CHAMPIONS LEAGUE: Οι δέκα λόγοι που ανυπομονούσαμε για τη σέντρα!

Από το στοίχημα του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο, στις «super teams», στις εξωαγωνιστικές εξελίξεις κι από εκεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στα αστέρια!

Ο κόσμος από σήμερα κινείται στο ρυθμό του Champions League. Με τους αγώνες Γιούνγκ Μπόις-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σεβίλλη-Ζάλτσμπουργκ, αρχίζει η φάση των ομίλων της κορυφαίας ετήσιας διοργάνωσης του ποδοσφαίρου. Το ταξίδι θα κρατήσει μέχρι την 28η Μαΐου και το μεγάλο τελικό στην Αγία Πετρούπολη. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε πως και πως αυτή την ημέρα για δέκα λόγους:

1.Το στοίχημα του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο

Η πανδημία του κορωνοϊού μετακίνησε τις τεκτονικές πλάκες του ποδοσφαίρου σε τέτοιο βαθμό που οι δύο μεγαλύτεροι σταρ του αθλήματος, ο Λιονέλ Μέσι κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, άλλαξαν ομάδες! Στην ουσία της μετακίνησης του ενός στην Παρί Σεν Ζερμέν και του άλλου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βρίσκεται η εμμονή τους να κατακτήσουν ξανά το Champions League. Η οικονομική κρίση δεν τους το επέτρεπε να τα καταφέρουν με τη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους, αντίστοιχα. Ο Αργεντινός μπορεί να ήθελε να μείνει, αλλά όταν κλήθηκε να βρει μια ομάδα επέλεξε εκείνη που εκτίμησε ότι θα του πρόσφερε τις καλύτερες πιθανότητες να πάρει αυτό που ίδιος αποκαλεί: «esa copa linda y deseada», το τόσο όμορφο και ελκυστικό τρόπαιο. Ο Πορτογάλος πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη Μάντσεστερ Σίτι, προτού εκείνη διστάσει και κινηθεί αποφασιστικά η Γιουνάιτεντ. Οπως και να ‘χει ποντάρουν και πάλι στους εαυτούς τους. Μαζί τους θ’ ανακαλύψουμε και εμείς αν θα κερδίσουν.

2.Θα νικήσει ξανά μια «super team»;

Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η μοναδική από τις κορυφαίες ομάδες που της ταιριάζει… γάντι η ετικέτα της «super team». Ένας «γαλαξίας αστέρων» έχει συγκεντρωθεί στο «Παρκ ντε Πρενς». Η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι μετά τις επενδύσεις που έκαναν για την απόκτηση του Τζακ Γκρίλις (117,5 εκατομμύρια ευρώ) και του Ρομέλου Λουκάκου (115 εκατομμύρια ευρώ) πλησιάζουν. Ωστόσο, το Champions League συνήθως δεν είναι μέρος που πιάνουν τέτοια πρότζεκτ. Παλιότερες εκδοχές της Τσέλσι, της Π.Σ.Ζ. και της Σίτι το έμαθαν με το δύσκολο τρόπο. Στο παρελθόν, απέτυχαν οι «γκαλάκτικος» της Ρεάλ Μαδρίτης, πολλές ομάδες της Ίντερ υπό τον Μάσιμο Μοράτι, άλλες φιλόδοξες προσπάθειες της Λάτσιο και φυσικά η Μπαρτσελόνα των «Fantastic Four» (Ροναλντίνιο, Τιερί Ανρί, Σαμουέλ Ετό, Λιονέλ Μέσι). Η τελευταία «super team» που κατέκτησε το τρόπαιο ήταν η Μπαρτσελόνα το 2015. Με τον Λουΐς Ενρίκε στον πάγκο και τους Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ, Λουΐς Σουάρες, Ανδρές Ινιέστα, Τσάβι, Ντάνι Άλβες, Τζεράρ Πικέ, Σέρχιο Μπουσκέτς και πολλούς άλλους, έκανε το δεύτερο treble της ιστορίας της. Τα δύο κομμάτια εκείνης της ομάδας, ο Μέσι με τον Νεϊμάρ ενώθηκαν ξανά στο Παρίσι

3.Μήπως, όμως, είναι η εποχή των προπονητών;

