Ίμρε Κάτσενμπαχ: Το φοβερό γκολ στον Βάντσικ και το τραγικό τέλος

Αυτήν την εποχή διεξάγεται στην Ουγγαρία η δίκη για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ίμρε Κάτσενμπαχ, του παλαίμαχου μέσου του Απόλλωνα ο οποίος στις 12 Ιανουαρίου 1992 είχε πετύχει ένα μνημειώδες γκολ κατά του Παναθηναϊκού.

Ο Απόλλων Σμύρνης κινούταν στη μετριότητα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Στις 11 Ιανουαρίου 1992, όμως, έκανε όνειρα… τίτλου, χάρη στη μεγάλη νίκη του επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με 2-1!

Η πολύ καλή ομάδα που είχε δημιουργήσει ο αείμνηστος προπονητής, Χρήστος Αρχοντίδης, συγκατοικούσε ήδη στην κορυφή της βαθμολογίας της Α’ Εθνικής με 20 βαθμούς, μαζί με τις τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ και τον ΠΑΟΚ. Την προηγούμενη μέρα είχε διεξαχθεί το πρώτο ντέρμπι πρωτοπόρων, με τον Ολυμπιακό να νικά τον ΠΑΟΚ με 3-2. Και την επομένη, ο Απόλλωνας απέδειξε ότι η μέχρι τότε πορεία του δεν ήταν τυχαία.

Πρωταγωνιστής της νίκης, που ήταν και η πρώτη εκτός έδρας για την «Ελαφρά Ταξιαρχία» επί του Παναθηναϊκού στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής, ήταν ο Ίμρε Κάτσενμπαχ. Ένας εξαιρετικός Ούγγρος μέσος, ο οποίος είχε ενταχθεί στον Απόλλωνα από τη ΜΤΚ τον Δεκέμβριο του 1989 κι εκείνη τη σεζόν έκανε… παπάδες, πετυχαίνοντας εννέα γκολ στις πρώτες 14 αγωνιστικές.

Το καλύτερο, όμως, το είχε κρατήσει για το ματς με το «τριφύλλι». Στο 31ο λεπτό πήρε την μπάλα πίσω από τη σέντρα, απέφυγε με πανέξυπνη κίνηση τον Κώστα Μαυρίδη και τον Νίκο Κουρμπανά και, βλέποντας τον Γιόζεφ Βάντσικ έξω απ’ την εστία του, έπιασε ένα περίτεχνο σουτ, με το οποίο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 71′ με τον Κριστόφ Βαζέχα, ο Απόλλων όμως (που είχε σε καλή μέρα και τον τερματοφύλακα, Μιχαήλ Μιχαήλοφ) δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο Άρης Καρασαββίδης έφυγε στην κόντρα στο 74′ και από πλάγια θέση πλάσαρε εύστοχα τον Βάντσικ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 για την ομάδα του.

Τα «κυανόλευκα» όνειρα κράτησαν μόνο για μία εβδομάδα. Ο Κάτσενμπαχ απουσίασε λόγω τραυματισμού από τους τρεις επόμενους αγώνες και ο Απόλλων γνώρισε ισάριθμες ήττες που τον εκτροχίασαν. Την πρώτη από την ΑΕΚ στη Ριζούπολη (0-2) και τις υπόλοιπες δύο εκτός έδρας, από τον Άρη (0-1) και τον Εθνικό (1-2).

Ο Ούγγρος μέσος επέστρεψε στη δράση τον Μάρτιο του 1992, αλλά δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακός με τις πρώτες αγωνιστικές. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» τερμάτισε στην 5η θέση, που δεν αρκούσε για να της χαρίσει την έξοδο στην Ευρώπη.

Αγνοούμενος για έντεκα χρόνια!

Ο Κάτσενμπαχ έφυγε από τον Απόλλωνα τον Δεκέμβριο του 1993 και το καλοκαίρι του 1996 επέστρεψε στην Ουγγαρία , αφού στο μεταξύ έπαιξε για δυόμισι χρόνια στον Ολυμπιακό Βόλου. Δεν κράτησε επαφές με την Ελλάδα κι έτσι κανείς δεν γνώριζε ότι είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος στην πατρίδα του από τις 28 Σεπτεμβρίου 2009!

Η ουγγρική αστυνομία τον κήρυξε επίσημα νεκρό στις 19 Δεκεμβρίου 2020, όταν ύστερα από ενδελεχείς έρευνες πιστοποιήθηκε ότι τα λείψανα που είχαν βρεθεί θαμμένα σε μια δασική περιοχή της κομητείας Μπαράνια, ένα χρόνο νωρίτερα, ανήκαν σε εκείνον.

Ο άτυχος ποδοσφαιριστής είχε δολοφονηθεί από τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που είχε πραγματοποιήσει απάτη που ζημίωσε το ουγγρικό δημόσιο κατά 3 δισεκατομμύρια φιορίνια (περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ), μέσω της μη απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων. Πρόκειται για το περιβόητο σκάνδαλο Eclipse, τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην Ουγγαρία τις τελευταίες δεκαετίες, στην οποία ήταν μπλεγμένα και πολιτικά πρόσωπα.

