Ολυμπιακός: Το πρωτάθλημα στον Βόλο, ο Μπουμπλής και ένας ατέλειωτος παραλογισμός

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στον Βόλο στο μπαράζ για τον τίτλο του πρωταθλήματος. Στις 29 Ιουνίου 1982 τον νίκησε 2-1 και στέφθηκε πρωταθλητής για τρίτη διαδοχική φορά. Μέχρι να φτάσουν ως εκεί οι «αιώνιοι», είχαν γίνει τα Σόδομα και τα Γόμορρα (φωνή Σαπφούς Νοταρά).  

Είναι λογικό να αναρωτιούνται οι νεότεροι πώς ένα μπαράζ τίτλου για το ελληνικό πρωτάθλημα, το επακόλουθο εκείνου του 1980, πάλι στον Βόλο, με το 2-0 του Ολυμπιακού επί του Άρη στις 24 Μαΐου, ήταν δυνατόν να γίνει στις 29 Ιουνίου. Ενδεικτικά, την ίδια μέρα παίχθηκε το Ιταλία-Αργεντινή, για το δεύτερο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Ισπανία, παιχνίδι στο οποίο η «Ατζούρα»… αναστήθηκε εκ νεκρών μετά τις τρεις ισοπαλίες στους ομίλους και νίκησε 2-1 με τον Πάολο Ρόσι να σκοράρει αμφότερα τα γκολ.

Το μπαράζ έγινε επειδή Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μάζεψαν από 50 βαθμούς, αλλά το πρωτάθλημα είχε τελειώσει στις 30 Μαΐου! Φυσικά, όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια και το αυτό ισχύει για την ποδοσφαιρική Ελλάδα: είτε πρόκειται για αναβολές για αστείους λόγους είτε για φυσικά φαινόμενα είτε για αξιόποινες πράξεις είτε για κάτι που ουδείς μπορεί να φανταστεί, όπως, ας πούμε, μια… πανδημία, είναι σπάνιο -και δεν πρόκειται για σχήμα λόγου- να τηρείται ο προγραμματισμός που έχει τεθεί. Ανά τα χρόνια η ΕΠΟ και η Λίγκα δεν έχουν ανταμώσει με τη συνέπεια.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο καβγάς γινόταν για το πάπλωμα της ελληνοποίησης του Χουάν Ραμόν του Ρότσα, που θα τραγουδούσαν και τα Ημισκούμπρια. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός ασχολούνταν ενδελεχώς με το ζήτημα από τη στιγμή που τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι ο δημότης Αιγάλεω Γιάννης Μπουμπλής ήταν στην ουσία Αργεντινός. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σταύρος Νταϊφάς, ασχολούνταν με την υπόθεση από τον Δεκέμβριο του 1979, ωστόσο ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1980 και το 1981 και το ζήτημα της ελληνοποίησης ενός σπουδαίου ποδοσφαιρανθρώπου και αλέγρου τύπου, ξέγνοιαστου, με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, θα έμπαινε στον πάγο.

Θα έβγαινε ξανά πρώτα μετά το 1-1 της πρεμιέρας στο Καραϊσκάκη, όπου η ένσταση του Ολυμπιακού για πλαστοπροσωπία θα απορριπτόταν, αφού οι ρίζες του ερχομού ανάγονταν στα 1975, οπότε το ζήτημα παραγράφηκε λόγω πενταετίας και, έπειτα, την κατάλληλη ώρα: με τον Παναθηναϊκό πρώτο στη βαθμολογία του πρωταθλήματος τη σεζόν 1981-82 και έπειτα από έναν αποκλεισμό στο Κύπελλο, στις αρχές του έτους, ο οποίος ήταν δυσβάσταχτος, επίπονος και γέμισε με θυμό τους Πειραιώτες. Συγκεκριμένα, στις 13 Ιανουαρίου του 1982, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό 3-2 στη Λεωφόρο, σε ένα παιχνίδι που οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν 2-0, ακυρώθηκε ένα γκολ του Τάσου Μητρόπουλου ως οφσάιντ για το τρίτο και οι «πράσινοι» κέρδισαν τρία πέναλτι, το τελευταίο εκ των οποίων στην παράταση. Ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης έκανε ένα ιστορικό χατ τρικ, σκοράροντας στα δύο από τα τρία πέναλτι (το πρώτο, με εκτελεστή τον Άγγελο Αναστασιάδη, απέκρουσε ο Νίκος Σαργκάνης) και ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στην παράταση. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κώστας Δέδες, συνεργάτες του (επόπτες), οι Βασίλης Βουράκης, που είδε το χρυσοχοείο του στην Πηγάδα να γίνεται… λαμπόγυαλο από επιθέσεις οπαδών του Ολυμπιακού, και Νίκος Ζλατάνος.

