Βασίλης Μποτίνος: Η περιπέτεια με τη Χούντα σε αγώνα του Ολυμπιακού
Κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης στις 31 Δεκεμβρίου 1967, ο Βασίλης Μποτίνος έπεσε θύμα των υπερσυντηρητικών αντιλήψεων του στρατιωτικού που είχε διορίσει η Χούντα στο Δ.Σ. των «ερυθρόλευκων».
Αυτό που συνέβη στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 31 Δεκεμβρίου 1967, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια πρώιμη πράξη αντίστασης κατά της Χούντας!
ΟΚ, υπερβάλλουμε ασφαλώς. Διότι το σκηνικό που σημειώθηκε στη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης 4-0, με θύμα τον Βασίλη Μποτίνο, μόνο γέλια προκαλεί για τη σχέση που είχαν οι Απριλιανοί με το ποδόσφαιρο. Αν και για τον ίδιο τον διεθνή αριστερό εξτρέμ των «ερυθρόλευκων», μόνο αστεία δεν ήταν.
Ας περιγράψουμε, όμως, τι είχε συμβεί. Προς το τέλος του ημιχρόνου κι ενώ το σκορ ήταν ήδη 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού, ο Μποτίνος δέχθηκε ένα σκληρό φάουλ απ’ τον αμυντικό της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», Τάσο Πλούμπη. Τότε δεν υπήρχαν κίτρινες και κόκκινες κάρτες και για να αποβληθεί κάποιος παίκτης έπρεπε να δώσει… το πόδι στο χέρι του αντιπάλου του. Ο Βολιώτης άσος των «ερυθρόλευκων« εκνευρίστηκε και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του αντιπάλου του.
Στο σκηνικό παρενέβη ο αντισυνταγματάρχης, Δημήτριος Παπαποστόλου, τον οποίο η Χούντα είχε διορίσει στο Δ.Σ. του Ολυμπιακού (εκπρόσωποι του καθεστώτος είχαν τοποθετηθεί και στους υπόλοιπους συλλόγους). Επέπληξε τον διεθνή επιθετικό και το επεισόδιο έληξε. Μετά την ανάπαυλα, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν μόνο με δέκα παίκτες στο γήπεδο, αφού ο Μποτίνος είχε μείνει στα αποδυτήρια και δεν επιτρέπονταν ακόμα οι αλλαγές!
Όπως είχε αποκαλύψει ο αείμνηστος άσος σε κατοπινές συνεντεύξεις του (στο «Έθνος» το 2003 και στο «Φως» το 2006), ο λόγος της τιμωρίας του απ’ τον Παπαποστόλου δεν ήταν το επεισόδιο με τον Πλούμπη. Ακολούθησε κι άλλο, πιο «χοντρό» σκηνικό με τον δοτό εκπρόσωπο της Χούντας στα αποδυτήρια. Αντιγράφουμε από τη συνέντευξη στον Στράτο Σεφτελή για το «Έθνος», που αναδημοσιεύτηκε στο βιβλίο «Οι 50 κορυφαίοι» (Πήγασος Εκδοτική, 2004), για να μη χαθεί η γλαφυρότητα με την οποία είχε περιγράψει τα γεγονότα ο Μποτίνος.
«Παίζαμε με τον Απόλλωνα, στο Καραϊσκάκη. Ημίχρονο, ενώ κερδίζαμε 2-0, το ένα γκολ δικό μου. Λέω στα αποδυτήρια στον Κτενά, τον φροντιστή, να αλλάξει τάπες στα παπούτσια μας για να μη γλιστράμε. Αυτός δεν μου έδινε σημασία και του πέταξα το παπούτσι… Με φωνάζει δίπλα ένας τύπος, σαν βαρελάκι, δεν ήταν πάνω από 1,60… “Θα σε βγάλω απ’ την ομάδα… Θα σε τελειώσω… Δεν θα μιλάς έτσι…” Νόμιζα ότι ήταν φίλαθλος που πέρασε στ’ αποδυτήρια. Γυρίζω και του τραβάω μια σφαλιάρα… Όλοι πάγωσαν στ’ αποδυτήρια. Έρχεται κοντά μου ο Σιδέρης: “Ρε συ, ξέρεις ποιος είναι αυτός που χαστούκισες; Συνταγματάρχης Παπαποστόλου! Την έχεις βάψει… Πάγωσα… Τι, να κάνω τον ήρωα; Τότε οι εποχές δεν ήταν γι’ αστεία. Αυτοί ήταν τρελοί. Η ομάδα βγήκε με δέκα παίκτες στην επανάληψη».
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αντιλήφθηκαν φυσικά την απουσία του Μποτίνου. Όταν είδαν, λοιπόν, τον Απόλλωνα να κυριαρχεί στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου και μάλιστα να χάνει μια καλή ευκαιρία με τον Πλούμπη στο 52′, άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Βολιώτη επιθετικού και να ζητούν την επιστροφή του στον αγώνα!
Προπονητής των «ερυθρόλευκων» ήταν ο παλαίμαχος άσος, Θανάσης Κίνλεϊ (θα υπενθυμίσουμε πιο κάτω γιατί), ο οποίος αδιαφόρησε για τον Παπαποστόλου και πήγε στα αποδυτήρια για να φέρει πίσω τον Μποτίνο. Στο 57′ ο διεθνής εξτρέμ επέστρεψε στο παιχνίδι και στο 78′ διαμόρφωσε το τελικό 4-0, αφού στο 74′ ο Παύλος Βασιλείου είχε γράψει το 3-0.
