Νίκος Σαργκάνης: Όταν έγινε «Φάντομ» και χάρισε στην Εθνική τη νίκη στην Κοπεγχάγη
Στις 15 Οκτωβρίου 1980 ο Νίκος Σαργκάνης καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας, μια και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της εκτός έδρας νίκης της Εθνικής επί της Δανίας με 1-0.
Το προσωνύμιο «Φάντομ», το οποίο ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε για τον 70χρονο πια παλαίμαχο τερματοφύλακα, Νίκο Σαργκάνη, αποδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1980.
Τότε που η Εθνική Ελλάδας νίκησε 1-0 τη Δανία στην Κοπεγχάγη χάρη στις δικές του εντυπωσιακές αποκρούσεις κι έκανε όνειρα πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982. Οι Δανοί, έκπληκτοι με αυτά που είχαν δει απ’ τον Έλληνα τερματοφύλακα, τον παρομοίασαν με τα γνωστά μαχητικά αεροπλάνα. Χωρίς, πιθανότατα, να γνωρίζουν ότι βρέθηκε στον δρόμο τους από… σπόντα!
Διότι αν και ο Σαργκάνης ήταν ήδη 26 ετών και είχε αναδειχθεί Κυπελλούχος Ελλάδας λίγους μήνες νωρίτερα με την Καστοριά, δεν είχε παίξει ποτέ στο παρελθόν στην Εθνική! Εκείνο το ματς στην Κοπεγχάγη αποτέλεσε το διεθνές ντεμπούτο του, αφού στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, όπου καθιερώθηκε αμέσως. Δεν ήταν, μάλιστα, προγραμματισμένο να παίξει, αφού ο Αλκέτας Παναγούλιας προόριζε για βασικό τον έμπειρο Λευτέρη Πουπάκη, ο οποίος όμως τραυματίστηκε στο γόνατο στην τελευταία προπόνηση.
Ο Παναγούλιας φώναξε εσπευσμένα από την Αθήνα τον Βασίλη Κωνσταντίνου, βασικό τερματοφύλακα της Εθνικής στην τελική φάση του Euro ’80, αλλά είχε πάρει ήδη την απόφασή του. Θα εμπιστευόταν τον Σαργκάνη, ο οποίος στο ελληνικό πρωτάθλημα τα είχε βγάλει πολλές φορές πέρα σε δύσκολους αγώνες, στους οποίους ο αντίπαλος ασκούσε ασφυκτική πίεση – όπως αναμενόταν να κάνουν κι οι Δανοί εκείνο το βράδυ.
Ο Αλκέτας δικαιώθηκε πανηγυρικά, αφού ο Σαργκάνης όχι απλά δεν… μάσησε, αλλά έπιασε τα άπιαστα . Ειδικά η απόκρουση στο κοντινό σουτ του μεγάλου σταρ της Δανίας, Άλαν Σίμονσεν, έχει μείνει ιστορική. Το ματς βρισκόταν στο 71ο λεπτό και η Ελλάδα προηγούταν από το 50’ με φάουλ του Ντίνου Κούη (η μπάλα κόντραρε στο τείχος και ξεγέλασε τον τερματοφύλακα, Όλε Κβιστ), όταν το «Φάντομ» απογειώθηκε και έσωσε ένα βέβαιο γκολ.
«Από μικρό παιδί μέχρι σήμερα, ποτέ δεν είδα τέτοιο τερματοφύλακα σαν τον Σαργκάνη! Με άφησε κατάπληκτο το σουτ που έπιασε. Τότε πίστεψα ότι δεν είχαμε ελπίδες με τέτοιον τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια της Ελλάδας», είχε δηλώσει μετά το ματς ο Σίμονσεν, ο οποίος διέπρεπε εκείνη την εποχή με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.
Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Σαργκάνη έμελλε να τον καθιερώσει στην εστία της Εθνικής για τα επόμενα έντεκα χρόνια (με διαλείμματα), στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε 58 συμμετοχές. Το «ταξίδι» του ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1991, με την εντός έδρας ήττα από την Ολλανδία με 2-0, στο φινάλε της προκριματικής φάσης του Euro ’92.
