Εθνική Ελλάδας: Το πρώτο σημάδι για το έπος του Euro 2004

Στις 17 Δεκεμβρίου 1997, η Εθνική Ελπίδων του Γιώργου Καραγκούνη απέκλεισε από τα τελικά του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος την Αγγλία του Μάικλ Όουεν, σε μια βραδιά που έδειξε πολλά για το μέλλον, αλλά αργήσαμε να τα καταλάβουμε!

Έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως αφετηρία του έπους του Euro 2004 εκείνο το ματς με την Αγγλία στο «Ολντ Τράφορντ», στις 6 Οκτωβρίου 2001. Τότε που η Εθνική μας έχασε μια μεγάλη νίκη στις καθυστερήσεις στις καθυστερήσεις, εξαιτίας ενός άπιαστου φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ, αλλά έδειχνε ότι είχε αλλάξει. Κυρίως από πλευράς νοοτροπίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι βάσεις είχαν μπει τέσσερα χρόνια, πάλι επί αγγλικού εδάφους. Στις 17 Δεκεμβρίου 1997 στο Κάρου Ρόουντ του Νόριτς, όταν η Εθνική Ελπίδων προκρίθηκε στην τελική φάση του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, παρά την ήττα με 4-2 από μια Αγγλία που διέθετε πολλά από τα μελλοντικά αστέρια της Premier League!

Ο Μάικλ Όουεν, ο οποίος έπαιζε ήδη βασικός στη Λίβερπουλ και έξι μήνες αργότερα θα έλαμπε στο Μουντιάλ της Γαλλίας, ήταν ο πιο γνωστός από από τους έντεκα με τους οποίους είχαν παραταχθεί οι Άγγλοι, απέναντι στα Ελληνόπουλα του Γιάννη Κόλλια. Δίπλα του, όμως, είχε τον Εμίλ Χέσκι, τον Ρίο Φέρντιναντ, τον Φρανκ Λάμπαρντ και τον Τζέιμι Κάραγκερ, οι οποίοι επίσης έμελλε να γράψουν τη δική τους ιστορία στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Βλέποντας, βέβαια, κανείς τη σύνθεση της Ελλάδας σε εκείνη τη ρεβάνς, θα βρει λίγους από τους ήρωες του 2004. Μόνο ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Γιάννης Γκούμας είχαν παίξει βασικοί, ενώ ο Άγγελος Μπασινάς κι ο Βασίλης Λάκης είχαν μείνει στον πάγκο. Ο Τραϊανός Δέλλας είχε σκοράρει στο πρώτο ματς στο Ηράκλειο (2-0), αλλά έχασε λόγω τραυματισμού τη ρεβάνς. Κι απ’ τους υπόλοιπους, μόνο ο Παρασκευάς Άντζας είχε σημαντική συμβολή στην πρόκριση στην Πορτογαλία, αλλά δεν έπαιξε στο Euro λόγω της απόφασής του να αφήσει τον Ολυμπιακό για να επιστρέψει για προσωπικούς λόγους στη Δράμα.

Ο ηγέτης εκείνης της Εθνικής Ελπίδων ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος ξεχώριζε ήδη στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν θα χωρούσε στα πλάνα του Ότο Ρεχάγκελ το 2004 (όταν αγωνιζόταν πια στην ΑΕΚ). Το ίδιο θα συνέβαινε και με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, σκόρερ του πρώτου γκολ της Ελλάδας στη ρεβάνς του Νόριτς, τον οποίο ο Γερμανός έπαψε να καλεί το 2003. Όσο για τους Δημήτρη Μαυρογενίδη και Ιεροκλή Στολτίδη, δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ στις κλήσεις του Ρεχάγκελ, παρότι ήταν βασικοί στον Ολυμπιακό.

Όπως και να ‘χει, όμως, οι ρίζες του έπους της Πορτογαλίας φτάνουν τόσο πίσω. Μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μετά την πρόκριση επί της παρέας του Όουεν και του Λάμπαρντ, οι Ελπίδες του Κόλλια έκαναν θαύματα και στα τελικά της Ρουμανίας. Νίκησαν τη Γερμανία του Μπάλακ και την Ολλανδία του Μακάι κι έχασαν… τσάμπα και βερεσέ στον τελικό από την Ισπανία του Βαλερόν και του Γκούτι.

Δεν ήταν μόνο θέμα ταλέντου (που υπήρχε άπλετο), αλλά κυρίως νοοτροπίας και φιλοσοφίας. Κάτι άλλαζε και θα το καταλαβαίναμε αργότερα. Μεγάλο ρόλο έπαιξε ασφαλώς και το άνοιγμα των συνόρων λόγω του νόμου Μποσμάν, που επέτρεψε σε πολλούς Έλληνες διεθνείς να αποκτήσουν παραστάσεις από το εξωτερικό και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τους αντιπάλους τους.

Αγγλία-Ελλάδα 4-2
(21′, 34′ Χέσκι, 60′ Όουεν, 78′ Χολ/28′ Π. Κωνσταντινίδης, 30′ αυτ. Χολ)

Αγγλία: Ράιτ, Ντάμπερι (57′ Μπούλοκ), Χολ, Φέρντιναντ, Σέραντ (50′ Σκόουκροφτ), Κάραγκερ, Σιμέκα, Λάμπαρντ, Μάρεϊ, Χέσκι, Όουεν.

Ελλάδα: Σ. Λυμπερόπουλος, Μαυρογενίδης, Δερμιτζάκης (57′ Κατσούρης), Αλεξόπουλος, Άντζας, Γκούμας, Στολτίδης, Κιάσσος, Π. Κωνσταντινίδης, Καραγκούνης (53′ Κουλακιώτης), Ν. Λυμπερόπουλος.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 17 Δεκεμβρίου

2000: Με γκολ του Ντάνι Μέρφι, η Λίβερπουλ νικά 1-0 τη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο Όλντ Τράφορντ, σπάζοντας ένα σερί 36 αγώνων χωρίς εντός έδρας ήττα για τους μπέμπηδες στην Premier League.

1996: Η Τορίνο γιορτάζει τα 90ά της γενέθλια με έναν περίεργο τρόπο, καθώς παρουσιάζει σε έκθεση στο φουαγιέ του Teatro Regio απομεινάρια από το αεροπορικό δυστύχημα της 4ης Μαΐου 1949, στο οποίο αφανίστηκε η κορυφαία ομάδα της ιστορίας της. Εκτίθενται ποδοσφαιρικά παπούτσια, κατεστραμμένες βαλίτσες, συντρίμμια, η προπέλα του αεροπλάνου και φωτογραφίες.

1991: Σημειώνεται η μεγαλύτερη διαφορά πόντων (68) σε αγώνα μπάσκετ όταν οι Cleveland Cavaliers κερδίζουν τους Miami Heat με 148-80.

1989: Ο Κριστόφ Βαζέχα κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στον αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της ΑΕΚ (0-0). Ο διεθνής Πολωνός επιθετικός θα καθιερωθεί αμέσως και θα εξελιχθεί στον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του «τριφυλλιού» στην Α’ Εθνική με 244 γκολ. Μαζί με τον συμπατριώτη του, Γιόζεφ Βάντσικ (ο οποίος θα ενταχθεί στην ομάδα το καλοκαίρι του 1990), θα γίνουν από τους πιο αγαπητούς παίκτες στους Έλληνες φιλάθλους.

1984: Η ομάδα τένις ανδρών των ΗΠΑ, με τους Τζον Μάκενρο και Πίτερ Φλέμινγκ, χάνει για πρώτη φορά στους 14 αγώνες που έχει δώσει για το Davis Cup. Τον τίτλο θα κατακτήσουν οι Σουηδοί με τους Στέφαν Έντμπεργκ και Άντερς Γιάριντ.

1955: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της β’ περιόδου του δεκαπενθήμερου αυτοκινητιστικού περιοδικού «Το Βολάν» που εκδίδει ο Μπάμπης Διαμαντόπουλος, ο οποίος υπογράφει με το ψευδώνυμο «Θείος». Περιέχει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ και φωτογραφίες αγώνων αυτοκινήτου αλλά και διαφημίσεις, όπου η κατανάλωση βενζίνης δεν μετριέται σε λίτρα αλλά σε χιλιόμετρα ανά δοχείο, κατάλοιπο της περιόδου του πολέμου όπου τα τζιπ είχαν μπιτόνια στο πίσω μέρος τους. Παρ’ όλα αυτά, τα ΙΧ που κυκλοφορούν στην Αθήνα είναι πολύ λίγα, αφού το αυτοκίνητο δεν έχει επιβληθεί ως ιδιωτικό μέσο μεταφοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν αυτοκίνητα στην Αθήνα αμέσως μετά τον πόλεμο, αφού απαγορευόταν η εισαγωγή τους, ενώ όσα είχαν απομείνει ανήκαν στο κράτος.

1952: Ο 39χρονος Άρτσι Μουρ νικά τον Τζόι Μάξιμ στον 15ο γύρο και γίνεται ο γηραιότερος παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρέων βαρών της επαγγελματικής πυγμαχίας. Θα διατηρήσει τον τίτλο για δέκα χρόνια, επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ στην κατηγορία.

1933: Το NFL εισάγει την επίσημη στατιστική στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ για το πρωτάθλημα (Σικάγο Μπίαρς-Νιου Γιορκ Τζάιαντς 23-21).

1903: Οι αδελφοί Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ πραγματοποιούν την πρώτη επιτυχημένη πτήση με αεροπλάνο στο Κίτι Χοκ της Βόρειας Καρολίνας. Το φτιαγμένο από ύφασμα και ξύλο πτητικό μέσο τους διαθέτει κινητήρα δώδεκα ίππων και διανύει απόσταση 36 μέτρων σε δώδεκα δευτερόλεπτα. Είναι η πρώτη φορά που επανδρωμένη μηχανή καταφέρνει να σηκωθεί από το έδαφος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News