ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ: Οι δέκα πιο δυνατές στιγμές του «10» στη Μπαρτσελόνα

Από την υπόσχεση στη χαρτοπετσέτα, το πρώτο γκολ, τη «γέννηση» του ποδοσφαιριστή που ξέρουμε τώρα, τα γκολ, τους πανηγυρισμούς ως το… τέλος

Το «αντίο» του Λιονέλ Μέσι από τη Μπαρτσελόνα είναι και το τέλος μιας εποχής. Από την οποία μένει ένας μακρύς κατάλογος από αναμνήσεις, στιγμές και φάσεις, γκολ και ρεκόρ. Ο Αργεντινός άλλαξε για πάντα την ιστορία του συλλόγου, όπως προηγουμένως το έκανε ο Γιόχαν Κρόιφ. Το «10» έμοιαζε να είναι ο τελευταίος ενός είδους υπό εξαφάνιση: οι one-club men. Τα λεφτά και η πολιτική δεν του το επέτρεψαν.

Στο «Καμπ Νόου» όταν περάσει η οργή και η θλίψη θα έχουν να θυμούνται πολλά από τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου, αρχίζοντας από την απίθανη ιστορία του πώς πήγε εκεί και της υπόσχεσης σε μια χαρτοπετσέτα. Ίσως με τον καιρό να ξεπεράσει και εκείνος το σοκ. Κάποια στιγμή το γήπεδο ίσως να φέρει και το όνομά του. Μέχρι τότε μένουν οι στιγμές. Εμείς διαλέξαμε δέκα «ορόσημα» στην καριέρα του Αργεντινού στο «Καμπ Νόου».

1.Το πρώτο γκολ

Ο Λιονέλ Μέσι προειδοποίησε τους πάντες. «Να θυμάστε το όνομά μου», είχε πει σε διαφημιστικό σποτ. Αποφασισμένος να πετύχει στη Μπαρτσελόνα, σκόραρε την Πρωτομαγιά του 2005 κόντρα στην Αλμπαθέτε και «σκαρφάλωσε» στους ώμους του Ροναλντίνιο. Για καιρό ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να παίξει γιατί (τί ειρωνεία…) ο Χαβιέρ Τέμπας έβαζε εμπόδια στο ν’ αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής. Το πρώτο γκολ ήταν η αρχή μιας ασύγκριτης πορείας.

2.Το πρώτο χατ τρικ

Ήταν 10 Μαρτίου του 2007 όταν ο 19χρονος τότε Λιονέλ Μέσι πανηγύρισε το πρώτο του χατ τρικ. Η αντίπαλος; Η Ρεάλ Μαδρίτης. Έκτοτε δεν σταμάτησε να βασανίζει τη «βασίλισσα». Φεύγει από την Μπαρτσελόνα ως ο πρώτος σκόρερ των «clasico» – 26 στο σύνολο. Με το «10» στο ρόστερ τους οι «μπλαουγκράνα» πρόσθεσαν 35 τίτλους και ξεπέρασαν τη Ρεάλ Μαδρίτης σε συνολικά τρόπαια στην ιστορία τους.

3.«Ankara Messi»

Τους τελευταίους μήνες το παρατσούκλι του Μέσι έχει αλλάξει για τους συμπατριώτες του. Μέσω των social media αντί για το «La Pulga» άρχισαν να τον αποκαλούν «Ankara» και δεν έχει καμία σχέση με την… Άγκυρα. O λόγος; Η περιγραφή του Ζοακίμ Μαρία Πουγιάλ στο γκολ του Μέσι τον Απρίλιο του 2007 κόντρα στην Χετάφε. Εκείνος φώναζε στο μικρόφωνο «encara Messi» στα καταλανικά, δηλαδή, «ακόμη Μέσι», ενώ ο Αργεντινός άφηνε στο χορτάρι τον έναν μετά τον άλλον στην πορεία του προς ένα από τα καλύτερα γκολ που έβαλε ποτέ, αν όχι το καλύτερο. Οι περιγραφές των γκολ του Μέσι θα μείνουν συντροφιά στους φίλους της Μπαρτσελόνα, αλλά θα είναι και μια ανοιχτή πληγή.

4.Από το χρυσό στη Χρυσή Μπάλα

Κατά κάποιο τρόπο το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε με την Αργεντινή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο είναι μια σημαντική στιγμή στην καριέρα του στην Μπαρτσελόνα. Ο σύλλογος δεν ήθελε να τον αφήσει να πάει, αλλά ο Πεπ Γκουαρδιόλα το επέβαλλε στον πρόεδρο Τζουάν Λαπόρτα. Ο Μέσι πέρασε εκπληκτικά στο Ολυμπιακό Χωριό ακούγοντας ακόμη και τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ να του λέει στο εστιατόριο: «Μέσι, είσαι ο καλύτερος!». Ο Γκουαρδιόλα «κέρδισε» τον Μέσι, κι εκείνος έγινε ο καλύτερος λίγους μήνες μετά κατακτώντας το τρεμπλ και σκοράροντας στον τελικό του Champions League εις βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0). Ακολούθησε η πρώτη Χρυσή Μπάλα ως «μπλαουγκράνα».

