Euro 2024: Οι 24 πρωταγωνιστές και τα προφίλ των «ευρώ-μονομάχων»

Η μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεκινά! Αυτοί είναι οι 24… μνηστήρες του βαρύτιμου τροπαίου.

Παρότι η δική μας εθνική δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για Γερμανία, πάντα η λέξη «Euro» θα ηχεί στα αυτιά μας σα την ομορφότερη μουσική.

Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το έπος του 2004, 24 ομάδες θα δώσουν τη μάχη τους για να βρεθούν εκεί που βρεθήκαμε κάποτε εμείς: Στον έβδομο ουρανό!

Ας ρίξουμε μία… τελευταία ματιά στις ομάδες, που μπαίνουν αυτές τις μέρες στην… αρένα της 17ης έκδοσης του ευρωπαϊκού κυπέλλου εθνών:

Γερμανία (Α’ όμιλος)

Οικοδέσποινα, φρέσκια και φιλόδοξη, η Γερμανία ελπίζει να βρει τα πατήματά της και να κάνει μία σημαντική πορεία μπροστά στον κόσμο της. Έχει ένα ρόστερ, που συνδυάζει νιάτα με εμπειρία και τον 36χρονο Νάγκελσμαν στην άκρη του πάγκου.

Ο πρωταγωνιστής: Φλόριαν Βιρτς

Στα 21 του μόλις χρόνια και έχοντας επιστρέψει από σοβαρότατο τραυματισμό, έκανε μία ονειρική σεζόν με την αήττητη πρωταθλήτρια Λεβερκούζεν (49 ματς, 18 γκολ, 11 ασίστ) και θέλει να ηγηθεί της Γερμανίας για να μπει πιο έντονα στην κουβέντα της «χρυσής μπάλας» και να να αυξήσει ακόμα παραπάνω τις μετοχές της.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Νόιερ, Τερ Στέγκεν, Μπάουμαν

Αμυντικοί: Ρούντιγκερ, Αντόν, Τα, Μίτελστεντ, Χένρικς, Σλότερμπεκ, Ράουμ, Κοχ

Μέσοι: Κίμιχ, Τσαν, Γκουντογκάν, Κρος, Άντριχ, Μουσιάλα, Κρος, Βιρτς

Επιθετικοί: Χάβερτζ, Σανέ, Μπάιερ, Φιούριχ, Φούλκρουγκ, Ουντάβ, Μίλερ

Σκωτία (Α’ όμιλος)

Από το 1996 έχει να νικήσει σε Euro η Σκωτία του Στιβ Κλαρκ, που θέλει να πάρει την πρώτη της πρόκριση στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Θεωρείται ότι έχει ένα ποιοτικό ρόστερ και καλύτερες πιθανότητες από ότι στο παρελθόν. Αρκεί… να ξεπεράσει το κόμπλεξ.

Ο πρωταγωνιστής: Τζον ΜακΓκίν

Ναι, ο Άντι Ρόμπερτσον θα είναι πάντα η σταθερά της ομάδας και το σημείο αναφοράς, όμως ο Τζον ΜακΓκιν είναι αυτός που κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις τη σεζόν που μας πέρασε με την Άστον Βίλα. Από τα μέρη μας τον είδαμε απέναντι στον Ολυμπιακό και ήταν πραγματικά εκπληκτικός.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Γκαν, Κλαρκ, Κέλι

Αμυντικοί: Ράλστον, Ρόμπερτσον, Χάνλεϊ, Τέιλορ, Τίρνι, Κούπερ, Πόρτεους, ΜακΓκένα, Χέντρι

Μέσοι: ΜακΓκρέγκορ, ΜακΚλιν, Μόργκαν, Γκίλμουρ, Κρίστι, Τζακ, ΜακΚρόρι, ΜακΤόμινεϊ, Άρμστρονγκ, ΜακΓκίν

Επιθετικοί: Φόρεστ, Σάνκλαντ, Κόνγουι, Άνταμς

Ουγγαρία (Α’ όμιλος)

Μία από τις ομάδες που θέλουν να γίνουν… νέες Ελλάδες, είναι η Ουγγαρία του Ιταλού, Μάρκο Ρόσι. Οι Μαγυάροι έχουν εξελιχθεί σε… σταθερούς θαμώνες των μεγάλων διοργανώσεων, όμως δεν έχουν κάνει το βήμα παραπάνω.

Ο πρωταγωνιστής: Ντομινίκ Σομποζλάι

Δε χωράει αμφισβήτηση. Ο «Σόμπο» ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ και… ανάσα φρέσκου αέρα για τον «κόκκινο» άξονα. Είναι ο πιο νέος αρχηγός του Euro και θέλει τουλάχιστον να προσπεράσει την ομάδα του συμπαίκτη του, Άντι Ρόμπερτσον.

Δυνατά… χαρτιά θα είναι και οι Βάργκα και Ρ. Σαλάι, που θα προσπαθήσουν να πλαισιώσουν κατάλληλα τον Σομποζλάι.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Ντιμπούς, Γκουλάτσι, Σάπανος

Αμυντικοί: Λανγκ, Ατίλα Σαλάι, Φιόλα, Όρμπαν, Μπότκα, Ζολτ Ναγκί, Νεγκό, Ντάρνταϊ, Κερκέζ, Μπόλα, Μπάλογκ

Μέσοι: Άνταμ Ναγκί, Σέφερ, Στάιλς, Χορβάτ, Κλαϊνχάισλερ, Κάτα, Γκάζνταγκ, Σομποζλάι

Επιθετικοί: Άνταμ, Τσόμποτ, Βάργκα, Ρόλαντ Σαλάι.

Ελβετία (Α’ όμιλος)

Μετά την επική της παρουσία το 2021, όταν απέκλεισε στα πέναλτι το φαβορί, Γαλλία, σε ένα από τα… παιχνίδια του αιώνα και αποκλείστηκε από την Ισπανία στη «ρουλέτα», το σύνολο του Μουράτ Γιακίν θέλει να επιστρέψει ακόμα δυνατότερο.

Ο πρωταγωνιστής:  Γκρανίτ Τσάκα

Ακόμη ένα βασικό στέλεχος της μεγάλης Μπάγερ και «σημαία» της Ελβετίας, ο Γκρανίτ Τσάκα θέλει να ηγηθεί σε μία ακόμα καλή προσπάθεια της εθνικής του. Μετρά περισσότερες από 120 συμμετοχές με τον λευκό σταυρό και βρίσκεται στην – μάλλον – καλύτερη κατάσταση της καριέρας του.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Ζόμερ, Κόμπελ, Εμβογκό

Αμυντικοί: Στεργίου, Ακάντζι, Ελβέντι, Ροντρίγκεζ, Τσέσινγκερ, Βίντμερ, Σερ

Μέσοι: Γιασάρι, Σιέρο, Τσάκα, Αεμπίσερ, Ζακάρια, Φρόιλερ, Στέφεν, Ρίντερ

Επιθετικοί: Εμπολό, Βάργκας, Σακίρι, Τσούμπερ, Εντόι, Όκαφορ, Ντουά, Αμντουνι

 

Ρόδρι

 

Ισπανία (Β’ όμιλος)

Στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις πορεύεται με ποιοτικά και νεανικά ρόστερ, όμως δεν έχει καταφέρει να φτάσει κοντά σε διάκριση, πληρώνοντας συχνά… λεπτομέρειες.  Με τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε στον πάγκο, ελπίζει να επιστρέψει στις μεγάλες διακρίσεις μετά από χρόνια… αποχής.

Ο πρωταγωνιστής: Ρόδρι

Πρόκειται για μία ομάδα που δε βασίζεται σε πρωταγωνιστές, αλλά στο σύνολο. Ανέκαθεν, αλλά περισσότερο τώρα. Λογικές επιλογές θα ήταν και οι Μοράτα, Πέδρι, Γκριμάλντο ή ο… μαθητής λυκείου, Γιαμάλ, όμως κανείς τους δε συγκρίνεται ποιοτικά με τον απίθανο Ρόδρι. Ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι είνα πολύ απλά ένας από τους καλύτερους του κόσμου και θέλει να αφήσει τη… σφραγίδα του στη «Φούρια Ρόχα».

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Ραγιά, Σιμόν, Ρεμίρο

Αμυντικοί: Γκριμάλντο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Νάτσο, Καρβαχάλ, Βίβιαν, Νάβας, Λε Νορμάν

Μεσοί : Ρόδρι, Πέδρι, Όλμο, Μπαένα, Φαμπιάν Ρουίθ, Μερίνο, Θουμπιμένδι, Λόπεζ

Επιθετικοί: Μοράτα, Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς, Χοσέλου, Φεράν Τόρες, Ογιαρθάμπαλ, Πέρεθ

Κροατία (Β’ όμιλος)

Αγαπημένη ομάδα των τελευταίων χρόνων, η Κροατία στοχεύει σε ακόμη μία μεγάλη πορεία στο – πιθανότατα – κύκνειο άσμα του ηγέτη της, Λούκα Μόντριτς. Το σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς δεν είναι στα καλύτερά του, όμως… απαγορεύεται να υποτιμηθεί.

Ο πρωταγωνιστής: Λούκα Μόντριτς

Όχι 38, αλλά και… 138 ετών να ήταν, πάλι θα αποτελούσε τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Κροατίας. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι δε θα σταματήσει μετά το Euro, όπως ο Κρός, και αυτό σημαίνει ότι ακόμα… εμπιστεύεται τα πόδια του. Είναι βέβαιο ότι θα δούμε μερικές εμφανίσεις κλάσης από τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Λιβάκοβιτς, ίβουσιτς, Λάμπροβιτς

Αμυντικοί: Γκβάρντιολ, Σούταλο, Βίντα, Στάνισιτς, Γιουράνοβιτς, Πόνγκρατσιτς, Σόσα, Έλρικ

Μέσοι: Μόντριτς, Κόβασιτς, Πάσαλιτς, Μπρόζοβιτς, Μάγιερ, Ιβάνουσεκ, Σούσιτς, Μπατούρινα, Βλάσιτς

Επιθετικοί: Πέτκοβιτς, Πέρισιτς, Πάσαλιτς, Κράμαριτς, Πιάτσα, Μπούντιμιρ

Ιταλία (Β’ όμιλος)

Την τελευταία φορά δε την περίμενε κανείς και… it came to Rome! Παρά την απουσία της από το τελευταίο Μουντιάλ, η Ιταλία δε μπορεί να απουσιάσει από τη λίστα των φαβορί. Η γενικότερη αίσθηση για την ομάδα του Σπαλέτι, είναι ότι είτε θα κάνει την έκπληξη, είτε θα «αποχαιρετίσει»… νωρίς νωρίς. Ε, θα φανεί στο χειροκρότημα!

