Ολυμπιακός: Το χαμένο πρωτάθλημα στο φινάλε μιας σεζόν με απίστευτο παρασκήνιο

Στις 3 Ιουνίου 1979 ο Ολυμπιακός έχασε ένα πρωτάθλημα που έμοιαζε δικό του, ύστερα από την ισοπαλία με 3-3 κόντρα στον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, με το παρασκήνιο να δίνει και να παίρνει πριν και μετά τη διεξαγωγή του αγώνα.

Το τελευταίο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής πριν από την καθιέρωση του επαγγελματισμού σημαδεύτηκε απ’ όλων των λογιών τα στραβά, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν την τελευταία αγωνιστική, στις 3 Ιουνίου 1979.

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ ισοβάθμησαν στην κορυφή, ύστερα από το 3-3 των «ερυθρολεύκων» με τον ΟΦΗ στο ξερό ακόμα τερέν του «Γεντί Κουλέ» και τη νίκη της Ένωσης επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 7-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Βάσει της προκήρυξης, έπρεπε να διεξαχθεί μπαράζ που θα αναδείκνυε τον πρωταθλητή.

Όμως, ο Ολυμπιακός κατέστησε από νωρίς σαφές ότι δεν είχε σκοπό να αγωνιστεί, αφού διαμαρτυρόταν για τη διαιτησία του Χαράλαμπου Παμπορίδη στον αγώνα του στο Ηράκλειο, αλλά και όσα παρασκηνιακά είχαν διαμειφθεί ώστε ο ρέφερι από την Πέλλα να σφυρίξει τελικά τον καθοριστικό αγώνα.

Από την ημέρα που κληρώθηκε ο Παμπορίδης (τότε δεν γινόταν ορισμός) στον αγώνα ΟΦΗ-Ολυμπιακός, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Υποστήριζαν ότι ο συγκεκριμένος ρέφερι είχε ευνοήσει την ΑΕΚ στον αγώνα της προηγούμενης σεζόν με τον Ηρακλή και μάλιστα ισχυρίζονταν ότι διέθεταν αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό.

Η πιο σημαντική καταγγελία, όμως, ήταν ότι ο Παμπορίδης ήταν κουμπάρος με τον Ηρακλειώτη διαιτητή, Γιώργο Κουναλάκη, ο οποίος με τη σειρά του συνδεόταν με κουμπαριά με ηγετικό στέλεχος του ΟΦΗ. Θεωρούσαν λοιπόν ότι υπήρχε βάσιμος κίνδυνος να επηρεαστεί υπέρ της κρητικής ομάδας!

Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο το πρωί της παραμονής του ματς, όταν ο Παμπορίδης δήλωσε κώλυμα στην ΟΔΠΕ ισχυριζόμενος ότι είχε υποστεί θλάση! Επικράτησε πανικός, με τους ανθρώπους του ΟΦΗ να απειλούν μέσω τηλεφώνου ότι δεν θα κατεβάσουν την ομάδα τους στο γήπεδο εάν αλλάξει ο διαιτητής και την Ένωση να τους σιγοντάρει. Μέχρι που λίγες ώρες αργότερα όλα άλλαξαν ξαφνικά. Ο Παμπορίδης εμφάνισε χαρτί γιατρού σύμφωνα με το οποίο η θλάση δεν ήταν σοβαρή και δήλωσε πανέτοιμος να σφυρίξει τον αγώνα!

Όπως ήταν φυσικό, οι «ερυθρόλευκοι» κατέβηκαν στο ματς του Ηρακλείου αρνητικά προκατειλημμένοι για τη διαιτησία. Στο τέλος φώναζαν για οφσάιντ στο δεύτερο γκολ του ΟΦΗ, για ένα πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ τους σε ανατροπή του Νίκου Βαμβακούλα μετά το 3-3 και για τις κίτρινες κάρτες που έδειξε ο Παμπορίδης στους Μάικ Γαλάκο και Γιάννη Κυράστα, οι οποίοι βρίσκονταν στο όριο και έμεναν έξω απ’ το μπαράζ με την ΑΕΚ.

Το βίντεο του αγώνα που είχε μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ σε περιγραφή του Τέρενς Κουίκ έχει διασωθεί, δεν βοηθά όμως για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις επίμαχες φάσεις. Για την ιστορία, ο ΟΦΗ προηγήθηκε 1-0 και 3-1 με γκολ των αείμνηστων Τάκη Παπαδημητρίου (41′) και Δημήτρη Παπαδόπουλου (60′, 65′), όμως ο Ολυμπιακός απάντησε με τους Μιχάλη Κρητικόπουλο (53′), Αντώνη Αντωνιάδη (70′) και Ραφαέλ Περόνε (72′).

«Όχι» στο μπαράζ με ποσοστό 97,5%!

Ο Ολυμπιακός γνωστοποίησε από την επόμενη κιόλας ημέρα την πρόθεσή του να μην κατέβει στο μπαράζ τίτλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα είχαν παιχτεί στο παρασκήνιο την τελευταία αγωνιστική. Την απόφαση επικύρωσαν τα μέλη του πειραϊκού συλλόγου με συντριπτικό ποσοστό (97,5%), στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου.

Στις 16 Ιουνίου, λοιπόν, η ΑΕΚ κατέβηκε μόνη της στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, κέρδισε χωρίς αγώνα το μπαράζ και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο φινάλε μιας χρονιάς που έζεχνε από παντού. Οι επώνυμες καταγγελίες παικτών για απόπειρες δωροδοκίας ήταν πολλές, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του Αργεντινού τερματοφύλακα του ΠΑΣ Γιάννινα, Εντουάρντο Λίσα, κατά του Ολυμπιακού. Οπότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν «άγιος».