5.Όταν ο Μέσι έγινε ο… Μέσι

Στα μισά αυτού του ιδιαίτερου countdown βάζουμε την στιγμή που ο Λιονέλ Μέσι άρχισε να γίνεται ο Λιονέλ Μέσι που ξέρουμε. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας βρίσκονται σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο του «Καμπ Νόου». Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κάλεσε τον αστέρα του για να του εξηγήσει πώς οραματίζεται να παίξει στο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης που ακολουθούσε. Εκεί «γεννήθηκε» το «10» ως «ψεύτικο» 9άρι και εξελίχθηκε στον ποδοσφαιριστή που μπορούσε να είναι καθοριστικός σχεδόν από κάθε σημείο του γηπέδου. Παρεμπιπτόντως, σ’ εκείνο το «κλάσικο», στις 2 Μαΐου του 2009, η Μπαρτσελόνα νίκησε με 6-2 κι ο Μέσι έβαλε δύο γκολ.

6.Οι ωδές στο ποδόσφαιρο

Φεύγοντας ο Μέσι αφήνει πίσω του έναν κατάλογο με καταπληκτικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλά πιθανώς οι κορυφαίες της καριέρας του με τον σύλλογο να βρίσκονται στην σεζόν 2010-11. Το 5-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης όπου μπορεί να μην σκόραρε, αλλά έκανε ότι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο και το 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League του 2011. Ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο ματς, μια άλλη ωδή στο ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα: η φωτογραφία με τον ίδιο, τον Τσάβι και τον Ανδρές Ινιέστα ως φιναλίστ της Χρυσής Μπάλας – τρεις παίκτες από την ίδια ομάδα, τρεις από την ίδια ακαδημία, τρία «παιδιά» της ίδιας ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας.

7.Το δεύτερο τρεμπλ

Έχοντας στο πλάι του τον Νεϊμάρ και τον Λουΐς Σουάρες, ο Μέσι πανηγύρισε το δεύτερο τρεμπλ της καριέρας του το 2015 και το τελευταίο Champions League της καριέρας του με τους «μπλαουγκράνα». Από εκείνη την πορεία, οι αναμνήσεις είναι πολλές μα δύο οι πιο ξεχωριστές: η ντρίμπλα στον Τζερόμ Μπόατενγκ στον ημιτελικό του Champions League κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου και το απίθανο γκολ κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας.

8.Οι πανηγυρισμοί

Τα τελευταία χρόνια οι οπαδοί των «μπλαουγκράνα» συνήθισαν να βλέπουν έναν πιο εκφραστικό Λιονέλ Μέσι. Το 2017 μετά την επική ανατροπή εις βάρος της Παρί Σεν Ζερμέν πήγε στην εξέδρα σε μια στιγμή που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην Μπαρτσελόνα. Ήταν τότε που ο Νεϊμάρ, ο κορυφαίος του αγώνα, κατάλαβε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να λάμψει ως αυτόφωτος αστέρας στο πλάι του Μέσι στον συγκεκριμένο σύλλογο. Τότε αποφάσισε να φύγει. Ωστόσο, κανένας πανηγυρισμός δεν ήταν τόσο ικανοποιητικός για τους «culers» όσο εκείνος στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» όταν έβγαλε και έδειξε τη φανέλα του στους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης.

9.Messi que un club

Ο Μέσι έγινε θύμα της κακοδιαχείρισης του Σάντρο Ροσέλ πρώτα και του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, έπειτα. Των δύο προέδρων που προηγήθηκαν του Τζουάν Λαπόρτα και εκείνων που παρέδωσαν έναν σύλλογο με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε χρέη. Αυτά που οδήγησαν, εν τέλει, και στη μη ανανέωση του συμβολαίου του «10». Από το 2017 και μετά ο Μέσι σήκωνε το κλαμπ ουσιαστικά μόνος του. Το deal του μισού δισεκατομμυρίου που υπέγραψε τότε το άξιζε και με το παραπάνω. Το άσχημο για εκείνον και τους οπαδούς της Μπάρτσα είναι πως πρώτα έφυγε η σημαία, ενώ οι παίκτες που αποκτήθηκαν με τεράστια ποσά, αλλά δεν προσφέρουν, μένουν εκεί. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Μέσι στη Μπαρτσελόνα είναι πως συνέχισε να την ωθεί σε τίτλους παρά τη διεφθαρμένη διοίκησή του Ροσέλ και του Μπαρτομέου, παρά τις αποτυχημένες μεταγραφές και τον «θόρυβο» που προκαλούσαν τα συνεχόμενα σκάνδαλα.

10.Από την ταπείνωση στο «αντίο»

Με τον σύλλογο να χάνει την προσωπικότητά του καθώς ο Μπαρτομέου προκαλούσε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, ο Μέσι έμεινε να «κουβαλάει» μόνος του έναν γίγαντα. Μέχρι που ήρθε η ταπείνωση – το 8-2 από τη Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά του Champions League 2019-20. Τότε φάνηκε ένας διαφορετικός Μέσι. Τα λόγια του εναντίον του Μπαρτομέου και το σκάνδαλο «Barçagate» ώθησαν τον Μπαρτομέου σε παραίτηση. Το κακό, όμως, ο «Μπάρτο» το είχε ήδη κάνει. Ο Μέσι ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει παρά τα οικονομικά προβλήματα και παρά τις αγωνιστικές αδυναμίες. Αυτή είναι η πιο θλιβερή στιγμή στην σχέση Μέσι-Μπαρτσελόνα. Έφυγε χωρίς να πει «αντίο» στο γήπεδο, με κόσμο στην εξέδρα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News