Όλεγκ Σαλένκο: Το ρεκόρ κόντρα στο Καμερούν του Ροζέ Μιλά, η «εξαφάνιση» και η παραλίγο πώληση του Χρυσού Παπουτσιού

You Tube

Ο Ρώσος Όλεγκ Σαλένκο διατηρεί έως σήμερα το ρεκόρ της επίτευξης 5 γκολ σε έναν αγώνα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το «πυροτέχνημα», η πτώση και η οικονομική καταστροφή που τον οδήγησε στην παραλίγο πώληση του Χρυσού Παπουτσιού.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι προ των πυλών και στο μυαλό όλων έρχονται οι παίκτες που έχουν καταγράψει τα δικά τους ρεκόρ στην κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων και δεν έχουν καταρριφθεί έως και σήμερα. Ένας εξ αυτών είναι και ο παλαίμαχος Ρώσος διεθνής, Όλεγκ Σαλένκο, που πέτυχε 5 γκολ σε έναν αγώνα στην τελική φάση, αυτόν κόντρα στο Καμερούν του Ροζέ Μιλά στα γήπεδα των ΗΠΑ το 1994.

Γεννημένος στις 25 Οκτωβρίου του 1969, ο 25χρονος τότε επιθετικός της Λογρονιές συμπεριλήφθηκε στη λίστα των εκλεκτών του ομοσπονδιακού τεχνικού, Πάβελ Σαντίριν, για την αποστολή της Ρωσίας ενόψει του Μουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχοντας πραγματοποιήσει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και αγωνιζόμενος στην πορεία στην Ντιναμό Κιέβου, πήρε μεταγραφή στην ισπανική ομάδα που τότε συμμετείχε στην Primera Division, την τωρινή LaLiga, τον Ιούλιο του 1992.

Η Ρωσία τότε ξεκίνησε το ταξίδι της στο Μουντιάλ, στον όμιλο με τη Βραζιλία, το Καμερούν και τη Σουηδία, πραγματοποιώντας μόνο μία νίκη και αυτή ήταν κόντρα στην αφρικανική ομάδα.

Ήταν 28 Ιουνίου του 1994 όταν διεξήχθη η αναμέτρηση στο «Stanford stadium», με τον Σαλένκο να ανοίγει το σκορ στο 15ο λεπτό. Βρήκε δίχτυα ακόμα δύο φορές, στο 41′ και στο 44′ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ενώ ο θρυλικός Ροζέ Μιλά μείωσε σε 3-1 με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου για να γράψει ιστορία ως ο γηραιότερος παίκτης που σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών, ρεκόρ που διατηρεί έως σήμερα. Ο νεαρός Ρώσος σέντερ φορ χρίστηκε σκόρερ άλλες δύο φορές και μοίρασε την ασίστ στον Ραντσέκο, διαμορφώνοντας το τελικό 6-1, ωστόσο αμφότερες οι ομάδες αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης, όταν ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων, με επικεφαλής τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Βραζιλία.

«Το βράδυ πριν από τον αγώνα με το Καμερούν ονειρεύτηκα ότι θα έβαζα πολλά γκολ. Μερικές φορές έχεις τέτοια προαισθήματα. Αλλά δεν πίστευα ότι θα έβαζα πέντε!», αποκάλυψε χρόνια αργότερα στην ιστοσελίδα της FIFA.

Ο Σαλένκο έχοντας πετύχει ένα ακόμα γκολ στο προηγούμενο παιχνίδι και στην ήττα από τη Σουηδία του Τόμας Μπρολίν με 3-1, ολοκλήρωσε την παρουσία του στη διοργάνωση με απολογισμό 6 γκολ στα τρία παιχνίδια που αγωνίστηκε, όσα και θρύλος της Βουλγαρίας, Χρίστο Στόιτσκοφ, με τον οποίο μοιράστηκαν το Χρυσό Παπούτσι ως κορυφαίοι σκόρερ. «Θα πρέπει να με ευχαριστήσεις που δεν έβαλα περισσότερα γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε στον Ρώσο αστειευόμενος ο άλλοτε παίκτης της Μπαρτσελόνα, στον οποίο απονεμήθηκε και η Χρυσή Μπάλα την ίδια χρονιά, όταν συναντήθηκαν στην Ισπανία σε λίγες ημέρες. «Και εσύ θα πρέπει να με ευχαριστήσεις που δεν σκόραρα άλλο ένα γκολ για το Καμερούν», απάντησε ο Σαλένκο.

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ρώσος αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού το είχε καταφέρει το 1989 με την U-20 της τότε Σοβιετικής Ένωσης, σημειώνοντας 5 γκολ. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στη Σαουδική Αραβία και το τρόπαιο κατέκτησε η Πορτογαλία. Ακόμα ένα μοναδικό επίτευγμα για τον Ρώσο διεθνή, που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος μέχρι σήμερα.

Η εμφάνισή του οδήγησε τη Βαλένθια να δαπανήσει 2 εκ. ευρώ για την απόκτησή του το ίδιο καλοκαίρι. Στις «νυχτερίδες» έμεινε για μόλις μία σεζόν, παίζοντας σε 31 ματς σε πρωτάθλημα και Copa del Rey, πετυχαίνοντας  10 τέρματα, καθώς υπέφερε από έναν τραυματισμό στο γόνατο. Από εκεί και πέρα πήρε την κάτω βόλτα. Ακολούθησαν οι Ρέιντζερς, Ιστανμπουλσπόρ, Κόρδομπα, για να «κρεμάσει» τελικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ως παίκτης της πολωνικής Πογκόν, τον Ιούλιο του 2001 και να προσθέσει το όνομά του στη λίστα με τους διάττοντες αστέρες της στρογγυλής θεάς.

Ούτε το εθνόσημο φόρεσε ξανά, λόγω λογομαχίας με τον ομοσπονδιακό τεχνικό. Δύο χρόνια μετά την απόσυρσή του, ανέλαβε προπονητής της εθνικής ομάδας beach soccer της Ουκρανίας, αλλά έμεινε στο πόστο του για μόλις 3 παιχνίδια…

Η οικονομική καταστροφή και η πώληση του Χρυσού Παπουτσιού που δεν έγινε ποτέ

Φήμες ήθελαν τον Όλεγκ Σαλέκνο να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, γεγονός που τον οδήγησε στην πώληση του βραβείου του από την επική εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994, σε έναν σεΐχη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη τέλη της δεκαετίας του 2000.

Ωστόσο, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν από χρόνια, κάποιος μου έκανε πρόταση να πουλήσω το Χρυσό Παπούτσι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είχαν στα πλάνα τους να διοργανώσουν ένα μεγάλο τουρνουά και να δημιουργήσουν ένα μουσείο αθλητικών επιτευγμάτων, αλλά τίποτα από τα δύο δεν πραγματοποιήθηκε».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News