Κριστόφ Βαζέχα: Η μεταγραφή που άλλαξε την ιστορία του Παναθηναϊκού
Στις 8 Δεκεμβρίου 1989 ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή που θα άλλαζε την ιστορία του και θα άφηνε το αποτύπωμά του σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το όνομά του; Κριστόφ Βαζέχα.
Άλλοι τον έγραψαν «Βάρτσικα», άλλοι «Βαρζίχα», αλλά στο τέλος επικράτησε η γραφή που είχε ακολουθήσει η «Αθλητική Ηχώ», η εφημερίδα που είχε αποκαλύψει την προφορική συμφωνία του Παναθηναϊκού με τη Ρουχ Χορζόφ από τις 29 Νοεμβρίου 1989.
Εκείνη ήταν άλλωστε και η προφορά του ονόματος του Κριστόφ Βαζέχα που ήταν πιο κοντά στη σωστή (Krzysztof Warzycha = Κσίστοφ Βαζίχα). Ο Πολωνός σέντερ φορ έγινε και τυπικά παίκτης του «τριφυλλιού» στις 8 Δεκεμβρίου 1989 και εξελίχθηκε στον αγαπημένο «Χρήστο» των οπαδών του συλλόγου, αφού πολύ γρήγορα έδειξε το σπάνιο ταλέντο του στο σκοράρισμα.
Στα δεκαπεντέμισι χρόνια που αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό, ο Βαζέχα σημείωσε 244 γκολ σε 390 συμμετοχές στην Α’ Εθνική και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα στην κορυφή της λίστας των σκόρερ του συλλόγου, αλλά και ανάμεσα σε όλους τους ξένους ποδοσφαιστές που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κι από τους Έλληνες, άλλωστε, μόνο ο Θωμάς Μαύρος είχε καλύτερο απολογισμό (261 τέρματα), έχοντας αγωνιστεί μάλιστα για περισσότερα χρόνια.
Αν συνυπολογίσουμε τα 25 που πέτυχε στα Κύπελλα Ευρώπης και τα ακόμα περισσότερα στο Κύπελλο Ελλάδας, η συνολική συγκομιδή του Βαζέχα υπερβαίνει τα 300 τέρματα. Αριθμό που προφανώς κανείς δεν περίμενε όταν έγινε γνωστή η μεταγραφή του, παρότι ο Πολωνός άσος ερχόταν στην Ελλάδα με τις καλύτερες δυνατές συστάσεις.
Ο Παναθηναϊκός, άλλωστε, είχε «άκρες» με την Πολωνία από την εποχή του Κάζιμιρ Γκόρσκι, ενώ και ο Γιάτσεκ Γκμοχ διατηρούσε καλές σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Γνωστός στην Ελλάδα ήταν κι ο Αντρέι Στρεϊλάου, προπονητής του Βαζέχα στην Εθνική Πολωνίας εκείνη την εποχή, αφού είχε περάσει για χρόνια απ’ την ΑΕΛ, την οποία είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1985.
Ο Στρεϊλάου, μάλιστα, τον είχε χαρακτηρίσει καλύτερο απ’ τον Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ, ο οποίος είχε διαπρέψει με τη Γιουβέντους και την εθνική ομάδα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80. Αν η σύγκριση περιείχε υπερβολή δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε. Σημασία έχει ότι η μεταγραφή βγήκε… λίρα εκατό για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αναζητούσε εκείνον τον χειμώνα έναν επιθετικό που θα του έλυνε το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει ο τραυματισμός του Δημήτρη Σαραβάκου.
Αυτό που λίγοι θυμούνται είναι ότι πρώτος στόχος των «πρασίνων» ήταν ο Χρίστο Στοΐτσκοφ! Ο μετέπειτα καταξιωμένος Βούλγαρος κυνηγός ήταν τότε 23 ετών και αγωνιζόταν στη Σρέντετς Σόφιας (όπως ονομαζόταν τότε η ΤΣΣΚΑ). Ένα χρόνο νωρίτερα, μάλιστα, είχε πρωταγωνιστήσει στην πρόκρισή της ομάδας του επί του Παναθηναϊκού στο πλαίσιο του Κύπελλο Κυπελλούχων. Προπονητής στο «τριφύλλι» ήταν τότε ο θρύλος του βουλγαρικού ποδοσφαίρου, Χρίστο Μπόνεφ, ο λόγος του οποίου μπορούσε να πείσει ακόμα και το κορυφαίο αστέρι της πατρίδας του.
Ωστόσο, η παρέμβαση της Μπαρτσελόνα, που καπάρωσε τον Στοΐτσκοφ για το καλοκαίρι του 1990 προσφέροντας στη Σρέντετς ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε 2,4 εκατ. ευρώ, υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό να κάνει πίσω. Δεν του βγήκε σε κακό, αφού στο πρόσωπο του Βαζέχα βρήκε τον επιθετικό που αναζητούσε, παρότι η αργοπορημένη παρέμβαση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ελληνικού Τύπου της εποχής) λίγο έλειψε να του κάνει ζημιά.
Η Ρουχ, ωστόσο, δεν αθέτησε τη συμφωνία με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη κι ο Βαζέχα έφτασε στις 10 Δεκεμβρίου 1989 στην Αθήνα για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό. Τα υπόλοιπα, είναι Ιστορία. Από το ντεμπούτο του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ (0-0) στις 17 Δεκεμβρίου, ο Πολωνός επιθετικός έδειξε δείγματα της μεγάλης του κλάσης και μετά τις γιορτές άνοιξε λογαριασμό στα γκολ, που έκλεισε όταν έγινε 39 ετών και είχε κατακτήσει πλήθος τίτλων με τον Παναθηναϊκό.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Δεκεμβρίου
2020: Ο ηλικίας 16 ετών και 18 ημερών επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Γιουσούφα Μουκόκο, γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει στο Champions League, όταν μπαίνει ως αλλαγή στον νικηφόρο (2-1) εκτός έδρας αγώνα με τη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη. Ο Μουκόκο καταρρίπτει το ρεκόρ του Σελεστίν Μπαμπαγιάρο της Άντερλεχτ (16 ετών και 87 ημερών).
2019: Ο Χρήστος Βολικάκης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα του σκρατς στο 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδηλασίας πίστας που διεξάγεται στο Κέιμπριτζ της Νέας Ζηλανδίας.
2019: Κατά την τελευταία ημέρα του 25ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 25αρας πισίνας της Γλασκώβης, η κολυμβήτρια του ΠΑΟΚ, Άννα Ντουντουνάκη, κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα με επίδοση 56.44. Γίνεται έτσι η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά μετάλλιο στην ιστορία του θεσμού και η δεύτερη που ανεβαίνει στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης, μετά τη Νέρι Νιαγκουάρα. Η Ντουντουνάκη, συντρίβει και το πανελλήνιο ρεκόρ (57.18).
2016: Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον», διάρκειας μίας ώρας και 42 λεπτών, σε σκηνοθεσία Νίκου Τριανταφυλλίδη (γιου του Χάρρυ Κλυνν), ο οποίος είχε φύγει απ’ τη ζωή έξι μήνες νωρίτερα σε ηλικία 50 ετών.
2013: Ο Κώστας Μουρούζης βραβεύεται από τον Σύλλογο Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών για την προσφορά του στο μπάσκετ, στο περιθώριο του φιλικού αγώνα στον «Τάφο του Ινδού» ανάμεσα στους Παλαίμαχους του Παναθηναϊκού και τον Σύλλογο Παλαιμάχων Ελλάδος.
1996: Ο Ολυμπιακός νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στο στάδιο Καραϊσκάκη, χάρη σε γκολ που πετυχαίνει με πέναλτι ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Πρόκειται για το περιβόητο πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής, Στράτος Παπουτσέλης και ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των «πρασίνων», αφού ο Γιάννης Καλλιτζάκης ανέτρεψε τον Ίλια Ίβιτς έξω απ’ τη μεγάλη περιοχή.
1993: Ο παλαίμαχος Ρώσος αρσιβαρίστας, Γεβγκένι Μινάγεφ, εντοπίζεται νεκρός στα χιόνια που έχουν σκεπάσει τους δρόμους της πόλης Κλιν. Είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 60 κ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη και το ασημένιο το 1964 στο Τόκιο.
