Νίκος Σαρίδης: Η επόμενη φορά μπορεί ν’ αργήσει...

Ματίας Αλμέιδα
eurokinissi

Το 2024 στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα συμμετέχει ο πρωταθλητής και κανένας άλλος, εκκινώντας απ’ τον δεύτερο προκριματικό. Γράφει ο Νίκος Σαρίδης στη SportDay της Παρασκευής (01/09).

Χθες είχα γράψει ότι «η Μπράγκα του ρόστερ των 125,20 εκατ. ευρώ απέκλεισε με δύο νίκες τον Παναθηναϊκό των 57,75 εκατ. ευρώ», προσθέτοντας πως «όσο για τη σχέση ΑΕΚ-Αντβέρπ, αυτή είναι 94,50- 59,65». Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές οι… λεπτομέρειες που άφησαν τις δύο ελληνικές ομάδες εκτός ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε «το κοουτσάρισμα της μιας βραδιάς».

«Πράσινοι» και «κιτρινόμαυροι», ας κοιταχτούν λίγο καλύτερα στον καθρέφτη προτού κλείσουν τον απολογισμό της παρουσίας τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, αψήφησε το γεγονός πως καίτοι διεκδικητής μέχρι τέλους του τίτλου στο προηγούμενο πρωτάθλημα, είχε την πέμπτη καλύτερη επίθεση. Είχε, δηλαδή, χειρότερη παραγωγή κι απ’ την ΑΕΚ κι απ’ τον Ολυμπιακό κι απ’ τον ΠΑΟΚ κι απ’ τον Αρη. Μεταξύ των έξι ομάδων των πλέι οφ, ανώτερος σε αριθμό γκολ ήταν μόνον απ’ τον Βόλο.

Εύλογα, λοιπόν, θα ρωτούσε κάποιος πόσους φορ, εξτρέμ και γενικά επιθετικούς απέκτησε το «τριφύλλι» αυτό το καλοκαίρι, ούτως ώστε να βελτιώσει τη φροντ λάιν του, δεδομένης και της πρόκλησης του Τσάμπιονς Λιγκ. Η απάντηση είναι «κανέναν». Ηταν απόφαση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Ηταν επιλογή του τεχνικού διευθυντή, Γιάννη Παπαδημητρίου; Το συναποφάσισαν όλοι μαζί;

Η ουσία είναι ότι οι «πράσινοι» κατέβηκαν με την ίδια επιθετική επάνδρωση. Οποιος σκέφτηκε το «δεν πειράζει, θα τα βάζουν οι χαφ», ή… θα τα βάζουν μόνοι τους οι αντίπαλοι, ή δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη ιδέα τούς συνεπήρε, προσγειώθηκε με γδούπο στη σκληρή πραγματικότητα.

Απ’ την ΑΕΚ, πάλι, δεν έχω ακούσει μια εξήγηση, έστω για τα μάτια του κόσμου, γιατί σε όλα τα φετινά παιχνίδια της έχει βρεθεί πίσω στο σκορ. Συνέβη στο Ζάγκρεμπ, με το σπέσιαλ χτύπημα φάουλ του Μπούλατ, όπου η «Ενωση» στο τέλος κατόρθωσε να φύγει με το «διπλό». Επαναλήφθηκε με πιο δραματικό τρόπο στη ρεβάνς, με τους Κροάτες να προηγούνται 2-0 τούτη τη φορά και την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να σώζει την παρτίδα (και την πρόκριση) στο φινάλε.

Την τρίτη του «κλέφτη», ωστόσο, στην Αμβέρσα, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε ν’ ανατρέψει το 1- 0 της Αντβέρπ, ενώ ούτε την τέταρτη φορά τής πήγαν καλά τα πράγματα, αφού ο Πανσερραϊκός έφυγε με βαθμό απ’ τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το… χαρτί, ήταν φανερό, είχε αρχίσει να γυρίζει και ας πίστεψαν ορισμένοι προχθές, μόλις η ΑΕΚ ισοφάρισε προσωρινά το γκολ των Βέλγων, ότι θα γινόταν όπως με την Ντινάμο. Το να βρεθείς μια φορά πίσω στο σκορ είναι μες στο πρόγραμμα, το να βρίσκεσαι συνεχώς, όμως, σημαίνει πως κάτι τρέχει.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί ν’ απαγορεύσει σε «πράσινους» και «κιτρινόμαυρους» να λένε πως την επόμενη φορά θα τα πάνε καλύτερα επειδή γενικώς κι αορίστως θα έχει ωριμάσει η ομάδα τους, θαρρείς και οι ομάδες είναι… γιαρμάδες με συγκεκριμένη και προβλέψιμη εποχή ωρίμανσης. Ωστόσο, πρέπει να ενθυμούνται οι μελλοντολόγοι πως το 2024 τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα είναι κατά ένα λιγότερα, δηλαδή τέσσερα. Ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα συμμετέχει ο πρωταθλητής και κανένας άλλος, εκκινώντας απ’ τον δεύτερο προκριματικό. Θα χρειάζεται, δηλαδή, τρεις γύρους ο πρωταθλητής για να μπει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Συνεπώς, μπορεί ν’ αργήσει η επόμενη φορά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News