ΑΕΚ-Πανιώνιος: Το γκολ που δεν πανηγύρισε ο Ναλιτζής

Στις 29 Δεκεμβρίου 1999 ο Πανιώνιος νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δίνοντας τέλος σε δύο αρνητικές παραδόσεις και δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ! Αυτό που προκάλεσε αίσθηση, όμως, ήταν το γεγονός ότι ο σκόρερ δεν πανηγύρισε το γκολ!

«Τρένο» πήγαινε ο Πανιώνιος με προπονητή τον Μάκη Κατσαβάκη το 1999, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο και σημειώνοντας σημαντικές νίκες. Στις 29 Δεκεμβρίου, όμως, το τερμάτισε! Νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια κι έβαλε πλώρη για την έξοδο στην Ευρώπη!

Με το δίδυμο των Μίλινκο Πάντιτς και Αντώνη Σαπουντζή σε μεγάλα κέφια, οι «κυανέρυθροι» πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση. Και στο 84ο λεπτό πέτυχαν το γκολ της νίκης με τον Δημήτρη Ναλιτζή, έπειτα από έξυπνη ασίστ του Μπόμπαν Κριτσμάρεβιτς.

Προς έκπληξη όλων, ο σκόρερ (ήρωας για τον Πανιώνιο από τον νικηφόρο τελικό Κυπέλλου του 1998 κόντρα στον Παναθηναϊκό) δεν πανηγύρισε. Κι όμως, το γκολ ήταν ιστορικό, όχι για έναν, αλλά για τρεις λόγους.

Πρώτον, επειδή χάρισε στον Πανιώνιο την πρώτη εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ ύστερα από 39 ολόκληρα χρόνια. Η προηγούμενη είχε επιτευχθεί στις 16 Οκτωβρίου 1960, στο πλαίσιο του δεύτερου πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, με σκορ 2-1.

Δεύτερον, επειδή ήταν το πρώτο «κυανέρυθρο» γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια έπειτα από δέκα χρόνια. Από τις 28 Οκτωβρίου 1989, συγκεκριμένα, όταν ο Πανιώνιος είχε συντριβεί με 7-1 ! Ο Θωμάς Μαύρος είχε ισοφαρίσει προσωρινά, εν μέσω αποθέωσης από τους οπαδούς της Ένωσης.

Και τρίτον (και σημαντικότερο), επειδή χάρισε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης την πέμπτη σερί νίκη της σε εκείνο το πρωτάθλημα, επίδοση που αποτελούσε ρεκόρ στην πλούσια ιστορία της στην Α’ Εθνική. Ένα ρεκόρ το οποίο δεν καταρρίφθηκε μέχρι το 2020, οπότε ο Πανιώνιος έπαιξε για τελευταία φορά, μέχρι σήμερα, στην κορυφαία κατηγορία.

Όλα αυτά κάνουν ακόμα πιο παράξενη τη στάση του Ναλιτζή. Δεν πανηγύρισε ούτε όταν οι συμπαίκτες έτρεξαν προς το μέρος του και μάλιστα τους έδιωχνε με κινήσεις του χεριού του από κοντά του. Μόνο μετά τη λήξη της αναμέτρησης έδειξε να χαίρεται με την ψυχή του τη νίκη του Πανιωνίου. Αρνήθηκε, ωστόσο, να κάνει την παραμικρή δήλωση στις κάμερες!

Δεδομένου ότι διένυε τότε περίοδο τρελής φόρμας, με αποτέλεσμα να ερίζουν για την απόκτησή του η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, πολλοί υπέθεσαν ότι η μετακίνησή του στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν προ των πυλών. Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι η Ένωση ήταν η ομάδα που υποστήριζε από μικρός ο υψηλόσωμος επιθετικός, γι’ αυτό δεν ήθελε να πανηγυρίσει.

Ο Ναλιτζής θα κατέληγε μερικές ημέρες αργότερα στον ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε μόλις προσλάβει στην τεχνική ηγεσία του τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Θα έπαιζε και στην ΑΕΚ, απ’ την περίοδο 2002-03, όμως ποτέ δεν εξήγησε γιατί δεν είχε πανηγυρίσει έτσι το ιστορικό γκολ. Έως και σήμερα, πολλοί λίγοι γνωρίζουν την πραγματική αιτία για την οποία είχε αντιδράσει έτσι.

Ο Πανιώνιος ήταν καλύτερος και άξιζε τη νίκη, απέναντι σε μια ΑΕΚ που τότε έφερνε καλά αποτελέσματα μόνο μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ήττα αυτή ήταν η τέταρτη εντός έδρας εκείνη τη σεζόν και το ήδη βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τον προπονητή της, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, έγινε ασήκωτο. Λίγες μέρες αργότερα, ο Σέρβος απολύθηκε και για τη θέση του επιλέχθηκε ένα όνομα-έκπληξη. Ο Γιάννης Παθιακάκης.

Ο αγώνας στιγματίστηκε από ένα… κράνος που πέταξε εκνευρισμένος οπαδός της Ένωσης τη στιγμή του γκολ και το οποίο τραυμάτισε ελαφρά την αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης, Μαρίνα Ιακωβάκη. Γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος ήταν φρέσκος στην προεδρία της ΠΑΕ Πανιώνιος και είχε κάνει δυναμική εισβολή στην αθλητική ζωή του τόπου.