1992: Ο Ντόμινικ Γουίλκινς των Ατλάντα Χοκς σημειώνει ρεκόρ στο ΝΒΑ όταν σημειώνει 23/23 ελεύθερες βολές στον αγώνα εναντίον των Σικάγο Μπουλς. Μόλις τρία χρόνια αργότερα ο Γουίλκινς θα πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.
1987: Το αεροπλάνο που μεταφέρει την αποστολή της Αλιάνσα Λίμα μετά το νικηφόρο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ντεπορτίβο Πουκάλπα, συντρίβεται στη θάλασσα έξι μίλια μακριά από το αεροδρόμιο «Χόρχε Τσάβες» της πρωτεύουσας του Περού. Ο τραγικός απολογισμός είναι 43 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές, προπονητές και συνοδοί της Αλιάνσα. Μοναδικός επιζών είναι ο πιλότος, Εδιλβέρτο Βιγιάρ, ο οποίος καταφέρνει να κρατηθεί στην επιφάνεια της θάλασσας για αρκετές ώρες μέχρι να τον εντοπίσουν τα σωστικά συνεργεία.
1956: Η Σοβιετική Ένωση κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης, νικώντας στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία με 1-0, με γκολ του Ανατόλι Ίλιν. Μεγάλη συμβολή στην επιτυχία έχουν ο μετέπειτα θρυλικός τερματοφύλακας, Λεβ Γιασίν, ο χαρισματικός δημιουργικός χαφ, Έντβαρντ Στρελτσόφ και ο επιθετικός, Σεργκέι Σαλνίκοφ, παππούς του κορυφαίου Έλληνα τενίστα, Στέφανου Τσιτσιπά.
1951: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 59 ετών ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς. Στα νιάτα του υπήρξε διακεκριμένος αθλητής του στίβου και της ξιφασκίας, με συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ την περίοδο 1933-34 διατέλεσε πρόεδρος της ΕΠΟ. Αργότερα υπηρέτησε την πολιτική με αμφιλεγόμενη πορεία, καθώς από το 1936 κατείχε υπουργικές θέσεις στη δικτατορική κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, ενώ το ίδιο διάστημα (1937-39) διατέλεσε και πρόεδρος του Παναθηναϊκού.
1949: Η Μάριον Λέιντγουιγκ ανακηρύσσεται η πρώτη επίσημη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπόουλινγκ, όταν κερδίζει ένα τουρνουά All-Star στο Σικάγο.
1940: Οι Σικάγο Μπίαρς σημειώνουν ρεκόρ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του αμερικάνικου φούτμπολ (NFL) όταν συντρίβουν τους Ουάσινγκτον Ρέντσκινς με 73-0.
1863: Η Football Association (FA) παρουσιάζει τους 14 Κανονισμούς του Ποδοσφαίρου. Ιδίως οι κανονισμοί 9 και 10 ξεκαθαρίζουν ότι «κανένας παίκτης δεν μεταφέρει την μπάλα με τα χέρια» και «δεν επιτρέπονται κλωτσιές και τρικλοποδιές», ώστε να διαφοροποιήσει το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι. Και οι 14 κανόνες αντικαθιστούν τους Κανονισμούς του Cambridge, που είχαν συνταχθεί το 1848. Το 1895 ο ομογενής Ανδρέας Βλαστός θα μεταφράσει στα ελληνικά μέρος των κανονισμών και το 1898 ο Ιωάννης Χρυσάφης θα ολοκληρώσει το κείμενο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Αρμάνι-Ολυμπιακός 83-84: Γλίτωσε το σοκ με ηγέτες τους Σάσα και Φουρνιέ!
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Τα συγχαρητήρια στους παίχτες της Νότιγχαμ και ο εναγκαλισμός με Ποστέκογλου
- Υπεράνω Ολων: Λογικά φταίει η κλιματική αλλαγή, όχι η πλήρης εγκατάλειψη εδώ και δεκαετίες
- Νότιγχαμ Φόρεστ - Τότεναμ 1-0: Τέταρτη σερί νίκη για την ομαδάρα του Μαρινάκη, που καλπάζει για το Champions League
- Διοίκηση ΣΕΦ: «Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη»