Μποστ: Ήθελον να εροτήσω δια να σας δοροδοκίσω πόσον πρέπυ να πλιρόσω καί τί χρίματα νά δόσω;
Είχε και ποδόσφαιρο το έργο του σκιτσογράφου, γελοιογράφου, θεατρικού συγγραφέα, στιχουργού και ζωγράφου Μποστ. Γιατί έγραφε επίτηδες ανορθόγραφα κείμενα
Η έκθεση «Cherchez να φάμ’! Ο Μποστ του Τύπου» (Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς) έγινε την Άνοιξη του 2013. Κάποιοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Μποστ, τον Μέντη Μποσταντζόγλου -πραγματικό ονοματεπώνυμο Χρύσανθος Βοσταντζόγλου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μποστ- τον γεννημένο στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Μαΐου 1918, ο οποίος πέθανε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 199, Έλληνα σκιτσογράφο και γελοιογράφο, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό και ζωγράφο.
Το έργο του περιλαμβάνει πολιτικές γελοιογραφίες και χρονογραφήματα, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, δέκα θεατρικά έργα και πολλές ζωγραφικές συνθέσεις. Για ένα διάστημα δούλεψε στη διαφήμιση όπου οι έντυπες καταχωρίσεις του για τη RENAULT (Ντοφίν εστί φιλοσοφείν), Flow Coat/Dupont (βάφεν ζι γκουντ πιλοτ?) ακόμα και οι πιλότοι της Λουφτβάφε βάφουν με βαφές Φλόου Κοτ, άφησαν κυριολεκτικά εποχή με την τόλμη και τη διαφορετικότητά τους.
Ο Μποστ θεωρείται ότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η γλώσσα του και τα επίτηδες ανορθόγραφα κείμενα. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, γελοιοποιώντας την καθαρεύουσα πίστευε ότι ίσως μπορέσει να βοηθήσει στην ταχύτερη καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Προκειμένου να σατιρίσει την καθαρεύουσα, ανακάτευε λόγιες εκφράσεις με λαϊκές και έγραφε εντελώς ανορθόγραφα, διεκτραγωδώντας τον ημιμαθή Έλληνα, που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την καθαρεύουσα, καθώς εκείνη την εποχή η δημοτική θεωρούνταν “ύποπτη”, κατά δήλωση του ιδίου του Μποστ. Συχνά με την παραφθορά των λέξεων ή την ανορθόγραφη απόδοση του ήχου της δημιουργούσε εσκεμμένα συνειρμούς, με άλλες έννοιες, τις οποίες διακωμωδεί. Επίσης συχνά, χρησιμοποιούσε μεταφορικές εκφράσεις με την κυριολεκτική τους έννοια.
Είχε και άρωμα ποδοσφαίρου το έργο του. Σε μια γελοιγραφία του διαβάζουμε:
-Ήθελον να εροτήσω δια να σας δοροδοκίσω πόσον πρέπυ να πλιρόσω καί τί χρίματα νά δόσω;
-Τό τιμολόγειον ακούστε, ως ενδιαφερόμενος πούσθε ως μπάκ δεξής, η τιμή μου έχη ως εξής: Διά πέναλτυ θέλω κομάτια τέσερα, φάουλ, μέ τάς χείρας δεκατέσερα, διά γκόλ, ολίγον ακριβά θα πληρόσης. 30 προκαταβολεί κέ τά υπόλιπα εις μινιέας δώσης. Τό μούντζομα είναι φτηνό, τό δίδωμε διά χωρατό. Βγάλσιμο ποδγιού ή στραμπούλημα, τιμέ κόστους, ξεπούλιμα, υβριστικέ φράσεις κέ οργισμένε τιμέ ορισμένε, κλωτσιέ είς καλάμι στά κλεφτά άνεφ προκαταβολή κέ χορίς λεφτά. Σπάσιμο νέβρων ή χτύπημα στούς μύς μεγάλε εφκολίε πληρομής, έξοδοι δήθεν θιελόδης κέ ορμιτικέ τιμέ σινφερτικέ, κραβγέ απάνοτους ή δόστους, τιμέ κατώτερη τού κόστους βγάλσιμο χεριού δήθεν εκ τύχης 300 δραχμέ ο πήχυς. Τράβμα μέ σουγιά ή τομή γιά ένα κομάτι ψομί, κόρνερ ή αράουτ είς διάστημα κανονεικόν, σχεδόν δορεάν λόγο αδείας προτοδικόν. Δέρνω κέ τό διετητή εάν κανείς σας τό καλομελετά τσάμπα! Πολούντε κέ τά σκελετά!
