Γιάννης Κοσκινιάτης: Δεκαέξι χρόνια από την αυτοκτονία του ποδοσφαιριστή του Διαγόρα
Η αυτοκτονία του ποδοσφαιριστή του Διαγόρα, Γιάννη Κοσκινιάτη, στις 29 Οκτωβρίου 2008, σόκαρε το πανελλήνιο κι έφερε στην επιφάνεια – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – το ευαίσθητο ζήτημα της ψυχολογικής υποστήριξης των αθλητών.
Αυτό που συνέβη στις 29 Οκτωβρίου 2008, κατά τη διάρκεια του αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στον Διαγόρα και τον Ολυμπιακό στη Ρόδο, ήταν πρωτοφανές.
Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου κυκλοφόρησε στην κερκίδα η φήμη ότι ο Γιάννης Κοσκινιάτης, ένας από τους ποδοσφαιριστές του Διαγόρα που δεν μετείχαν στον συγκεκριμένο αγώνα λόγω τραυματισμού, είχε χάσει τη ζωή του.
Η φήμη επιβεβαιώθηκε όταν ο αγώνας διακόπηκε απρόσμενα στο 77′, λόγω πτώσης της τάσεις στους προβολείς του γηπέδου της Ρόδου. Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει, είχε γίνει γνωστό ότι ο 25χρονος ποδοσφαιριστής είχε δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του, πέφτοντας με το μηχανάκι του από τον λόφο του Προφήτη Ηλία, στην Κοσκινού.
Τα νέα έφτασαν γρήγορα και στους συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο. Ο προπονητής, Παύλος Δερμιτζάκης, δεν μπορούσε να τους το κρατήσει άλλο κρυφό. Αρχικά κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι ήταν αλήθεια, αλλά όταν συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί, ξέσπασαν σε κλάματα. Η ανησυχία είχε φωλιάσει μέσα τους απ’ το μεσημέρι, όταν ο Κοσκινιάτης δεν έδωσε το «παρών» στο γεύμα της ομάδας και παράλληλα είχε κλειστό το κινητό του.
Η είδηση σόκαρε και τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, οι οποίοι για πρώτη φορά στις καριέρες τους βίωναν κάτι παρόμοιο. Το παιχνίδι είχε περάσει πια σε δεύτερη μοίρα, παρότι το σκορ τη στιγμή της διακοπής ήταν ισόπαλο 2-2, με τον Διαγόρα να έχει φέρει δύσκολη θέση τους πρωταθλητές χάρη σε δύο γκολ του Τάσου Τριανταφύλλου.
Οι προβολείς, ωστόσο, άναψαν μερικά λεπτά αργότερα και το ματς έπρεπε να συνεχιστεί. Με βαριά πόδια ύστερα από το τραγικό μαντάτο, οι παίκτες της ροδίτικης ομάδας κλήθηκαν να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Έπρεπε να παίξουν και για τον Γιάννη.
Υπό τον ήχο του «Μπόσκι, Μπόσκι» (το παρατσούκλι του Κοσκινιάτη) που φώναζαν οι οπαδοί του Διαγόρα, οι γηπεδούχοι έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Στάνιμιρ Μιλόσκοβιτς στο 79′ και τον Γιώργο Κορακάκη στο 80′. Δεν ήταν γραφτό, ωστόσο, να πάρουν την πρόκριση και να την αφιερώσουν στον πρόωρα χαμένο συμπαίκτη τους.
Ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς σκόραρε με κεφαλιά στο 83′ και χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό. Οι αυθόρμητοι πανηγυρισμοί των «ερυθρόλευκων» μετά το γκολ, έδωσαν τη θέση τους στην περισυλλογή μετά τη λήξη, όταν συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί μερικά χιλιόμετρα μακριά, με θύμα έναν συνάδελφό τους.
Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα
Όπως έγινε γνωστό μετά τη λήξη του αγώνα, ο Κοσκινιάτης αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και οι διοικούντες την ΠΑΕ Διαγόρας προσπάθησαν να του παράσχουν στήριξη, στέλνοντάς τον σε ψυχολόγο.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είχε κρατηθεί μυστικό απ’ τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Η κοινωνία τότε (αν και δεν μιλάμε για πολλά χρόνια πίσω) δεν ήταν ακόμα έτοιμη να αποδεχθεί ότι ένας αθλητής μπορεί να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Το στίγμα θα τον ακολουθούσε για πάντα και θα δυσκόλευε περισσότερο την καθημερινότητά του. Δεν ήταν μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και διεθνές, όπως διαπιστώσαμε έναν χρόνο αργότερα με την αυτοκτονία του διεθνή Γερμανού τερματοφύλακα, Ρόμπερτ Ένκε.
Δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστό αν ο Κοσκινιάτης έπασχε από κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια. Το θέμα θεωρούταν ακόμα ταμπού και η ιστορία του άτυχου άσου ξεχάστηκε με τα χρόνια – άλλωστε θύμα δεν ήταν κάποιο μεγάλο όνομα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ίσως και από σεβασμό στον πόνο της οικογένειας, κανείς δεν έχει «σκαλίσει» έως και σήμερα λεπτομέρειες της τραγικής αυτής υπόθεσης.
Όποιες πληροφορίες υπάρχουν, προέρχονται από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν εκείνες τις μέρες. Έγινε, λοιπόν, γνωστό ότι ο 25χρονος ποδοσφαιριστής είχε χάσει τρία χρόνια νωρίτερα τον αδελφό του σε τροχαίο δυστύχημα, γεγονός που δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί. Όπως κι ότι είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει δύο ημέρες νωρίτερα, αλλά ο πατέρας του αντιλήφθηκε την πρόθεσή του και πρόλαβε να αποτρέψει το μοιραίο.
Δεν είναι φυσικά σίγουρο ότι η οικογενειακή τραγωδία προκάλεσε το ψυχολογικό πρόβλημα στον Κοσκινιάτη, ο οποίος μέχρι και τη σεζόν 2007-08 ήταν βασικό στέλεχος του Διαγόρα, που είχε κερδίσει την άνοδο από τη Γ’ στη Β’ Εθνική.
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και για το περιεχόμενο του σημειώματος που είχε αφήσει ο Κοσκινιάτης στους δικούς του, προτού ανέβει στο μηχανάκι για τη μοιραία τελευταία διαδρομή. Άλλοι υποστήριξαν ότι είχε αποκτήσει μια φοβία (ότι τον κυνηγούσαν Κινέζοι όταν ξάπλωνε να κοιμηθεί) από την ημέρα που είχε κάνει επέμβαση για την αφαίρεση ενός τατουάζ με κινέζικους χαρακτήρες.
Τώρα, φυσικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει νόημα. Η ουσία είναι ότι με την πάροδο των χρόνων οι αθλητές – και όχι μόνο -που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, έπαψαν να ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτά. Το πρόσφατο παράδειγμα του αρχηγού της Εθνικής, Τάσου Μπακασέτα και άλλων πρωτοκλασάτων αθλητών εντός και εκτός συνόρων, μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι ίσως ο Κοσκινιάτης να μην είχε οδηγηθεί στο απονενοημένο διάβημα, αν η κοινωνία ήταν έτοιμη να τον αποδεχθεί όπως ήταν…
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Οκτωβρίου
2015: Ο Σε Τζον Φερνάντες κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην σφαιροβολία κατηγορίας F53 με βολή στα 8.35 μ. στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ που φιλοξενείται στην Ντόχα του Κατάρ, βελτιώνοντας και το δικό του ρεκόρ Ευρώπης.
2000: Ο Παράσχος Στογιαννίδης σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος της κατηγορίας F20 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με 1.93 μ., χάνει όμως το χρυσό μετάλλιο στην ισοβαθμία με τον Τυνήσιο Γουισάμ Μπεν Μπάχρι.
1988: Ξεσπά το σκάνδαλο Κοσκωτά όταν ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου, καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Μέριλ Λιντς. Τρεις μέρες αργότερα, ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του και ο Κοσκωτάς θα διαφεύγει στις ΗΠΑ, όπου θα συλληφθεί στις 23 Νοεμβρίου από το FBI στο αεροδρόμιο του Μπέντφορντ, στη Μασσαχουσέτη.
1960: Ο Κάσιους Κλέι κερδίζει τον πρώτο του αγώνα ως επαγγελματίας πυγμάχος, νικώντας τον Τένι Χανσέικερ στα σημεία, σε αγώνα διάρκειας έξι γύρων στο Λούιβιλ του Κεντάκι.
1959: Το αεροσκάφος της «Ολυμπιακής» τύπου Douglas DC-3 που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συντρίβεται στην περιοχή του Αυλώνα παρασέρνοντας στον θάνατο και τους 18 επιβαίνοντες. Στη λίστα των επιβατών βρίσκονται και τα ονόματα δύο ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα Καλαμαριάς, του Σάββα Σφαιρόπουλου και του Παράσχου Αυγητίδη, οι οποίοι όμως δεν μπήκαν ποτέ στο αεροπλάνο αφού την τελευταία στιγμή αποφάσισαν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να μην κάνουν το ταξίδι.
1956: Περίπου τρεις μήνες μετά την απόφαση της Αιγύπτου να ουδετεροποιήσει την Διώρυγα του Σουέζ, ξεσπά πόλεμος από την Βρετανία, την Γαλλία και το Ισραήλ εναντίον της, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Αυτό έχει συνέπεια η Αίγυπτος να μη μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν δύο εβδομάδες αργότερα στην Μελβούρνη, ενώ ο Λίβανος και το Ιράκ θα απέχουν σε ένδειξη συμπαράστασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης