Γιώργος Χελάκης: Ο Δουβίκας κι η κατάργηση της κοινής ποδοσφαιρικής λογικής

Κάτι περίεργο συμβαίνει με τις επιλογές του Γκουστάβο Πογέτ, το οποίο δεν εξηγείται με ποδοσφαιρικούς όρους. Διαβάστε στην SportDay της Τετάρτης (7/6).

Kαι ο Τάσος Δουβίκας, ο πρώτος σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα εκτός των επιλογών τον Γκουστάβο Πογέτ για τα παιχνίδια της Εθνικής με Ιρλανδία και Γαλλία. Ο λόγος αυτή τη φορά εντελώς αδιευκρίνιστος.

Πώς είναι δυνατόν ένας ποδοσφαιριστής νεαρός, που τον φώναζε στην Εθνική ακόμα κι όταν δεν είχε βρει τα πατήματά του στην Ολλανδία, τώρα που είναι πρώτος σκόρερ να αγνοείται επιδεικτικά; Τι μας έχει πει ο ομοσπονδιακός τεχνικός;

Μα ότι στη θέση ενός από τους δύο εξτρέμ θέλει να χρησιμοποιεί έναν σέντερ φορ προκειμένου να πατάει στην περιοχή και να έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα! Στην αποστολή έχει δύο κλασικούς φορ, τον Παυλίδη και τον Φώτη Ιωαννίδη. Παίκτες περιοχής κι οι δύο, δεν έχουν ούτε την ταχύτητα, ούτε την ευελιξία για να ξεκινούν τις προσπάθειές τους απ’ τα άκρα.

Αυτά τα προσόντα τα έχει ο Δουβίκας. Κι όμως δεν είναι στην αποστολή! Μας τα λέει λίγο περίεργα -για να μην πω ακατανόητα- ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Τον Φορτούνη δεν τον παίρνει διότι, λέει, δεν ταιριάζει στο σύστημα. Τον Δουβίκα, που ταιριάζει ακριβώς στο σύστημα, γιατί δεν τον καλεί; Κανένας δεν μπορεί να είναι μέσα στο μυαλό του Πογέτ, κανένας δεν μπορεί να τον καταδικάσει πριν ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Κάθε ομοσπονδιακός προπονητής κρίνεται απ’ το αποτέλεσμα. Αν τα καταφέρει και στείλει την Εθνική μας στα τελικά του Εuro 2024, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Αν όμως δεν τα καταφέρει, τότε δεν θα αποφύγει τη σκληρή κριτική. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να σημαίνει πως για ό,τι κάνει τώρα θα μένει στο απυρόβλητο. Ο καθένας κρίνεται για όσα κάνει κι εμείς για όσα (του) γράφουμε.

Στην προκειμένη περίπτωση, με τον αποκλεισμό του Δουβίκας, είναι φανερό ότι ο Πογέτ δεν λειτουργεί με ενιαίο σκεπτικό. Αφού ο Φορτούνης αποκλείστηκε λόγω συστήματος, τότε ακριβώς λόγω συστήματος θα έπρεπε να είναι στην αποστολή ο Δουβίκας. Με τις επιλογές που κάνει ο Πογέτ μένει εκτεθειμένος στη φίλαθλη κοινή γνώμη και δεν πείθει, όπως δεν έπεισε με το να καλέσει στην Εθνική τον Τζαβέλλα και να αποκλείσει τον Αντρέα Ντόη, για τον οποίον ο ίδιος είχε ζητήσει να πάρει ελληνική υπηκοότητα. Κάτι περίεργο συμβαίνει με τις επιλογές του που δεν εξηγείται με ποδοσφαιρικούς όρους. Ο Τάσος Δουβίκας αδικείται κατάφωρα με τον αποκλεισμό του απ’ την Εθνική.

Η δε… δικαιολογία ότι το ολλανδικό πρωτάθλημα έχει χαλαρές άμυνες, δεν στέκει σε σοβαρή συζήτηση. Ειναι υποτιμητική για τον παίκτη, αλλά και για όσους Ελληνες αγωνίζονται και διακρίνονται στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Αφού ψάχνει για δικαιολογίες ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ας βρει τουλάχιστον κάποιες που να αντέχουν στην κοινή ποδοσφαιρική λογική.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News