Μπαρτσελόνα: Η αναγέννηση των «Μπλαουγκράνα»

ΑΠΕ

Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2019. Η «δίψα» της ομάδας για επιτυχία που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της και τα ερωτηματικά για το μέλλον που παραμένουν. Γράφει ο Δημήτρης Καραμφυλίδης στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη 16 Μαΐου.

Φορώντας μπλούζες που έγραφαν «το πρωτάθλημα μάς ανήκει, το μέλλον επίσης», οι ποδοσφαιρικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών της Μπαρτσελόνα γιόρτασαν με τους οπαδούς του συλλόγου στους δρόμους της Βαρκελώνης τα επιτεύγματά τους. Στιγμές χαράς κι ευφορίας, αλλά και προσμονής πως ο… κατάλογος των τίτλων θα αυξηθεί.

Οι Ανδρες ήδη κατέκτησαν το Σούπερ Καπ Ισπανίας. Η ομάδα των Γυναικών στις 3 Ιουνίου παίζει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βόλφσμπουργκ στο Αϊντχόφεν. Η ομάδα μπάσκετ διεκδικεί μέσα στις επόμενες ημέρες την Ευρωλίγκα, ενώ παλεύει για το πρωτάθλημα στην Ισπανία και υπάρχει η ελπίδα για δόξα κι απ’ την ομάδα του χάντμπολ, όπως κι από άλλα τμήματα.

Ολ’ αυτά, ενώ ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα και στελέχη της διοίκησής του παραδέχονται πως «ο σύλλογος είχε χρεωκοπήσει». Οταν ανέλαβε ο Λαπόρτα τον Μάρτιο του 2021, η Μπαρτσελόνα χρωστούσε 1,35 δισ. ευρώ! «Το κλαμπ είχε “πωληθεί” ουσιαστικά, για να το πούμε με μία ατάκα ώστε να γίνει αντιληπτό απ’ τον κόσμο. Τώρα, το αγοράζουμε σιγά-σιγά πίσω», τόνισε ο Εντουάρντ Ρομέου, αντιπρόεδρος επί των οικονομικών.

Την ίδια ώρα η Μπαρτσελόνα βγαίνει στους δρόμους, πλημμυρίζει τα social media έχει σημαίες τους νεαρούς Αραούχο, Γκάβι και Πέδρι, την Αϊτάνα Μπονματί και τη «βασίλισσα» Αλεξία Πουτέγιας, ανακτώντας το… αφήγημα που είχε χάσει – «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος». Η γυναικεία ομάδα έκανε έναν περίπατο.

Δεν υπάρχει συγκρότημα που να συγκρίνεται μαζί της στον ομαδικό αθλητισμό. Η κυριαρχία της είναι αδιαμφισβήτητη. Η ανδρική ομάδα «χτίστηκε» στην άμυνα. Ο Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν ήταν καθοριστικός, όπως κι η σταθερότητα που πρόσφεραν οι Ζιλ Κουντέ, Ρόναλντ Αραούχο, Αντρέας Κρίστενσεν και Αλεξ Μπαλντέ. Σημείο-κλειδί ήταν η απόφαση του Τσάβι να παίξει με τέσσερις χαφ (Μπουσκέτς, Ντε Γιονγκ, Πέδρι, Γκάβι), ενώ στην επίθεση τα 21 γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έκαναν τη διαφορά. Πολλές φορές νίκησε με 1-0.

Πολλές φορές το παιχνίδι της ήταν βαρετό, αλλά η «δίψα» ήταν το χαρακτηριστικό της, όπως και το ότι ξεπέρασε πολλά χτυπήματα – τους αποκλεισμούς στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ, τη βαριά ήττα απ’ τη Ρεάλ στα ημιτελικά του Κυπέλλου, το αντίο του Τζεράρ Πικέ, πνευματικού ηγέτη στα αποδυτήρια, την «υπόθεση Νεγκρέιρα» και τα οικονομικά προβλήματα, καθώς και τις διαρροές για πωλήσεις παικτών.