Στις τρεις τελευταίες εκδόσεις, πάντως, νίκησαν «ομάδες προπονητών»: η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, η Μπάγερν Μονάχου του Χάνζι Φλικ και η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τη δουλειά του Κλοπ τώρα που οι «κόκκινοι» είναι και πάλι υγιείς. Το πώς θα εξελίξει ο Τούχελ τους «μπλε» αυτή τη σεζόν που είναι η πρώτη του «ολόκληρη» στο «τιμόνι» της ομάδας. Εξίσου συναρπαστική θα είναι και η περιπέτεια του Γιούλιαν Νάγκελζμαν στη «Rekordmeister». Έπειτα, θα ανακαλύψουμε με ποιο τρόπο θα επιχειρήσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι) να κατακτήσει το πρώτο του Champions League από το 2011. Φυσικά και το τί θα κάνει ο πιο ακριβοπληρωμένος όλων, ο Ντιέγκο Σιμεόνε (Ατλέτικο Μαδρίτης). Τα βλέμματα, δε, είναι στραμμένα και στον Μαουρίσιο Ποτσετίνο για το πώς θα ενώσει τα κομμάτια του παζλ της Π.Σ.Ζ. Δεν είναι, όμως, μόνοι τους. Εμπλουτίζουν το θεσμό, ο Κάρλο Αντσελότι (Ρεάλ Μαδρίτης), ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι (Γιουβέντους), ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι (Αταλάντα), ο Ουνάι Έμερι (Βιγιαρεάλ), ο Γιούλεν Λοπετέγι (Σεβίλλη), ο Ζορζ Ζεσούς (Μπενφίκα), ο Μιρτσέα Λουτσέσκου (Ντιναμό Κιέβου), ο Έρικ τεν Χαχ (Άγιαξ) κι ο Μάρκο Ρόζε (Ντόρτμουντ).

4.Οι επόμενοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού

Το Champions League δεν είναι μονάχα ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και οι λοιποί εδραιωμένοι αστέρες. Με τους δύο να βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους, η σειρά των επόμενων «βασιλιάδων» του ποδοσφαίρου πλησιάζει. Σαφώς και οι προβολείς ακολουθούν τον Κιλιάν Εμπαπέ και τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Αμφότεροι είναι πιθανό να αφήσουν την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Ντόρτμουντ, αντίστοιχα, το καλοκαίρι. Οπότε κάθε τους κίνηση θ’ αναλύεται και υπ’ αυτό το πρίσμα. Έπειτα, είναι ο Φιλ Φόντεν κι ο Φεράν Τόρες (Μάντσεστερ Σίτι). Ο Πέδρι κι ο Άνσου Φάτι (Μπαρτσελόνα). Ο Βινίσιους Ζούνιορ κι ο Εντουάρντο Καμαβίνγκα (Ρεάλ Μαδρίτης). Ο Ζοάο Φέλιξ (Ατλέτικο Μαδρίτης). Ο Μέισον Γκρίνγουντ κι ο Τζέιντον Σάντσο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ο Τζαμάλ Μουσιάλα κι ο Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερν Μονάχου). Ο Ματάις ντε Λιχτ κι ο Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους). Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ντόρτμουντ) κι ο Ράιαν Γκράβενμπερχ (Άγιαξ) και πολλοί άλλοι νεαροί ποδοσφαιριστές με λαμπρό μέλλον μπροστά τους.

5.Η αναζήτηση της έκπληξης

Πάντα έχει ενδιαφέρον και το παιχνίδι «βρες την έκπληξη του φετινού Champions League». Χθες ο Ρόναλντ Κούμαν, προπονητής της Μπαρτσελόνα, ερωτήθηκε αν δίνει στην ομάδα του πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο. Η απάντησή του; «Αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς αυτή τη στιγμή. Δείτε τί έγινε με την Τσέλσι». Δεν έχει κι άδικο. Ωστόσο, ποιο από τα αουτσάιντερ μπορεί να σηκώσει την κούπα στο «Κρεστόφσκι»; Για τους bookmakers έξι ομάδες έχουν τον πρώτο λόγο: η Π.Σ.Ζ., η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπάγερν Μονάχου, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ. Από εκεί κι έπειτα «ανοίγει» η… ψαλίδα. Η Ατλέτικο Μαδρίτης παρά την ενίσχυσή της είναι 8η. Κάτω κι από τη Ρεάλ Μαδρίτης που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αλλά διαθέτει «δυναμίτη» στην επίθεση. Αυτές οι δύο μοιάζουν καλύτερα «εξοπλισμένες» για να κάνουν την… έκπληξη. Οι υπόλοιπες «μεγάλες» θα πρέπει να παρουσιάσουν θεαματική βελτίωση ή να εμφανιστεί κάποια που θα κάνει «θαύμα» εφάμιλλο της Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο.

6.Η φάση των ομίλων δεν είναι… αγγαρεία

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα που γίνονται από κοινό και κριτικούς για το Champions League αφορά στο πόσο προβλέψιμη έχει γίνει η φάση των ομίλων. Σε σημείο που όλοι ξέρουμε περίπου ποιοι θα περάσουν στους «16». Ωστόσο, αυτή τη σεζόν με την επιστροφή των οπαδών, αναμένεται ν’ αυξηθεί και το ποσοστό που οι «μικρότεροι» γηπεδούχοι θα είναι ανταγωνιστικοί. Επιπλέον, στο πρώτο στάδιο της διοργάνωσης περιμένουμε να λάμψουν και οι γκολτζήδες και είναι πολλοί οι υποψήφιοι για τη θέση του top scorer. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου) είναι το φαβορί και τον ακολουθούν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λιονέλ Μέσι, ο Κίλιαν Εμπαπέ, ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ), ο Ρομέλου Λουκάκου και υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μίλαν), ο Λουΐς Σουάρες (Ατλέτικο Μαδρίτης), ο Λαουτάρο Μαρτίνες (Ίντερ)…

7.Θα τα βάλει κανείς με την Premier League;

Οι δύο από τους τρεις τελευταίους τελικούς του Champions League ήταν «all English». Σα να μην έφτανε αυτό, το καλοκαίρι όταν η πλειονότητα των ευρωπαϊκών ομάδων προσπαθούσε να επιβιώσει, οι σύλλογοι της Premier League έδωσαν περί τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές. Το ποσό κατά 300 εκατομμύρια ευρώ μικρότερο απ’ όσα επένδυσαν οι 78 ομάδες της La Liga, της Serie A, της Bundesliga και της Ligue 1, μαζί! Οπότε μπορεί να σταματήσει κάποια ομάδα τις αγγλικές; Η αλήθεια είναι πως ναι γιατί αυτή είναι η ομορφιά του Champions League το οποίο κρίνεται στις λεπτομέρειες, ιδίως στις νοκ άουτ φάσεις. Αυτή τη σεζόν, δε, που δεν ισχύει και ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, δεν αποκλείεται οι σειρές να γίνουν περισσότερο απρόβλεπτες, αφού στη θεωρία θ’ αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων που θα κρίνονται στην παράταση ή και στα πέναλτι.

8.Η συμπεριφορά προς τις τρεις της Super League

Μια από τις ιστορίες που θα μας απασχολήσει στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν είναι η αντιμετώπιση όλων των υπολοίπων ομάδων προς τις τρεις της Super League. Ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά των οπαδών τους τώρα που τα γήπεδα φιλοξενούν και πάλι κόσμο. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους κρατούν ακόμη ψηλά τη σημαία του εγχειρήματος, τουλάχιστον σε νομικό επίπεδο. Αν μη τι άλλο μ’ αυτή την κίνηση και τις κατά καιρούς δηλώσεις των προέδρων τους, Φλορεντίνο Πέρεθ, Τζουάν Λαπόρτα και Αντρέα Ανιέλι, αντίστοιχα, δεν κέρδισαν τη συμπάθεια του κοινού. Ιδίως, όταν άκουγαν τον Πέρεθ να λέει τον Απρίλιο πως χωρίς τη Super League η Ρεάλ Μαδρίτης θα καταστραφεί και τον Αύγουστο να προσφέρει 200 εκατομμύρια ευρώ στην Π.Σ.Ζ. για τον Εμπαπέ. Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις από την εξέδρα στις επισκέψεις τους. Πιθανώς και από τους παράγοντες των άλλων κλαμπ…

9.«Ο πόλεμος για το ποδόσφαιρο»

Η Super League αποτελεί μονάχα μια «μάχη» του «πολέμου για το ποδόσφαιρο» ο οποίος μαίνεται και όλοι είναι εναντίον όλων. Τον επόμενο μήνα η UEFA έχει μια καθοριστική συζήτηση για να καθορίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου Financial Fair Play. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει το καινούριο ρυθμιστικό πλαίσιο θα περάσει από τη φιλοσοφία του «ξόδεψε όσα βγάζεις» στο «ξόδεψε όσα σου επιτρέπει η τσέπη σου, αν και θα πληρώνεις φόρο πολυτελείας». Αυτό, τουλάχιστον στα χαρτιά, βολεύει κλαμπ όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι και γενικά όσα έχουν πολύ ισχυρούς ιδιοκτήτες και ίσως να επηρεάσει αρνητικά εκείνες που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή κατά πλειοψηφία στα μέλη τους (π.χ. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ). Έπειτα, είναι και οι «μάχες» με τη FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανά δύο χρόνια και για το νέο Μουντιάλ Συλλόγων που θεωρητικά μειώνει την αξία του Champions League. Ύστερα, στον ορίζοντα βρίσκεται και η «μάχη» με τις λίγκες γιατί πλησιάζει η σεζόν 2024-25 όπου θα εφαρμοστεί το νέο φορμάτ του Champions League με τα 100 ματς παραπάνω…

10.Σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο!

Το Champions League παραμένει ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ελίτ του αθλήματος. Ακόμη και σ’ αυτή τη μορφή του όπου τα ισχυρά πρωταθλήματα έχουν τις μισές ομάδες στους ομίλους, καταφέρνουν και… μπαίνουν σύλλογοι όπως η Σέριφ Τίρασπολ. Θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση η ομάδα των Αθανασιάδη και Κολοβού. Η παρουσία της Μάλμε επίσης αποτελεί έκπληξη. Υπάρχουν συναρπαστικοί όμιλοι που είναι άκρως ανταγωνιστικοί και «ανοιχτοί» σε κάθε ενδεχόμενο, ενώ στα νοκ άουτ το σασπένς θα κορυφωθεί με την αλλαγή του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ. Με το θέαμα εντός αγωνιστικού χώρου εξασφαλισμένο και τους τόνους εκτός αυτού να ανεβαίνουν, η σεζόν προβλέπεται συναρπαστική.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News