Ο πρωταγωνιστής: Νικολό Μπαρέλα

Δεν έχει ούτε Τότι, ούτε Ντελ Πιέρο, ούτε Ζόλα, ούτε Πίρλο και Μαλντίνι η φετινή Ιταλία, που αναμένεται να βασιστεί στο σύνολο και τον προπονητή. Εδώ και μερικά χρόνια ήταν ξεκάθαρο ότι οι Μπαρέλα και Κιέζα θα αναλάμβαναν τη δουλειά των πρωταγωνιστών και έτσι συμβαίνει. Ο πρώτος ήταν βασικός στην πρωταθληματική πορεία της Ίντερ, μετρά ήδη πάνω από 50 ματς με το εθνόσημο και είναι ο μεγαλύτερος… αστέρας της ομάδας.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Μερέτ, Ντοναρούμα, Βικάριο

Αμυντικοί: Μπαστόνι, Ντι Λορένζο, Νταρμιάν, Καμπιάζο, Μποντζόρνο, Μπελανόβα, Καλαφιόρι, Μαντσίνι, Γκάτι, Ντι Μάρκο

Μέσοι: Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Φρατέζι, Πελεγκρίνι, Φατζιόλι, Κριστάντε, Φολορούνσο

Επιθετικοί: Κιέζα, Σκαμάκα, Ρασπαντόρι, Ζακάνι, Ρετέγκι, Ελ Σαραουί

Αλβανία (Β΄ όμιλος)

Είναι το… dark horse του ομίλου του «θανάτου» και θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Η Αλβανία επιστρέφει στα Euro, έχοντας…. τρελή υποστήριξη από τον κόσμο της και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Προπονητής της είναι ο γνωστός Σιλβίνιο, που διατέλεσε και βοηθός στη Σελεσάο.

Ο πρωταγωνιστής: Αρμάντο Μπρόγια

Γενικά είναι… με τις φάσεις του. Σίγουρα, μία σεζόν με δύο γκολ σε 776 λεπτά με τη Φούλαμ δε μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, όμως το ταλέντο του είναι δεδομένο και σίγουρα ξεχωρίζει. Η Αλβανία ελπίζει να δει την καλή εκδοχή του Μπρόγια, που μπορεί σίγουρα να κάνει τη διαφορά.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Στρακόσα, Μπερίσα, Καστράτι

Αμυντικοί: Τζιμσίτι, Χισάι, Μιτάι, Μιχάι, Ισμαϊλι, Αγιέτι, Μπάλιου, Κουμπουλά, Αλίζι

Μέσοι: Μπερίσα, Λάτσι, Μπαϊράμι, Ασλάνι, Αμπράσι, Ραμαντάνι, Γκιάσουλα

Επιθετικοί: Μπρόγια, Χότζα, Ασάνι, Μούτσι, Ντάκου, Μανάι, Σεφέρι

Σλοβενία (Γ’ όμιλος)

Η ομάδα του Ματίας Κεκ αποτελεί ένα από τα μεγάλα αουτσάιντερ της διοργάνωσης. Δεν εντυπωσίασε στα προκριματικά και έχει λίγους… πόλους έλξης. Αν κάνει πορεία, θα γίνει αυτόματα μία από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης και αυτό είναι από μόνο του κίνητρο.

Ο πρωταγωνιστής: Μπέντζαμιν Σέσκο

Χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο Σέσκο είναι… αυτόματη σκέψη, στο άκουσμα της φετινής Σλοβενίας. Στα 21 του κοστολογείται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και είναι ένα από τα καλύτερα «προϊόντα» της Λειψίας. Τελείωσε τη σεζόν με 18 γκολ, έναν κάθε 115 λεπτά, και θέλει να βοηθήσει όσο μπορεί την πατρίδα του.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Όμπλακ, Βέκιτς, Μπέλετς

Αμυντικοί: Ντρακούσιτς, Μπιγιόλ, Μπάλκοβιτς, Γιάζα, Κόριντσικ, Μπλάζιτς, Μπρέκαλο, Στογιάνοβιτς

Μέσοι: Τσέριν, Χόρβατ, Κούρτιτς, Ζελίκοβιττς, Στάνκοβιτς, Λόβριτς, Έλσνικ

Επιθετικοί: Σέσκο, Ίλιτσιτς, Σπόραρ, Βέρμπιτς, Μλάκαρ, Βίποτνικ, Τσέλαρ, Ζουγκέλι

Δανία (Γ’ όμιλος)

Πάντα ενδιαφέρουσα, η Δανία θα μαγνητίσει για ακόμη μία φορά τα βλέμματα. Έχει ένα καλό ρόστερ και ακόμα κι αν ο Έρικσεν έχει μεγαλώσει, η ομάδα του Κάσπερ Χιούμλαντ θα δώσει μάχη για τη δεύτερη, αν όχι για την πρώτη, θέση του ομίλου της.

