Παναθηναϊκός: Τα πέντε «όπλα» για την Τούμπα

eurokinissi

Ο Κώστας Γουλής αναλύει τα ατού του Παναθηναϊκού πριν από τον «τελικό» με τον ΠΑΟΚ και τα δεδομένα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις τους τον Ιανουάριο. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου.

Τον Ιανουάριο ο Παναθηναϊκός είχε πολλά «θέματα» απέναντι στον ΠΑΟΚ, ειδικά στα δεύτερα ημίχρονα και των τριών αγώνων. Η συγκυρία έφερε τα τρία ματς, στο πιο δύσκολο αγωνιστικό φεγγάρι των «πρασίνων», με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να χάσει με 2-0 στον πρώτο ημιτελικό, να βγάλει μηδενική αντίδραση στο δεύτερο 45λεπτο του μεταξύ τους αγώνα στη Λεωφόρο (0-3) και να μην μπορέσει να μετουσιώσει σε κάτι περισσότερο την ανωτερότητά του στην κυπελλική ρεβάνς, δεχόμενος το γκολ της ισοφάρισης στο 80’ (1-1).

Περίπου τρεις μήνες μετά, τα δεδομένα μοιάζουν πολύ διαφορετικά. Ο Παναθηναϊκός έχει ξαναβρεί τη σταθερότητα, είναι πρώτος -μαζί με την ΑΕΚ- και ψάχνει την Κυριακή το «διπλό» στην Τούμπα, απέναντι στον ΠΑΟΚ που έχει τα θέματά του στα πλέι οφ, αλλά δεν παύει να έχει τη δική του δυναμική. Οι «πράσινοι» εντούτοις, ανεβαίνουν αποφασισμένοι και ποντάρουν στα δικά τους «όπλα», για να περάσουν άλλο ένα υψηλό εμπόδιο…

1. Αμυντική σιγουριά

Ο Παναθηναϊκός έχει ξαναβρεί την αμυντική σταθερότητά του. Εχει να δεχτεί γκολ 869 λεπτά (απ’ τις 12 Φεβρουαρίου και το 10’ του αγώνα με τον Αρη), έχει παθητικό μόλις ένα τέρμα στα τελευταία 10 παιχνίδια και το κυριότερο: δεν δίνει φάσεις στους αντιπάλους του, μολονότι έχει παίξει 5 δύσκολα ματς κόντρα σε Αρη (δύο φορές), Ολυμπιακό (δύο φορές) και ΑΕΚ (μία φορά). Μοναδική εξαίρεση ήταν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, όμως η αμυντική γραμμή είναι (συνολικά) το σπουδαιότερο «όπλο» των «πρασίνων».

2. Σπόραρ «on fire»

Πέρασε πολλά, ταλαιπωρήθηκε αρκετά απ’ τις αρχές του β’ γύρου με ιώσεις και μυικούς τραυματισμούς (προσαγωγό), αμφισβητήθηκε έντονα απ’ την ανέξοδη κριτική μετά το χαμένο πέναλτι στον αγώνα με τον Βόλο, όμως βήμα με το βήμα ο διεθνής Σλοβένος επιθετικός βρήκε ξανά τον ρυθμό του κι ανέβασε στροφές στο κατάλληλο (και πιο κρίσιμο) σημείο της σεζόν.

Τα δύο γκολ που σημείωσε στο «Βικελίδης» και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό και θα προσπαθήσει να αποδειχτεί το ίδιο καθοριστικός και στην Τούμπα. Οπως έγινε στο ματς του πρώτου γύρου, όπου κέρδισε το πέναλτι της νίκης, προτού αποχωρήσει τραυματίας με διάστρεμμα.

3. Συνοχή και σταθερότητα

Δεν είναι μόνο η αμυντική γραμμή του «τριφυλλιού» που βγάζει σιγουριά εδώ και καιρό, αλλά συνολικά η ομάδα του Παναθηναϊκού καταθέτει εδώ και δύο μήνες σε κάθε αγώνα της σταθερότητα στην εικόνα της. Πατώντας στη συνοχή και την ομοιογένειά του, με συγκεκριμένους ρόλους σε κάθε παίκτη, ο Παναθηναϊκός έχει βρει τον τρόπο να παίρνει αυτό που ζητάει και θέλει σε κάθε παιχνίδι του, παραμένοντας σταθερά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Αφήνοντας πίσω του τον «μαύρο» Ιανουάριο που έδωσε την ευκαιρία στους αντιπάλους του να «ψαλιδίσουν» τη διαφορά που είχε στον πρώτο γύρο.

4. Εχει πια «βάθος»

Τον Ιανουάριο, όπου μέτρησε (και) τις τρεις φετινές ήττες του στη Super League 1 και τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, ο Γιοβάνοβιτς είχε πολύ περιορισμένες επιλογές στο ρόστερ, λόγω τραυματισμών και τιμωριών, συνεπώς οι λύσεις ήταν λιγοστές. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Οι τρεις μεταγραφές (Μαντσίνι, Κλεϊνχέισλερ, Πούχατς), οι επιστροφές από τραυματισμούς βασικών παικτών, αλλά και η άνοδος αρκετών ακόμη ποδοσφαιριστών έχουν δώσει άλλη δυναμική στο «τριφύλλι» και το κυριότερο: μεγάλωσαν το βάθος του πάγκου…

5. Η τριάδα των χαφ

Ο Γιοβάνοβιτς χρησιμοποίησε τη «σκληρή» τριάδα των χαφ του (Ρούμπεν, Κουρμπέλη, Τσέριν) στο ματς με την ΑΕΚ, στην πρεμιέρα των πλέι οφ και το πλάνο του λειτούργησε εξαιρετικά, καθώς έσβησε την επιθετικότητα των «κιτρινόμαυρων» κι έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ελέγξει τον ρυθμό.

Το επανέλαβε στο «Βικελίδης», αλλά και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και δεν έχει λόγο να το αλλάξει (ούτε) στην Τούμπα, απ’ τη στιγμή που και οι τρεις κεντρικοί μέσοι του είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ο συγκεκριμένος σχηματισμός έχει δώσει ένταση, τρεξίματα, πίεση κι έλεγχο στο «τριφύλλι».

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News