Σε μια άλλη έγραφε:
-Γρίγωρα νά σόσομεν τόν αθλιτή, δεν ξέβρω τί έπαθεν κέ από τί, κτιπά αγρείως τάς σιαγόν είτο δραματικώς ο αγόν.
-Είμε βαρέος τραβματισθής κέ δι αφτό είμε κσαπλοθίς, να έλθει γρήγωρα ιατρώς ο σίαιλός μου είνε πηκρός, εσθάνομε νά χάνο δινάμεις, ματεότης η ζοή τί νά τήν κάμης. Οι σινάντισις ήτο μιρέα φονάκστε έναν ιεραία, λάβετέμου κέ των μέτρωνδιά τό κατάστιμα φεραίτρον. Στίλατε ένα μικρόν καί ίσαμε νάλτη ποθώ ίσιχον θάνατον. Σφιρίκσατε μπενάλτι.
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Δεκεμβρίου
1995: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του αγώνα του πρώτου τελικού του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος Μποταφόγκο – Σάντος (2-1) στο Μαρακανά. Όλα ξεκίνησαν όταν οι πινακίδες δυο αυτοκινήτων με 11 οπαδούς της Σάντος αναγνωρίστηκαν από οπαδούς της Μποταφόγκο και άρχισαν οι πυροβολισμοί.
1992: Η Manon Rheaume γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίζει σε επαγγελματικό αγώνα χόκεϊ κανονικής περιόδου με την ομάδα των Atlanta Knights, αλλά η ομάδα της χάνει με 4-1 από τη Salt Lake City.
1989: Ο Bryan Robson σκοράρει στο 38ο δευτερόλεπτο για την Αγγλία στο 2-1 επί της Γιουγκοσλαβίας, στην 100ή νίκη της ομάδας του στο Wembley.
1983: Οι Detroit Pistons σημειώνουν ρεκόρ πόντων κερδίζοντας τους Denver Nuggets με 186-184 σε έναν αγώνα με τρεις παρατάσεις.
1977: Ολόκληρη η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου Evansville σκοτώνεται σε αεροπορικό ατύχημα.
1969: Ο Χανς Γκλας, ο Γερμανός ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Glas, πεθαίνει σε ηλικια 79 ετών. Έγινε γνωστός αρχικά σαν κατασκευαστής scooter και μετά μικρών αυτοκινήτων όπως το Goggomobil. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε το 1966 από την BMW ενώ το τελευταίο μοντέλο Glas (Glaserati) κυκλοφόρησε το 1968.
1967: Ο Ούγγρος προπονητής Marton Bukovi αναχωρεί από την Ελλάδα, έχοντας παραιτηθεί την προηγούμενη, αφήνοντας τον Ολυμπιακό και τους δύο πρώτους τίτλους από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής το 1959.
Όπως φημολογείται η δικτατορία της 21ης Απριλίου έχει οδηγήσει τον “Μάρτσι Μπάτσι” στην απόφαση αυτή λόγω “πολιτικών φρονημάτων”. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος θα εκδόσει το 2003 ένα κύκλο διηγημάτων με τίτλο “Τη Νύχτα που Έφυγε ο Μπούκοβι”.
1942: Ο διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής της Ρασίγκ Κλαμπ ντε Λανς Stefan Staniv πετυχαίνει 16 γκολ στον αγώνα με την Αμπρί Αστουρί για το Γαλλικό Κύπελλο.
1893: Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελληνίου ΓΣ, ο Ιωάννης Φωκιανός διατυπώνει την άποψη ότι η τέλεση αγώνων πρέπει να αποτελεί τον βασικό στόχο του συλλόγου. Ως εκ τούτου οι αγώνες του 1891 που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος και που στην ουσία ήταν οι τρίτοι ετήσιοι αθλητικοί αγώνες στην Ελλάδα (μετά το 1888 και 1889) θεωρούσε ο Φωκιανός ότι έδωσαν πνοή στην “μέχρι τότε απονεναρκωμένη γυμναστική εν Ελλάδι”.
Η επιμονή του αυτή για την διοργάνωση αγώνων και όχι για την ίδρυση γυμναστηρίων θα οδηγήσει σε εσωτερική σύγκρουση με διάσπαση του σωματείου, από την οποία θα προέλθει ο Εθνικός ΓΣ το 1893.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»