Ο πρωταγωνιστής: Ράσμους Χόιλουντ

Μπορεί πολλοί να θεώρησαν τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπερτιμημένη (μπορεί και να είναι), όμως ο Χόιλουντ παραμένει ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Αυτό το φανερώνουν και τα 16 του γκολ στη φετινή σεζόν, πολλά από αυτά στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και… μεγαλούργησε. Στα 21 του, αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που θα δώσει το «παρών» και θέλει να κάνει αίσθηση.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Σμάιχελ, Χέρμανσεν, Ρόνοβ

Αμυντικοί: Αντρέας Κρίστενσεν, Ράσμους Κρίστενσεν, Κρίστιανσεν, Βέστεργκααρντ, Μπα, Κιάερ, Άντερσεν, Μέλε, Ζάνκα

Μέσοι: Έρικσεν. Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι, Νόργκααρντ, Γένσεν, Χιούμλαντ

Επιθετικοί: Χόιλουντ, Πόουλσεν, Ντόλμπεργκ, Ντάμσγκααρντ, Όλσεν, Ντρέγερ, Λάρσεν, Βιντ

Σερβία (Γ’ όμιλος)

«Σταχτοπούτα» της φετινής διοργάνωσης, η Σερβία θέλει να μπει… δυναμικά στον «κόσμο» των Euro. Ανέκαθεν η χώρα είχε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και κανείς δε την υποτιμά, αφού ανήκει στο κορυφαίο «ράφι» των μη διεκδικητριών ομάδων. Ο προπονητής της, Ντράγκαν Στόικοβιτς δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος, όμως διανύει τον τέταρτό του χρόνο στον πάγκο της εθνικής.

Ο πρωταγωνιστής: Ντούσαν Βλάχοβιτς

«Βαρύ πυροβολικό» και αναμφισβήτητα ποιοτικός, ο Βλάχοβιτς θέλει να γράψει τη δική του Ιστορία με τη Σερβία, με την οποία προς το παρόν τα πηγαίνει περίφημα, έχοντας 13 γκολ σε 27 ματς. Με τη φανέλα της Γιούβε, σταμάτησε φέτος στα 18 τέρματα, όντας μια «σταθερά» της ομάδας του.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Βάνια Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς, Πέτροβιτς, Ράικοβιτς

Αμυντικοί: Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Βελίκοβιτς, Στόγιτς, Σπάχιτς, Μπάμπιτς, Μλαντένοβιτς

Μέσοι: Σεργκέι Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς, Τάντιτς, Ζίβκοβιτς, Γκατσίνοβιτς, Μακσίμοβιτς, Κόστιτς, Γκουντέλι, Ίλιτς, Σάμαρτζιτς, Λούκιτς, Μιχάιλοβιτς

Επιθετικοί: Βλάχοβιτς, Μίτροβιτς, Γιόβιτς, Μπιρμάντσεβιτς, Ράτκοφ

 

Τζουντ Μπέλιγχαμ

 

Αγγλία (Γ’ όμιλος)

Η ερώτηση είναι μία: Θα έρθει (επιτέλους) σπίτι; Οι Άγγλοι πηγαίνουν στη Γερμανία με έναν χαμένο τελικό στην πλάτη, αλλά και ένα φανταστικό σύνολο, με ταλέντο σε όλες τις θέσεις. Οι στοιχηματικές τους δίνουν τον τίτλο του φαβορί, τον οποίο η ομάδα του Σάουθγκεϊτ πρέπει να διαχειριστεί. Θα τελειώσει με το απωθημένο;

Ο πρωταγωνιστής: Τζουντ Μπέλιγχαμ

Δύσκολη η επιλογή ενός, αφού τόσο ο νεαρός μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και ο Χάρι Κέιν προέρχονται από εξαιρετικές σεζόν, ενώ υπάρχουν και παίκτες σα τον Φόντεν, τον Πάλμερ και τον Ράις. Ο Μπέλιγχαμ όμως, πρόκειται για το «κάτι διαφορετικό», που η Αγγλία ελπίζει να είναι το κομμάτι που έλειπε από το παζλ. Τελείωσε τη σεζόν ως πρωταθλητής Ευρώπης και Ισπανίας και έχοντας σκοράρει 23 γκολ, παρέα με 13 ασίστ, αγωνιζόμενος (κυρίως) ως κρυφός επιθετικός.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Πίκφορντ, Ράμσντεϊλ, Χέντερσον

Αμυντικοί: Κονσά, Γουόκερ, Τρίπιερ, Σο, Ντανκ, Γκουεχί, Στόουνς, Γκόμες, Άρνολντ

Μέσοι: Μπέλιγχαμ, Μέινου, Πάλμερ, Ράις, Γουάρτον, Έζε, Γκάλαχερ

Επιθετικοί: Κέιν, Τόνι, Σακά, Γουότκινς, Γκόρντον, Φόντεν, Μπόουεν

Ολλανδία (Δ’ όμιλος)

Ψάχνουν εδώ και χρόνια μια καλή πορεία οι «οράνιε» και ελπίζουν αυτή να έρθει φέτος. Η ποιότητα υπάρχει, ιδιαίτερα στην άμυνα, ακόμα και αν συνολικά δε συγκρίνεται με αυτή των κορυφαίων φαβορί. Όσο για τον Κούμαν, οι απόψεις διίστανται. Ο πρώτος στόχος, το να περάσει δηλαδή τον όμιλο, είναι διαχειρίσιμος και μετά… βήμα – βήμα.

