Ρεάλ Μαδρίτης: Περί «βαριάς φανέλας»

Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια σε ομάδες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι ή η Παρί Σεν Ζερμέν. Η Ρεάλ Μαδρίτης, πάντως, βρήκε τον τρόπο να αποκλείσει το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα μέσα στο «σπίτι» του, έστω και στη διαδικασία των πέναλτι.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια σε ομάδες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι ή η Παρί Σεν Ζερμέν. Η μία κατέκτησε το Champions League, η άλλη όχι, ωστόσο όταν επιβάλλεσαι 4-1 της Μπαρτσελόνα επί καταλανικού εδάφους, δικαιούσαι να χαρακτηριστείς φαβορί. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, πάντως, βρήκε τον τρόπο να αποκλείσει το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα μέσα στο «σπίτι» του, έστω και στη διαδικασία των πέναλτι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UEFA, η Σίτι έκανε 34 τελικές σε 120′ (συν τις καθυστερήσεις) και 120 επιθέσεις (δηλαδή μία ανά λεπτό), ενώ κέρδισε 18 κόρνερ έναντι μόλις ενός.

Η Ρεάλ άντεξε και, μάλιστα, χωρίς τους Βινίσιους-Καρβαχάλ στα τελευταία λεπτά (βγήκαν με μικροπροβλήματα στο 102′ και το 110′ αντίστοιχα).

Στα πέναλτι, ο πιο έμπειρος παίκτης της, ο Λούκα Μόντριτς, δεν σκόραρε στην πρώτη εκτέλεση της βραδιάς, όμως, ο Αντρέι Λούνιν δήλωσε ξανά «παρών», ανατρέποντας τα δεδομένα. Ο τερματοφύλακας δηλαδή που θεωρείτο τρίτος πίσω από τον -τραυματία- Τιμπό Κουρτουά και τον Κέπα. Με τον πόλεμο στην πατρίδα του να μαίνεται, ο Ουκρανός έχει κάνει τη διαφορά.

Οταν μια ομάδα όπως η Σίτι σε παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι, εκτός από την τύχη, χρειάζεσαι την υπέρβαση ορισμένων παικτών για να επιβιώσεις. Στο «Ετιχαντ» δεν προκρίθηκε αυτός που είχε την μπάλα και επιχείρησε δεκάδες τελικές. Και η Ιστορία έγραψε.

5-1 το… σκορ

Την τελευταία δεκαετία, αυτή δηλαδή που η Σίτι βρίσκεται στο pick, η Ρεάλ έχει πανηγυρίσει πέντε Champions League (2014, 2016, 2017, 2018, 2022) και διεκδικεί ακόμα ένα.

Σε αυτό το διάστημα, η αγγλική ομάδα πήρε μόλις ένα. Αν είχε συμβεί το ανάποδο, τώρα θα είχε πιάσει την Μπαρτσελόνα και θα κυνηγούσε Μπάγερν-Λίβερπουλ στην 3η θέση των κατακτήσεων. Προφανώς και οι «μερένγκες» δαπανούν δισεκατομμύρια. Το θέμα είναι ότι οι «πολίτες» διαθέτουν χρηματιστηριακή αξία 1.27 δισ., ενώ οι Καστιγιάνοι 1.04 δισ.

Παρεμπιπτόντως, οκτώ κλαμπ της Premier και μόλις δύο της Liga βρίσκονται στην πρώτη 12άδα των ακριβότερων του κόσμου (πηγή: transfermarkt.com). Στα 57.74 εκ. η αξία των παικτών της Σίτι, στα 43.21 εκείνη των άσων της Ρεάλ.

Η έννοια «βαριά φανέλα» δημιουργήθηκε για συλλόγους που επίσης επένδυαν μεγάλα ποσά προ δεκαετιών. Οσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν. Στην προηγούμενη παράγραφο υπάρχουν τρεις εξ αυτών. Προσθέστε 7-8 ακόμα. Δεν χωρούν άλλοι στη λίστα.

Είναι μια παρωχημένη φράση. Στο ποδόσφαιρο, όμως, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη… μικρογραφία της ζωής, υπάρχουν και οι μύθοι. Αυτό το απροσδιόριστο. Το λες και απλό συναίσθημα. Οι υπέρμετρα ρεαλιστές και οι κυνικοί, το σνομπάρουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται και αυτό. Η Ρεάλ τα διαθέτει όλα: Ευμάρεια, οργάνωση, προπονηταρά, σπουδαίους παίκτες και… φανέλα.

Τα highlights του αγώνα Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News