Γιώργος Χελάκης: Το εμπλουτισμένο ρεπερτόριο του Ντανιέλ Ποντένσε

Αυτή τη φορά ο Ντανιέλ Ποντένσε, ο μικρόσωμος δαίμονας εκτελεί με συχνότητα αξιοθαύμαστη. Μετράει ήδη τρία γκολ στο πρωτάθλημα. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay της Τρίτης (03/10).

Tο άνετο πέρασμα του Ολυμπιακού απ’ τα Γιάννενα, έχει πράγματα να μας πει. Το πρώτο είναι πως η ομάδα του σοβάρεψε. Ακόμα κι όταν ρίχνει τον ρυθμό στο παιχνίδι της, δεν επιτρέπει να της συμβούν καταστάσεις όπως πέρυσι, που ήταν πάλι μπροστά με 2-0 στο ημίχρονο κι ισοφαρίστηκε.

Nα πέσει ο ρυθμός δεν σημαίνει απαραίτητα να σε βάλει από κάτω ο αντίπαλος. Σημαίνει ότι αφήνεις χώρο, αλλά αμύνεσαι σωστά και βγαίνεις στην επίθεση για να εκμεταλλευτείς τον χώρο που σου αφήνει ο αντίπαλος. Κάπως έτσι έγινε κι ο κορυφαίος του γηπέδου, Ροντινέι, έβαλε το πρώτο γκολ από τότε που φόρεσε τα ερυθρόλευκα. Ένα ημίχρονο σε ρυθμούς που φέτος μας έχει συνηθίσει ο Ολυμπιακός, ήταν αρκετό για να βάλει δύο γκολ και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τουλάχιστον ένα ακόμα. Ο Ντανιέλ Ποντένσε ήταν ο παίκτης που σφράγισε το ματς.

Ποιος Ποντένσε όμως; Προφανώς, όχι αυτός που ξέραμε πριν μπει στο αεροπλάνο για την Αγγλία. Δηλαδή ο κλασικός εξτρέμ που παίζει για να βγάλει σε θέση βολής τους συμπαίκτες του περιμένοντας να γίνει κάτοχος της μπάλας σε μία απ’ τις δύο άκρες του γηπέδου. Ο Ποντένσε, που επέστρεψε, εγκαταλείπει συχνά-πυκνά τις πτέρυγες και συγκλίνει. Μοιάζει να παίζει σε όλο το πλάτος του γηπέδου. Μπορεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά του Φορτούνη, αλλά αυτός είναι που παίρνει τον ρόλο του στην οργάνωση του παιχνιδιού όταν απουσιάζει ο χαρισματικός αρχηγός.

Eίναι, όμως, αυτό το πιο χτυπητό στοιχείο του παιχνιδιού του; Μάλλον όχι. Αυτή τη φορά ο μικρόσωμος δαίμονας εκτελεί με συχνότητα αξιοθαύμαστη. Μετράει ήδη τρία γκολ στο πρωτάθλημα. Το ένα με κεφαλιά και τα δύο προχθεσινά με σουτ έξω απ’ τη μεγάλη περιοχή. Το σουτ δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του παιχνιδιού του και μάλιστα με το… κακό του πόδι, το αριστερό. Και τα δύο γκολ στο «Ζωσιμάδες» είναι με το κακό πόδι και μάλιστα έξω απ’ την περιοχή.