Ο πρωταγωνιστής: Βίρτζιλ Βαν Ντάικ

Ποδοσφαιριστής – ορόσημο και ακόμη ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο. Ο «VVD» μπορεί να κοντεύει την… επικίνδυνη πλευρά των 30s, όμως από αυτόν «αρχίζει και τελειώνει» το σύνολο του Κούμαν. Ολοκλήρωσε τη σεζόν υγιέστατος με 48 εμφανίσεις και θέλει να λάμψει με το περιβραχιόνιο της χώρας του στο μπράτσο, έχοντας βέβαια ικανούς συμπαραστάτες.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Μπίλοου, Φερμπρούγκεν, Φλέκεν

Αμυντικοί: Βαν Ντάικ, Ντάμφρις, Μάατσεν, Ντε Λιχτ, Γκεερτρούιντα, Φαν ντε Φεν, Ακέ, Μπλιντ, Ντε Φράι, Φρίμπονγκ

Μέσοι: Σούτεν, Βαϊνάλντουμ, Γκράβενμπερχ, Σίμονς, Ράιντερς, Φέρμαν

Επιθετικοί: Φέκχορστ, Ντεπάι, Χάκπο, Μάλεν, Ζίρκζι, Μπρόμπεϊ, Μπεργκβάιν

 

Κιλιάν Εμπαπέ

 

Γαλλία (Δ’ όμιλος)

Κατά πολλούς – και κατά τη λογική – το απόλυτο φαβορί. Πραγματικός… γαλαξίας αστέρων, με εμπειρία από τελικούς, αλλά και νέα, φιλόδοξα και γεμάτα ενέργεια παιδιά. Ο Ντεσάν θέλει να κάνει ακόμη μία μεγάλη πορεία με αυτή την… ατελείωτη φουρνιά και η Ιστορία έχει δείξει ότι τα καταφέρνει.

Ο πρωταγωνιστής: Κίλιαν Εμπαπέ

Είναι το Νο.1 της γενιάς του, προέρχεται από σεζόν διαχείρισης και από την πιο… διαφημισμένη μεταγραφή όλων των εποχών. Μετά το επικό του παιχνίδι στον τελικό του Κατάρ, ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι αποφασισμένος να βάλει τα χέρια του σε ένα ακόμη τρόπαιο. 44 γκολ έβαλε τη σεζόν που μας πέρασε (!) και μάλιστα… στο ρελαντί.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Μενιάν, Αρεολά, Σαμπά

Αμυντικοί: Σαλιμπά, Κουντέ, Κονατέ, Παβάρ, Ουπαμεκανό, Τέο Ερνάντεθ, Κλάους, Φερλάν Μεντί

Μέσοι: Καντέ, Καμαβινγκά, Τσουαμενί, Ζαϊρ-Εμερί, Φοφανά, Ραμπιό

Επιθετικοί: Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Κομάν, Τουράμ, Ζιρού, Μπαρκολά, Ντεμπελέ, Κόλο Μουανί

Πολωνία (Δ’ όμιλος)

Ό,τι κι αν γίνει, η Πολωνία θα είναι η ομάδα του Ρόμπερτ του Λεβαντόφσκι. Το θέμα είναι, ότι η εθνική, που σήμερα προπονεί ο Μίχαλ Πρόμπιερζ, δεν κατάφερε να κάνει κάτι το ιδιαίτερο στα χρόνια της ακμής του σπουδαίου επιθετικού και μοιάζει δύσκολο να το κάνει τώρα, που αν μη τι άλλο,  η ηλικία του τον έχει επηρεάσει.

Ο πρωταγωνιστής: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Δε θα μπορούσε να είναι άλλος, όπως ακριβώς και ο Μόντριτς στην Κροατία. Αρκετές από τις δυνάμεις του τον έχουν εγκαταλείψει, όμως παραμένει «το Α και το Ω» της εθνικής του ομάδας. Τα 26 γκολ που πέτυχε ο 35χρονος φέτος με τη Μπαρτσελόνα δεν είναι λίγα και οι Πολωνοί έχουν ακόμα… δικαίωμα στο όνειρο.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Σέζνι, Σκορούπσκι, Μπούλκα

Αμυντικοί: Κίβιορ, Μπέντναρεκ, ΜΚπερεζίνσκι, Σάλαμον, Νταβίντοβιτς, Βαλουκίεβιτς, Πούχατς

Μέσοι: Σεμπάστιαν Σιμπάνσκι, Νταμιάν Σιμάνσκι, Ζιελίνσκι, Μόντερ, Πιοτρόφσκι, Ουρμπάνσκι, Σκόραζ, Σλιζ, Ζαλέφσκι, Φρανκόβσκι, Ρόμαντσουκ

Επιθετικοί: Λεβαντόφσκι, Σφιντέρσκι, Γκροζίτσκι, Πιόντεκ, Μπούκσα

Αυστρία (Δ’ όμιλος)

Σα να παίζουν… εντός έδρας θα είναι οι ποδοσφαιριστές της Αυστρίας, που στην πλειονότητά τους αγωνίζονται σε ομάδες της Μπουντεσλίγκα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τον προπονητή, Ραλφ Ράνγκνικ, που θέλει να δημιουργήσει ένα σύνολο… γερμανικό. Θα καταφέρουν οι Αυστριακοί να κάνουν το βήμα παραπάνω στο τρίτο συνεχόμενο Euro, που λαμβάνουν συμμετοχή; Μοιάζει δύσκολο.

