ΠΡΟ-ΠΟ: Όταν τα απίθανα αποτελέσματα έκαναν εκατομμυριούχο μια 66χρονη καθαρίστρια

Στις 9 Ιανουαρίου 1983 μια συνταξιούχος καθαρίστρια… τίναξε την μπάνκα του ΠΡΟ-ΠΟ στον αέρα, κερδίζοντας ένα αμύθητο ποσό για τα δεδομένα της εποχής. Ποια εκπληκτικά αποτελέσματα τη βοήθησαν να γίνει πλούσια.

Πολλά χρόνια πριν από το στοίχημα, οι ποδοσφαιρόφιλοι δοκίμαζαν την τύχη και τις γνώσεις τους στο ΠΡΟ-ΠΟ. Συμπληρώνοντας ένα δελτίο 13 αγώνων, με απλές στήλες ή και σε σύστημα, με διπλές και τριπλές παραλλαγές, κυνηγούσαν το μαγικό 13άρι, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τους κάνει εκατομμυριούχους.

Σαν σήμερα το 1983, όμως, έβαλε τα γυαλιά στους απανταχού «ψαγμένους» μια 66χρονη γυναίκα. Η συνταξιούχος καθαρίστρια από του Ζωγράφου, Δήμητρα Ζωγοπούλου, στην οποία ανήκε το μοναδικό δελτίο με 13 σωστές προβλέψεις των… τρελών αποτελεσμάτων της 9ης Ιανουαρίου, χάρη στο οποίο κέρδισε 49 εκατομμύρια δραχμές!

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το ποσό αυτό ισοδυναμούσε με σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ σε σημερινά λεφτά. Το πιο εντυπωσιακό, μάλιστα, ότι η Ζωγοπούλου έφτασε στην εντυπωσιακή επιτυχία με ένα απλό δελτίο αξίας 96 δραχμών, στο οποίο πρόβλεψε σωστά τα 13 αποτελέσματα στην πρώτη από τις 16 στήλες που είχε στη διάθεσή της!

Ας ανοίξουμε όμως μια παρένθεση, επειδή οι νεότεροι αναγνώστες μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η διανομή των κερδών στο (παρηκμασμένο σήμερα) ΠΡΟ-ΠΟ. Σε αντίθεση με το στοίχημα, όπου επιλέγεις ανάμεσα σε μια πληθώρα αγώνων με προκαθορισμένες αποδόσεις και γνωρίζεις εκ των προτέρων τι ποσό διεκδικείς, στο ΠΡΟ-ΠΟ είχες την υποχρέωση να δώσεις σημείο και για τα 13 ματς του δελτίου. Και τα χρήματα που προορίζονταν για τους νικητές κάθε κατηγορίας (13άρια, 12άρια, 11άρια), μοιράζονταν αναλογικά, όπως στο Τζόκερ: Όσο περισσότεροι ήταν οι νικητές, τόσο μικρότερο ήταν το μερίδιο για τον καθένα, ανεξάρτητα από το κόστος του δελτίου του.

Εξυπακούεται, λοιπόν, ότι όσο περισσότερα απρόσμενα αποτελέσματα είχε ένα δελτίο, τόσο λιγότεροι θα ήταν οι νικητές. Επομένως, το μερίδιο του καθενός από τα κέρδη θα ήταν μεγαλύτερο. Πολλοί παίκτες ΠΡΟ-ΠΟ πόνταραν σε εκπλήξεις έχοντας στον νου τους αυτήν την προοπτική. Όμως στις 9 Ιανουαρίου 1983 σημειώθηκαν τόσες πολλές, που… μόνο στην τύχη θα μπορούσε να τις προβλέψει κανείς όλες.

Το ιστορικό δελτίο της Δήμητρας Ζωγοπούλου με τους αγώνες της 9ης Ιανουαρίου 1983. Η πρώτη στήλη είναι κι αυτή στην οποία έχει προβλέψει σωστά όλα τα αποτελέσματα.

Έτσι έγινε πλούσια και η Ζωγοπούλου, η οποία παραδέχθηκε τις επόμενες μέρες στις συνεντεύξεις της ότι δεν παρακολουθούσε ποδόσφαιρο κι ότι συμπλήρωνε επί δεκαπέντε χρόνια δελτία ΠΡΟ-ΠΟ στην τύχη, καθαρά από χόμπι! Μέχρι που η τύχη τής χαμογέλασε.