Έξαλλος ο Νταϊφάς, αποφάσισε την ποινική δίωξη του Ρότσα-Μπουμπλή. Όταν αποδείχθηκε ότι το έγγραφο που αναφερόταν στο δημότη Αιγάλεω Γιάννη Μπουμπλή ήταν πλαστό, το ΑΣΕΑΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Διαφορών) ακύρωσε το δελτίο του ποδοσφαιριστή, ο οποίος δικαιώθηκε εν τέλει το 1985 και τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Εκείνες τις μέρες πριν το μπαράζ, όμως, ο Παναθηναϊκός απειλούσε να μην πάει στον Βόλο να παίξει. Αυτό δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε, καθώς το 1979 ο Ολυμπιακός έκανε το ίδιο, και μάλιστα πραγματοποίησε την απειλή του, μετά την ισοπαλία 3-3 με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, που έδωσε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να τον πιάσει στην κορυφή. Μάλιστα, από την «Ένωση» ανέφεραν ότι οι Πειραιώτες φοβούνταν την ατίμωση στο επικείμενο παιχνίδι τους, καθώς την προηγούμενη χρονιά είχαν χάσει 6-1 από την ΑΕΚ στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Κατά πόσον έστεκε αυτή η προσέγγιση, ήταν δύσκολο να ειπωθεί.

 

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός χώρισαν Νταϊφά και Βαρδινογιάννη

Η ελληνοποίηση του Μπουμπλή επίκειτο, πάντως, ύστερα από την έφεση που κατέθεσε ο Παναθηναϊκός, όμως το σίγουρο ήταν ότι δεν γινόταν να παίξει στο μπαράζ του Βόλου, που επίσης δεν έπρεπε να καθυστερήσει άλλο, αφού υπήρχε ο κίνδυνος να γίνει… μαζί με τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου ή και αργότερα. Το ποδόσφαιρο είχε γίνει ήδη προεδροκεντρικό και υπήρχαν εφημερίδες που κυκλοφορούσε με τις φωτογραφίες των ισχυρών ανδρών των ομάδων στα πρωτοσέλιδά τους. Λίγες μέρες πριν το παιχνίδι, μάλιστα, μία είχε φαρδιά φωτογραφία του Γιώργου Βαρδινογιάννη και τίτλο «χάρισμά σας το πρωτάθλημα, κύριε Νταϊφά». Η πλάκα είναι πως οι δυο τους ήταν συνεργάτες στις επιχειρήσεις τους και φίλοι, πριν ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο αστικός μύθος αναφέρει πως «έπαιξαν» σε μια παρτίδα τάβλι το ποιος θα πάρει τον Ολυμπιακό και ποιος τον Παναθηναϊκό. Το σίγουρο είναι πως η υπόθεση Μπουμπλή έβαλε τέλος στη σχέση τους, ωστόσο εκείνη τη στιγμή, όταν ο Ολυμπιακός, δηλαδή, πήγε το θέμα της ελληνοποίησής του στα δικαστήρια, σε μια ιστορία που αρχίζει το 1975 και συνεχίζεται (αλλά έχει ως σημείο έναρξης τη διαμάχη το 1979), ζημιώθηκε ο Παναθηναϊκός.

Πλην της πρόκρισης επί των «ερυθρόλευκων», η ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος του Νίκου Γουλανδρή και ήταν ο προπονητής του Ολυμπιακού τη «χρυσή» τριετία 1972-75 (αποχώρησε μετά την 25η αγωνιστική της τελευταίας περιόδου), ήταν πρώτη στο πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι του 1981, στον Πειραιά το φυσούσαν και δεν κρύωνε, αφού ο Βαρδινογιάννης «άρπαξε» και τους Γιάννη Κυράστα, που είχε βγει από την ακαδημία του Ολυμπιακού, και Μάικ Γαλάκο. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν… σοκαρισμένος, με τρεις νίκες στα πρώτα 11 ματς!