Ο πρωταγωνιστής: Κόνραντ Λάιμερ

Λείπει το μεγάλο αστέρι από την Αυστρία, που έχει να διαχειριστεί την απουσία του τραυματία, Νταβίντ Αλάμπα. Ο Λάιμερ, πρόκειται για τον ημί-βασικό μέσο της Μπάγερν Μονάχου και έχει «αντέξει» στον βαυαρικό σύλλογο, σε αντίθεση με τον συμπαίκτη του στην εθνική, Μάρσελ Σάμπιτσερ. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 43 συμμετοχές, αρκετές ως αλλαγή, και θέλει να «γεμίσει» το πειριβραχιόνιο της Αυστρίας.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Χεντλ, Πεντζ, Λίντνερ

Αμυντικοί: Ντάνσο, Τράουνερ, Κουέρφελντ, Βέμπερ, Πος, Λίνχαρντ, Μουένε, Ντανίλιουτς

Μέσοι: Λάιμερ, Σάμπιτζερ, Πρας, Μπαουμγκάρντνερ, Γκρουλ, Σάιντλ, Σάιβαλντ, Γκρίλιτς, Σμιντ

Επιθετικοί: Αρναούτοβιτς, Γκρέγκοριτς, Βίμερ, Κάιντς, Βέιμαν, Έντρουπ

Ουκρανία (Ε’ όμιλος)

Πέρασε στους ομίλους με επικό τρόπο και προέρχεται από πορεία ως τα προημιτελικά στο προηγούμενο Euro. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη της διοργάνωσης, αφού το ρόστερ που έχει να διαχειριστεί ο Σεργκέι Ρεμπρόφ, είναι και ποιοτικό και φιλόδοξο.

Ο πρωταγωνιστής: Αρτέμ Ντόβμπικ

Ήταν… οργιαστικός στη σεζόν που τελείωσε, ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της θαυματουργής, Ζιρόνα. Έβαλε 25 γκολ και έδωσε 10 ασίστ σε 41 ματς, όντας ο παίκτης-αποκάλυψη της σεζόν, καθώς μέχρι το καλοκαίρι αγωνιζόταν στην Ντνίπρο της Ουκρανίας και ήταν… παγκοσμίως άγνωστος, παρότι ήταν ήδη 25.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Λούνιν, Τρουμπίν, Μπουστσάν

Αμυντικοί: Μικολένκο, Ζιντσένκο, Μποντάρ, Κονοπλιά, Ζάμπαρνι, Ταλοβέρογ, Ματβιγιένκο, Μιχαϊλιτσένκο, Σβάτοκ, Τίμτσικ

Μέσοι: Μαλινόφσκι, Στεπανένκο, Μπράζκο, Σουντάκοφ, Σαπαρένκο, Σίντορτσουκ

Επιθετικοί: Ντόβμπικ, Γιαρμολένκο, Γιάρεμτσουκ, Μούντρικ, Τσιγκάνκοφ, Βάνατ, Ζουμπκόφ

Σλοβακία (Ε’ όμιλος)

Χαμηλός είναι φέτος ο πήχης για την ομάδα του Φραντσέσκο Καλτσόνα, που είναι μάλλον το αουτσάιντερ του ομίλου της. Η Σλοβακία πέρασε από τον προκριματικό, πίσω από την Πορτογαλία και θα είναι ευχαριστημένη αν επαναλάβει την πορεία του 2016 και φτάσει ως τα νοκ άουτ.

Πρωταγωνιστής: Στάνισλαβ Λομπότκα

Αναπόσπαστο κομμάτι της Νάπολι των καλών και των άσχημων, ο «κοντός» (1,68μ. γαρ) μέσος, πρόκειται να ηγηθεί της εθνικής του, με την οποία μετρά 55 εμφανίσεις από το 2016. Ο «Λόμπο» δεν έχασε ούτε ένα παιχνίδι της φετινής Νάπολι, ξεκινώντας σε όλα, μάλιστα, βασικός. Μπορεί να μην αξίζει όσα πριν έναν χρόνο, όμως παραμένει ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Ντουμπράβκα, Ρόντακ, Ράβας

Αμυντικοί: Σκρίνιαρ, Όμπερτ, Ντε Μάρκο, Γκιομπέρ, Χάνκο, Βάβρο, Πεκάρικ, Κόσα

Μέσοι: Λομπότκα, Κούτσκα, Μπένες, Μπέρο, Ντούντα, Χροσόφσκι, Ρίγκο, Σούσλοβ

Επιθετικοί: Σάουερ, Μπόζενικ, Χάρασλιν, Σραντς, Τούπτα, Στρέλετς, Τζούριτς

 

Κέβιν Ντε Μπρόινε

 

Βέλγιο (Ε’ όμιλος)

Αλλαγή προπονητή και αλλαγή σελίδας για το Βέλγιο, που… πέταξε στα σκουπίδια τη «χρυσή» γενιά του και ελπίζει να κάνει κάτι έστω και τώρα. Υπό τις οδηγίες του 38χρονου Ιταλού, Ντομένικο Τεντέσκο, οι «κόκκινοι διάβολοι» τα έχουν πάει καλά και ελπίζουν να συνεχίσουν έτσι στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση. Το υλικό μπορεί να μη συγκρίνεται με αυτό του 2018, ας πούμε, όμως παραμένει… τιμιότατο.