Ο… νέος Ποντένσε αρέσκεται να παίζει ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου. Κινείται εκεί σπάζοντας τις δύο ζώνες άμυνας κι ερχόμενος προς τον άξονα ψάχνει το σουτ ή την τελική πάσα έχοντας καθαρό οπτικό πεδίο. Δεν ξέρω πώς θα παίξει όταν ο αντίπαλος είναι αυξημένης δυναμικότητας, αλλά είναι φανερό πως έχει προσθέσει στοιχεία στο παιχνίδι του, που τον κάνουν πολύ πιο επιδραστικό. Δείχνει ανάμεσα στα άλλα να υπηρετεί το καινοφανές σύστημα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ που θέλει στα άκρα να βγαίνουν οι μπακ κι οι… τύποις εξτρέμ να συγκλίνουν. Στο σχέδιο αυτό ήδη μεγαλουργεί ο Ροντινέι, αλλά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά και ο διεισδυτικός Ορτέγκα. Το σύστημα αυτό, εκτός από πιο αποτελεσματικό, έχει ήδη κάνει πιο θεαματικό τον Ολυμπιακό κάτι που διαπιστώνουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι οπαδοί του που θεωρούν ότι η ομάδα τους είναι συνυφασμένη με το ωραίο θέαμα.

Σε ό,τι αφορά το θέαμα και την επιθετική αποτελεσματικότητα τα αποτελέσματα είναι δεδομένα. Υπάρχουν όμως και παιχνίδια όπου αναπόφευκτα οι «ερυθρόλευκοι» θα πιεστούν κι εκτός απ’ τις επιθετικές τους αρετές θα χρειαστεί να επιδείξουν και αμυντικές. Εδώ οι… έρευνες συνεχίζονται και η αναμέτρηση μεθαύριο στο Βελιγράδι θα μας δείξει ορισμένα πράγματα που ευχή όλων είναι να διαφέρουν απ’ αυτά που είδαμε στο προηγούμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στη Φράιμπουργκ…

Η… πέργκολα!

Προχθές στο ραδιόφωνο είχα καλεσμένο τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό. Όταν η συζήτηση ήρθε στο στέγαστρο Καλατράβα μού αποκάλυψε πως άδεια για την κατασκευή του δεν είχε εκδοθεί. Μάλιστα προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή, αντί για άδεια για το στέγαστρο είχε εκδοθεί τότε άδεια για πέργκολα! Η καταγγελία είναι σοβαρή και την κάνει ένας άνθρωπος που εκτός όλων των άλλων έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα αντιλαμβανόμαστε την επιπολαιότητα εγκληματικού βαθμού, με την οποία λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο. Ασύγγνωστη επιπολαιότητα συνιστά το ότι για την στατική επάρκεια του στεγάστρου δεν πραγματοποιούντο συνεχείς έλεγχοι και μελέτες. Εδώ υπάρχουν ευθύνες που βαρύνουν πρώτα απ’ όλους τη νυν διοίκηση, αλλά και τις παλιότερες διοικήσεις του Ολυμπιακού Σταδίου. Στη συνέχεια επεκτείνονται στις τεχνικές υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ, στην αρμοδιότητα του οποίου έχει περάσει το στάδιο που κομμάτι -κομμάτι παραχωρείται στους ιδιώτες.

Πάμε παρακάτω: τι είδους μελέτη είναι αυτή που αποκάλυψε τα σημαντικά προβλήματα στατικότητας, αλλά προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά της θα χρειαστεί να γίνει και νέα μελέτη. Κάπως περίεργα και μπερδεμένα είναι τα πράγματα και μακάρι σήμερα να τα ξεμπερδέψει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, κ. Βρούτσης, που θα κάνει δηλώσεις για το θέμα αυτό.

Όταν πρόκειται για χώρους που φιλοξενούνται χιλιάδες θεατές, αθλητές και αθλούμενοι, οι έλεγχοι πρέπει να είναι συνεχείς και συγκεκριμένοι, χωρίς να χρειάζεται να επιβεβαιωθούν από άλλους ελέγχους (μελέτες). Εδώ δεν πρόκειται για μία αδράνεια, μία καθυστέρηση. Πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία που δεν μπορεί παρά να έχει και ποινικές συνέπειες. Κι αν απ’ τη γενική γραμματεία Αθλητισμού δεν μπορούν να μας διαφωτίσουν υπεύθυνα, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, θα περιμένουμε τι θα πει ο εισαγγελέας που ήδη έχει επιληφθεί του θέματος…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News