Μουντιάλ 2022: Τα ατσάλινα νεύρα της Ιαπωνίας ή πώς να παίξεις (και να νικήσεις) χωρίς την μπάλα

Η Ιαπωνία του Χατζίμε Μοριγιάσου ενδιαφέρεται για τους χώρους και τις… στιγμές και ελπίζει να συνεχίσει τα θαύματα στο Μουντιάλ.

Η Ιαπωνία πήρε την πρώτη θέση του 5ου ομίλου στο Μουντιάλ 2022 παίζοντας ποδόσφαιρο χωρίς την… μπάλα. Δεν την ενδιαφέρει να έχει την κατοχή ούτε καν σε αξιοπρεπή επίπεδα. Αυτό που τη νοιάζει είναι οι χώροι, η πίεση και η εκμετάλλευση των στιγμών.

«Παίζουμε πολύ καλά απέναντι σε ομάδες που είναι πιο δυνατές από εμάς», έλεγε ο προπονητής Χατζίμε Μοριγιάσου πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ελάχιστοι του έδωσαν σημασία και μετά ήρθαν οι ανατροπές και οι νίκες με 2-1 επί της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Η επιμονή και επιθετικότητα

«Είναι ενοχλητικοί», είπε ο Λουίς Ενρίκε πριν από την αναμέτρηση των δύο. Εννοούσε πως οι Ιάπωνες δεν σταματούν να πιέζουν και δεν σταματούν να είναι επιθετικοί. Συνεχίζουν και συνεχίζουν. Το εντυπωσιακό είναι πως άλλες ομάδες αν θα βρίσκονταν στη θέση της Ιαπωνίας κόντρα στη Γερμανία και την Ισπανία – 22% και 17% κατοχής, αντίστοιχα – μετά από λίγο θα έχαναν την προσήλωσή τους.

Θα κουράζονταν να τρέχουν πίσω από σκιές και να παίζουν ποδόσφαιρο χωρίς την μπάλα. «Αυτές οι νίκες είναι δείγμα της κουλτούρας μας», είπε ο Μοριγιάσου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, η Γερμανία έκανε 865 πάσες στο μεταξύ τους παιχνίδι και η Ισπανία 1,138!

Επίσης εντυπωσιακό είναι πως σε αμφότερες τις ανατροπές, οι «μπλε σαμουράι»… όρμηξαν και αφού ισοφάρισαν δεν σταμάτησαν. Πήραν το μάξιμουμ όσο ο αντίπαλος ήταν… ζαλισμένος. Σε οκτώ λεπτά έκαναν την ανατροπή με τη Γερμανία και σε τρία λεπτά εκείνη κόντρα στην Ισπανία. Μόνο δύο εθνικές είχαν κάνει προηγουμένως δύο ανατροπές στο ίδιο Μουντιάλ. Η Βραζιλία το 1938 και η Γερμανία το 1970.

Στη μόνη ήττα, αυτή με 1-0 από την Κόστα Ρίκα, οι «τίκος» νίκησαν τους Ιάπωνες στο… παιχνίδι τους. Γιατί κι εκείνοι είναι μια ομάδα που δεν θέλει την μπάλα και νιώθει καλύτερα όταν απορροφά την πίεση και βγαίνει στην κόντρα. Όταν η Ιαπωνία έπρεπε να φτιάξει παιχνίδι με σεταρισμένο τον αντίπαλο «βραχυκύκλωσε».

Ο παράγοντας Ντόαν

Ο Γιούτο Ναγκατόμο είπε πως «η ομάδα δεν εκνευρίστηκε. Παρόλο που δεν είχαμε την μπάλα ξέραμε τί έπρεπε να κάνουμε σε κάθε στιγμή και όταν βρήκαμε την ευκαιρία, χτυπήσαμε». Πρωταγωνιστικό ρόλο και στις δύο ανατροπές έπαιξε ο Ρίτσου Ντόαν.

Ο μεσοεπιθετικός της Φράιμπουργκ έδωσε στην Ιαπωνία το κάτι παραπάνω σε ενέργεια και ατομικές προσπάθειες απέναντι στη Γερμανία και την Ισπανία. Εκμεταλλεύτηκε την κούραση των ακραίων και παρέσυρε όποιον βρήκε στο πέρασμά του. Είναι μια από τις αποκαλύψεις στην τρέχουσα σεζόν στην Bundesliga, στο UEFA Europa League και τώρα στο Μουντιάλ.

Σαφώς και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ομάδων. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο και την Ιαπωνία είναι τη Δευτέρα (5/12) ο Λούκα Μόντριτς και η Κροατία να θέλουν την μπάλα. Γιατί τότε οι «μπλε σαμουράι» είναι επικίνδυνοι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News