Νίκος Αναστόπουλος: Όταν κέρδισε με αγχωτικό τρόπο το Χάλκινο Παπούτσι

Στη φιέστα τίτλου του Ολυμπιακού κόντρα στη Δόξα Δράμας, στις 26 Ιουνίου 1983, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω στον Νίκο Αναστόπουλο, ο οποίος έστω και με άγχος σκόραρε δύο φορές και κέρδισε το ευρωπαϊκό Χάλκινο Παπούτσι.

Ο Ολυμπιακός γιόρταζε την κατάκτηση του τέταρτου διαδοχικού πρωταθλήματος στις 26 Ιουνίου 1983, στον αγώνα με τη Δόξα Δράμας στο «Γ. Καραϊσκάκης». Όμως, η έλλειψη βαθμολογικού ενδιαφέροντος εστίαζε την προσοχή αλλού.

Ο Νίκος Αναστόπουλος είχε εξασφαλισμένη την πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ της διοργάνωσης, μια και είχε πετύχει 27 τέρματα έναντι 19 του δεύτερου, Θωμά Μαύρου. Χρειαζόταν όμως τουλάχιστον δύο για να πιάσει στην τρίτη θέση των σκόρερ όλων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων τον Τσάρλι Νίκολας της Σέλτικ και να μοιραστεί μαζί του το Χάλκινο Παπούτσι.

Ήταν τα βραβεία που απένεμε το γαλλικό περιοδικό «France Football» για τους τρεις κορυφαίους σκόρερ της Ευρώπης και τα οποία δεν διεκδικούσαν συχνά οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού το 1968-69 (35 γκολ) και ο Αντώνης Αντωνιάδης του Παναθηναϊκού το 1971-72 (39 γκολ) είχαν φτάσει κοντά στο χρυσό, αρκούμενοι τελικά στο ασημένιο, ενώ το χάλκινο είχε κατακτήσει και ο Γιώργος Δέδες του Πανιωνίου το 1970-71 (28 γκολ).

Το κίνητρο ήταν μεγάλο για τον «Μουστάκια», ο οποίος με χατ τρικ θα έπιανε στη δεύτερη θέση τον Πέτερ Χάουτμαν της Φέγενορντ και θα κέρδιζε το ασημένιο παπούτσι (το χρυσό είχε εξασφαλίσει ο Φερνάντο Γκόμες της Πόρτο με 36). Ωστόσο, είχε και άγχος, ιδίως όταν είδε την προσπάθειά του στο 19′ να σταματάει στο δοκάρι. Τρία λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι και ο Αναστόπουλος είχε ευκαιρία εξιλέωσης. Όμως, ο 18χρονος τερματοφύλακας της Δόξας, Νίκος Γρηγοριάδης, τον «ψάρεψε» και απέκρουσε.

Στο 44′ οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν και δεύτερο πέναλτι. Και πάλι δεν τέθηκε θέμα για το ποιος θα του εκτελούσε, όμως τα πόδια του «Αναστό» ήταν πια πολύ βαριά. Τούτη τη φορά ο Γρηγοριάδης δεν κατάφερε να αποκρούσει, όμως η μπάλα δεν μπήκε στα δίχτυα. Ο 25χρονος επιθετικός την έστειλε στη ρίζα του δεξιού δοκαριού!

Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί από το 5′ με γκολ του Τάσου Μητρόπουλου, αλλά τα δύο χαμένα πέναλτι είχαν αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των υπόλοιπων παικτών. Η Δόξα αναθάρρησε και στο 65′ ισοφάρισε με γκολ του Γιάννη Τσεβρεντζή και απείλησε να χαλάσει τη φιέστα.

Οι μεγάλοι επιθετικοί, όμως, φαίνονται όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Στο 79′ ο Ολυμπιακός κέρδισε και τρίτο πέναλτι, σε ανατροπή του Πέτρου Ξανθόπουλου από τον Τάσο Λευκόπουλο. Και ο «Αναστό» δεν δίστασε στιγμή να αναλάβει την εκτέλεσή του, παρότι η ψυχολογία του ήταν κλονισμένη, ενώ υπήρχε και το πρόσθετο βάρος της αρνητικής τροπής που είχε πάρει το ματς (άσχετα αν ο τίτλος ήταν εξασφαλισμένος για τους «ερυθρόλευκους»).