Εκείνες τις μέρες όλοι έψαχναν ένα «φάρμακο» για τα δεινά που μάστιζαν το ποδόσφαιρό μας. Ο επαγγελματισμός, ο οποίος θα εισαγόταν επίσημα από την επόμενη περίοδο με τη μετατροπή των ποδοσφαιρικών τμημάτων των συλλόγων σε Ανώνυμες Εταιρίες, έδινε ελπίδες για «θεραπεία» της αρρωστημένης κατάστασης. Ωστόσο, δεν έμελλε να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Ιουνίου

2019: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 45 ετών ο παλαίμαχος μέσος του Ηρακλή, Γιώργος Ξενίδης. Είχε αγωνιστεί ακόμα στην ΑΕΚ (Κυπελλούχος το 2002), την Ανόρθωση και τον Ιωνικό.

2016: Η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού προκρίνεται στον τελικό του Champions League, νικώντας με 8-7 την ουγγρική Ζόλνοκ χάρη σε γκολ του Άγγελου Βλαχόπουλου στην εκπνοή, στον ημιτελικό του Final-6 της Βουδαπέστης. Θα διεκδικήσει το τρόπαιο απέναντι στην κροατική Γιουγκ, απ’ την οποία θα γνωρίσει την ήττα με 6-4.

2002: Η Βραζιλία νικά με 2-1 την Τουρκία στην Ουλσάν, στον πρώτο αγώνα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Άπω Ανατολής. Οι Τούρκοι έχουν παράπονα από τη διαιτησία του Νοτιοκορεάτη Κιμ για το πέναλτι στο 86′ με το οποίο ο Ριβάλντο διαμορφώνει το τελικό σκορ, αφού ισχυρίζονται ότι το τράβηγμα της φανέλας του Λουιζάο απ’ τον Αλπάι έχει αρχίσει πολύ έξω απ’ την περιοχή. Η Τουρκία τελειώνει το  ματς με εννιά παίκτες, λόγω αποβολών του Αλπάι για το πέναλτι στο 86′ και του Χακάν Ουνσάλ, επειδή κλότσησε την μπάλα προς τον Ριβάλντο στο 90’+3.

1986: Με γκολ του Κάρλος Μανουέλ στο 75′, η Πορτογαλία νικά με 1-0 την Αγγλία για την πρώτη αγωνιστική του ομίλου τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού και αποκτά προβάδισμα πρόκρισης.

1984: Με κορυφαίο παίκτη τον τερματοφύλακα, Γιώργο Πλίτση, η ΑΕΛ αποσπά 0-0 από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων, αφού στον τελικό θα αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

1982: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ράλι Ακρόπολις νικήτρια αναδεικνύεται μια γυναίκα οδηγός. Η Γαλλίδα Μισέλ Μουτόν με συνοδηγό σε μια Audi Quattro την Ιταλίδα Φαμπρίτσια Πονς, τερματίζουν στην πρώτη θέση καλύπτοντας την απόσταση των 2.534 χιλιομέτρων σε 12 ώρες, 54 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα.

1978: Ο Ουαλός διαιτητής, Κλάιβ Τόμας, ακυρώνει κανονικό γκολ του Ζίκο στον αγώνα Βραζιλία-Σουηδία για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, με την αιτιολογία ότι είχε σφυρίξει τη λήξη κλάσματα του δευτερολέπτου προτού ο Βραζιλιάνος άσος στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα! Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν περάσει μόλις επτά δευτερόλεπτα απ’ τη συμπλήρωση του 90λέπτου, αλλά τότε οι διαιτητές κρατούσαν σπάνια καθυστερήσεις.

1975: Ο Πελέ υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης, αντί του ποσού των 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

1973: Ο Ολυμπιακός κόβει πρώτος το νήμα στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής χάρη στη νίκη του με 2-1 επί της Ομόνοιας στη Λευκωσία. Ο ΠΑΟΚ νικά με 2-1 τον Άρη στο γήπεδο Χαριλάου, αλλά μένει δεύτερος με δύο βαθμούς διαφορά, αφού δεν μπορεί να καλύψει τη «χασούρα» από το 3-5 από την Παναχαϊκή, στις 22 Απριλίου.

1962: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 6-0 τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, με τέσσερα γκολ του Γιώργου Σιδέρη (76′, 80′, 81′, 84′) και δύο του Στέλιου Ψύχου (40′, 47′). Πρόκειται για την ευρύτερη νίκη των «ερυθρόλευκων» επί του ΠΑΟΚ σε επίσημο αγώνα έως και σήμερα.

1959: Η Ρεάλ Μαδρίτης κάνει το «4×4» στα Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, αφού νικά στον τελικό της Στουτγάρδης τη γαλλική Ρενς με 2-0 (1′ Ματέος, 47′ Ντι Στέφανο).

1931: Το BBC μεταδίδει για πρώτη φορά το Epsom Derby, στο οποίο νικητής αναδεικνύεται ο Φρέντι Φοξ ιππεύοντας τον Cameronian.

1851: Οι Νιου Γιορκ Νικερμπόκερς γίνονται η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ που οι παίκτες της εμφανίζονται φορώντας ομοιόμορφες στολές (ψάθινα καπελάκια, άσπρες μπλούζες και μακριά μπλε παντελόνια).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News