Μπλεγμένος στην υπόθεση ήταν κι ο Κάτσενμπαχ, ο οποίος ήταν στέλεχος της εταιρείας και αποδείχθηκε ότι γνώριζε τη δράση των μεγάλων κεφαλιών της. Όμως υπέπεσε και σε δεύτερο λάθος. Την άνοιξη του 2009 αποφάσισε να «ξεκόψει» απ’ την παρανομία και διέφυγε στο εξωτερικό (σύμφωνα με μαρτυρίες, πέρασε πολύ καιρό και στην Ελλάδα), παίρνοντας μαζί του μισό εκατομμύρια φιορίνια από τα παράνομα κέρδη της Eclipse.

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στην Ουγγαρία, τα ίχνη του χάθηκαν οριστικά. «Με απειλούν ότι θα με σκοτώσουν, θέλουν να με εξοντώσουν. Η γυναίκα μου επικοινώνησε μαζί τους και της έστειλαν πολλά μηνύματα. Σε αρκετά από αυτά της έγραψαν ότι θα με βγάλουν απ’ τη μέση», ανέφερε σε μια επιστολή προς τους συγγενείς του, η οποία δημοσιεύθηκε στον ουγγρικό Τύπο μετά την αποκάλυψη του τραγικού τέλους του.

Οι συλλήψεις, η δίκη και η σύζυγος

Για τη δολοφονία του Κάτσενμπαχ έχουν συλληφθεί τρία άτομα, τα οποία κατέδωσε ένας συνεργός τους που συνελήφθη πρώτος και αποφάσισε να συνεργαστεί με τις ουγγρικές Αρχές, με αντάλλαγμα χαμηλή ποινή κάθειρξης (οκτώ χρόνια αντί για ισόβια).

Η τραγική ειρωνεία, ωστόσο, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός είναι από το 2010 παντρεμένος με τη σύζυγο του Κάτσενμπαχ! Η ίδια κατέθεσε ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2023 και ισχυρίστηκε (χωρίς να γίνει ιδιαίτερα πειστική, σύμφωνα με τις αναφορές των ουγγρικών ΜΜΕ) ότι επί τόσα χρόνια δεν γνώριζε τίποτα για πιθανή εμπλοκή του νυν σύζυγου της στη μυστηριώδη εξαφάνιση του πρώην…

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση στα δικαστικά χρονικά της Ουγγαρίας, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης της χώρας τους τελευταίους μήνες. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μες στο 2024.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Ιανουαρίου

2003: Ο Παναθηναϊκός νικά με 3-2 τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι πρωταθλήματος στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και περνά στην κορυφή της βαθμολογίας, παρότι είχε ξεκινήσει τη σεζόν με τρεις ήττες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια. Μάλιστα, μένει δύο φορές πίσω στο σκορ στο «αιώνιο» ντέρμπι με αυτογκόλ των Χένρικσεν (9′) και Κυργιάκου (55′), όμως φτάνει στη νίκη χάρη σε τέρματα των Ολισαντέμπε (18′), Μπασινά (72′) και Κόλκα (77′).

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Βραζιλιάνος άλτης του τριπλούν, Αντεμάρ Φερέιρα ντα Σίλβα, χρυσός ολυμπιονίκης του αγωνίσματος το 1952 και το 1956.

1986: Ο Καναδός άσος του χόκεϊ επί πάγου, Ντενί Σαβάρ, σκοράρει για τους Σικάγο Μπλάκχοκς στο τέταρτο δευτερόλεπτο της τρίτης περιόδου του νικηφόρου αγώνα με τους Χάρτφορντ Γουέιλερς (4-2). Ισοφαρίζει έτσι το ρεκόρ επίτευξης ταχύτερου γκολ από την έναρξη μιας περιόδου που κατέχει από το 1957 ο Κλοντ Προβόστ των Μόντρεαλ Καναντιέν.

1977: Οι Ισραηλινοί πολίτες διαδηλώνουν κατά της Γαλλίας διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του Αμπούντ Νταούντ, ο οποίος ήταν ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου, το 1972, που προκάλεσε τον θάνατο έντεκα Ισραηλινών αθλητών και συνοδών.

1971: Ο 33χρονος Λένι Γουίλκενς γίνεται ο γηραιότερος παίκτης που αναδεικνύεται MVP του All Star Game του ΝΒΑ. Η Δύση νικά την Ανατολή με 108-107 και ο άσος των Σιάτλ Σουπερσόνικς πετυχαίνει 21 πόντους.

1966: Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΚ κάνει αποδεκτό το αίτημα του Κώστα Νεστορίδη να πάρει την ελευθέρα του προκειμένου να μεταγραφεί σε σύλλογο του εξωτερικού. Ο διεθνής άσος είχε παραγκωνιστεί απ’ την ομάδα λόγω της ρήξης του με τον παράγοντα και παλιό άσο της Ένωσης, Κλεάνθη Μαρόπουλο.

1960: Ο Ντολφ Σέις των Σιρακιούζ Νάσιοναλ γίνεται ο πρώτος παίκτης που σπάει το φράγμα των 15.000 πόντων στο ΝΒΑ.

1951: Ο Έζαρντ Τσαρλς διατηρεί τη ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας, νικώντας τον Λι Όμα με νοκ άουτ στον 10ο γύρο.

1899: Ο σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ, Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, εισηγείται τη διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Οι πρώτοι Πανελλήνιοι Ποδοσφαιρικοί Αγώνες, ωστόσο, θα διεξαχθούν το 1906 με νικήτρια την ομάδα του Εθνικού ΓΣ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News