Νίκος Αναστόπουλος: Το πιο εντυπωσιακό γκολ του με ανάποδο ψαλίδι

Το ανάποδο ψαλίδι ήταν η σπεσιαλιτέ του Νίκου Αναστόπουλου, ο οποίος στις 3 Μαρτίου 1991 πέτυχε το – κατά δήλωσή του – πιο εντυπωσιακό απ’ τα πολλά γκολ του με αυτόν τον τρόπο. Την ίδια ημέρα, ένας άλλος μεγάλος σκόρερ έβρισκε δίχτυα για τελευταία φορά.

Χάρη στα βίντεο με παλιά στιγμιότυπα αγώνων της Α’ Εθνικής που έχουν ανεβάσει στο YouTube αρκετοί… μερακλήδες φίλαθλοι, μπορούν να μαθαίνουν οι νεότεροι τη μεγάλη κλάση που διέθεταν κάποιοι παλιοί ποδοσφαιριστές. Όπως ο Νίκος Αναστόπουλος.

Ο «Μουστάκιας» ήταν ίσως ο πιο ολοκληρωμένος της εποχής του. Ήταν γρήγορος όσο κανείς άλλος, ήξερε μπάλα και είχε την αίσθηση του γκολ. Η σπεσιαλιτέ του, όμως, ήταν το ανάποδο ψαλίδι. Όσο και να προσπαθήσει κανείς, δεν θα θυμηθεί άλλον επιθετικό να πετυχαίνει τόσα γκολ με αυτόν τον θεαματικό τρόπο όσα ο Αναστόπουλος.

Το κορυφαίο απ’ όλα αυτά τα γκολ με «ψαλιδάκι», ωστόσο, το πέτυχε σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου 1991. Δεν το λέμε εμείς. Ο ίδιος το έχει υποστηρίξει, σε παλιότερες συνεντεύξεις του, αλλά μόλις το δείτε, δεν θα έχετε ούτε εσείς αντίρρηση. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την ΑΕΛ στο γήπεδο των Ιωαννίνων (όντας τιμωρημένος λόγω των επεισοδίων των… επιστημόνων του Αργύρη Σαλιαρέλη) και ο «Αναστό» του είχε δώσει προβάδισμα από το 1ο λεπτό, με κοντινή κεφαλιά.

Η μεγάλη στιγμή, όμως, ήρθε στο 32′. Ο Θοδωρής Παχατουρίδης εκτέλεσε φάουλ από τον χώρο του κέντρου προς τη μεγάλη περιοχή, ο Γιώτης Τσαλουχίδης έπιασε την πρώτη κεφαλιά και, χωρίς να το περιμένει κανείς, ο Αναστόπουλος οριζοντιώθηκε στον αέρα και με ένα φοβερό ανάποδο ψαλίδι κάρφωσε την μπάλα στο «Γ» του εμβρόντητου, Χρήστου Μιχαήλ.

Ήταν πράγματι ένα γκολ για Όσκαρ, όπως σχολίασε εκείνη τη μέρα για την ΕΡΤ ο Γιάννης Καραλής. Ο διεθνής επιθετικός είχε κλείσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα τα 33 του χρόνια, όμως διένυε περίοδο δεύτερης νεότερης εκείνη τη χρονιά. Μάλιστα, με τα δύο γκολ που χάρισαν τη νίκη επί της ΑΕΛ με 2-0, έβαλε τον Ολυμπιακό ξανά στο κόλπο του τίτλου.

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός γνώρισε την ίδια ώρα στην Πάτρα ήττα-σοκ από την Παναχαϊκή (3-2) και οι «ερυθρόλευκοι» τον πλησίασαν στους τέσσερις βαθμούς (29 έναντι 33 με σύστημα 2-1-0), παρά τον μηδενισμό και τους -2 βαθμούς που τους είχαν επιβληθεί για τη διακοπή του αγώνα με τον Αθηναϊκό. Μία εβδομάδα αργότερα ο «Αναστό» θα έλαμπε και στο μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων», που έφερε ακόμα πιο κοντά (αλλά… για λίγο) στην κορυφή τον Ολυμπιακό.