Αυτό οδήγησε σε γρήγορο «διαζύγιο» με τον πρώην προπονητή της εθνικής Αυστρίας (και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, όταν νίκησε 3-2 τη Δυτική Γερμανία), Χέλμουτ Σενέκοβιτς, που στην Ελλάδα έφτασε τον προηγούμενο χρόνο για τον… Παναθηναϊκό. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1981, Ολυμπιακός και Σενέκοβιτς χώρισαν τα… τσανάκια τους, στις 17 του ίδιου μήνα συνελήφθη ο μπαρουτοκαπνισμένος Αλκέτας Παναγούλιας. Οι «ερυθρόλευκοι» στρώθηκαν στη δουλειά και από το Κύπελλο μπορεί να αποκλείστηκαν, αλλά βρήκαν την ώθηση που ήθελαν. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός έχασε τον προσανατολισμό του. Η διαφορά «ροκανίστηκε», αφού στο δεύτερο γύρο το «τριφύλλι» χάνει βαθμούς… αβέρτα: φέρνει 1-1 στο Χαριλάου με τον Άρη, ηττάται από την ΑΕΚ 1-0, φέρνει 1-1 με τον Εθνικό, αφήνει βαθμούς στη Δράμα με τη Δόξα και κυρίως μένει στο 0-0 με τον Πανιώνιο, με μια σπάνια χαμένη ευκαιρία του Μάικ Γαλάκου και κυρίως ηττάται 2-1 από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Ο Ολυμπιακός, από τη μεριά του, που κερδίζει μια υπόθεση ένστασης του Εθνικού για παράνομη συμμετοχή του Ουρουγουανού Βισέντε Εσταβίγιο, με φωτοτυπία διαβατηρίου και όχι με το ίδιο το διαβατήριο, νωρίς στο πρωτάθλημα, και κρατά το βαθμό που παίρνει στο φαληρικό ντέρμπι, μένει χωρίς τον Χούλιο Λοσάντα, που είναι περίπτωση Μπουμπλή, αφού έπειτα από μια δεκαετία στην Ελλάδα αποκαλύπτεται ότι το έγγραφο ιθαγένειας δεν ισχύει. Όμως καταφέρνει και καλύπτει την αρχική διαφορά των πέντε βαθμών, οπότε οι δύο ομάδες βρίσκονται ισόβαθμες στο τέλος.

Μπαράζ. Αλλά πότε;

 

Ο λιγότερο κουρασμένος (Ολυμπιακός) νίκησε τον περισσότερο (Παναθηναϊκό)

Στον Βόλο ταξιδεύουν οι δύο ομάδες τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες δίχως επίσημο ματς, ενώ και στη δημόσια τηλεόραση ανησυχούν: λόγω των ποδοσφαιρικών δημοσιογράφων, κυρίως του Γιάννη Διακογιάννη, που βρίσκονται στην Ισπανία, το χρίσμα πέφτει στον Φίλιππο Συρίγο, ο οποίος αχνοφαίνεται ως μπασκετικός, πάντως έχει κάνει πλείστες ποδοσφαιρικές περιγραφές ως τότε και πέντε Ιούνηδες πριν εκείνον που θα αλλάξει και τη δική του ζωή, κάνει μια σπουδαία μετάδοση.

Ο Ολυμπιακός αποδεικνύεται ο λιγότερο κουρασμένος. Ύστερα από ένα πρωτάθλημα που δεν το δικαιούτο στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι αγρατζούνιστος και περισσότερο φρέσκος. Έχει παίξει μπαράζ δύο χρόνια πριν με τον Άρη στο ίδιο γήπεδο, έχει μια γνώση της κατάστασης. Στο 6’, ακριβώς όταν ο Νίκος Αναστόπουλος σκόραρε το 0-2 στο ματς Κυπέλλου της Λεωφόρου, ο Εσταβίγιο κάνει το 1-0. Ακυρώνεται γκολ του Μητρόπουλου για φάουλ του Άνθιμου Καψή, αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο «μουστάκιας» εκμεταλλεύεται λάθος στην άμυνα για το 2-0 στο 70’ και η κεφαλιά του Χρήστου Ζιάκου στο 82’ δεν φτάνει για τον Παναθηναϊκό. Όλοι ομνύουν στην… αγνότητα εκείνων των χρόνων, αλλά πρέπει να το δώσουμε: η διαφθορά τότε ήταν φανερή, η μήνυση έκανε… δέκα δραχμές και ο ένας πήγαινε να βγάλει τρελό τον άλλον, όχι όπως τώρα, που όλα τα ζητήματα λύνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες και στο στυλό έχει τελειώσει η μελάνη.

Οι ενδεκάδες

Ολυμπιακός (Αλκέτας Παναγούλιας): Σαργκάνης, Μίχος, Σ. Παπαδόπουλος, Βαμβακούλας, Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης, Εσταβίγιο, Λεμονής, Μητρόπουλος (77’ Ορφανός), Αναστόπουλος, Κοκολάκης (81’ Τόγιας).

Παναθηναϊκός (Λάκης Πετρόπουλος): Κωνσταντίνου, Καρούλιας, Κόβης, Καψής, Σημαιοφοράκης (65’ Αναστασιάδης), Λιβαθινός, Κατσιάκος, Νικολάε, Κουρόπουλος, Χαραλαμπίδης (65’ Ζιάκος), Ντόκεν.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News