Σαν σήμερα: Ο «χρυσοκέφαλος» που δεν ήθελαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στην Ελλάδα

fcbarcelona.com

Σάντορ Κότσις, ο «χρυσοκέφαλος» για τον οποίο «ενώθηκαν» Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, αυτοκτόνησε στη Βαρκελώνη.

Η ιστορία του Σάντορ Κότσις, ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών είχε άρωμα Ελλάδας.

Γεννημένος στις 21 Σεπτεμβρίου 1929 στη Βουδαπέστη, ο Κότσις ήταν επιθετικός, ο οποίος αγωνίστηκε αρχικά στις ουγγρικές Φερεντσβάρος και Χόνβεντ Βουδαπέστης. Το 1957 έφυγε από τη χώρα του και αγωνίστηκε στην Ελβετία και από το 1958 στη Μπαρτσελόνα. Ψηφίστηκε 39ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα στην ψηφοφορία της IFFHS και δεύτερος Ούγγρος.

Ο «χρυσοκέφαλος» Κότσις και ο «καλπάζων συνταγματάρχης» Πούσκας ήταν φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες της εποχής. Ο Κότσις με την Εθνική Ουγγαρίας σημείωσε 75 γκολ σε 68 εμφανίσεις, αρκετά από αυτά με κεφαλιές, που του χάρισαν το προσωνύμιο «ο άνθρωπος με το χρυσό κεφάλι».

Όταν ήρθε στην Ελλάδα

Το 1957 βρέθηκε στη χώρα μας. Έπαιζε στην Χόνβεντ η οποία είχε αποκλειστεί στην Ευρώπη από την Ατλέτικο Μπιλμπάο. Στην πατρίδα του είχε ξεσπάσει η Ουγγρική Εξέγερση και οι παίκτες δημιούργησαν μια ομάδα και έκαναν περιοδεία σε Ευρώπη και Νότια Αμερική. Τότε ο Πούσκας, ο Κότσις και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Τον Απρίλιο του 1957, ο τότε ιδιοκτήτης του Εθνικού, Δημήτρης Καρέλλας, ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας προσεγγίζει τρεις Μαγυάρους. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν όντως είχε συμφωνήσει με Πούσκας, Γκρόσιτς και Κόσιτς, οι οποίοι ήθραν στην Ελλάδα και έπαιξαν σε φιλικό με τον Εθνικό.

Η αντίδραση του ΠΟΚ

Τα δημοσιεύματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση θέλουν Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ -το λεγόμενο ΠΟΚ- να συνεργάζονται για να μην έρθουν στην Ελλάδα ο Κόσιτς και οι άλλοι. Είχαν τιμωρηθεί από την Ομοσπονδία της Ουγγαρίας και η ΕΠΟ τιμώρησε τον Εθνικό με μηδενισμό στο πρωτάθλημα, στο οποίο ήταν δεύτερος.

Ο λόγος ήταν ότι είχε αποκτήσει πέντε Ούγγρους, τους Σάμπο, Τσόλνοκ, Τζάμποκι, Γκαραμβολγκί και Σάγγι. Η Ομοσπονδία τους… βάφτισε επαγγελματίες κάτι που τότε απαγορευόταν.

Ο Κόσιτς έφυγε από την Ελλάδα. Έπαιξε για λίγο στην ελβετική Γιανγκ Φέλοους και το 1958 πήγε στη Μπαρτσελόνα. Πήρε δύο πρωταθλήματα, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1961 και σε 240 επίσημους και φιλικούς αγώνες πέτυχε 164 γκολ.

Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1966. Θεωρείται ο πιο παραγωγικός σκόρερ σε αγώνες εθνικών ομάδων. Εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στη ομάδα Νέων της Μπαρτσελόνα έως το 1974. Διαγνώστηκε με λευχαιμία και αργότερα με καρκίνο του στομάχου. Τις 22 Ιουλίου 1979, σε ηλικία 49 ετών, έπεσε από τον τέταρτο όροφο ενός νοσοκομείου στη Βαρκελώνη…

Πρωταθλητής Ευρώπης o Ευγένιος Ιωαννίδης

2011: Ολοκληρώνονται στην Αλμπένα της Βουλγαρίας τα Πανευρωπαϊκά Νεανικά Πρωταθλήματα Σκακιού 2011. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 23 νεαροί σκακιστές και σκακίστριες ενώ πρωταθλητής Ευρώπης στα αγόρια κάτω των 10 ετών αναδείχθηκε o Ευγένιος Ιωαννίδης.