Ήττες και για τους τρεις του ΠΟΚ

Ποια ήταν, όμως, τα απίθανα αποτελέσματα που προκάλεσαν το «13άρι της γριάς», κατά το politically incorrect σλόγκαν του Τύπου της εποχής; Το πρώτο και καλύτερο σημειώθηκε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου ο ουραγός Πανιώνιος νίκησε τον Παναθηναϊκό με 3-1.

Οι «κυανέρυθροι» (στην κεντρική μας φωτό τους βλέπετε να πανηγυρίζουν μετά τη λήξη) πέτυχαν εκείνη τη μέρα την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας τους επί του μεγάλου τους αντιπάλου στην Α’ Εθνική. Τα γκολ πέτυχαν ο Γιώργος Παπαμιχαήλ στο 47′, ο Ζακ Λαντουσέ στο 77′ και ο 18χρονος Στέλιος Αποσπόρης στο 83′, κερδίζοντας το χειροκρότημα από τους οπαδούς του «τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε δοκάρι στο πρώτο ημίχρονο με τον Θανάση Δημόπουλο και χαμένο πέναλτι στο 55′ με τον Τσου Λα Λινγκ (το απέκρουσε ο Αντώνης Μανίκας, ενώ στην εξέλιξη της φάσης αποβλήθηκε για σκληρό φάουλ ο Δημήτρης Σαραβάκος), μείωσε δύο λεπτά πριν τη λήξη με τον Γρηγόρη Τσινό.

Σούπερ έκπληξη είχαμε και στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ο ΟΦΗ νίκησε με 3-2 την ΑΕΚ αν και βρέθηκε να χάνει στο ξεκίνημα με 2-0. Πρωταγωνιστής της ανατροπής ήταν ο αείμνηστος Θαλής Τσιριμώκος, ο οποίος πέτυχε το πρώτο και το τρίτο γκολ στο 30′ και το 67′, ενώ ενδιάμεσα (54′) είχε ισοφαρίσει ο Ρομπέρτο Γεωργιάδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Κρητικοί πέτυχαν εκείνη τη μέρα την πρώτη εκτός έδρας νίκη τους επί της Ένωσης.

Άλλη μία έκπληξη σημειώθηκε πιο νότια, στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου η Δόξα Δράμας νίκησε με 3-2 τον Εθνικό. Το ζευγάρι ήταν θεωρητικά ισοδύναμο, όμως -ναι, σωστά μαντέψατε- η μακεδονική ομάδα δεν είχε νικήσει ποτέ τον Εθνικό εκτός έδρας, πριν από εκείνη την ημέρα. Ο Τάσος Στράντζαλης, ο Χρήστος Υφαντίδης και ο Νίκος Αθανασιάδης ήταν οι σκόρερ της Δόξας.

Το… κερασάκι στην τούρτα μπήκε στο Αλκαζάρ, αν και εκεί η έκπληξη δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο οι άλλες. Μάλλον δεν ήταν καν έκπληξη ότι η ΑΕΛ νίκησε 2-0 τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, αφού η θεσσαλική ομάδα που προπονούσε ο Γιάτσεκ Γκμοχ ήταν ισχυρότατη και θα αποδεικνυόταν η σημαντικότερη ανταγωνίστρία του για τον τίτλο.

Και τα δύο γκολ των «βυσσινί» πέτυχε ο Κώστας Μαλουμίδης (23’, 36’ πέν.). Η ΑΕΛ έκανε το «ξεπέταγμα» της εκείνη τη χρονιά και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι δεν είχε νικήσει άλλη φορά τον Ολυμπιακό, στη σύντομη μέχρι τότε παρουσία της στην Α’ Εθνική! Ήταν η ημέρα που έσπασαν όλες οι παραδόσεις.

Τέλος, άλλη μία έκπληξη που πρόβλεψε με επιτυχία η Ζωγοπούλου ήταν αυτή που σημειώθηκε στον αγώνα Νο 12 του δελτίου, από το ιταλικό πρωτάθλημα. Η Τζένοα, που πάλευε για να αποφύγει τον υποβιβασμό, νίκησε 1-0 την πρωταθλήτρια Γιουβέντους χάρη σε γκολ που πέτυχε με απ’ ευθείας φάουλ ο Ρομπέρτο Αντονέλι.

Κάπως έτσι σημειώθηκε αυτό το ρεκόρ στην ιστορία του ΠΡΟ-ΠΟ, το οποίο έμελλε να σπάσει το 1986, όταν ο 60χρονος Δημήτρης Γριμανέλλης κέρδισε 55 εκατομμύρια δραχμές.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Ιανουαρίου

2015: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 50 ετών ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Ρόι Τάρπλεϊ, ύστερα από σύντομη νοσηλεία λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε στο συκώτι. Ο Τάρπλεϊ, ο οποίος διέπρεψε και στην Ελλάδα με τα χρώματα του Άρη (1992-93) και του Ολυμπιακού (1993-94), είχε κάνει δυναμικό ξεκίνημα στο ΝΒΑ με τους Ντάλας Μάβερικς, αλλά αποβλήθηκε από το επαγγελματικό πρωτάθλημα το 1991, λόγω χρήσης ναρκωτικών. Στην Ελλάδα αγωνίστηκε ακόμα στον Ηρακλή (1996) και τον Έσπερο Καλλιθέας (1999).

2001: Ο Χοσάμ Χασάν καταρρίπτει το ρεκόρ των 150 διεθνών συμμετοχών του Γερμανού Λόταρ Ματέους, όταν αγωνίζεται για 151η φορά με την Εθνική Αιγύπτου, σε ένα φιλικό κόντρα στη Ζάμπια (3-1). Ο 34χρονος επιθετικός, ο οποίος μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Ιμπραήμ είχε παίξει και στον ΠΑΟΚ την περίοδο 1990-91, θα κλείσει την καριέρα του με 170 διεθνείς συμμετοχές. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει πλέον στη 16η θέση της σχετικής κατάταξης, στην οποία προπορεύεται ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο με 205 αγώνες.

2000: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κάνει ντεμπούτο στον ΠΑΟΚ, δύο μήνες μετά την απομάκρυνσή του από τον Ολυμπιακό. Στον πρώτο του αγώνα ο «Δικέφαλος» αναδεικνύεται ισόπαλος με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (1-1).

1996: Οι Τορόντο Ράπτορς δημιουργούν αρνητικό ρεκόρ στο ΝΒΑ στην ήττα τους από τους Σάρλοτ Χόρνετς με 92-91, αφού δεν πετυχαίνουν ούτε έναν πόντο από ελεύθερες βολές (0/3).

1991: Ο ΠΑΟΚ νικά με τον Ολυμπιακό με 3-0 στην Τούμπα και προκρίνεται στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού ανατρέπει το 2-0 με το οποίο είχε χάσει στο Φάληρο. Τα γκολ του «Δικεφάλου» πετυχαίνουν οι Νίκος Καραγεωργίου (7′, πέν.), Στέφανος Μπορμπόκης (33′) και Χοσάμ Χασάν (53′).

1979: Εισάγεται το χρώμα στην ελληνική τηλεόραση μέσω του γαλλικού συστήματος SECAM.

1968: Ο Ιάπωνας μαραθωνοδρόμος, χάλκινος ολυμπιονίκης το 1964 στο Τόκιο, Κοκίτσι Τσουμπουράγια, αυτοκτονεί κόβοντας τις φλέβες του. Ο 27χρονος δρομέας δεν μπορεί διαχειριστεί την απογοήτευση που του προκαλεί ένας τραυματισμός, εξαιτίας του οποίου δεν μπορεί να συμμετάσχει στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό.

1962: Το NFL απαγορεύει στους παίκτες να τραβούν τους αντιπάλους τους από το προστατευτικό κράνος.

1953: Ο μπασκετμπολίστας της κολεγιακής ομάδας του Ρίο Γκράντε, Μπέβο Φράνσις, σημειώνει 116 πόντους εναντίον της ομάδας νέων του Κολεγίου του Άσλαντ (150-85).

1900: Ιδρύεται στη συνοικία Πράτι της Ρώμης η Λάτσιο, ο πρώτος σύλλογος της ιταλικής πρωτεύουσας που διαθέτει και ποδοσφαιρικό τμήμα. Οι ιδρυτές της επιλέγουν ως χρώματα το γαλάζιο και το λευκό εμπνευσμένοι από την ελληνική σημαία, σε μια ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής της χώρας μας στην εξάπλωση του αθλητισμού.

1811: Στην πόλη Μάσελμπεργκ της Σκωτίας διεξάγεται το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο τουρνουά γκολφ γυναικών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News