Ο πρωταγωνιστής: Κέβιν Ντε Μπρόινε

Κανένας παίκτης στον κόσμο δε μπορεί να κάνει αυτά που έχει αποδείξει ότι μπορεί ο Κέβιν ντε Μπρόινε. Ο 32χρονος δήλωσε πρόσφατα ότι βλέπει… με καλό μάτι την προοπτική της Σαουδικής Αραβίας, όμως προς το παρόν αποτελεί ένα ποδοσφαιριστή στο «ρετιρέ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αν είναι καλά, πολύ απλά δε συγκρίνεται με κανέναν άλλον.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Καστέλς, Σελς, Καμίνσκι

Αμυντικοί: Μενιέ, Καστάν, Φερτόνγεκ, Φάες, Τεάτ, Ντεμπάστ, Ντε Κάιπερ

Μέσοι: Ντε Μπρόινε, Ονανά, Βίτσελ, Φερμέρεν, Τίλεμανς, Βρανκ, Μανγακά, Ντε Κετελάερε

Επιθετικοί: Λουκάκου, Ντοκού, Καράσκο, Τροσάρ, Λουκεμπάκιο, Οπεντά, Μπακαγιόκο

Ρουμανία (Ε’ όμιλος)

Το 2000, πέρασε από όμιλο με την Αγγλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Φέτος στοχεύει να επιστρέψει στα νοκ άουτ και, πράγματι, μπορεί να το κάνει. Η ομάδα του Έντι Ιορντανέσκου τα πήγε περίφημα στα προκριματικά, τερματίζοντας πρώτη στον όμιλο, στο +5 από την Ελβετία και έστειλε ένα μήνυμα για την τελική φάση. Είναι μία ομάδα που βασίζεται στο σύνολο και μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Ο πρωταγωνιστής: Ράντου Ντραγκούσιν

«Χάτζι» δεν υπάρχει. Μεταφορικά τουλάχιστον, γιατί κυριολεκτικά υπάρχει ο γιός του Γκεόργκε, Ιάνις. Ο Ράντου Ντραγκούσιν, πάντως, είναι ό,τι ποιοτικότερο έχει στη διάθεσή της η εθνική Ρουμανίας. Ο 22χρονος αποδείχθηκε… λίρα εκατό για τη Τζένοα, που τον πούλησε στην Τότεναμ για 25 εκατομμύρια, δηλαδή 15  περισσότερα από όσα τον είχε αγοράσει έξι μήνες νωρίτερα από τη Γιουβέντους. Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του ποιοτικού σέντερ μπακ, που θέλει να ξεκινήσει… με το δεξί.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Μολντοβάν, Νίτα, Ταρνοβάνου

Αμυντικοί: Μπούρκα, Ντραγκούσιν, Ράτιου, Ρους, Μόγκος, Νεντελτσεάρου, Ραγκόβιταν, Μπάνκου

Μέσοι: Τσικαλντάου, Σουτ, Χάτζι, Μάριους Μαρίν, Στάντσιου, Ολάρου, Σορέσκου, Ραζβάν Μαρίν

Επιθετικοί: Μιχάιλα, Μπιρλιγκέα, Άλιμπεκ, Μαν, Ντράγκους, Πούσκας, Κομάν

Πορτογαλία (Στ’ όμιλος)

Ελάχιστες ομάδες μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν περισσότερη ποιότητα από την Πορτογαλία. Η… παρέα του Κριστιάνο έχει αλλάξει σελίδα, ο Φερνάντο Σάντος έχει αποχωρήσει και πλέον πορεύεται με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, που δεν άφησε καλά δείγματα στο Βέλγιο, όμως ψάχνει μία δεύτερη ευκαιρία. Οι Ίβηρες δε θέλουν τίποτα λιγότερο από αυτό που πέτυχαν το 2016…

Ο πρωταγωνιστής: Κριστιάνο Ρονάλντο

Αυτός είναι ο… Ήλιος και οι υπόλοιποι κινούνται γύρω του. Καλώς, κακώς, δικαίως ή αδίκως, όσο ο Κριστιάνο είναι εκεί, ο λόγος του θα μετράει περισσότερο από του κάθε προπονητή. Ο Σάντος δοκίμασε να το ανατρέψει, όμως αποχώρησε πρώτος. Όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στο πρόσωπο του «CR7», που επιστρέφει στην Ευρώπη και θέλει να αποδείξει ότι ακόμα το έχει.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Πατρίσιο, Κόστα, Σα

Αμυντικοί: Κανσέλο, Αντόνιο Σίλβα, Ινάσιο, Νέλσον Σεμέδο, Νούνο Μέντες, Νταλότ, Πέπε, Ρούμπεν Ντίας

Μέσοι: Βιτίνια, Ζοάο Νέβες, Παλίνια, Νούνιες, Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες, Ντανίλο Περέιρα, Ρούμπεν Νέβες

Επιθετικοί: Ρονάλντο, Ράμος, Φέλιξ, Ζότα, Νέτο, Λεάο, Κονσεϊσάο

 

Πάτρικ Σικ

 

Τσεχία (Στ’ όμιλος)

«Μόνιμος κάτοικος» του Euro είναι η Τσεχία, που βρίσκεται για όγδοη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση. Σε γενικές γραμμές έχει πάντα αρκετά ποιοτικά ρόστερ (με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 2000), όμως το φετινό είναι ένα «κλικ» καλύτερο από τα πρόσφατα. Οι προσδοκίες για την ομάδα του Ιβάν Χάσεκ δεν είναι χαμηλές και αρκετοί την «ψηφίζουν» ως πιθανή έκπληξη.