Αξίζει να αναφέρουμε, τέλος, για το παιχνίδι, ότι η Ελλάδα δεν έπαιξε ταμπουρωμένη στην άμυνα εκείνο το βράδυ στην Κοπεγχάγη. Είχε δοκάρι με τον Γιώργο Κωστίκο στο 8’ και γενικά κυνήγησε την τύχη της, μέχρι αυτή να της χαμογελάσει. Το όνειρο της πρόκρισης, βέβαια, δεν ήταν γραφτό να υλοποιηθεί, αφού η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 15 Οκτωβρίου
2019: Ο Βαγγέλης Παυλίδης σημειώνει το παρθενικό του γκολ με την Εθνική Ελλάδας, στη νίκη γοήτρου επί της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με 2-1 στο ΟΑΚΑ, για τα προκριματικά του Euro 2020. Ο 20χρονος επιθετικός ανοίγει το σκορ στο 30′, οι Βόσνιοι ισοφαρίζουν στο 35′ με τον Γκόιακ, αλλά ένα αυτογκόλ του Κοβάτσεβιτς στο 88′ χαρίζει τη νίκη στην Ελλάδα.
2008: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει την ήττα με 2-1 από την Ελβετία στο «Γ. Καραϊσκάκης» (68′ Χαριστέας/42′ πέν. Φρέι, 77′ Νκούφο), για τον προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.
2003: Και οι τρεις ελληνικές ομάδες που μετέχουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κερδίζουν την πρόκριση στον 2ο γύρο. Ο Πανιώνιος νικά 1-0 τη Νόρτζελαντ στη Δανία, με γκολ του Ραγκουέλ στο 90′ (είχε νικήσει 2-1 στη Νέα Σμύρνη), ο ΠΑΟΚ με 3-0 τη Λιν στη Νορβηγία (είχε ηττηθεί 1-0 στην Τούμπα) και ο Άρης με 2-1 τη Ζίμπρου Κισινάου στου Χαριλάου (1-1 το πρώτο ματς στη Μολδαβία).
1983: Ο Βραζιλιάνος Νέλσον Πικέ κατακτά για δεύτερη φορά στην καριέρα του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1. Τερματίζει τρίτος στο τελευταίο γκραν πρι της σεζόν στο Κιαλάμι της Νότιας Αφρικής και παίρνει την πρώτη θέση στην κατάταξη με διαφορά δύο βαθμών από τον Γάλλο, Αλέν Προστ.
1980: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο «πατριάρχης» του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαΐδης. Υπήρξε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού από την εποχή που ονομαζόταν ΠΟΑ (Ποδοσφαρικός Όμιλος Αθηνών) και συμμετείχε στον πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας, το 1920. Μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό ως προπονητής και για πολύ περισσότερα χρόνια ως πρόεδρος, ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων από το 1974 έως και το 1976. Ο Παναθηναϊκός θα τον τιμήσει δίνοντας το όνομά του στο γήπεδό του, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1969: Η Ελλάδα συντρίβει με 4-1 την Ελβετία στο Καυτανζόγλειο, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Πρόκειται για τον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα που μεταδόθηκε ολόκληρος σε ζωντανή μετάδοση από την ελληνική τηλεόραση.
1968: Ο Αμερικανός δισκοβόλος Αλ Ερτερ γίνεται ο πρώτος αθλητής που κατακτά τέταρτο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα, με τη νίκη του στην Πόλη του Μεξικού με βολή στα 64.78 μ. (ολυμπιακό ρεκόρ). Την ίδια ημερομηνία του 1964 είχε κατακτήσει και το τρίτο χρυσό στο Τόκιο, με βολή στα 61.00 μ.
1967: Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο 24χρονος εν ενεργεία διεθνής ποδοσφαιριστής της Τορίνο, Τζίτζι Μερόνι.
1964: Η Ρουμάνα Γιολάντα Μπάλας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με νέο ρεκόρ αγώνων (1.90 μ.). Πρόκειται για το δεύτερο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Μπάλας, ύστερα από εκείνο του 1960 στη Ρώμη.
1924: Το πηδαλιούχο αερόστατο «Zeppelin 126» με πιλότο τον ταγματάρχη Χιούγκο Χέγκνερ, προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό σε 81 ώρες και 17 λεπτά, με αφετηρία το Φριντριχσχάφεν.
1919: Δεκατέσσερα άλογα ξεκινούν ένα αγώνα 300 μιλίων από το Βερμόντ μέχρι τη Μασσαχουσέτη, με έπαθλο 1.000 δολάρια.
1887: Η Πρέστον συντρίβει τη Χάιντ με 26-0 για το Κύπελλο Αγγλίας και σημειώνει ρεκόρ ευρύτερης νίκης σε όλες τις αγγλικές διοργανώσεις. Τοπ σκόρερ του αγώνα είναι ο Τζίμι Ρος με επτά γκολ, ενώ από πέντε σημειώνουν οι Τζακ Γκόρντον και Σάμι Τόμσον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»