Μίτσελ: Εγώ, ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ, ο Κρόιφ και ο Μαραντόνα

Ο Μίτσελ ετοιμάζεται να αναλάβει τον Ολυμπιακό και μας παρουσιάζεται μέσα από τις συνεντεύξεις του που ανθολόγησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Χοσέ Μιγκέλ Γκονζάλες Μάρτιν ντελ Κάμπο επέστρεψε σήμερα (20/9) στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει εκ νέου την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, μετά από επτά χρόνια… απουσίας, διάστημα κατά το οποίο δούλεψε σε Μαρσέιγ, Μάλαγα, UNAM, Χετάφε,.

Προπονητής αλλά φυσικά και πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, μέλος μιας ομάδας παικτών της ακαδημίας των Μαδριλένων, προικισμένων με μια εξαιρετική τεχνική που έφερε επανάσταση στο ισπανικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1980, περιγράφει μέσα από συνεντεύξεις του, τη σχέση του με τον Ολυμπιακό, αλλά και τον εαυτό του.

Μιλάει για το πάθος του για το ποδόσφαιρο, την περίφημη πεντάδα της Ρεάλ Μαδρίτης (La Quinta), τον Γιόχαν Κρόιφ, τον Λιονέλ Μέσι, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τα χρήματα και την αγάπη.

«Στον Ολυμπιακό μπόρεσα να μεταδώσω τις ιδέες μου»

«Σε όλες τις ομάδες που εργάστηκα μπόρεσα να μεταδώσω τις ιδέες μου. Όμως περισσότερο αυτό συνέβη σε Χετάφε και Ολυμπιακό, αφού στις άλλες όταν πήγα υπήρχε ήδη μία διαφορετική δουλειά. Όταν φτάνεις στα μέσα της σεζόν σε μία ομάδα, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τα πράγματα. Το ποδόσφαιρο που ερωτεύτηκα εγώ δεν υπάρχει πια. Τα πάντα έχουν αλλάξει. Τώρα είναι πολύ περισσότερο επιχείρηση από καθαρό ποδόσφαιρο», είχε πει τον Μάιο του 2017, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Marca.

Η βραδιά του τίτλου που έφυγε από το Bernabeu

Στις 11 Ιουνίου 1989, υπό το έκπληκτο βλέμμα των σχεδόν 100.000 θεατών που γέμισαν το Santiago Bernabéu, ο Μίτσελ έφυγε μόνος του από το γήπεδο. Έμεναν τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, οι Μαδριλένοι κέρδιζαν με 2-0 και ήταν ήδη πρωταθλητές της La Liga. Αλλά ο 26χρονος -τότε- Μίτσελ, ήταν γεμάτος οργή, επειδή οι κάποιοι φίλαθλοι τον… αποδοκίμαζαν.

«Είχα ένα συναίσθημα κοντά σε αυτό που νομίζω ότι θα έχω τη μέρα που θα πεθάνω. Ειρήνη… Ζήτησα από έναν υπάλληλο του συλλόγου να πει στη γυναίκα μου να κατέβει: «Πες της ότι φεύγουμε τώρα». Έφυγα από τα αποδυτήρια όταν έφτασε η ομάδα γιορτάζοντας το πρωτάθλημα. Εκείνο το βράδυ είχε δείπνο και πάρτι, αλλά όταν έφτασα σπίτι πήγα για ύπνο και ζήτησα να μην με ενοχλούν. Μου τηλεφώνησε ο Καμάτσο (σ.σ; προπονητής), την επόμενη ημέρα ο Μεντόθα (σ.σ; πρόεδρος). Του είπα ότι ήταν καλύτερα να φύγω από τη Μαδρίτη», θυμάται ο Μίτσελ, μιλώντας τον Ιανουάριο του 2022 στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η «La Qintta» ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο

Όμως δεν τον σταματούν τυχαία στο δρόμο. Είναι μέλος της περίφημης πεντάδας της «Quinta» μαζί με τους Σαντσίς, Μαρτίν Βάθκεθ, Παρδέθα και Μπουτραγκένιο, μια «παρέα» που έφερε επανάσταση στο ισπανικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1980. «Δεν ήμασταν διάσημοι, ήμασταν δημοφιλείς, από τον κόσμο. Το διάσημο είναι προσωρινό και το λαϊκό διαχρονικό. Ο κόσμος μας θυμάται γιατί έχουμε μεγαλώσει μαζί του σε πολλά πράγματα. Ήμασταν ακριβώς ίδιοι με αυτούς, εκτός από το γήπεδο. Η «La Quinta» ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ήταν μέρος κάτι μεγαλύτερου. Φυσικά ήταν ένας άλλος τρόπος κατανόησης του ποδοσφαίρου, αλλά στην Ισπανία της δεκαετίας του ’80 και του ’90 υπήρχαν πολλοί τρόποι κατανόησης των πραγμάτων, από τη μουσική στη λογοτεχνία, από την πολιτική στο ποδόσφαιρο. Υπήρξε μια έκρηξη δημιουργικότητας, και ακόμη και οι διανοούμενοι άρχισαν να έρχονται πιο κοντά στο άθλημα γιατί μέχρι τότε φαινόταν ότι το ποδόσφαιρο ήταν μόνο μέρος της λαογραφίας της δικτατορίας», θα πει.

