε άλλοι δυο αγώνες, με την Πλέβεν και την Μπότεφ και χρειαζόταν 4 γκολ για να περάσει τον Σιδέρη. Η Πλέβεν αποδείχθηκε σκληρό καρύδι αλλά κι εκείνος έχασε τα άχαστα στο ματς αυτό που έληξε 0-0. Του έμενε μια τελευταία ζαριά. 

Στις 29 Ιουνίου, η ΤΣΣΚΑ υποδέχθηκε την Μπότεφ στο στάδιο «Βασίλ Λέφσκι» και όλα τα μάτια ήταν στραμμένα πάνω του. Στο παρελθόν είχε πετύχει πέντε γκολ αρκετές φορές, αλλά τώρα το στοίχημα ήταν πολύ, πολύ μεγαλύτερο. Και το κέρδισε, σκοράροντας όλα τα γκολ της ομάδας του στη νίκη με 4-2. 

 Στις 15 Ιουνίου συνέβησαν ακόμη…

1994 Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μεταγράφεται από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό, όπου ξανασυναντάται με τον Νίκο Γκάλη, αλλά για πολύ λίγο, αφού ο πρώην και νυν συμπαίκτης του θα σταματήσει σχεδόν στο ξεκίνημα της περιόδου, στις 12 Οκτωβρίου, ενώ ο Παναγιώτης θα αγωνιστεί με τον ΠΑΟ δύο χρόνια και θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 1996 στο Παρίσι

1982 Η Ουγγαρία κερδίζει με 10-1 το Ελ Σαλβαδόρ στο Elche της Ισπανίας σημειώνοντας το μεγαλύτερο σκορ σε τελική φάση στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Laszlo Kiss που μπαίνει αλλαγή στο 55ο λεπτό σημειώνει 3 από τα γκολ και γίνεται ο πρώτος παίκτης αλλαγή που σημειώνει χατ-τρικ σε τελική φάση

1980 Η Βραζιλία χάνει με 1-2 από την Σοβιετική Ένωση σε φιλικό αγώνα στο Μαρακανά. Λίγα λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, οι θεατές στις θέσεις των VIP βρέχονται παρόλο που ο καιρός είναι καθαρός. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, που βρίσκεται ανάμεσα στους θεατές, μαζί με την αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, κοιτάζει επάνω και ανακαλύπτει ότι αγριεμένοι φίλαθλοι ουρούν πάνω στα κεφάλια των θεατών.

1964 Γεννιέται στην Κοπεγχάγη ο επιθετικός Μίκαελ Λάουντρουπ

1969 Γεννιέται στην Καρλσρούη ο Γερμανός τερματοφύλακας Όλιβερ Καν

1943 Ιδρύεται, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο “Έσπερος” Καλλιθέας που πέρα από την κοινωνική και πολιτιστική του δραστηριότητα θα αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη του αθηναϊκού ποδοσφαίρου την δεκαετία του ’50 και του ’60, ενώ θα συμμετάσχει και 6 φορές στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α’ Εθνικής από το 1970 έως το 2000.

1924 Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της AS Monaco

1885 Ιδρύεται στον Πειραιά ο Όμιλος Ερετών, το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο στην Ελλάδα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News