PREMIER LEAGUE: H Άρσεναλ εκπέμπει SOS!

Το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία των «κανονιέρηδων», ο ανεπαρκής Αρτέτα και το… φάντασμα του Βενγκέρ που πλανάται πάνω από το “Emirates”

Ο Αρσέν Βενγκέρ αποχώρησε το 2018 από την Άρσεναλ, με σκοπό να αλλάξει σελίδα ο σύλλογος και να επιστρέψει από τη στασιμότητα ξανά στις επιτυχίες. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα κανείς δεν πιστεύει πλέον πως ήταν αυτό που έφταιγε. Ακόμα και αυτοί που σήκωναν πλακάτ εναντίον του Αλσατού σε κάθε ματς στο Έμιρεϊτς, εάν τους ρωτούσε κάποιος θα τον ήθελαν πίσω για άλλα δέκα χρόνια. Η ήττα από την Τσέλσι έφερε ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια στην ομάδα, ενώ οι μεταγραφές των Όντεγκααρντ και Γουάιτ δεν μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα. Οι οπαδοί της Άρσεναλ είναι στα κάγκελα και ζητούν από τον τεχνικό των «κανονιέρηδων» να αποχωρήσει. Η εποχή Αρτέτα φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της πρόωρα, μετά από μιάμιση σεζόν στο τιμόνι της ομάδας, με τον Τύπο στην Αγγλία να θεωρεί πως η κλεψύδρα έχει πλέον αδειάσει για τον 39χρονο. Το μόνο που μένει, είναι να το πάρει και ο ίδιος απόφαση. 

Αλλιώς το φανταζόταν, αλλιώς εξελίχθηκε

Όταν αναλάμβανε την Άρσεναλ τον Δεκέμβρη του 2019 είχε ως στόχο να επαναφέρει τους «κανονιέρηδες» στην ελίτ της Premier League. Κανείς δεν περίμενε από εκείνον να το κάνει από την πρώτη του σεζόν στο Έμιρεϊτς, όλοι όμως είχαν πειστεί για τις δυνατότητες του νεαρού και φιλόδοξου Ισπανού. Ο μαθητής του Πεπ Γκουαρδιόλα που έρχεται στο Λονδίνο για να βάλει την Άρσεναλ ξανά στις ράγες του πρωταθλητισμού. Άλλωστε πόσο χειρότερα να τα πάει από τον προκάτοχό του Ουνάι Έμερι.

Κι όμως. Τα πήγε πολύ χειρότερα. Με τον Έμερι οι «κανονιέρηδες» τερμάτισαν στην 5η θέση της Premier League έναν μόλις βαθμό από την 4η Τότεναμ και δύο από την 3η Τσέλσι. Μάλιστα την ίδια χρονιά έφτασε μέχρι και τον τελικό του Europa League, τον οποίο έχασε, όμως αναμφισβήτητα έδειξε έργο.

Ο Ισπανός λήρωσε το κακό ξεκίνημα της επόμενης σεζόν με τον Αρτέτα να έρχεται μετά βαϊων και κλάδων. Όγδοη θέση και δέκα ολόκληροι βαθμοί από την τετράδα. Εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τη σεζόν 1994-95 που είχε τερματίσει δωδέκατη.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Φτάνουμε στο φέτος. Με τον σχεδιασμό της Άρσεναλ να έχει πάει περίπατο για μία ακόμη χρονιά. Με τα μεγαλύτερα ονόματα του λονδρέζικου συλλόγου να βρίσκονται σχεδόν εκτός ομάδας για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Με το μόνιμο πρόβλημα στην άμυνα να παραμένει και τον Αρτέτα να επιλέγει για ηγέτη στην άμυνά του τον 23χρονο Μπεν Γουάιτ για 55 εκατ. ευρώ με μόλις 36 επαγγελματικές εμφανίσεις στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του πλανήτη. Με τους Ράμσντεϊλ και Όντεγκααρντ να καταφθάνουν στο Λονδίνο μετά τη σέντρα της Premier League, άσχετα με το εάν ο Αρτέτα τους υπολογίζει για βασικούς.

