Ανασκόπηση Ολυμπιακού: Το «χρυσό» 2024 - Η χρονιά που ο Εφηβος έφτασε πιο ψηλά από ποτέ
Το σπουδαιότερο έτος το ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού μέσα από 3.156 λέξεις και 20 φωτογραφίες… Το «χρυσό» 2024 της κατάκτησης του Κόνφερενς Λιγκ, της κορυφής της Ευρώπης σε επίπεδο Νέων και του πρώτου μισού της σεζόν των τρομερών εφήβων του Εφήβου.
Είναι ιδιαίτερο το συναίσθημα του να νιώθεις ότι εμπρός στα μάτια σου γράφεται ιστορία. Είναι αμήχανο το να αντιλαμβάνεσαι ότι σε 100 ένδοξα χρόνια, ο σπουδαιότερος ήταν ο 99ος. Ποιος θα το περίμενε, ποιος θα το φανταζόταν, ποιος θα μπορούσε να το κάνει εικόνα…
Πέντε μήνες και 26 νύχτες μετά την πρεμιέρα του 2024 με ήττα στη Λαμία, η Ελλάδα ζούσε μία κόκκινη αποκάλυψη: Σε κάθε περιοχή της Αθήνας, σε κάθε γειτονιά της επαρχίας, σε κάθε στενό του Περαία, το ντελίριο αποκάλυπτε ότι το «όνειρο τρελό», έγινε πραγματικό. Ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το Κόνφερενς Λιγκ και η Ελλάδα ζούσε σκηνικά βγαλμένα από μία άλλη, πολύ πιο ξέγνοιαστη εποχή.
Είχαν προηγηθεί κι άλλα βράδια δίχως ύπνο. Εκείνο μετά την ανατροπή στη Σερβία, εκείνο μετά το τζολάκειο έπος της Πόλης, εκείνο μετά την πασχαλιάτικη τεσσάρα στην έδρα της τέταρτης ομάδας του αγγλικού πρωταθλήματος. Τίποτα, όμως, δεν έμοιαζε με εκείνο της 29ης του Μάη. Της νύχτας της λύτρωσης και της δικαίωσης. Νέων, μεγάλων, ανθρώπων εν ζωή, ανθρώπων που έχουν φύγει και ήρθαν στη μνήμη όσων δάκρυζαν παρακολουθώντας τον Εφηβο ψηλότερα από ποτέ.
Το 2024 ήταν μια χρονιά μυθική για την οικογένεια του Ολυμπιακού. Του συλλόγου που έγινε ο πρώτος που κατακτά μέσα σε μία σεζόν δύο ευρωπαϊκά τρόπαια της UEFA. Τον δρόμο στους μεγάλους, είχαν δείξει οι μικροί. Τα μεγάλα μωρά της Κ19 του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, που διέλυσαν (και) τη Μίλαν, για να κατακτήσουν την απόλυτη κορυφή της Ευρώπης. Για να κατακτήσουν το Youth League και να ξεκινήσουν τη δική τους επαγγελματική πορεία, κοσμώντας μέσα στο ίδιο έτος και την πρώτη ομάδα του συλλόγου.
Το πρόσωπο της χρονιάς: Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ
Ηταν το πρωί του ετήσιου μνημόσυνου των θυμάτων της Θύρας 7. Είχε μόλις αποκαλυφθεί η οριστική συμφωνία με τον προπονητή που θα αναλάμβανε να βάλει σε μία τάξη το χάος της εποχής Καρβαλιάλ.
Η συζήτηση στα πέριξ του «Καραϊσκάκης», λοιπόν, είχε συχνές αναφορές στο όνομα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ή για τις πρώτες ώρες… Μεντιλιμπάρ. Μεταξύ των παρευρισκόμενων, οι περισσότεροι θα πόνταραν σε αποκλεισμό από τη Φερεντσβάρος. Κανένας σε αυτό που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Μαϊου.
Ο «Μέντι» έπιασε λιμάνι με τις ευλογίες του Ερνέστο Βαλβέρδε. Του αιώνια αγαπημένουν της «ερυθρόλευκης» κερκίδας, που είχε την ευκαιρία να τον αποθεώσει για μία ακόμα φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έδωσε το παρών για να δει από κοντά το ραντεβού της δεύτερης ομάδας του με την Ιστορία.