Τελευταία σημείωση: Ο αγώνας αυτός αποδείχθηκε ο τελευταίος που περιέγραψε o Κώστας Τσόγκας για το SuperSport (η ονομασία που είχε τότε το αθλητικό κανάλι της σημερινής Nova). Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο εξαίρετος αθλητικός συντάκτης σκοτώθηκε σε τροχαίο στο 41ο χιλιόμετρο της οδού Κορίνθου-Επιδαύρου. Ήταν μόλις 38 ετών και ταξίδευε για το Κρανίδι, όπου τον περίμεναν για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου η σύζυγός του και τα δυο παιδιά τους…

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Δεκεμβρίου

2013: Ο επτά φορές πρωταθλητής της Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίζεται σοβαρά σε ατύχημα που είχε κάνοντας σκι, στο χιονοδρομικό κέντρο Μεριμπέλ των Άλπεων. Ο Γερμανός μεταφέρεται στο νοσοκομείο με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θα παραμείνει σε κωματώδη κατάσταση για πολλούς μήνες. Θα επιστρέψει στην οικία του τον Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι σήμερα καταβάλλει προσπάθειες για την πλήρη αποκατάστασή του, μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας.

1999: Ο τερματοφύλακας της Σπόρτινγκ Λισαβώνας, Πίτερ Σμάιχελ (πρωταθλητής Ευρώπης με τη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ) αγοράζει την Χβιντόβρε, ομάδα Β’ Κατηγορίας της Δανίας, στην οποία είχε αγωνιστεί κι ο ίδιος από το 1984 έως και το 1987. Θα αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2002.

1999: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής τιμάται από την ΕΠΑΕ για την μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με μια επιταγή αξίας 1.000.000 δραχμών και ανακοινώνει την ίδρυση ποδοσφαιρικής ακαδημίας στις αρχές του 2000.

1998: Διεξάγεται το 3ο Eurostars στη σάλα «Μαξ Σμέλινγκ» του Βερολίνου, όπου η Ανατολή του Στάνισλαβ Ερέμιν επικρατεί με 104-98 της Δύσης του Σβέτισλαβ Πέσιτς. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Νίκος Οικονόμου, καθώς και οι Ντέγιαν Μποντίρογκα και Ντράγκαν Τάρλατς που εκείνη την εποχή αγωνίζονται στη Α1. Ο Ιταλός Κάρλτον Μάιερς αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα και κερδίζει και τον διαγωνισμό τριπόντων.

1995: H ιταλική εφημερίδα «Gazzetta Dello Sport» ανακηρύσσει κατόπιν ψηφοφορίας τον Λιθουανό Άρβιντας Σαμπόνις καλύτερο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα (142 ψήφοι). Είναι η τέταρτη φορά που ο Σαμπόνις κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση.

1989: Ο Καναδός άσος του χόκεϊ επί πάγου Γουέιν Γκρέτσκι και η Αμερικανίδα τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ανακηρύσσονται «Αθλητές της Δεκαετίας» από το Associated Press.

1976: Σκοτώνεται σε τροχαίο κοντά στη γαλλική πόλη Οράνζ o 22χρονος Βέλγος δρομέας μεσαίων αποστάσεων, Ίβο Βαν Ντάμε. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στα 800 και στα 1.500 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ, ενώ ήταν κι ο εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης των 800 μέτρων στον κλειστό στίβο. Από το 1977 διεξάγεται διεθνές μίτινγκ στίβου στις Βρυξέλλες που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του και τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ο τελικός της σειράς Diamond League της IAAF.

1974: Ο Κώστας Μουρούζης συμπληρώνει 40 παρουσίες (22 νίκες-18 ήττες) στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ στον αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (58-71) στη Θεσσαλονίκη για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα και παραδίδει τη σκυτάλη στον Βαγγέλη Νικητόπουλο.

1973: Ο Δημήτρης Κοκολάκης αγωνίζεται για πρώτη φορά με την Εθνική Ελλάδας, στον αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα. Ο πανύψηλος (2.14) σέντερ του Παναθηναϊκού θα σημειώσει συνολικά 1.271 πόντους σε 177 συμμετοχές με την εθνική ομάδα.

1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ βάσει του Βασιλικού Διατάγματος «Περί της λειτουργίας δελτίου προγνωστικών επί των ποδοσφαιρικών αγώνων» με πρώτο πρόεδρο τον Νικόλαο Παπαρόδου. Το πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ θα κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου 1959 με 12 αγώνες ενώ έξι μήνες αργότερα, στον 17ο διαγωνισμό της 28ης Ιουνίου 1959 θα προστεθεί και 13ος αγώνας.

1956: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, 43 Έλληνες αποκτούν δίπλωμα προπονητή αναγνωρισμένο από την ΕΠΟ. Ανάμεσά τους είναι οι Κώστας Νεγρεπόντης, Οδυσσέας Τσούτσος, Τρύφων Τζανετής, Νίκος Σίμος, Χρήστος Ρίμπας, Αλέκος Χατζησταυρίδης, Κώστας Χούμης και οι αδελφοί Γιάννης και Βαγγέλης Χέλμης.

1930: Ο Αμερικανός κολυμβητής Φρεντ Νιούτον διανύει την μεγαλύτερη απόσταση στον κόσμο, όταν κολυμπάει 1.826 μίλια στον ποταμό Μισισιπή από το φράγμα Φορντ στη Μινεάπολη, μέχρι τη Νέα Ορλεάνη. Το εγχείρημα είχε αρχίσει στις 6 Ιουλίου και ο Νιούτον, ο οποίος έκανε κάθε τόσο στάσεις σε διάφορες πόλεις, υπολογίζεται ότι έμεινε συνολικά 742 ώρες μες στο νερό.

1862: Κατασκευάζεται η πρώτη μπάλα του μπόουλινγκ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News