Παναθηναϊκός: Η πρώτη ελληνική παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό
Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που η παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ, στις 2 Ιουνίου 1971, θα αναφερθεί ως η πρώτη για ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκό τελικό και όχι ως η μοναδική.
Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού στο φετινό Conference League έχει αλλάξει πλέον τα δεδομένα, αλλά φυσικά δεν μειώνει στο ελάχιστο την επιτυχία του Παναθηναϊκού το 1971.
Επί 52 χρόνια, οι «πράσινοι» μνημονεύονταν ως η μοναδική ελληνική ομάδα που είχε καταφέρει να φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (και μάλιστα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών). Από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η χώρα μας διαθέτει και δεύτερο φιναλίστ και μάλιστα τροπαιούχο! Ωστόσο, η επέτειος της 2ας Ιουνίου 1971 θα συνεχίσει να μνημονεύεται μέχρι τα βάθη των αιώνων ως η πρώτη ελληνική παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό. Κι αυτό δεν θα αλλάξει.
Δεν θα μπούμε σε διαδικασία περαιτέρω συγκρίσεων διότι δεν έχει κανένα νόημα. Αν ήταν πιο εύκολο το format του 1971 ή του 2024, ποιου ήταν πιο ισχυροί οι αντίπαλοι κ.λπ. Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός του Μίμη Δομάζου και του Αντώνη Αντωνιάδη διεκδίκησε στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου το σημαντικότερο ευρωπαϊκό τρόπαιο και το έχασε (ηττώμενη με 2-0 στον τελικό) από την ομάδα η οποία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παιζόταν μέχρι τότε το ποδόσφαιρο.
Μιλάμε για τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς, με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου εκείνη την εποχή, τον Γιόχαν Κρόιφ. Μια ομάδα που εφάρμοσε το Total Football, το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που καταργούσε τις θέσεις μέσα στο γήπεδο και η οποία εκτός από εκείνο το Κύπελλο Πρωταθλητριών, θα κατακτούσε το τρόπαιο και τις δύο σεζόν που ακολούθησαν.
Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, στάθηκε κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 4′ με γκολ του Ντικ Φαν Ντάικ, βγήκε στη συνέχεια μπροστά και κυνήγησε την ισοφάριση. Ο Τότης Φυλακούρης και ο Αντωνιάδης, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ, απέτυχαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα σε χαρακτηριστικές ευκαιρίες. Και στο 87′ ήρθε το 2-0 με σκόρερ τον (μετέπειτα προπονητή του ΠΑΟΚ), Άρι Χάαν.
Οι «πράσινοι», που έτυχαν της στήριξης 35.000 Ελλήνων φιλάθλων στο «Γουέμπλεϊ», είχαν πέσει ηρωικά μαχόμενοι μπρος σε έναν άπαιχτο αντίπαλο. Γι’ αυτό ο προπονητής τους, ο θρύλος του διεθνούς ποδοσφαίρου Φέρεντς Πούσκας, τους φίλησε έναν-έναν μετά τη λήξη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προσπάθειά τους. Η ήττα είχε μικρή σημασία.
Ο Ούγγρος τεχνικός άφησε σε όλη τη διάρκεια του 90λέπτου την εντεκάδα με την οποία ξεκίνησε τον τελικό. Σαν να ήθελε να τιμήσει τα βασικά στελέχη της μεγάλης πορείας, η οποία είχε επιτευχθεί με προκρίσεις σε διπλούς αγώνες επί ισχυρότατων ομάδων της εποχής, όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Έβερτον και η Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Τερματοφύλακας ήταν ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο οποίος επέστρεψε στα γκολπόστ μετά τον δεύτερο ημιτελικό. Κεντρικοί αμυντικοί ο Φραγκίσκος Σούρπης και ο Άνθιμος Καψής, πλάγιοι μπακ ο Γιάννης Τομαράς και ο Γιώργος Βλάχος. Αμυντικός χαφ ήταν ο Αριστείδης Καμάρας (σκόρερ του γκολ επί του Ερυθρού Αστέρα που είχε χαρίσει την πρόκριση στον τελικό), με τους Κώστα Ελευθεράκη και Μίμη Δομάζο μπροστά του, σε πιο δημιουργικούς ρόλους. Στα άκρα της επίθεσης ο Τότης Φυλακούρης και ο Χάρης Γραμμός και στην κορυφή ο «Ψηλός», Αντώνης Αντωνιάδης.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Ιουνίου
2007: Ο Λούης Τσάτουμας καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με άλμα στα 8.66 μ., κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ της Καλαμάτας «Παπαφλέσσεια». Το παλιό ρεκόρ κατείχε ο Κώστας Κουκοδήμος με 8.36 μ. από το 1994.
1990: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο και τελευταίο Λιγκ Καπ που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 3-2.