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έγινε ο πρώτος προπονητής στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Εναν χρόνο πριν, βέβαια, το είχε ξανακάνει με τη Σεβίλλη. Μέχρι τα 61 του, ήταν ένας μετρ της Ισπανίας, που είχε βγει μόνο… για φιλικά από τα στενά όρια της χώρας. Δύο χρόνια αργότερα, είναι ένας σπεσιαλίστας των ευρωπαϊκών αγώνων…
Ο Βάσκος είναι και ο άνθρωπος πίσω από τη μεταμόρφωση. Το ταξίδι από την παρακμή στην ακμή ήταν αδιανόητα γρήγορο, γιατί η κανονικότητα ήρθε από το Ζαλντιμπάρ. Οποτε ρωτούνταν οι ποδοσφαιριστές του, γύρω στον Μάιο, τι είναι αυτό που άλλαξε επί των ημερών του Μεντιλίμπαρ, η απάντηση ήταν… απλή: «Κάνουμε τα απλά».
Στην πραγματικότητα, η χρονιά δε χωρίζεται στο καλοκαίρι, δηλαδή μεταξύ των δύο σεζόν, αλλά πριν και μετά τις 11 Φλεβάρη. Ας δούμε τα πράγματα… μήνα – μήνα:
Προ Μεντιλίμπαρ… Ιανουάριος
Αλήθεια, πόσο καλά μπορεί να πάει μία χρονιά που ξεκινά με ήττα στη Λαμία; 3 Γενάρη, «Αθανάσιος Διάκος», Σλίβκα στο 4’, μπαμ και κάτω. Αυτή ήταν η πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο 2024, με το σύνολο του Κάρλος Καρβαλιάλ να γκελάρει για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, αφού το 2023 είχε ολοκληρωθεί με 0-0 στο Περιστέρι.
Μέχρι τα μέσα του μήνα, αγωνιστικά, η κατάσταση θύμιζε εφιάλτη. Ηττα με 2-1 στο «Καραϊσκάκης» από την ΑΕΚ, ισοπαλία στο πρώτο ματς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και νίκη… με τα χίλια ζόρια και λυτρωτή τον Ελ Αραμπί επί της Κηφισιάς.
Ακολούθησε ο αποκλεισμός στο κύπελλο με το χαμένο πέναλτι του Μαντί, και δύο νίκες που… ξεχάστηκαν γρήγορα επί του ΠΑΣ Γιάννινα και επί του Αρη.
Στον αγωνιστικό χώρο, η κατάσταση ήταν τραγική, όμως εντελώς αντίθετα ήταν τα όσα συνέβαιναν ως προς τη μεταγραφική ενίσχυση. Το δίλημμα Ορτα ή Τσικίνιο έγινε… και Ορτα και Τσικίνιο, με τον πρώτο να καταφθάνει ως δανεικός και τον δεύτερο ως μόνιμος. Πρώτος απ’ όλους, λιμάνι είχε πιάσει με μεταγραφή ο Ζέλσον Μαρτίνς, λίγο αργότερα δανεικός ο Ναβάρο, ενώ κομβική αποδείχθηκε η συμφωνία με τον Νταβίντ Κάρμο μετά από ένα μεταγραφικό σίριαλ εβδομάδων. Εξτρα προσθήκες ήταν εκείνες των Ρούμπεν Βέζο και Καμπράλ, ενώ επένδυση ήταν αυτή του Νέλσον Αμπι από τη Ρέντινγκ.
Οι περισσότεροι εξ αυτών έγιναν καταλύτες της μηχανής της ακόλουθης άνοιξης. Ορτα, Τσικίνιο και Κάρμο έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο Κόνφερενς Λιγκ, ενώ οι Ναβάρο και Μαρτίνς έδωσαν πολύτιμες ενισχύσεις και ανάσες στους αγώνες πρωταθλήματος.