2004: Ο Χρήστος Ταμπαξής κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο S1 με 2:56.64 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2003: Ο 35χρονος ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που πραγματοποιείται στην Ισπανία. Ο Ελληνας πρωταθλητής των μιστράλ συγκέντρωσε 53 βαθμούς ποινής και κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ πρώτος ήταν ο Πολωνός Πρτσέμεκ Μιαρτσίνσκι με 22 β.π. και τρίτος ο Ισραηλινός Γκαλ Φρίντμαν.

2000: Στην πρώτη ελληνική συμμετοχή στην ιστορία στο αγώνισμα του ιππικού τριάθλου η 23χρονη Χάιντι Αντικατζίδη κατατάσσεται 6η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2000: Απόλυτη κυριαρχία της Ρουμανίας στο σύνθετο ατομικό γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπου η Andreea Raducan κερδίζει το χρυσό, η Simona Amanar το ασημένιο και η Maria Olaru το χάλκινο μετάλλιο. Πέντε μέρες αργότερα ωστόσο, η Raducan ανιχνεύεται θετική στον έλεγχο ντόπινγκ και το μετάλλιο της αφαιρείται. Την τρίτη θέση παίρνει η Κινέζα Xuan Liu.

1999: Ιντεπεντιέντε και Βελές Σάρσφιλντ ολοκληρώνουν την πιο μακράς διαρκείας ποδοσφαιρική συνάντηση στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής για το Κύπελλο Μερκοσούρ παίζοντας το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα που ξεκίνησε στις 1/9/1999.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ο αγώνας διακόπηκε λόγω φωτοβολίδας που χτύπησε τον τερματοφύλακα της Βελές Jose Luis Chilavert, διάσημο για τα 41 τέρματα που έχει πετύχει, και ενώ ο αγώνας σταματάει ο αθλητικός δικαστής αποφασίζει την ολοκλήρωση του 21 ημέρες μετά.

Έτσι ο αγώνας λήγει ισόπαλος 1-1 (με 2 ημίχρονα 22 και 23 λεπτών έκαστο) και η ομάδα του Chilavert αποκλείεται από την συνέχεια.

Πεθαίνει η Florence Griffith Joyner

1998: Πεθαίνει η Florence Griffith Joyner από ανακοπή σε ηλικία μόλις 39 ετών. Υπήρξε 3 φορές ολυμπιονίκης στα 100μ – 200μ – 4×100μ το 1988 στη Σεούλ, 1 φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 4×100μ το 1987 στη Ρώμη, 2η ολυμπιονίκης στα 200μ το 1984 στο Λος Άντζελες και κάτοχος 2 παγκοσμίων ρεκόρ (100μ και 200μ).

1996: Πεθαίνει ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης από οξύ καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 54 ετών.

1991: Ο David Gavic, πρόεδρος του USA Basketball, ανακοινώνει ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες οι ΗΠΑ θα εκπροσωπούνται από επαγγελματίες παίκτες του ΝΒΑ. Η ομάδα αυτή παίρνει τον τίτλο “Dream Team”.

1988: Στο πλαίσιο σύσφιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τις κυβερνήσεις των δύο κρατών (Οζάλ και Παπανδρέου) διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη φιλικός αγώνας, ο πρώτος αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από το 36 χρόνια (1952), που θα λήξει με νίκη της τούρκικης ομάδας με 3-1.

1977: Η Ρουμανία συντρίβει την Ελλάδα με 6-1 σε φιλικό αγώνα στο Βουκουρέστι και ο Πέτρος Καραβίτης σκοράρει στο 28’ ενώ κάτω από τα ελληνικά γκολπόστ βρίσκεται ο Λάκης Στεργιούδας.

1972: Απονέμεται το “Χρυσό Παπούτσι” στο Παρίσι στον Gerd Muller της Μπάγερν (40 γκολ). Αργυρός ο Αντώνης Αντωνιάδης με 39 γκολ και στην τρίτη θέση ο Francis Lee και ο Sandrac.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News