Ο πρωταγωνιστής: Πάτρικ Σικ

Με στόχο να επαναλάβει τα όσα έκανε στο προηγούμενο Euro, όταν πέτυχε πέντε γκολ σε πέντε ματς και πραγματοποίησε το… ξεπέταγμά του, πηγαίνει στα γήπεδα της Γερμανίας ο Πάτρικ Σικ. Ο υψηλόσωμος στράικερ έρχεται από μία καλή σεζόν με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, που έχει γίνει η… ποδοσφαιρική το Ιθάκη. Με την εθνική είναι παραδοσιακά εξαιρετικός και αναμένουμε πολλά τις προσεχείς εβδομάδες.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Κόβαρ, Στανέκ, Γιάρος

Αμυντικοί: Κουφάλ, Ντάβιντ Γιούρασεκ, Βίτικ, Ζίμα, Ντούντερα, Χράνατς, Βλτσεκ, Χόλες

Μέσοι: Σούτσεκ, Μπαράκ, Κρέιτσι, Πρόβοντ, Τσερβ, Λινγκρ, Σουλτς

Επιθετικοί: Σικ, Ματέι Γιούρασεκ, Χλάζεκ, Τσέρνι, Κούχτα, Τσιτίλ, Τσόρι

Γεωργία (Στ’ όμιλος)

Είναι αναπόφευκτο… Κάθε φορά που θα βλέπουμε τη Γεωργία, θα σκεφτόμαστε ότι «θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς». Οι… Κβαρατσκέλιες όμως πέρασαν και θα δώσουν, με την αξία τους, το «παρών» στη Γερμανία, στην πρώτη τους συμμετοχή σε Euro. Την ομάδα του Βίλι Σανιόλ την μάθαμε καλά. Δεν έχει πολλούς ποιοτικούς πόλους, όμως έχει ταχύτητα, τον «Κβάρα» και δύο παίκτες του Παναιτωλικού. Γενικά μιλώντας, είναι αουτσάιντερ.

Ο πρωταγωνιστής: Κβίτσα Κβαρατσκέλια

Δεν υπάρχει άλλος! Ο ποδοσφαιριστής με το όνομα…. γλωσσοδέτη, που με την απίστευτη πρωταθληματική του σεζόν το 2022/23 με τη Νάπολι, μας ανάγκασε να μάθουμε πως να τον προφέρουμε σα…. Γεωργιανοί. Η τελευταία χρονιά δεν είχε τη λάμψη της προηγούμενης, όμως ο 23χρονος παραμένει ένας εντυπωσιακός ποδοσφαιριστής, που για τη χώρα του είναι πράγαματι «Κβαραντόνα».

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Μαμαρντασβίλι, Λόρια, Γκουγκεσασβίλι

Αμυντικοί: Τάμπιτζε, Γκβελεσιάνι, Γκοχολεϊσβίλι, Κασία, Ντβάλι, Λοτσοσβίλι, Κακαμπάτζε, Κβιρκβέλια

Μέσοι: Τσακβετάτζε, Μεκβαμπισβίλι, Σιγκούα, Κοτσορασβίλι, Κβεκβεσκίρι, Κιτεϊσβίλι, Αλτουνασβίλι

Επιθετικοί: Κβαρατσκέλια, Κβιλιτάια, Τσιταϊσβίλι, Μικαουντάτζε, Νταβιτασβίλι, Σενγκέλια, Ζιβζιβάντζε, Λομπιανίτζε

Τουρκία (Στ’ όμιλος)

Πριν τρία χρόνια, τέτοια εποχή, πολλοί ήταν αυτοί που στοιχημάτιζαν ότι η Τουρκία θα ήταν η μεγάλη έκπληξη του Euro. Η τριάρα από την Ιταλία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, όμως, άλλαξε από νωρίς τα δεδομένα, σε μία διοργάνωση που αποδείχθηκε καταστροφική για τους γείτονες εξ ανατολής. Από τότε, πολλά άλλαξαν. Ο Βιντσένζο Μοντέλα έχει να διαχειριστεί ταλέντα κορυφαίας κλάσης, όπως ο Γιλντίζ ή ο Γκιουλέρ, αντί βετεράνων, όπως ο Γιλμάζ. Στόχος για τους Τούρκους, είναι πάντα η πορεία.

Ο πρωταγωνιστής: Χακάν Τσαλχάνογλου

Οι νέοι έχουν… πολλά κιλά ταλέντο και δεν αποκλείεται να πρωταγωνιστήσουν, όμως ο Χακάν Τσαλχάνογλου είναι αυτός που – ορθώς – απολαμβάνει την εμπιστοσύνη. Ο 30χρονος ολοκλήρωσε μία φανταστική σεζόν με την πρωταθλήτρια Ίντερ, στην οποία βρήκε δίχτυα 15 φορές και ήταν – κατά πολλούς – ο καλύτερος της ομάδας του. Στη Γερμανία, μάλιστα, θα φορά και το περιβραχιόνιο.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Μπαγιντίρ, Τσακίρ, Γκιουνόκ

Αμυντικοί: Καντιόγλου, Ντεμιράλ, Μπαρντακτσί, Καπλάν, Τσελίκ, Αϊχάν, Μουλντούρ, Ακαϊντίν

Μέσοι: Τσαλχάνογλου, Γκιουλέρ, Γιαζίτσι, Γιουκσέκ, Γιοκουσλού, Κοκτσιού, Οζκάν

Επιθετικοί: Ακγκιούν, Καχβετσί, Γιλντίζ, Ακτούρκογλου, Μπαρίς Γιλμάζ, Γιλντιρίμ, Κιλιτσόι, Τοσούν

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News