Ο Φλεβάρης της αλλαγής
Οι νίκες με Αρη και ΠΑΣ δεν ήταν κάτι παραπάνω από… σωσίβια προσωρινά. Το ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου και λειτούργησε ως τσουνάμι. Ηττα με 2-0, τρίτη αποτυχία κόντρα στον «αιώνιο» μέσα σε λίγες εβδομάδες και… game over για τον Κάρλος Καρβαλιάλ, που αποτέλεσε παρελθόν επίσημα μετά από τέσσερις ημέρες.
Η βελτίωση ήταν άμεση. Υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, οι Πειραιώτες έριξαν… ντόρτια στον ΟΦΗ και προχώρησαν στην εποχή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, με τον Βάσκο να κάνει ντεμπούτο ευρωπαϊκό. Στις 15 Φλεβάρη, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τη Φερεντσβάρος και τη νίκησε με… ένα και να καίει από τον Ελ Καμπί στο 83’. Δεν ήταν ο μήνας του μέλιτος που ξεκινούσε, αλλά το ταξίδι προς τη μεγαλύτερη βραδιά στην «ερυθρόλευκη» ιστορία.
Με τεράστια φόρα, το σύνολο του Μέντι… εκδικήθηκε τον ΠΑΟΚ για το ματς του πρώτου γύρου, νικώντας τον με 4-1 στην Τούμπα, ενώ λίγες μέρες αργότερα «σφράγισε» την πρόκριση με 1-0, μέσω Ελ Καμπί, στη Βουδαπέστη. Ο μήνας ολοκληρώθηκε με δύο… χρήσιμες νίκες επί του Αστέρα και του Παναιτωλικού, αμφότερες με 2-1.
Παράλληλα, η Κ19 ξεκινούσε το δικό της ταξίδι προς την κορυφή της Ευρώπης. Στις 7 του Φλεβάρη υποδέχτηκε την Ιντερ και – μετά από λευκή ισοπαλία – την απέκλεισε στα πέναλτι, αφού όλοι οι «ερυθρόλευκοι» ευστόχησαν, πριν αστοχήσει ο Κόκι στο έκτο πέναλτι των Ιταλών.
Από τη «ρουλέτα» κρίθηκε και η επόμενη πρόκριση επί της Λανς, που έστειλε τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν στο Φάληρο με 2-0, αλλά Πνευμονίδης και Κωστούλας ισοφάρισαν για να στείλουν το παιχνίδι στα πέναλτι. Για άλλη μία φορά ήταν όλοι τους εύστοχοι, ενώ δύο ποδοσφαιριστές της Λανς αστόχησαν.
Ο Μάρτιος της ανατροπής
Ενα βράδυ ήταν, ουσιαστικά, όλη η ιστορία του Μάρτη για τον Ολυμπιακό. Ενός μήνα που ξεκίνησε με την έβδομη συνεχόμενη νίκη της ομάδας, αυτή τη φορά επί του Βόλου, με 3-0 στο Φάληρο, αλλά τέσσερις μέρες μετά… μαύρισε την ατμόσφαιρα στο ίδιο γήπεδο.
Η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Ρόμπι Κιν, του Ζαχάβι και του Μίλσον, έφυγε με ένα άκρως πειστικό 4-1, που έμοιαζε να… διαλύει τα όσα καλά είχαν χτιστεί το προηγούμενο διάστημα. Το μόνο που χάλασε, τελικά, ήταν το σερί. Εκείνο το βράδυ ήταν καύσιμο. Ηταν το έναυσμα για τα παιδιά του Μεντιλίμπαρ, η διάθεση των οποίων φανερώνεται στο μεγαλείο της στην ατάκα του Ορτα προς τον Κιν, την ώρα που τα αποδυτήρια του «Καραϊσκάκης» είχαν μετατραπεί σε τόπο ισραηλίτικου πάρτι πρόκρισης: «Πες στους δικούς σου ότι κερδίσατε μόνο το πρώτο παιχνίδι».
Η κουβέντα του Πορτογάλου έμελλε να μαθευτεί και να γίνει ιστορική. Παρότι τρεις μέρες μετά την τεσσάρα, ο Ολυμπιακός έχασε ξανά στην έδρα του από τον Παναθηναϊκό με 3-1 για την πρεμιέρα των πλέι-οφ, αυτό που συνέβη στη Μπάτσκα Τόπολα στις 14/3, δεν είχε προηγούμενο. Κυριολεκτικά. Η μεγαλύτερη ανατροπή στην Ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων είχε, έχει και πιθανότατα θα έχει για καιρό ακόμα, χρώμα ερυθρόλευκο.
Ποντένσε 0-1, Φορτούνης 0-2, Ελ Καμπί 0-3 και στην ανάπαυλα με φτερά στα ποδάρια. 1-3 ο Ζαχάβι, το γκολ του αιώνα ο Ελ Καμπί, παραλίγο πρόκριση με Γιόβετιτς και τώρα… παράταση. Ο Μαυροβούνιος 1-5, ο Ελ Αραμπί… δε θα μπορούσε να μην υπογράψει για το 1-6 και η πρόκριση είχε περάσει στην Ιστορία. Οι 49 που πίστεψαν και ταξίδεψαν στη Σερβία, λίγους μήνες αργότερα θα είχαν στα χέρια τους μία πρόσκληση για τον τελικό με τη Φιορεντίνα. Οι υπόλοιποι, ξεκίνησαν έναν… μίνι θεσμό, κάνοντας τη νύχτα, μέρα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Μετά τον θρίαμβο, είχε… προσγείωση. Στις 31 του Μήνα, όταν οι ομάδες επέστρεψαν από τη διακοπή, ο Ολυμπιακός έκανε το 0/2 στα πλέι-οφ, χάνοντας ένα δικό του παιχνίδι από την ΑΕΚ στις καθυστερήσεις. Βεβαια, αν γνώριζε υπό ποιες συνθήκες θα ήταν η επόμενη επίσκεψή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, δε θα είχε απολύτως κανένα πρόβλημα…
Οσον αφορά την παρέα του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, το επόμενο θαύμα έγινε στο Μόναχο. Εκεί που οι Πειραιώτες απέκλεισαν με 3-1 τη Μπάγερν, έχοντας σε εκπληκτικό βράδυ τον γκολκίπερ Σίνα και βλέποντας τον Παπακανέλλο να βάζει ένα γκολ απευθείας από τον κόσμο της τέχνης. Αυτή η πρόκριση σήμαινε και εισιτήριο για το Final Four της Νιόν!
Ο Απρίλης του Τζολάκη και της Κ19
Παρά την ήττα από την ΑΕΚ, η ψυχολογία ήταν φυσιολογικά ανεβασμένη. Πριν τη μάχη των προημιτελικών με τη Φενέρμπαχτσε, οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να ξεπεράσουν τα εμπόδια του Αρη και της Λαμίας. Τα κατάφεραν με μεγάλη ευκολία: 3-0 τους Θεσσαλονικείς, 5-1 στη Φθιώτιδα.
11 Απρίλη, στον Πειραιά κόντρα στη Φενέρ. Εννιά στους δέκα θα αγόραζαν τη νίκη με ένα γκολ διαφορά πριν τη σέντρα, αλλά δεν ήταν αυτό το συναίσθημα κατά τις 22:00, όταν είχε ολοκληρωθεί η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό νικητή με 3-2. Οι Πειραιώτες είχαν προηγηθεί με τρία γκολ και όλα έδειχναν ότι η αναμέτρηση γινόταν… πάρτι, αλλά οι Τούρκοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Με πέναλτι στο 68’ και γκολ του Καχβετσί στο 74’, έκαναν τον επαναληπτικό, θρίλερ!
Ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ πήρε αναβολή και έτσι η ρεβάνς ήταν ο αμέσως επόμενος αγώνας. Στο εκκωφαντικό «Σουκρού Σαράτσογλου», μέτρησε τελικά ο νόμος του Τζολάκη. Οι Τούρκοι προηγήθηκαν με τον Καχβετσί στο 11’, αλλά το σύνολο του Μεντιλίμπαρ κράτησε γερά για τα επόμενα 109 λεπτά, με την πρόκριση να κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτι.
Ηταν το σπουδαιότερο γεγονός στην ευρωπαϊκή Ιστορία της ομάδας, μέχρι το επόμενο. Ο Ελληνας πορτιέρε απέκρουσε το πέναλτι του Τάντιτς, μετά εκείνο του Ουντέρ και έστειλε στην απόσυρση τον Λεονάρντο Μπονούτσι, για να στείλει τον Ολυμπιακό στις τέσσερις καλύτερες του Κόνφερενς Λιγκ. Χιλιάδες οπαδοί συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν, με το πρώτο φως, την – καθυστερημένη – αποστολή των θρθαμβευτών της Πόλης, που ετοιμαζόταν να φορέσει τα καλά της για να αντιμετωπίσει την Αστον Βίλα. Την τέταρτη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, την έκπληξη της σεζόν, που έμοιαζε πραγματικά ασταμάτητη. Εμοιαζε…
Ο Απρίλης ολοκληρώθηκε χωρίς ήττα για την ομάδα του Βάσκου, η οποία νίκησε 2-1 τον ΠΑΟΚ μόλις τρεις μέρες μετά το ξενύχτι της Κωνσταντινούπολης, έμεινε στο ισόπαλο 1-1 με τον Αρη και έβγαλε για δεύτερη φορά το άχτι της επί της Λαμίας, νικώντας την με 4-1.
Λίγες μέρες μετά, όμως, ο τίτλος της «σπουδαιότερης ευρωπαϊκής επιτυχίας», άλλαξε χέρια. Το απίστευτο σύνολο της ομάδας Νέων, τα κατάφερε και στη Νιόν. Στον ημιτελικό, οδήγησε τη Ναντ στα πέναλτι, με τον Σίνα να γίνεται… Τζολάκης, του Γάλλους να αστοχούν σε άλλες δύο εκτελέσεις και την ομάδα του Συλαϊδόπουλου να φτάνει στον τελικό της 22ας του Απρίλη.
Εξι λεπτά. Τόσα χρειάστηκαν για να κριθούν τα πάντα. Από το 60’ ως το 66’, τα παιδιά του Ολυμπιακού διέλυσαν τη Μίλαν και κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης. Ο Μουζακίτης έσπασε τον πάγο από τη λευκή βούλα, ο Παπακανέλλος ντούμπλαρε το αβαντάζ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και ο Μπακούλας «σφράγισε» την κατάκτηση με ένα επικό ψαλίδι, που έκανε το τελικό 3-0. Ηταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Μάιος, ο μήνας της Ιστορίας του
Μόνο ο πιο αισιόδοξος… Ούτε κι αυτός, πάντως, θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που συνέβη τελικά στο Μπέρμιγχαμ, στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού τον ιστορικό Μάη του 2024.
Οι Πειραιώτες πάτησαν στο Βίλα Παρκ για να… πατήσουν την Αστον Βίλα. Και το έκαναν. Το ασταμάτητο κανόνι, Αγιούμπ Ελ Καμπί, σκόραρε δις στο πρώτο ημίωρο και έδωσε διπλό προβάδισμα στον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε ισοφαριστεί μέχρι το 52’, όμως έδειξε αδιανόητο σθένος και νίκησε 4-2, με το τρίτο ατομικό γκολ του Ελ Καμπί, από πέναλτι, και το πρώτο του Σαντιάγκο Εσε. Ο Ντάγκλας Λουίζ βρήκε δοκάρι από την άσπρη βούλα και έτσι η ομάδα του Μεντιλίμπαρ είχε να υπερασπιστεί ένα προβάδισμα δύο τερμάτων.
Και το έκανε. Κι αυτό! Στην πραγματικότητα, «έσβησε» με ευκολία το σύνολο του Εμερι, πο παρακολουθούσε… εμβρόντητο τον Ελ Καμπί να συνεχίζει τα όργια. Με δικά του γκολ, στο 10’ και στο 78’, κλείδωσε μία μυθική πρόκριση στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλώντας ντελίριο στο «Καραϊσκάκης», που ζούσε τη μεγαλύτερή του νύχτα.
Δεν υπήρχε κάτι άλλο πέρα από την 29η του μήνα. Τα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ήταν σχεδόν… διαδικαστικά, παρότι το βαθμολογικό ενδιαφέρον ήταν ζωντανό και η μάχη του πρωταθλήματος πάρα πολύ σκληρή. Αν έκανε το 3/3 θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Αυτό δε γινόταν.
Τρεις μέρες μετά τον θρίαμβο, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-0 από τον ΠΑΟΚ. Λογικό. Με σόου του Ορτα, στις 15 του μήνα έκανε την ΑΕΚ να χάσει το πρωτάθλημα από τα χέρια της, ενώ έμεινε ισόπαλος σε ένα παιχνίδι τεσσάρων γκολ με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, παίρνοντας αυτό που ήθελε. Την τρίτη θέση και την… καβάτζα του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, που θα χρειαζόταν μόνο αν έχανε τον τελικό.
Ε, δε χρειάστηκε. Απαντες έμαθαν τι συνέβη στις 29 Μαϊου, όταν ο Ολυμπιακός, οι παίκτες, οι οπαδοί κι οι νεκροί του, είδαν το μεγαλείο του συλλόγου να ξεδιπλώνεται αρχικά στο χορτάρι της «Opap Arena» και μετέπειτα σε κάθε στενό της Αθήνας, κάθε πλατεία της επαρχίας και να καταλήγει στον Πειραιά. Στον τελικό σταθμό του ατελείωτου «ερυθρόλευκου» πάρτι, που επηρέασε – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – ολόκληρη τη χώρα.
Ελ Καμπί στην παράταση, 1-0 και τέλος. Η κούπα στον ουρανό, στο Δημοτικό Θέατρο, στον τάφο του Μιλτιάδη Μαρινάκη, σε εκείνον του Σάββα Θεοδωρίδη, στο μνημείο των θυμάτων της Θύρας 7, στην Αίγινα, σε όλη την Ελλάδα, στην ομογένεια και στο σπίτι του Ολυμπαικού. Επτά μήνες αργότερα… φήμες λένε ότι ο αντίλαλος από τα συνθήματα στην Κοραή δεν έχει ησυχάσει.
Ενα… ήρεμο καλοκαίρι
Το εισιτήριο της τελευταίας αγωνιστικής τελικά δε χρειάστηκε. Ο Ολυμπιακός είχε προκριθεί απευθείας στην τελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ και προκριματικά δεν υπήρχαν. Περισσότερος χρόνος για ξεκούραση και… ηρεμία.
«Talk of the town» τον καιρό της προετοιμασίας, δεν ήταν άλλο από τους πέντε επίλεκτους της ομάδας νέων. Μουζακίτης, Κωστούλας, Μπακούλας, Παπακανέλλος, Κουτσίδης, ακολούθησαν τους άντρες σε μία…οντισιόν υψηλού επιπέδου. Ξεχώρισε η γκολάρα του Μουζακίτη με τον Αγιαξ, όμως η ωριμότητα όλων τους ήταν εντυπωσιακή. Ο Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να μην αφήσει κανέναν να δοθεί δανεικός.
Μεταγραφικά, απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τα σίριαλ των Ελ Καμπί, Κάρμο, Ορτα Ποντένσε και Φορτούνη. Οι δύο τελευταίοι προτίμησαν τα καλά του αραβικού κόσμου, οι δύο πρώτοι παρέμειναν (Ελ Καμπί με ανανέωση, Κάρμο με δανεισμό από τη Νότιγχαμ), ενώ η υπόθεση του Ορτα «κόλλησε» στη Μπράγκα του Καρβαλιάλ και μέχρι σήμερα συνεχίζει να απασχολεί.
Κατά τ’ άλλα, «κρότο» έκανε, λόγω βιογραφικού, η προσθήκη του Γουίλιαν, ενώ τα ερυθρόλευκα φόρεσαν και οι Κοστίνια, Στάμενιτς, Γκαρθία, Βέλντε, Γιάρεμτσουκ, Αναγνωστόπουλος, Ολιβέιρα. Από τις υπόλοιπες αποχωρήσεις, ξεχώρισαν εκείνες των Ιμπόρα, Γιόβετιτς και Κίνι.
Αυγουστιάτικο 3/3
Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, όμως, είχε τριπλή εγχώρια δράση. Ο Ολυμπιακός δεν έπιασε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά συνέχισε… από εκεί που το άφησε, νικώντας τον Βόλο, την Καλλιθέα και τη Λαμία. Στο Πανθεσσαλικό, μάλιστα, ο Μπάμπης Κωστούλας έγινε ο πρώτος που κάνει ντεμπούτο από τη «χρυσή φουρνιά». Βασικός, στην κορυφή της επίθεσης, αρκετές εβδομάδες πριν βρει τον ιδανικό του ρόλο.
Σεπτέμβρης με γκέλες, Γιαζιτσί και Μουζακίτη
Ηταν εμφανές από τις πρώτες αγωνιστικές ότι ο Ολυμπιακός ήταν ανέτοιμος, όμως τα αποτελέσματα έρχονταν. Τον Σεπτέμβρη αυτό άλλαξε και τα προβλήματα έγιναν πιο εμφανή, όπως και οι ελλείψεις, ιδιαίτερα κόντρα σε αντιπάλους που αμύνονται με χαμηλά μπλοκ.
Στις 15 έγινε το πρώτο παιχνίδι του μήνα, μετά τη διακοπή για τις εθνικές, όμως το πρώτο γκολ… άργησε ακόμα παραπάνω. 0-0 στο Αγρίνιο και έξι μέρες αργότερα ήττα με 2-1 από τον Αρη. Η εικόνα έκανε σαφή την ανάγκη προσθήκης στη μεσοεπιθετική γραμμή, με τους Πειραιώτες να αποκτούν τελικά τον Γιουσούφ Γιαζιτσί, αντί του Ουνάς, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα αλλά αποφασίστηκε να μην υπογράψει.
Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την επιστροφή του στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ξεκινώντας από τη Γαλλία και την έδρα της Λυών. Η παρέα του Λακαζέτ πήρε τη νίκη με 2-0 (αμφότερα τα γκολ μετά το 65’), με τον Ολυμπιακό να μην αξιοποιεί τα καλά του διαστήματα. Χρόνο συμμετοχής πήρε ξανά ο Μπάμπης Κωστούλας, που έκανε για πρώτη φορά την παρουσία του αισθητή, πλησιάζοντας και το γκολ με ανάποδο ψαλίδι.
Η πρώτη και τελευταία νίκη του Σεπτέμβρη ήρθε στις 29, όταν η ομάδα του Μεντιλίμπαρ νίκησε με 2-0 τον Ατρόμητο. Αν κανείς, πάντως, έχει έναν λόγο να θυμάται το εν λόγω παιχνίδι, δεν είναι για το αποτέλεσμα, αλλά για την παρθενική – και εξαιρετική – παρουσία του Χρήστου Μουζακίτη, Του 17χρονου χαφ που αγωνίστηκε ως βασικός και μέσα σε ένα 90λεπτο καθιερώθηκε, προσπερνώντας στην ιεραρχία όλους τους υπόλοιπους παρτενέρ του Σαντιάγκο Εσε.
Οκτώβρης με Ολυμπιακό… εξωτερικού
Η νέα ευρωπαϊκή σεζόν ξεκίνησε με ήττα, όμως η συνέχεια ήταν διαφορετική. Οσο οι Πειραιώτες δυσκολεύονταν στο πρωτάθλημα, τόσο έκαναν… πάρτι στους χώρους που άφηνε η Μπράγκα και η Μάλμε. Το 3-0 επί των Πορτογάλων στις 3/10 ήταν το πρώτο μεγάλο αποτέλεσμα της σεζόν, ενώ το δεύτερο ήρθε 21 μέρες μετά στη Σουηδία. Στο ενδιάμεσο, ήρθε μία λευκή ισοπαλία – με πολλές καλές ευκαιρίες – με τον Παναθηναϊκό και ένα άσχημο 2-2 με τον Λεβαδειακό, άμεσως μετά τη διακοπή.
Οι εγχώριες γκέλες, όμως, δε σταμάτησαν εκεί, αφού ο Οκτώβρης έφυγε με ήττα στην Τρίπολη από τον Αστέρα. Οι τρεις βαθμοί δεν ήταν το μόνο που απώλεσε, μάλιστα, ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχασε με χιαστό τον Γιαζιτσί, που στάθηκε εξωφρενικά άτυχος στο ντεμπούτο του. Τελευταίο ματς ήταν η νίκη στη Λεωφόρο με 1-0 επί της Καλλιθέας για το κύπελλο στην… επανεμφάνιση του Βέλντε.
Ο Νοέμβρης των ντέρμπι
Με γκολ των Βέλντε και Ελ Καμπί, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στις πρωταθληματικές νίκες, κόντρα στον Πανσερραϊκό, όμως η εικόνα δεν άρεσε καθόλου στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος ξέσπασε στις δηλώσεις του για την απουσία συγκέντρωσης. Πέντε μέρες αργότερα ακολούθησε το… βαρετό 1-1 με τη Ρέιντζερς, όμως το «καλό», θα γινόταν στην Τούμπα στις 10 του μήνα.
Εκεί, ο Ολυμπιακός με μπροστάρη τον Κωστούλα, πήρε ένα σπουδαίο διπλό με 3-2 επί του ΠΑΟΚ, καταγράφοντας την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι για τη σεζόν. Ηταν, μάλιστα, το παιχνίδι που καθιέρωσε τον νεαρό ως περιφερειακό επιθετικό, στην ίδια ενδεκάδα με τον Ελ Καμπί.
Ακολούθησε διακοπή για εθνικές, όμως αυτή η επιστροφή ήταν διαφορετική. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ γύρισε αποφασισμένη να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και διέλυσε την ΑΕΚ με 4-1, σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είχε βρει ακόμα περισσότερα γκολ, καθώς είχε χαμένες ευκαιρίες και αρκετές ατυχίες, όπως οι αναγκαστικές αλλαγές των Κάρμο και Τσικίνιο στο πρώτο ημίχρονο.
Η φόρα, πάντως, δε μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, με τον Ολυμπιακό να μένει ξανά ισόπαλος, εν λευκώ αυτή τη φορά, με τη Στεάουα στο Βουκουρέστι.
Δεκέμβρης με… κορυφή
Παρά τις απώλειες στο πρωτάθλημα, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να σκαρφαλώσουν ξανά στην κορυφή και έκλεισαν τον πρώτο γύρο ως «πρωταθλητές χειμώνα», μετά τη νίκη τους με 2-0 στην έδρα του ΟΦΗ. Ακολούθησε μία ισοπαλία – πρόκριση με την Καλλιθέα για το κύπελλο και ένα άνετο 3-0 επί του Βόλου, πριν την τρίτη συνεχόμενη ευρωπαϊκή ισοπαλία, με την Τβέντε στον Πειραιά.
Παρότι είχε μόλις ολοκληρωθεί ένα διάστημα το οποίο ο Μεντιλίμπαρ δε φοβήθηκε να χαρακτηρίσει «το καλύτερο της ομάδας», ο Ολυμπιακός έριξε… επικίνδυνα στροφές στα υπόλοιπα παιχνίδια. Πέταξε δύο βαθμούς σε ισοπαλία 1-1 με την Καλλιθέα και πέρασε δύσκολα το εμπόδιο της Λαμίας με 1-0 στο 64’. Την πρώτη θέση, όμως, δε την άφησε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Σύσκεψη για μεταγραφές - Τι ισχύει με Σόσα, Όρτα και αποχωρήσεις
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Ποιος πήρε την πρωτοβουλία για το δείπνο των παικτών με το τεχνικό επιτελείο
- Λανουά Παρασκήνιο: Η απίθανη εξήγηση του για τους ορισμούς – πρόκληση που εξόργισαν τον Ολυμπιακό
- Νίκος Σαρίδης: Ούτε ο... Φρόιντφελντ δεν τόλμησε
- Παναθηναϊκός Aktor: Είναι απλό, ο «επτάστερος είναι η γη της… επαγγελίας!