«Ο πατέρας μου έπαιρνε 600 κι εγώ 6.000 ευρώ»

Έφτασε στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 1981-82. «Για δύο χρόνια έζησα με τους γονείς μου σε μια εργατική γειτονιά στα νότια της Μαδρίτης. Η μητέρα μου ήταν νοικοκυρά και ο πατέρας μου τυπογράφος σε εταιρεία γραφικών τεχνών. Αυτός επέστρεφε από τη δουλειά και το ίδιο κι εγώ, με τη διαφορά ότι εκείνος έπαιρνε από την εταιρεία του, ας πούμε σημερινά 600 ευρώ και εγώ, 22 ετών, από τη δική μου, περίπου 6.000 ευρώ το μήνα χωρίς μπόνους. Σε αυτή την ηλικία δεν είσαι προετοιμασμένος για πολλά πράγματα. Να μαζέψεις αυτό το ποσό, να σε καλέσει ένας υπουργός να φας μαζί του, να βγεις στο δρόμο και να σε αναγνωρίζουν όλοι. Μου προκαλεί ρίγη να σκέφτομαι πώς κατάφερα να διαχειριστώ τα πάντα χωρίς καμία εκπαίδευση. Και δεν εννοώ πολιτιστικά, αλλά ανθρώπινα».

Ο φόβος, ο Μέσι, ο Κρόιφ και ο Μαραντόνα

Μιλάει για τον φόβο, παρακολουθεί τον Μέσι, τον Κρόιφ και τον Μαραντόνα:

«Ο φόβος είναι αυτό που με ωθεί περισσότερο να κάνω πράγματα. Αν δεν φοβάμαι, είναι γιατί δεν είμαι προετοιμασμένος, λέει.

«Παρακολουθώ τον Μέσι. Πολύ. Νομίζω ότι τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Παρίσι, παρόλο που ήταν μεγάλη πόλη και μεγάλος σύλλογος, κατάλαβε ότι κάποιος δεν του είχε πει όλη την αλήθεια. Όταν φεύγεις από τις μεγάλες σκηνές, οι μεγάλες σκηνές συνεχίζουν να γεμίζουν και αρχίζεις να λαχταράς για αυτό το φως. Και το Parc des Princes δεν είναι το Camp Nou,», τονίζει.

«Ο Κρόιφ με αγαπούσε πολύ. Ένας φίλος μου από την ομάδα της Μπαρτσελόνα μου είπε ότι, αν έπαιζα, ο Κρόιφ είπε ότι θα ήταν ένας αγώνας 10 εναντίον 10, γιατί ένας παίκτης θα έπαιζε μόνο για να με… ακυρώσει. Ο Κρόιφ και ο Μπεενάκερ ήξεραν πώς να μεταφέρουν την ολλανδική ουσία του παιχνιδιού στην Ισπανική Λίγκα.

Έπαιξα εναντίον του Μαραντόνα όταν ήταν στη Νάπολι, στη Σεβίλλη, στην Αργεντινή. Πάντα μου φαινόταν σαν ένας νοσταλγός μιας άλλης εποχής που φοβόταν να μην απογοητεύσει, αυτή τη γιγαντιαία προσδοκία που είχε να είναι αυτός που ήταν. Όλοι τον ξέρουν Ντιέγκο. Από την παιδική ηλικία. Όταν ήμουν σχολιαστής στην ισπανική τηλεόραση, τον βρήκα σε έναν τελικό στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μπορούσε καν να κουνηθεί. Δεν ήθελα να τον ενοχλήσω. Αλλά με είδε και ήρθε να με αγκαλιάσει, όπως όταν σε αγκάλιαζε ο Βασιλιάς. Σαν να έπρεπε να κρατήσεις τα χέρια σου ακίνητα, γιατί το πρωτόκολλο διέταξε να μην μπορείς να τον αγκαλιάσεις. Εν ολίγοις, είναι απίστευτο που έγινε αυτό που έγινε ο Μαραντόνα, με τόσα πράγματα εναντίον του».

Ο Μίτσελ με τα δυο παιδιά και τα τρία εγγόνια

«Ήταν η πρώτη μου φίλη. Είμαστε μαζί από 16 ετών. Έχουμε δύο παιδιά και τρία εγγόνια (ήταν παππούς στα 49 του). Τη γνώρισα γιατί έπαιζε με τον αδερφό της στην ομάδα και κάναμε παρέα. Μια μέρα τόλμησα και του ζήτησα να βγούμε έξω. Μου είπε όχι. Αλλά μετά χτύπησε το τηλέφωνο. Κοιτάζω πίσω και σκέφτομαι ότι θα έδινα ό,τι έχω για να προσπαθήσω ξανά για να πετύχω όλα όσα πέτυχα. Αλλά αν προσπαθούσα ξανά, θα προσπαθούσα ξανά μαζί της. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μυστικό. Η μεγάλη μας αρετή είναι ότι στη ρίζα είμαστε πανομοιότυποι, και αυτό μας έκανε να εκτιμούμε πολύ περισσότερα πράγματα ο ένας για τον άλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News