Μουντιάλ 2026: «Τύμπανα πολέμου» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

AMNA/EPA

Η απόφαση της FIFA να αυξήσει τη διάρκεια της τελικής φάσης του Μουντιάλ, οδηγεί με απόλυτη βεβαιότητα σε μετωπική σύγκρουση την Παγκόσμια Ομοσπονδία με τις μεγαλύτερες λίγκες και τα πιο ισχυρά κλαμπ του πλανήτη!

Το Μουντιάλ 2026 αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον πέντε εβδομάδες, αντί για τέσσερις που είναι τώρα, προκειμένου να χωρέσει ο αυξημένος αριθμός αγώνων. Αυτή η απόφαση της FIFA θα εξοργίσει τους «μεγάλους» ευρωπαϊκούς συλλόγους καθώς και τις κορυφαίες λίγκες της ηπείρου.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό και θα λάβουν μέρος 48 ομάδες αντί για 32. Επιπλέον, η FIFA, μετά το… δράμα που χάρισε η τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ 2022 επανεξετάζει το σχέδιο της να σχηματιστούν 16 όμιλοι τριών ομάδων και τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «The Times» υποστηρίζει την επιλογή των 12 ομίλων των τεσσάρων ομάδων.

Γιατί αλλάζει;

Η αλλαγή οφείλεται σε τρεις παράγοντες: ο ένας είναι οικονομικός. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν περισσότερα ματς και με περισσότερο σασπένς που σημαίνει περισσότερα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ο άλλος παράγοντας είναι λογιστικής φύσης. Η FIFA αντιλαμβάνεται πως πλέον δύσκολα θα αναλάβει μια χώρα μόνη της να διοργανώσει ένα Μουντιάλ. Οπότε θα μπορούσε να «σπάσει» τους ομίλους. Για παράδειγμα σε τρεις χώρες να γίνονται από τέσσερις ή σε δύο χώρες από έξι. Έτσι, να μην υπάρχουν και περισσότερα ταξίδια για τις ομάδες, αλλά και για τους οπαδούς.

Ο τρίτος είναι για να αποφευχθεί οποιοδήποτε «μπισκότο» στην 3η αγωνιστική που κάποια ομάδα θα είχε ρεπό. Η ανάμνηση της «ντροπής της Χιχόν» στο Μουντιάλ του 1982 είναι ακόμη χαραγμένη στις μνήμες της FIFA, αλλά και των ομάδων και θέλουν ν’ αποφύγουν σενάρια όπως εκείνο μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Αυστρίας.

Οι μέρες

Στις 13 Μαρτίου θα αποφασιστεί το τελικό φορμάτ του Μουντιάλ 2026 στο Κογκρέσο της FIFA όπου θα εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος ο Τζάνι Ινφαντίνο. Ειδικοί σημειώνουν πως αν περάσει το πλάνο των 12 ομίλων με τέσσερις ομάδες, όπου θα προκρίνονται οι δύο πρώτες και έπειτα ένας αριθμός καλύτερων τρίτων, θα γίνουν συνολικά 104 ματς – 40 παραπάνω από ότι στο Μουντιάλ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για να χωρέσουν αυτά τα ματς θα χρειαστούν μίνιμουμ 35 ημέρες. Το Μουντιάλ του Κατάρ προγραμματίστηκε να διεξαχθεί σε 29. Εκείνο του 2018 στη Ρωσία, σε 32. Αντίθετα, 16 γκρουπ των τριών σημαίνει 80 ματς, άρα και λιγότερες ημέρες.

Μια εβδομάδα παραπάνω, όμως, σ’ ένα ήδη «φορτωμένο» πρόγραμμα που κάνει τους παίκτες και τους προπονητές να διαμαρτύρονται θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση, ιδίως από την στιγμή που αυξάνονται και οι αγώνες στο Champions League και στις διοργανώσεις της UEFA, ενώ στο καλεντάρι παράλληλα πρέπει να βρεθεί χώρος για το UEFA Nations League και την επόμενη 4ετία για άλλες μεγάλες διοργανώσεις όπως το Gold Cup του 2023, το Copa America και το EURO το 2024. Επιπλέον, κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει και το ανανεωμένο και διευρυμένο Μουντιάλ Συλλόγων της FIFA που θα περιέχει επίσης περισσότερα παιχνίδια.

Αρχίζουν να χτυπούν τύμπανα πολέμου για ακόμη μια φορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News