Οι μεταγραφές που έκανε το περασμένο καλοκαίρι ο Ματέου Αλεμάνι τη βοήθησαν σημαντικά. Ο Κρίστενσεν, ο Κουντέ, ο Αλόνσο, ο Κεσί, ο Ραφίνια κι ο «Λέβα» την ανέβασαν επίπεδο. Η παρουσία του Πολωνού, δε, ως οδηγού για τη νεότερη γενιά βοήθησε πάρα πολύ. Ο Λεβαντόφσκι έγινε το παράδειγμα για τους νέους – πώς συμπεριφέρεται, πώς προσέχει τον εαυτό του, πώς δουλεύει καθημερινά. «Είμαστε μία οικογένεια πια κι αυτό πιστώνεται στον Τσάβι», είπε ο Λαπόρτα.

Ο προπονητής ανέκτησε συνήθειες απ’ την εποχή του Πεπ Γκουαρντιόλα, που είχαν ξεχαστεί. Σε πρώτο πλάνο η αξιοκρατία. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να γιορτάζει, αλλά δεν έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ακόμη δεν δύναται να εγγράψει τα νέα συμβόλαια των Γκάβι και Αραούχο στη λίγκα που συνεχώς αλλάζει τους κανονισμούς του financial fair play, όταν η Μπαρτσελόνα βρίσκει «παράθυρα».

Αποφάσισε να κλείσει το τηλεοπτικό κανάλι της για να περικόψει έξοδα κι είναι πιθανό να μειώσει και τους προϋπολογισμούς από μικρότερα τμήματα προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Αλλωστε, η μετακόμιση στο «Μονζουίκ», όσο θα ανακατασκευάζεται το «Καμπ Νου», θα της κοστίσει περί τα 90 εκατ. ευρώ. Θα χρειαστεί να πωλήσει παίκτες, ψάχνει να βρει αντικαταστάτη για τον Ματέου Αλεμάνι, ενώ θα πρέπει να καλύψει και το κενό του Σέρχιο Μπουσκέτς.

Το κλίμα αβεβαιότητας δεν διαλύεται, αλλά ο Λαπόρτα ό,τι υποσχέθηκε το έκανε πραγματικότητα και κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα αναγεννήθηκε. Το επόμενο βήμα; Ακόμη ένα ρίσκο. Η επιστροφή του Λιονέλ Μέσι.

Λιονέλ Μέσι – Οι δύο όψεις

Ο Τζουάν Λαπόρτα αποκάλυψε πως μίλησε με τον Λιονέλ Μέσι και είπε ότι «θα κάνω τα πάντα για να επιστρέψει». Ανάμεσα στις πολλές δράσεις κι η απαίτηση απ’ τη Λα Λίγκα να δώσει γραπτή βεβαίωση πως το οικονομικό πλάνο της Μπαρτσελόνα βρίσκεται εντός των ορίων του financial fair play κι ότι ο Μέσι θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, πως και ο Μέσι θέλει να γυρίσει. Το συμβόλαιο που θα του προσφέρει η Μπαρτσελόνα θα έχει διάρκεια για 1+1 χρόνια. Η πιθανή επιστροφή του Αργεντινού στο… σπίτι του, όπως είπε ο Λαπόρτα, είναι νόμισμα με δύο όψεις. Απ’ τη μία υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα χαλάσει τις ισορροπίες αυτής της ομάδας σε βαθμό που οι πάντες θα περιμένουν πάλι από εκείνον να βγάζει τα… κάστανα απ’ τη φωτιά.

Βέβαια, ακόμη δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πώς σκέφτεται ο Τσάβι να τον χρησιμοποιήσει. Απ’ την άλλη, όμως, η επιστροφή του Μέσι θα έκανε τεράστιο καλό στα οικονομικά της Μπαρτσελόνα, αφού μαζί του θα ακολουθήσουν σπόνσορες για νέες συμφωνίες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News