Η τρίτη εκτέλεση αποδείχθηκε και φαρμακερή. Ο Αναστόπουλος έγραψε το 2-1, πλησίασε τον αρχικό του στόχο και, απελευθερωμένος πλέον, πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 84′ με ψύχραιμο πλασέ, έπειτα από ενέργεια και ασίστ του Ξανθόπουλου. Με 29 γκολ ήταν πλέον ο τρίτος σκόρερ της Ευρώπης και το χάλκινο παπούτσι ήταν δικό του.

Ο Αναστόπουλος έκλεισε εκείνη τη σεζόν με 38 τέρματα συνολικά, αφού είχε πετύχει άλλα οκτώ στο Κύπελλο (κορυφαία στιγμή του το χατ τρικ στην παράταση στο 4-0 επί του Παναθηναϊκού στο Φάληρο) και ένα στην Ευρώπη (ιστορικό κιόλας, μια και ήταν το πρώτο που επιτεύχθηκε στο νεόδμητο τότε Ολυμπιακό Στάδιο, στο 2-0 επί της σουηδικής Έστερς).

Όπως έχουμε αναφέρει στα πρόσφατα αφιερώματά μας για τον Αγιούμπ Ελ Καμπί, η επίδοση του «Μουστάκια» είναι η δεύτερη καλύτερη για παίκτη του Ολυμπιακού σε μία αγωνιστική περίοδο, ύστερα από το ασύλληπτο ρεκόρ των 43 γκολ του Γιώργου Σιδέρη το 1968-69. Ο Ελ Καμπί κατέχει πλέον την τρίτη καλύτερη, με τα 33 που πέτυχε φέτος.

Και εγένετο… δανέζικο θαύμα

Ο «Δανέζικος Δυναμίτης» του 1986 έμεινε από πυρίτιδα στο πρώτο παιχνίδι της νοκ άουτ φάσης του Μουντιάλ του Μεξικού. Η Ιστορία, όμως, φαίνεται ότι χρωστούσε κάτι στην Εθνική Δανίας και το ξεπλήρωσε στις 26 Ιουνίου 1992.

Η ομάδα που είχε μπει… απ’ το παράθυρο στο Euro της Σουηδίας, όταν η UEFA απέκλεισε τη Γιουγκοσλαβία λόγω του εμφυλίου πολέμου, ολοκλήρωσε το θαύμα νικώντας στον τελικό του «Ούλεβι» τη Γερμανία με 2-0. Και, όπως θα συνέβαινε και δώδεκα χρόνια αργότερα με την Ελλάδα, το αποτέλεσμα του τελικού δεν προκάλεσε τόσο μεγάλο σοκ όσο τα προηγούμενα.

Όλοι είχαν αρχίσει να σκέφτονται την προοπτική να δουν τους Δανούς να σηκώνουν την κούπα από την ημέρα που πέρασαν απ’ τον όμιλο και η πρόκριση επί της πανίσχυρης Ολλανδίας στον ημιτελικό αποτέλεσε έναν ακόμα δυνατό οιωνό. Τα πράγματα, λοιπόν, ήταν μάλλον απλά στον τελικό με τη Γερμανία, η οποία κατέβαινε για πρώτη φορά ενωμένη μετά τον πόλεμο, αλλά δεν είχε τη φρεσκάδα της Δυτικής Γερμανίας που είχε στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1990.

Τα πράγματα πήραν από νωρίς τον δρόμο τους, αφού στο 18′ ο Τζόνι Γένσεν άνοιξε το σκορ με δυνατό σουτ. Στη συνέχεια, η καλά οργανωμένη άμυνα των Δανών κράτησε τους κινδύνους και τις λίγες φορές που τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, ο Πίτερ Σμάιχελ πρόσφερε σιγουριά με τις επεμβάσεις του (κορυφαία εκείνη σε μια κεφαλιά του Γιούργκεν Κλίνσμαν στο δεύτερο μέρος).

Μέχρι που στο 78′, διαλύθηκε κάθε αμφιβολία για το ποιος θα ήταν ο νικητής. Το πέτυχε ο Κιμ Βίλφορτ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά πηγαινοερχόταν καθημερινά στην Κοπεγχάγη για να βλέπει την εξάχρονη κορούλα του, η οποία έδινε ένιση μάχη με τη λευχαιμία. Ο μυστακοφόρος άσος κατέβασε την μπάλα (μάλλον με το χέρι) έπειτα από μπροστινή μπαλιά, απέφυγε με μια ντρίμπλα τον Αντρέας Μπρέμε και τον Τόμας Μπέρτολντ και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα.

Η Δανία ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέχρι εκείνη τη στιγμή. Δυστυχώς για τον Βίλφορτ, η κόρη του έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1992, προσγειώνοντάς τον στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, όπου τα θαύματα συμβαίνουν σπάνια – αν όχι ποτέ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Ιουνίου

2021: Ο Βασίλης Σπανούλης ανακοινώνει μέσω Instagram ότι βάζει τέλος στην καριέρα του ως αθλητής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο 38χρονος άσος είχε τεθεί νοκ άουτ από το προολυμπιακό τουρνουά λόγω ενός τραυματισμού στη γάμπα. Στην 22χρονη καριέρα του, ο Λαρισαίος άσος κατέκτησε τρεις φορές τη Euroleague (2009 με τον Παναθηναϊκό, 2012 και 2013 με τον Ολυμπιακό), επτά πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας και αμέτρητες ατομικές διακρίσεις, με σημαντικότερες τις πρωτιές στους πίνακες των σκόρερ και πασέρ στη Euroleague. Με την Εθνική Ελλάδας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 2005 και του ασημένιου μεταλλίου στο Μουντομπάσκετ του 2006, καθώς και του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 2009.

2016: Η Χιλή κατακτά το Κόπα Αμέρικα, το οποίο έχει εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 100 ετών από την πρώτη διοργάνωση, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι (0-0 στα 120′). Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό τίτλο των Χιλιανών, οι οποίοι μέχρι το 2015 δεν είχαν κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο. Ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος είναι ένας απ’ τους μοιραίους παίκτες της διαδικασίας των πέναλτι, ανακοινώνει μετά το τέλος του αγώνα την απόφασή του να αποσυρθεί από την «Αλμπισελέστε», εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απώλεια ενός ακόμα τελικού ύστερα από εκείνους στο Μουντιάλ του 2014 και στα Κόπα Αμέρικα του 2007 και του 2005. Ωστόσο, θα ανακαλέσει γρήγορα την απόφασή του.

2014: Η Πορτογαλία χρειάζεται νίκη επί της Γκάνας με αρκετά γκολ διαφορά, ελπίζοντας παράλληλα σε ήττα των ΗΠΑ από τη Γερμανία για να προκριθεί στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Ωστόσο, επικρατεί δύσκολα με 2-1 και μένει εκτός συνέχειας, παρότι οι Γερμανοί νικούν 1-0 τους Αμερικανούς. Το νικητήριο γκολ της Πορτογαλίας σημειώνει στο 80′ ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος συνεχίζει το σερί σκοραρίσματος σε τελικές φάσεις Μουντιάλ.

2011: Η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάζεται από την κορυφαία κατηγορία της Αργεντινής για πρώτη φορά στην 110χρονη ιστορία της, όταν μένει στο 1-1 με την Μπελγράνο στο δεύτερο μπαράζ στο «Μονουμεντάλ» (είχε ηττηθεί με 2-0 στο πρώτο ματς).

2008: Η Ισπανία συντρίβει με 3-0 την ομάδα-έκπληξη της Ρωσίας και προκρίνεται στον τελικό του Euro που θα διεξαχθεί στη Βιέννη. Τα γκολ της ομάδας του Λουίς Αραγονές, η οποία προκρίνεται σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το Euro του 1984, πετυχαίνουν οι Τσάβι (50′), Γουίθα (73′) και Σίλβα (82′). Το γκολ του Τσάβι είναι και το 500ό στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

2006: Η Ελβετία γνωρίζει τον αποκλεισμό στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας χωρίς να δεχθεί γκολ. Έχοντας καταφέρει να προκριθεί από τον όμιλο με δύο νίκες, μία ισοπαλία (0-0 με τη Γαλλία) και τέρματα 4-0, μένει στο 0-0 με την Ουκρανία και ηττάται με 3-0 στα πέναλτι. Αντίπαλος των Ουκρανών στον προημιτελικό θα είναι η Ιταλία, η οποία λυγίζει την αντίσταση της Αυστραλίας με πέναλτι του Φραντσέσκο Τότι στις καθυστερήσεις του 90λέπτου.

