Λιονέλ Μέσι: Από την αποχώρηση από την εθνική Αργεντινής στη ραψωδία του Μουντιάλ

AMNA/EPA

Ο Λιονέλ Μέσι πριν αναδειχτεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε αποχωρήσει δύο φορές από την εθνική Αργεντινής. Επέστρεψε αρχικά λόγω της πίεσης του λαού της Αργεντινής και ξανά μετά από μία βιντεοκλήση από το είδωλό του και χάρη σε ένα οργανωμένο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή…

«Είναι τρέλα… κοίτα πώς είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι πανέμορφο» αναφώνησε συγκινημένος ο Λιονέλ Μέσι το βράδυ της Κυριακής 18/12 κρατώντας τα χέρια του το πολυπόθητο χρυσό τρόπαιο. Κι όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν επέμενε στην απόφασή του να αποσυρθεί από την εθνική Αργεντινής.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Μας συνέβη ξανά και πάλι στα πέναλτι. Είναι ο τρίτος συνεχόμενος τελικός. Προσπαθήσαμε αλλά δεν ήταν γραφτό να βγούμε νικητές. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να κάνουμε οποιαδήποτε ανάλυση. Στα αποδυτήρια σκέφτηκα ότι η εθνική ομάδα δεν είναι για μένα. Αυτό αισθάνομαι τώρα. Με στενοχωρεί που μου συνέβη ξανά, καθώς και το γεγονός ότι αστόχησα σε εκτέλεση πέναλτι.

Δεν είναι αρκετό να πηγαίνεις σε τελικούς και να μην κατακτάς το τρόπαιο. Δεν μπορώ άλλο μετά από τέσσερις τελικούς. Πιστεύω ότι έχω πάρει την απόφασή μου. Παίρνω την απόφαση για μένα και για πολύ κόσμο που το επιθυμεί αυτό. Πάλεψα τόσο σκληρά, αλλά φεύγω χωρίς να τα έχω καταφέρει», δήλωνε ο Λίο μετά την ήττα από τη Χιλή στα πέναλτι στον τελικό του Copa America, που συμπλήρωνε 100 χρόνια ως διοργάνωση, στις 27 Ιουνίου του 2016, σοκάροντας ολόκληρο τον πλανήτη. Τότε ήταν 29 ετών, αλλά δεν άντεχε άλλο να κουβαλάει πάνω του την ταμπέλα του loser και να ζει μια ζωή τη σύγκριση με τον θρυλικό Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ήταν ο τρίτος χαμένος τελικός σε μεγάλη διοργάνωση, μετά από αυτόν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και εκείνον του Copa America το 2015, ενώ είχε προηγηθεί και αυτός του 2007. Αυτή τη φορά στον τελικό του Copa America το βράδυ της 27ης Ιουνίου του 2016, ο Μέσι είχε χάσει πέναλτι και είχε έναν ακόμα λόγο να αισθάνεται υπεύθυνος και πικραμένος.

Μέχρι τότε, είχε καταγράψει 112 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα και κατάφερε να βάλει το όνομά του  στην 4η θέση των συμμετοχών όλων των εποχών, πίσω μόνο από τους Χαβιέρ Ζανέτι (143), Χαβιέρ Μασεράνο (129) και Ρομπέρτο Αγιάλα (115). Ο απολογισμός του ήταν  55 γκολ και έγινε ο αρχισκόρερ της Αργεντινής, ξεπερνώντας θρύλους της «Αλμπισελέστε», όπως τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (54), τον Ερνάν Κρέσπο (35) και τον Ντιέγκο Μαραντόνα (34).

Λίγες ημέρες αργότερα, χιλιάδες φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μπουένος Αϊρες και ζήτησαν από τον «Λίο» να αλλάξει γνώμη.  Οι ουρανοί είχαν «ανοίξει», εκείνη τη βροχερή ημέρα, αλλά το σταυροδρόμι της ιστορικής οδού Corrientes και 9 de Julio πλημμύρισε από λάτρεις του Αργεντινού που θέλησαν να του στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα. Παράλληλα, παντού είχαν τοιχοκολληθεί αφίσες που αποτύπωναν αυτή τους την επιθυμία ενώ και ο πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι πίεζε τον Μέσι να πάρει πίσω την απόφασή του.

Όντως, δύο μήνες μετά και με έναν ολόκληρο λαό να έχει «πέσει» πάνω του, ο Μέσι φόρεσε ξανά το εθνόσημο. Μέχρι την επόμενη μεγάλη απογοήτευση. Τον οδυνηρό αποκλεισμό στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018, από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γαλλία, του Κιλιάν Εμπαπέ.

Αυτή τη φορά, ούτε οι πιο αισιόδοξοι φίλοι της «Αλμπισελέστε» δεν πίστευαν ότι θα άλλαζε κάτι, όσο κι αν δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι θα ζήσουν χωρίς έναν κορυφαίο παίκτη του πλανήτη, που βίωνε την απόλυτη υπόκλιση από τους Καταλανούς, φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλά την αμφισβήτηση ως αρχηγός της Αργεντινής.

Ωστόσο και πάλι η «εθνική» καρδιά του Λιονέλ Μέσι τον οδήγησε σε νέα επιστροφή τον Μάρτιο του 2019, όταν το όνομά του εμφανίστηκε ξανά στις κλήσεις του Λιονέλ Σκαλόνι ενόψει των φιλικών αγώνων κόντρα στη Βενεζουέλα και το Μαρόκο  σε Μαδρίτη και Ραμπάτ αντίστοιχα.

Ένα συγκινητικό βίντεο συνόδευσε την απόφασή του να φορέσει ξανά το εθνόσημο.  «Ο Μέσι επιστρέφει».

O Λιονέλ Σκαλόνι μόλις ανέλαβε το τιμόνι της εθνικής Αργεντινής έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της επιστροφής του συνονόματού του, Λιονέλ Μέσι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Guardian», ο ομοσπονδιακός προπονητής της «Αλμπισελέστε» αποκάλυψε πώς έγινε  η πρώτη επαφή.

«Κάναμε μια βιντεοκλήση μαζί του με τον Πάμπλο Αϊμάρ, εξηγώντας του τα σχέδιά μας, λέγοντάς του ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές. Του είπαμε: «Ξέρουμε ότι ίσως είναι καλύτερα να μην έρθεις ακόμα». Προφανώς, αυτό ήταν το κλειδί για να πειστεί πλήρως. Ήταν χαρούμενος, ειδικά για τον Πάμπλο, που είναι το είδωλό του. «Όταν με χρειαστείς, θα είμαι εκεί», απάντησε και υποσχέθηκε να υπερασπιστεί ξανά το εθνόσημο», κατέληξε.

Ο Σκαλόνι είχε ως στόχο πρώτα να νοικοκυρέψει την ομάδα και εν συνεχεία να φέρει πίσω τον Λίο. «Χρειαζόμασταν πρώτα η ομάδα να είναι δυνατή. Δεν είναι το ίδιο να έρχεται ένα νεαρό παιδί και να το στέλνεις ξαφνικά να προπονηθεί με τον Λέο. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις τι δημιουργεί σε μια ομάδα, απλά και μόνο με την παρουσία του.

Έχω παίξει κόντρα στους καλύτερους, αλλά κάπως έτσι, όχι. Αυτό που δημιουργεί σε συμπαίκτες και αντιπάλους ξεπερνά το φυσιολογικό. Χρειαζόταν χρόνος ώστε όλα κυλήσουν φυσιολογικά. Χάρη στην ηγεσία που ασκεί, οι νεότεροι έχουν εμπιστοσύνη στην ανταλλαγή εμπειριών με τον Μέσι και απαντά χωρίς προβλήματα. Τα παιδιά τον πλησιάζουν πιο εύκολα. Τους πλησιάζει και ο Λέο. Υπάρχει μια κληρονομιά: τα λόγια του μένουν μαζί τους», είχε πει τότε ο 44χρονος προπονητής.

Η συνέχεια γνωστή. Ο Λιονέλ Μέσι έζησε δύο χρόνια αργότερα την πιο σημαντική μέχρι τότε στιγμή της καριέρας του, κατακτώντας επιτέλους το Copa America το καλοκαίρι του 2021. Και μάλιστα κόντρα στη Βραζιλία στο εμβληματικό «Μαρακανά».

Για να φτάσει το βράδυ της Κυριακής να φιλήσει και να κρατήσει στα χέρια το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχοντας κάνει πρώτα τον αγαπημένο του Πάμπλο Αϊμάρ να κλάψει…

Το πιο όμορφο από τα δεκάδες που έχει στην ασφυκτικά γεμάτη τροπαιοθήκη του, αλλά η θέση του ήταν επί σειρά ετών κρατημένη…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News