1986: Η Σοβιετική Ένωση συντρίβει με 6-0 την Ουγγαρία στον πρώτο αγώνα της για τα τελικά του Μουντιάλ του Μεξικού. Δύο γκολ πετυχαίνει ο Γιάρεμτσουκ κι από ένα οι Γιακοβένκο, Αλέινικοφ, Μπελάνοφ και Ραντιόνοφ.
1978: Πεθαίνει ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης από το 1943 και υπεύθυνος για τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις της που την έχουν κατατάξει στην κορυφή του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου έως τις μέρες μας. Ο Μπερναμπέου είχε υπηρετήσει τη Ρεάλ και ως ποδοσφαιριστής (1911-20, 1921-26) και ως προπονητής (1926-27) και προς τιμήν του το γήπεδο του συλλόγου φέρει το όνομά του.
1970: Αποκαλύπτεται ότι ο παλαίμαχος Ούγγρος σταρ του ποδοσφαίρου, Φέρεντς Πούσκας, αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.
1969: Σε τροχαίο δυστύχημα έξω απ’ το Σαράγεβο χάνει τη ζωή του ο κορυφαίος Γιουγκοσλάβος μπασκετμπολίστας της εποχής, Ραντιβόι Κόρατς, σε ηλικία μόλις 30 ετών. Προς τιμήν του, η FIBA δίνει το όνομά του στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή της διοργάνωση (η οποία θα καταργηθεί το 2002) ενώ η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία δεν θα ορίσει έκτοτε άλλον επίσημο αγώνα υπό την αιγίδα της στις 2 Ιουνίου, κάτι που εξακολουθούν να τηρούν οι Σέρβοι μέχρι και σήμερα.
1963: Ο Κώστας Νεστορίδης γίνεται ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Α’ Εθνικής που σημειώνει πέντε γκολ σε ένα ματς και οδηγεί την ΑΕΚ στον θρίαμβο επί του Ηρακλή με 5-0. Ο πρώτος ήταν ο Σάββας Τσοκαταρίδης της Δόξας Δράμας, στο 5-0 επί του Φωστήρα ένα χρόνο νωρίτερα.
1962: Η γηπεδούχος Χιλή νικά με 2-0 την Ιταλία και παίρνει προβάδισμα πρόκρισης στη νοκ άουτ φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όμως, ο αγώνας μένει στην Ιστορία ως «η μάχη του Σαντιάγο», λόγω του αντιαθλητικού παιχνιδιού των Χιλιανών που ανέχεται με σκανδαλώδη τρόπο ο Άγγλος διαιτητής, Κεν Άστον. Μόλις στο 8′ αποβάλλει τον Ιταλό Φερίνι, ενώ αργότερα κλείνει τα μάτια στη γροθιά του Χιλιανού Σάντσες στον Ντάβιντ. Ο τελευταίος θα αποβληθεί λίγο αργότερα όταν θα αποπειραθεί να χτυπήσει τον Σάντσες, ο οποίος στη συμπλοκή που ακολουθεί ρίχνει νέα γροθιά στον Μάσκιο και του σπάει τη μύτη, γλιτώνοντας και πάλι την αποβολή. Ο δημοσιογράφος του BBC, Ντέιβιντ Κόλμαν, προλογίζει το ρεπορτάζ του για τον αγώνα ως εξής: «Πρόκειται για την πιο ανόητη, αποκρουστική, αηδιαστική και ντροπιαστική παράσταση, πιθανότατα σε ολόκληρη την ιστορία του ποδοσφαίρου».
1941: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 37 ετών ο θρύλος του μπέιζμπολ, Λου Γκέριγκ, ύστερα από δύο χρόνια μάχης με την μυοατροφική πλευρική σκλήρυνση. Στις μέρες μας, η ασθένεια αναφέρεται συχνά ως «νόσος του Λου Γκέριγκ».
1940: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του, νικώντας με 3-1 τον Άρη στον τελικό που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Και τα τρία γκολ των «πρασίνων» σημειώνονται νωρίς, στο 9′ από τον Μήτσο Μπαλτάση, στο 10′ από τον Τάκη Τριανταφύλλη και στο 13′ από τον Αντώνη Μηγιάκη. Μειώνει στο 61′ ο Δημοσθένης Χατζηνικολάου.
1891: Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποδέχεται την εισαγωγή του πέναλτι στο άθλημα, το οποίο θα καταλογίζεται για φάουλ που σημειώνονται 11 μέτρα μακριά απ’ τη γραμμή του τέρματος (η μεγάλη περιοχή δεν είχε ακόμα οριοθετηθεί). Το πέναλτι καταλογίζεται μόνο αν το ζητήσει ο παίκτης εις βάρος του οποίου έγινε το φάουλ και η εκτέλεση μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε σημείο απέχει 11 μέτρα από το τέρμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα