Χάμες Ροντρίγκες: Πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ σε ελληνική ομάδα; Ποτέ ξανά!

Sportday.gr

Ο Ευάνθης Γκόγκουλης καταγράφει τις περιπτώσεις που ελληνικές ομάδες επιχείρησαν – πριν τον Ολυμπιακό – να φέρουν με μεταγραφή στην Ελλάδα παίκτη που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ. Στη SportDay που κυκλοφορεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Είναι αλήθεια ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει χάσει την παλιά του αίγλη, λόγω της υπερπροσφοράς ποιοτικού ποδοσφαίρου σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο κόσμος δεν… ψαρώνει πια στο άκουσμα του όρου «μουντιαλικός» για κάποιον παίκτη που έρχεται στην Ελλάδα.

Μάλλον γι’ αυτό υποτιμήθηκε ένα ιστορικό ορόσημο, που προκύπτει από τη μεγάλη μεταγραφή του Χάμες Ροντρίγκες στον Ολυμπιακό. Ο Κολομβιανός αστέρας, ως γνωστόν, είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014. Και είναι η πρώτη φορά που ένας ποδοσφαιριστής που κατέκτησε το «χρυσό παπούτσι» της κορυφαίας διεθνούς διοργάνωσης, θα φορέσει τη φανέλα ελληνικής ομάδας!

Ωστόσο, υπήρξαν άλλοι πέντε πρώτοι σκόρερ Παγκόσμίου Κυπέλλου που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν συνδεθεί με συλλόγους μας στο παρελθόν. Ενας έκανε ένα σύντομο πέρασμα ως προπονητής, ενώ για κάποιον άλλον οι αναφορές περί απόπειρας μεταγραφής είναι μάλλον αστικός μύθος, που πέρασε από γενιά σε γενιά. Αξίζει, όμως, να θυμηθούμε μία-μία όλες τις ιστορίες.

Ο Σάντορ Κότσιτς και o… μύθος του Εθνικού!

Επί δεκαετίες συντηρείται ο αστικός μύθος σύμφωνα με τον οποίο ο Δημήτρης Καρέλλας είχε προσπαθήσει να φέρει στον Εθνικό Πειραιώς τον Φέρεντς Πούσκας και τον πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ του 1954 (με 11 γκολ), Σάντορ Κότσις. Πράγματι, οι δύο θρυλικοί άσοι είχαν έρθει στην Αθήνα το 1957 για φιλικούς αγώνες ως μέλη της προσφυγικής Hungaria, κατόπιν πρόσκλησης του χρηματοδότη των «κυανόλευκων».

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, όμως, ο Καρέλλας είχε υπογράψει δελτία με άλλους, λιγότερο γνωστούς συμπαίκτες τους (Σάμπο, Τσόλνοκ, Γκαραμβόλγκι, Τζάμποκι, Σάγκι), γεγονός που προκάλεσε την αποβολή του Εθνικού από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με την κατηγορία του επαγγελματισμού. Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η πρόταση στον Πούσκας και τον Κότσις, οι οποίοι κατέληξαν το 1958 στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα αντίστοιχα.

Ο Φλόριαν Άλμπερτ και το… στοπ της Χούντας!

Ο Φλόριαν Αλμπερτ ήταν το επόμενο μεγάλο όνομα του ουγγρικού ποδοσφαίρου, μετά τη φουρνιά της «Χρυσής Ομάδας» του 1954. Το 1962, στα 21 του, ήταν ένας από τους έξι παίκτες που μοιράστηκαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Μουντιάλ της Χιλής (από 4 γκολ έκαστος), ενώ το 1965 κέρδισε το Κύπελλο Εκθέσεων με τη Φερεντσβάρος και δύο χρόνια αργότερα τη «Χρυσή Μπάλα»!

Τεράστιο όνομα, όχι αστεία. Τον Ιούλιο του 1972, λοιπόν, προκάλεσε αίσθηση ότι τον ήθελε ο Παναθηναϊκός, προπονητής του οποίου ήταν ο Φέρεντς Πούσκας. Το «φλερτ» δεν προχώρησε, αφού η Χούντα έβαλε «φρένο» στις μεταγραφές ξένων παικτών. Ηδη, άλλωστε, οι μεγάλοι σύλλογοι είχαν αποκτήσει πολλούς.

O Λάτο και το… μισό φεγγάρι που πέρασε στη χώρα μας ως προπονητής

Ο Γκζέγκοζ Λάτο ήταν (μαζί με τον Καζίμιεζ Ντέινα) ο σούπερ σταρ της μεγάλης Πολωνίας στο Μουντιάλ του 1974 και με 7 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Δεν απασχόλησε ελληνικές ομάδες ως παίκτης, παρότι οι προπονητές του στην εθνική (Γκόρσκι και Γκμοχ) εργάζονταν εδώ όταν εκείνος έκλεισε τα 30 και μπορούσε να μεταγραφεί εκτός συνόρων.

Εμελλε να τον δούμε στα μέρη μας ως προπονητή, αφού το καλοκαίρι του 1997 ανέλαβε την Καβάλα, που αγωνιζόταν τότε στην Α’ Εθνική. Ωστόσο, δεν κατάφερε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους παίκτες και απολύθηκε ύστερα από τις ήττες στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος.

O Κρίστο Στόιτσκοφ και η πρόταση του Γιώργου Βαρδινογιάννη

Ιδιάζουσα είναι η περίπτωση του Χρίστο Στοΐτσκοφ, ενός εκ των δύο πρώτων σκόρερ του Μουντιάλ του 1994 (με 6 γκολ, ο άλλος ήταν ο Ρώσος Ολεγκ Σαλένκο). Διότι ο Παναθηναϊκός τον ήθελε πολύ πριν τα κατορθώματά του με τη Βουλγαρία στις ΗΠΑ, όπου είχε πάει ως σταρ της Μπαρτσελόνα.

Ο Στοΐτσκοφ παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα των «μπλαουγκράνα» ότι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης του είχε προσφέρει πολλά χρήματα το 1986, αλλά προτίμησε να μείνει στην πατρίδα του.

Ο Νταβόρ Σούκερ και η… αιώνια πράσινη καψούρα!

Ο έρωτας των οπαδών του Παναθηναϊκού για τον Νταβόρ Σούκερ (φωτό) είχε αρχίσει το 1995, όταν με δικό του γκολ η Σεβίλλη απέκλεισε τον Ολυμπιακό.

Το ενδιαφέρον του Γιώργου Βαρδινογιάννη έγινε… χειροπιαστό τον Ιούνιο του 1998, πριν από το Μουντιάλ της Γαλλίας όπου ο Κροάτης φορ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ κι αφού οι «πράσινοι» είχαν αποκτήσει τον Αλιόσα Ασάνοβιτς. Το ενδιαφέρον συντηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια, αλλά έμεινε… καψούρα.

Ο Ολυμπιακός είναι ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που απέκτησε και νικητή του Μουντιάλ, εν ενεργεία μάλιστα. Τον Κριστιάν Καρεμπέ το 2001, τρία χρόνια μετά τον θρίαμβο της Γαλλίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News