Την ίδια ημέρα, ένας άλλος μεγάλος Έλληνας επιθετικός, ο Θωμάς Μαύρος, πέτυχε το γκολ που θα αποδεικνυόταν το τελευταίο της πλούσιας καριέρας του.

Ο πολύπειρος επιθετικός του Πανιωνίου είχε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού τον Αύγουστο του 1990, κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα προς τιμήν του Χουάν Ρότσα. Λόγω της προχωρημένης του ηλικίας, επέλεξε να μη χειρουργηθεί και να αντιμετωπίσει τον τραυματισμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Τον Φεβρουάριο του 1991 ο Μαύρος κατάφερε να κάνει δειλά-δειλά την επανεμφάνισή του ως αλλαγή σε αγώνες των «κυανέρυθρων» και στις 3 Μαρτίου έπαιξε για πρώτη φορά βασικός σε εκείνο το πρωτάθλημα, στον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη.

Αν και δεν ήταν στην ίδια καλή κατάσταση με την προηγούμενη σεζόν, που είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ο Μαύρος πέτυχε στο 32′ ένα παλικαρίσιο γκολ με το οποίο διαμόρφωσε το 1-1 (το ματς έληξε τελικά 2-2). Ωστόσο, στο επόμενο ματς του Πανιωνίου με την Παναχαϊκή στη Νέα Σμύρνη (1-1) το γόνατό του δεν άντεξε περισσότερο.

Δεν έπαιξε ξανά μέχρι το τέλος της σεζόν και παρότι ξεκίνησε προετοιμασία το καλοκαίρι του 1991, όταν είχε κλείσει πια τα 37 του χρόνια, κατάλαβε γρήγορα ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Έτσι, το γκολ που πέτυχε στις 3 Μαρτίου 1991 στη Ριζούπολη ήταν το τελευταίο της καριέρας του. Παράλληλα, ήταν το 261ο στην Α’ Εθνική και τον εδραίωσε στη θέση του πρώτου σκόρερ από καταβολής της Α’ Εθνικής, στην οποία είχε αναρριχηθεί από το 1989.

Με τη βοήθεια των βίντεο που έχουν διασωθεί και τις ερμηνείες περί αυτογκόλ, άλλοι βγάζουν τα γκολ του Μαύρου 260 και άλλοι 263 ή και 265! Πάντως, κανείς δεν έχει απειλήσει σοβαρά την πρωτιά του εδώ και 33 χρόνια, πέρα απ’ τον Κριστόφ Βαζέχα (244).

Το 11-0 του Ολυμπιακού επί του Φωστήρα

Στις 3 Μαρτίου 1974 ο Ολυμπιακός σημείωσε ένα ρεκόρ που είναι μάλλον αδύνατο να καταρριφθεί στο μέλλον. Συνέτριψε με 11-0 τον Φωστήρα στο «Γ. Καραϊσκάκης», πετυχαίνοντας τη νίκη με το ευρύτερο σκορ στην ιστορία της Α’ Εθνικής!

Η πανίσχυρη ομάδα που είχαν δημιουργήσει ο χορηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος, Νίκος Γουλανδρής και ο καταξιωμένος προπονητής, Λάκης Πετρόπουλος, δεν έδειξε οίκτο στον άλλοτε «Φονέα των γιγάντων». Όπως λέγεται, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν άχτι τον Φωστήρα για το σκληρό παιχνίδι των παικτών του στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου στον Ταύρο (1-1).

Το ματς της 3ης Μαρτίου 1974 έμοιαζε με σφυροκόπημα και είναι ένα από τα ελάχιστα στην ιστορία της Α’ Εθνικής στο οποίο δύο παίκτες της ίδιας ομάδας σημείωσαν χατ τρικ! Το κατάφεραν ο Νίκος Γιούτσος (8’, 45’, 71’) και ο Υβ Τριαντάφυλλος (49′, 53′, 68′). Από μία φορά σκόραραν οι Παμπουλής (13’), Δεληκάρης (17’), Περσίδης (62’), Γκαϊτατζής (78’), Βιέρα (87’), για να διαμορφωθεί αυτό το 11-0, το οποίο αποδείχθηκε καθοριστικό για να «σπάσει» τελικά ο Ολυμπιακός το φράγμα των 100 γκολ στο τέλος εκείνου του πρωταθλήματος.

Ηταν η πρώτη φορά που κάποια ομάδα σημείωνε διψήφιο αριθμό τερμάτων στην Α’ Εθνική. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 9-0 της Προοδευτικής επί του Ολυμπιακού Λευκωσίας, τον Μάρτιο του 1970. Το 11-0 απειλήθηκε σοβαρά με κατάρριψη μόνο το 1981, όταν ο Εθνικός νίκησε με 10-0 τον Ατρόμητο, ο οποίος κατέβηκε με ερασιτέχνες λόγω απεργίας των επαγγελματιών του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Μαρτίου

2019: Ο Μίλτος Τεντόγλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Γλασκώβης, με άλμα στα 8.38 μ. (πανελλήνιο ρεκόρ και κορυφαία επίδοση της χρονιάς στον κόσμο).

2017: Ο Κώστας Φιλιππίδης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι, με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (5.85 μ.).

2005: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Ολλανδός προπονητής Ρίνους Μίχελς, ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκείνος εμπνεύστηκε και εφάρμοσε την επαναστατική φιλοσοφία του Ολκληρωτικού Ποδοσφαίρου (Total Football) στον μεγάλο Άγιαξ των Γιόχαν Κρόιφ και Γιόχαν Νέεσκενς, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1971, νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό. Ήταν προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας όταν εντυπωσίασε τα πλήθη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, παρότι έμεινε τελικά στη 2η θέση, αλλά και το 1988, όταν με πρωταγωνιστές του Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ και Φρανκ Ράικαρντ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

2000: Ο Εθνικός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο πόλο νικώντας με 12-11  στην παράταση, με σκόρερ του νικητήριου τέρματος τον Στέλιο Καλακώνα.

1999: Με εύστοχο πέναλτι του Ανδρέα Νινιάδη στο 90ό λεπτό, ο Ολυμπιακός μειώνει το σκορ της ήττας του από τη Γιουβέντους, στον πρώτο προημιτελικό του Champions League στο Τορίνο και αποκτά βάσιμες ελπίδες πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Τα γκολ της «Κυρίας» είχαν πετύχει οι Φίλιπο Ιντσάγκι (38′) και Πάολο Κόντε (79′).

1989: Ο Αθηναίος διαιτητής Κώστας Ακρίδας καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας του από παράγοντες του Λεβαδειακού, πριν από τον αγώνα πρωταθλήματος με την ΑΕΛ. Η ομάδα της Βοιωτίας θα κριθεί ένοχη και θα της επιβληθεί ποινή -4 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, παράλληλα όμως ο Ακρίδας «κόβεται» από τους πίνακες των διαιτητών χωρίς να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για την απόφαση.

1980: Ο ηλικίας 21 ετών και 16 ημερών, Τζον ΜακΕνρο, γίνεται ο νεότερος τενίστας που ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

1979: Ο Άρης εξασφαλίζει μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας στο μπάσκετ τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, χάρη στη νίκη του επί του ΠΑΟΚ με 91-90 στην παράταση. Πρόκειται για το πρώτο πρωτάθλημα που κατακτούν οι «κίτρινοι» ύστερα από το 1930. Προπονητής τους είναι ο 34χρονος πρώην παίκτης τους, Γιάννης Ιωαννίδης και αστέρια στο παρκέ οι Χάρης Παπαγεωργίου (ο οποίος αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος), Βαγγέλης Αλεξανδρής, Βασίλης Παραμανίδης, Διονύσης Ανανιάδης, Δημήτρης Νάστος, Στέλιος Καλαντίδης, Σταύρος Χωλόπουλος, Διαμαντής Σκόνδρας, Τάσος Σπάρταλης κ.ά.

1968: Με γκολ του Παύλου Βασιλείου στο 5′, ο Ολυμπιακός νικά 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει τρία δοκάρια (7′ Ροκίδης, 50′ Καλαϊτζίδης, 90′ Σακελλαρίδης).

1946: Πεθαίνει από εγκεφαλική παράλυση ο πολιτικός και στρατιωτικός Παντελής Καρασεβδάς, ο οποίος είχε αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης στη σκοποβολή, το 1896 στην Αθήνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News