2004: Η Ολλανδία κερδίζει για πρώτη φορά αγώνα στα πέναλτι σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, όταν επικρατεί της Σουηδίας στον προημιτελικό του Euro της Πορτογαλίας. Ο αγώνας λήγει 0-0 και στην ψυχοφθόρο διαδικασία οι «Οράνιε» επικρατούν με 5-4, με τον Φαν Ντερ Σαρ να αποκρούει το έκτο πέναλτι του Ούλοφ Μέλμπεργκ και τον Άριεν Ρόμπεν να ευστοχεί αμέσως μετά. Νωρίτερα είχαν αστοχήσει και οι Ιμπραΐμοβιτς (άουτ) και Κοκού (δοκάρι).

2003: Ο Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής Μαρκ-Βιβιέν Φοέ καταρρέει κατά τη διάρκεια του αγώνα της εθνικής του ομάδας κόντρα στην Κολομβία στο «Ζερλάν» της Λιόν, για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Παρά την άμεση παρέμβαση των γιατρών, πεθαίνει στο ιατρείο του γηπέδου σε ηλικία μόλις 28 ετών.

2002: Η Βραζιλία προκρίνεται στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τρίτη σερί διοργάνωση, μια και επικρατεί με 1-0 της Τουρκίας στον δεύτερο ημιτελικό στη Σαϊτάμα. Ένα εξαιρετικό σε εκτέλεση γκολ του Ρονάλντο στο 49′ κάνει τη διαφορά για τη «Σελεσάο».

1997: Η Βραζιλία συντρίβει με 7-0 το Περού και προκρίνεται στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, που διεξάγεται στη Βολιβία. Από δύο γκολ πετυχαίνουν οι Ρομάριο (36′, 49′) και Λεονάρντο (45′, 55′) και τα υπόλοιπα οι Ντενίλσον (1′), Φλάβιο Κονσεϊσάο (20′) και Τζαλμίνια (77′). Αντίπαλος στον τελικό θα είναι η γηπεδούχος Βολιβία, η οποία έχει νικήσει από την προηγούμενη μέρα το Μεξικό με 3-1.

1996: Η Γερμανία προκρίνεται στον τελικό του Euro αποκλείοντας στα πέναλτι τη γηπεδούχο Αγγλία με 6-5. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος 1-1 (3′ Σίρερ/16′ Κουντς) και μοιραίος παίκτης της διαδικασίας είναι ο σημερινός προπονητής των «Λιονταριών», Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, την εκτέλεση του οποίου αποκρούει ο Αντρέας Κέπκε, προτού ο Αντρέας Μέλερ ευστοχήσει και διαμορφώσει το τελικό σκορ.

Με τον ίδιο τρόπο έχει προκριθεί από τον άλλο ημιτελικό και η ομάδα-έκπληξη της Τσεχίας, εις βάρος της Γαλλίας των ανερχόμενων Ζινεντίν Ζιντάν και Γιούρι Τζορκαέφ. Ο αγώνας λήγει 0-0 ύστερα και από την παράταση και κρίνεται στα πέναλτι όταν ο τερματοφύλακας Κούμπα αποκρούει την εκτέλεση του Πεντρός.

1990: Με γκολ του Ντέιβιντ Πλατ στο 120′ η Αγγλία νικά με 1-0 το Βέλγιο και προκρίνεται στους «8» του Μουντιάλ της Ιταλίας. Οι Βέλγοι είχαν δύο δοκάρια στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Νωρίτερα, η Γιουγκοσλαβία είχε νικήσει με 2-1 στην παράταση την Ισπανία, με ένα προσωπικό σόου του Ντράγκαν Στόικοβιτς. Ο νυν προπονητής της Σερβίας σκοράρει με εντυπωσιακή ενέργεια και πλασέ στο 77′ και με απ’ ευθείας φάουλ στο 92′ (στο 83′ είχε ισοφαρίσει ο Χούλιο Σαλίνας) και στέλνει τους «Πλάβι» στα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1974.

