Σουνίλ Τσέτρι: Το «αντίο» ενός θρύλου

Δεν είναι γνωστός στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων φιλάθλων. Ποδόσφαιρο, όμως, παίζεται και σε άλλες ηπείρους. Στην Ασία, επί παραδείγματι, είναι θρύλος. Ο λόγος για τον Σουνίλ Τσέτρι.

Λίγους μήνες πριν από την έλευση των δεύτερων -άντα της ζωής του, ο Σουνίλ Τσέτρι ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη δράση.

Ο αειθαλής επιθετικός δεν έχει να ζηλέψει κάτι από κανέναν ομόλογό του, αναφορικά με τις διεθνείς επιδόσεις του.

Με 94 γκολ σε 150 εμφανίσεις ως παίκτης της εθνικής Ινδίας, ο Τσέτρι βρίσκεται πίσω μόνο από τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Αλί Νταεΐ και Λιονέλ Μέσι στη λίστα των σκόρερ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το μεγάλο «αντίο» θα δοθεί στις 6 Ιουνίου, όταν η πατρίδα του θα τεθεί αντιμέτωπη με το Κουβέιτ για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026.

Κοινώς, ο Τσέτρι θα έχει συμπληρώσει σχεδόν 19 έτη με την Ανδρών, αφού το ντεμπούτο του έγινε στις 12 Ιουνίου 2005 κόντρα στο Πακιστάν.

«Δεν ήταν ότι ένιωθα κουρασμένος. Οταν μου ήρθε πως αυτό θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μου παιχνίδι, το σκέφτηκα πολύ και τελικά κατέληξα σε αυτήν την απόφαση. Θα είμαι λυπημένος μετά από αυτό; Φυσικά. Το… παιδί μέσα μου δεν θέλει ποτέ να σταματήσει αν έχει την ευκαιρία να παίξει για τη χώρα του. Ηρθε η ώρα για τη χώρα μας να δει το επόμενο Νο.9», ανέφερε αρχικά στο video που δημοσίευσε.

Και προσέθεσε: «Το παιχνίδι με το Κουβέιτ απαιτεί πίεση, χρειαζόμαστε τους τρεις βαθμούς για να προκριθούμε στον επόμενο γύρο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν αισθάνομαι την πίεση γιατί αυτές οι 15-20 μέρες με την εθνική ομάδα και το ματς με το Κουβέιτ είναι οι τελευταίες».

Προ δύο ετών, η FIFA τίμησε τον Τσέτρι με ένα ντοκιμαντέρ που είχε τον τίτλο “Captain Fantastic”.

Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του άρχισε το 2002, όλα σχεδόν τα χρόνια αγωνίστηκε στην Ινδία, ενώ το 2009 γράφτηκε ότι είχε υπογράψει στην ΚΠΡ, αλλά δεν κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο επειδή του αρνήθηκαν χορήγηση άδειας εργασίας.

Το 2010 ο Τσέτρι έγινε μόλις ο τρίτος Ινδός που αγωνίζεται εκτός Νότιας Ασίας και ο πρώτος που έπαιξε στις ΗΠΑ (Κάνσας Σίτι Γουίζαρντς).

«Η εντός κι εκτός γηπέδου κληρονομιά σου, θα μνημονεύεται πάντα. Ευχαριστούμε Σουνίλ Τσέτρι για την ηγετική σου στόφα και την αφοσίωση στο ινδικό ποδόσφαιρο», έγραψε σε ανάρτησή της στο X η ινδική ομοσπονδία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News