Μουντιάλ 2026: Η αλλαγή που συζητείται με οδηγό το Μουντιάλ 2022

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται στη Ντόχα και αφορούν το Μουντιάλ 2026 που θα συνδιοργανώσουν ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το οποίο θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά θα χρειαστεί μια νέα μορφή για τους ομίλους. Αυτό είναι δεδομένο από τη στιγμή που θα είναι η πρώτη διοργάνωση με 48 ομάδες, αντί για 32 που έχουμε τώρα.

Η αρχική σκέψη είναι η πρώτη φάση να διεξαχθεί σε 16 ομίλους των τριών ομάδων. Όμως πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνουν 12 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων κάτι που είχε ως αποτέλεσμα συνολικά 104 αγώνες. Ήδη στο σχήμα με 16 ομίλους εκφράζονται ανησυχίες ότι πολλά ματς στην τελευταία αγωνιστική, είναι πιθανό να είναι εντελώς αδιάφορα.
Αν και η επίσημη θέση της FIFA παραμένει αναλλοίωτη, δηλαδή για 16 ομίλους των τριών ομάδων, πολλές πηγές λένε ότι υπήρξαν «άτυπες συνομιλίες» και «συνομιλίες στους διαδρόμους» στη Ντόχα σχετικά με τα οφέλη από τη διοργάνωση σε 12 ομίλους των τεσσάρων ομάδων. αντί για 16 ομίλους των τριών.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 104 αγώνων εάν οι δύο πρώτοι σε κάθε όμιλο, συν τις καλύτερες οκτώ τρίτες ομάδες, περάσουν σε μια φάση νοκ άουτ 32 ομάδων. Πρόκειται για 40 περισσότερους αγώνες από αυτούς που παίζονται στο Κατάρ.

Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να έχουν επίσημες συνομιλίες για το θέμα τους επόμενους μήνες. Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το 2023.

Εάν το τουρνουά παραταθεί για μερικές ημέρες για να προκύψει χρόνος για περισσότερους αγώνες, τότε ούτε η FIFA ούτε οι μεγάλοι χορηγοί πιθανότατα θα είχαν αντίρρηση. Τεράστια επιπλέον έσοδα θα προέκυπταν από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τα τηλεοπτικά.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σύγκρουση με συλλόγους και ενώσεις παικτών, δεδομένης της ευαισθησίας γύρω από το ολοένα και πιο πλήρες… ημερολόγιο

Παρασκηνιακά, γίνεται λόγος και για κάτι που μπορεί να προκαλέσουν οι όμιλοι των τριών ομάδων. «Ανεπίσημες συμφωνίες» στον τελευταίο αγώνα. Αντίθετα, με οδηγό το Μουντιάλ του 2022 που είναι σε εξέλιξη, είναι εμφανές ότι όμιλοι με τέσσερις ομάδες μπορεί να έχουν ενδιαφέρον έως το τελευταίο λεπτό κάτι που βλέπουμε στο Κατάρ.

Με πληροφορίες από Guardian.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News