Μουντιάλ 2022: Αντεπίθεση του Κατάρ σε «ρατσιστικά τροπάρια για τη Μέση Ανατολή»

ΑΠΕ

«Ρατσιστικά τροπάρια που βασίζονται σε μακροχρόνια στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον αραβικό κόσμο», καταλογίζει το Κατάρ στους επικριτές των διοργανωτών του Μουντιάλ 2022.

«Το Κατάρ εκρήγνυται» είναι περίπου το σχόλιο στα διεθνή ΜΜΕ για τη σκληρή δήλωση του γενικού γραμματέα του Κατάρ 2022, Χασάν Αλ Θαουάντι, μέσω της οποίας κατηγορεί όσους επικρίνουν το Κατάρ και καλεί όλους τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο να απολαύσουν το τουρνουά, το πρώτο στη Μέση Ανατολή.

«Το βράδυ της Κυριακής, στο Αλ Χορ (Κατάρ), σε μια ιστορική στιγμή στον αραβικό κόσμο θα γραφτεί στην ιστορία, όταν το Κατάρ και ο Ισημερινός θα τεθούν αντιμέτωποι στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η τελετή έναρξης και η πρεμιέρα θα βάλουν τέλος σε έναν μακρύ και μερικές φορές επίπονο δρόμο 12 ετών από τότε που μας παραχωρήθηκε το δικαίωμα να φιλοξενήσουμε το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο για πρώτη φορά στην περιοχή μας», αναφέρει ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022, Hassan Al Thawadi.

«Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ίσως αυτό για το οποιο έχουν γραφτεί τα περισσότερα σχόλια, ακόμα και πριν πεταχτεί μπάλα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτού του σχολιασμού έχει στραφεί προς την παραπληροφόρηση, απορρίπτοντας την ουσία και συχνά στηρίζεται σε ρατσιστικά τροπάρια που βασίζονται σε μακροχρόνια στερεότυπα και προκαταλήψεις για τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο», εξηγεί με πολύ φλογερό τόνο προς τους επικριτές, ιδιαίτερα του αγγλοσαξονικού κόσμου.

Και συνεχίζει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε την εποικοδομητική κριτική. Είμαστε άμεσα δεσμευμένοι και εξετάζουμε κάθε λέξη. Διασφαλίσαμε ότι αυτό το τουρνουά είναι φάρος προόδου, συμβάλλοντας σε διεθνώς αναγνωρισμένες εργασιακές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Το όραμά μας για αυτό το τουρνουά ήταν ότι θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αναγνωρίζοντας τις διαφορές μας και γιορτάζοντας την κοινή μας ανθρωπιά μέσα από το πάθος που μας ενώνει τελικά: το ποδόσφαιρο».

«Στο τρέχον παγκόσμιο κλίμα, πρέπει να εκτιμήσουμε αυτές τις σπάνιες ευκαιρίες να συναντηθούμε. Η ομορφιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ότι προσελκύει ανθρώπους από όλες τις γωνιές της γης, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και αφήνει μια κληρονομιά φιλίας και κατανόησης που καταρρίπτει παρεξηγήσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα».

Υπογραμμίζει επίσης την ένωση που έφερε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο στον αραβικό κόσμο. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα 450 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή μας που ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο. Τους λαούς μας ενώνει η ιστορία, η γλώσσα, ο πολιτισμός και οι θρησκείες. Διαφορετικές χώρες διατηρούν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι, από την Αλγερία μέχρι το Κατάρ, το ποδόσφαιρο είναι το κοινό μας πάθος. Από το 1930, έχουμε γίνει μάρτυρες της δημιουργίας ιστορίας σε κάθε ήπειρο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και αυτή τη φορά, εξαρτάται από εμάς να πιστέψουμε την ιστορία στη γη μας».

«Σε αντίθεση με εκείνους που πιστεύουν ότι το Κατάρ και ο αραβικός κόσμος είναι ανίκανοι ή ανάξιοι να φιλοξενήσουν, τα γεγονότα δείχνουν ότι οι άνθρωποι διαφωνούν: το 97% των εισιτηρίων έχουν πουληθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στις πέντε πρώτες αγορές σε αυτές τις πωλήσεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε του ανθρώπους και μοιραζόμαστε την κουλτούρα της φιλοξενίας που έχουμε ως Κατάρ και Άραβες. Είμαστε περήφανοι για το ποιοι είμαστε και για τις αξίες που πρεσβεύουμε. Είμαστε ένα έθνος που πάντα υπερασπιζόταν το άνοιγμα, τον διάλογο μεταξύ των λαών και την ένωση των ανθρώπων. Αυτές οι αξίες είναι η ουσία του Παγκοσμίου Κυπέλλου», καταλήγει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News