1977: Ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας για πρώτη φορά μετά το 1972, μια και πετυχαίνει τη νίκη που χρειαζόταν κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης στη Λεωφόρο (2-0), ενώ την ίδια ώρα ο μέχρι εκείνη τη μέρα ισόβαθμος Ολυμπιακός γνωρίζει την ήττα στην Καστοριά με 1-0. Οι «ερυθρόλευκοι», βέβαια, γνώριζαν ότι δεν είχαν ρεαλιστικές ελπίδες για τον τίτλο αφού σε περίπτωση νίκης των «πρασίνων» ακόμα και με 1-0, θα χρειάζονταν ένα αστρονομικό σκορ στην Καστοριά (21-0) για να υπερισχύσουν στον συντελεστή τερμάτων. Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έκανε ντεμαράζ απ’ τα μισά του πρωταθλήματος, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ο Πολωνός, Κάζιμιρ Γκόρσκι, πανηγυρίζει παράλληλα το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας του, αφού είχε ήδη κατακτήσει και το Κύπελλο (2-1 τον ΠΑΟΚ στον τελικό).

1977: Ο Στέλιος Αγγλούπας του Πανιωνίου γίνεται ο πρώτος Έλληνας δισκοβόλος που σπάει το φράγμα των 60 μέτρων, όταν ρίχνει τον δίσκο του στα 60.08 μ. στο «Γ. Καραϊσκάκης».

1974: Η Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς δίνει την πιο εντυπωσιακή της παράσταση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Δυτικής Γερμανίας. Συντρίβει την Αργεντινή με 4-0 στον πρώτο αγώνα του ημιτελικού ομίλου και επιβεβαιώνει όσους τη θεωρούσαν φαβορί για πρόκριση στον τελικό έναντι της Βραζιλίας (η οποία νικά δύσκολα 1-0 την Ανατολική Γερμανία). Δύο γκολ για τους «Οράνιε» πετυχαίνει ο Γιόχαν Κρόιφ (10′, 90′) κι από ένα οι Ρουντ Κρολ (25′) και Τζόνι Ρεπ (73′).

1966: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και προκρίνεται στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Παύλος Βασιλείου (17′) και ο Γιώργος Σιδέρης (80′) πετυχαίνουν τα γκολ των «ερυθρόλευκων», ενώ ενδιάμεσα (40′) είχε ισοφαρίσει ο Μίμης Δομάζος.

1954: Διεξάγεται ο αγώνας τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου με τα περισσότερα γκολ. Η Αυστρία νικά με 7-5 τη γηπεδούχο Ελβετία στο «Λα Ποντάζ» της Λωζάνης, παρότι είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 3-0 στο 19′, αφού ο τερματοφύλακας, της Κουρτ Σμιντ, έχει υποστεί ηλίαση λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν. Ηγέτες της ανατροπής είναι ο Τουρλ Βάγκνερ, ο οποίος σημειώνει χατ τρικ (25′, 27′, 53′) και ο Άλφρεντ Κέρνερ που πετυχαίνει δύο τέρματα (26′, 34′), αλλά χάνει κι ένα πέναλτι στο τέλος του πρώτου μέρους. Εκτός από τα 12 γκολ σε όλο το ματς, ρεκόρ αποτελούν και τα εννέα γκολ που επιτυγχάνονται στο πρώτο ημίχρονο.

Στον άλλο προημιτελικό που διεξάγεται εκείνη την ημέρα, η Ουρουγουάη νικά με 4-2 την Αγγλία και συνεχίζει το αήττητο σερί της στις τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου (είχε κατακτήσει εκείνα του 1930 και του 1950 και δεν είχε συμμετάσχει το 1934 και το 1938).

1906: Αρχίζει ο πρώτος επίσημος αγώνας grand prix στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πρόκειται για το Γαλλικό Γκραν Πρι, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου στο Λε Μαν με νικητή τον Ούγγρο Φέρεντς Σις με Renault.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News