Tο χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της

Σύμφωνοι. Ο Αρτέτα έχει να διαχειριστεί μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Οι τραυματισμοί είναι πολλοί, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς στις τάξεις της ομάδας, όμως εδώ υπάρχει κατάρρευση. Η εικόνα που παρουσίασε στα δύο πρώτα παιχνίδια το σύνολο του 39χρονου τεχνικού ήταν αποκρουστική, με τους φίλους της Άρσεναλ να είναι εξαγριωμένοι. Ήττα με 2-0 από την Μπρένφορντ στην πρεμιέρα, με τους πάικτες του Αρτέτα να βρίσκονται σε άλλο γήπεδο. Δεύτερη συνεχόμενη ήττα στο ντέρμπι με την Τσέλσι, με την ομάδα του Αρτέτα να μοιάζει ανίκανη να ακολουθήσει το ρυθμό των «μπλε». Ποτέ ξανά στα 118 χρόνια της ιστορίας της που αγωνίζεται στις τέσσερις πρώτες αγγλικές κατηγορίες δεν είχε δύο ήττες στα πρώτα παιχνίδια και μάλιστα χωρίς να σκοράρει ούτε ένα γκολ. Eνδεικτικό είναι πως ο Αρτέτα σε 60 παιχνίδια στον πάγκο της Άρσεναλ, έχει 20 ήττες, δηλαδή η ομάδα του έγυγε με κατεβασμένο το κεφάλι στο 1/3 των αγώνων που έδωσε.

 

Στα κάγκελα οι φίλοι της Άρσεναλ

Οι μέρες του Μικέλ Αρτέτα φαίνεται πως είναι μετρημένες πλέον στο Λονδίνο. Όση στήριξη και να του δώσουν τα αφεντικά των «κανονιέρηδων», αυτό που μένει είναι η εικόνα στις τέσσσερις γραμμές. Και αυτό που παρουσιάζει ο Ισπανός αυτή τη στιγμή είναι κάτι που έχει σοκάρει τους φίλους του συλλόγου, που ζητούν την παραίτησή του.

 

Αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ πιθανό να μην προλάβει καν να δώσει τα ρέστα του στο ματς με την Μάντσετσερ Σίτι το Σάββατο (28/8) στο Έιτιχαντ. Οι εξελίξεις ίσως τον προλάβουν καθώς η ομάδα δείχνει να χρειάζεται ένα σοκ έτσι ώστε να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν, όσο δύσκολο και αν είναι. Πάντως μία ακόμη βαθμολογική απώλεια θα προκαλέσει τεράστια εσωστρέφεια στην ομάδα με ανυπολόγιστες ψυχολοξικές συνέπειες.

Το θέμα δεν είναι ο Αρτέτα, αλλά οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν

Ο Ισπανός και ιδέες έχει και πλούσιο ποδοσφαιρικό παρελθόν. Δούλεψε δίπλα στον καλύτερο στην Σίτι και προσπάθησε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Όμως επέλεξε να το κάνει σε λάθος περιβάλλον. Οι σύλλογοι που έχουν ανάγκη από επιτυχίες είναι απαιτητηκοί. Οι σύλλογοι που δεν τις έχουν γίνονται τοξικοί. Αυτό ακριβώς συνάντησε ο Αρτέτα. Ένα κλμαπ χωρίς προσανατολισμό, που δεν ξοδεύει σημαντικά ποσά για ενίσχυση, αλλά και όταν το πράττει, το κάνει με πολύ λάθος τρόπο. Το κέντρο της άμυνας φωνάζει πως θέλει ενίσχυση εδώ και χρόνια. Μεταγραφή Νικολάς Πεπέ στα εξτρέμ για 80 εκατ. ευρώ. Ανάγκη για ποιοτικό ποδοσφαιριστή στο κέντρο, ας κρατήσουμε τον παγκίτη, Μεσούτ Εζίλ και ας τον πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά.

Αυτό είναι η Άρσεναλ και δεν έγινε τώρα αφελής στα μεταγραφικά ζητήματα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έτσι κινείται, με αφέλεια. Σαν τα αφεντικά της να μην νοιάζονται για τον σύλλογο και για επιστροφή στις επιτυχίες.

Τώρα τι κάνουμε

Αυτό που προέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή για τους «κανονιέρηδες» είναι να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια και να αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Να δουν τι μπορούν να αποκομίσουν από την διαφαινόμενη τραγική σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει και να χτίσουν πάνω σε αυτό. Να βάλουν την πίεση για επιτυχίες στο συρτάρι και να δώσουν χρόνο σε νέους ποδοσφαιριστές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, όπως ο Σμιθ Ρόου και ο Μπουκαγίο Σακά. Το επόμενο που θα πρέπει να αλλάξει είναι οι μεταγραφές. Οι προσθήκες πρέπει να είναι προσεγμένες και από ανθρώπους που ξέρουν την αγορά και τις απαιτήσεις της. Αυτό που βλέπουμε στον μεταγραφικό σχεδιαμσό των «κανονιέρηδων» είναι το λιγότερο σχεδιασμός ερασιτεχνικής ομάδας. Αν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος που λειτουργεί το κλαμπ, τότε όποιος προπονητής και να φθάσει στο Λονδίνο, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News