Το τρίτο «χτύπημα» μέσα σε σαράντα ημέρες
Ο Μποτίνος συνέχισε να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό, αφού οι Χουντικοί δεν ήθελαν προφανώς να ρισκάρουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το επεισόδιο. Βέβαια, ο διεθνής άσος είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα και αργότερα είχε κι άλλα μπλεξίματα με τον Παπαποστόλου.
Αντιγράφουμε ξανά απ’ τη συνέντευξη στο «Έθνος», για να καταλάβετε πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα την εποχή που… φτιάχνονταν δρόμοι και ο κόσμος κοιμόταν με τα παράθυρα ανοιχτά: «Μια μέρα πήγα πάλι να τον πλακώσω, γιατί από τα 200 εισιτήρια που έπαιρνα σε κάθε ματς, πήγε να μου δώσει 10 κοινά και 10 αριθμημένα. Πήγε να τραβήξει πιστόλι και τον σταμάτησε ο Σιδέρης…».
Ο Μποτίνος υποστήριζε ακόμα ότι οι καθεστωτικοί τον υποχρέωναν να παίζει ενώ είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό (είχε κοπεί ο τετρακέφαλος), γεγονός που επιδείνωσε την κατάστασή του και οδήγησε σε πρόωρο τέλος την καριέρα του, το 1971.
Το σκηνικό με τον Μποτίνο ήταν το τρίτο «χτύπημα» που δέχθηκε ο Ολυμπιακός από τη Χούντα μέσα σε σαράντα ημέρες. Η αρχή είχε γίνει στις 22 Νοεμβρίου 1967, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (οι «πράσινοι» νίκησαν 1-0 με γκολ του Τάκη Λουκανίδη). Τότε που ο Νο 2 του καθεστώτος, Στυλιανός Παττακός, διέκοψε το ματς και φώναξε κοντά του τον Γιώργο Σιδέρη για να του κάνει… παρατηρήσεις: «Παίξε πιο ήρεμα, είσαι πολύ σκληρός»!
Το δεύτερο που ήταν και το πιο σοβαρό, ήρθε στις 13 Δεκεμβρίου 1967 με την αποπομπή του προπονητή, Μάρτον Μπούκοβι. Το ροκάνισμα είχε αρχίσει από το καλοκαίρι, αφού ο κομμουνιστής Ούγγρος δεν ήταν αρεστός στο καθεστώς. Γι’ αυτόν τον λόγο προπονητής στον αγώνα της παραμονής Πρωτοχρονιάς με τον Απόλλωνα ήταν ο Κίνλεϊ (γνωστός περισσότερο ως Σούλης), ο οποίος παρέμεινε στο πόστο μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 31 Δεκεμβρίου
2020: H 43χρονη Μπέκι Χάμον, συνεργάτιδα του Γκρεγκ Πόποβιτς στον πάγκο των Σαν Αντόνιο Σπερς, αναλαμβάνει την τεχνική ευθύνη της ομάδας όταν ο Πόποβιτς αποβάλλεται κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους Λος Άντζελες Λέικερς (107-121). Η Χάμον γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα head coach στην ιστορία του NBA.
2019: Η Κίνα ειδοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αρκετά κρούσματα μίας περίεργης πνευμονίας στην πόλη Γουχάν. Στις 11 Ιανουαρίου η χώρα θα ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο και στις 11 Φεβρουαρίου θα ονομάσει τον κορονοϊό ως «COVID-19», ο οποίος θα εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία και θα σταματήσει την αθλητική δράση σε όλο τον κόσμο για περισσότερους από τρεις μήνες.
1999: Είναι η τελευταία ημέρα που χρησιμοποιείται η άσπρη μπάλα στην Α1 Κατηγορία Ανδρών στο βόλεϊ. Από την καινούργια χρονιά η μπάλα θα έχει κίτρινες και μπλε ρίγες.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών από ανακοπή καρδιάς ο Αυστραλός θρύλος της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, Ντες Ρέντφορντ, Είχε αρχίσει την κολύμβηση σε ηλικία 39 ετών και διέσχισε τα νερά της Μάγχης 19 φορές.
1995: Μεγάλη έκπληξη σημειώνεται στην Α1 μπάσκετ, καθώς ο Σπόρτιγκ νικά με 87-84 τον Παναθηναϊκό, παρότι είχε μείνει πίσω στο σκορ μέχρι και με 19 πόντους! Κορυφαίοι παίκτες των νικητών είναι οι Αμερικανοί Τόνι Κόστνερ (24 πόντοι, 19 ριμπάουντ) και Μίτσελ Γουίγκινς (33 πόντοι με 19/19 βολές), ενώ καθοριστική συμβολή έχει και ο Αλέξης Παπαδάτος, ο οποίος ευστοχεί σε δύο κρίσιμα σουτ τριών πόντων στα τελευταία λεπτά.
1989: Αρχίζει να εκπέμπει ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Antenna.
1987: Αφαιρείται ένα δευτερόλεπτο από το έτος 1987 για να εξομαλυνθεί μία από τις εγγενείς ανωμαλίες του Γρηγοριανού ημερολογίου.
1986: Ο Νίκος Αλέφαντος αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ στη θέση του απολυθέντα Ολλανδού, Αμπ Φαφιέ. «Κουμάντο πλέον θα κάνω μόνο εγώ», ξεκαθαρίζει στην πρώτη ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές ο ιδιόρρυθμος Έλληνας τεχνικός.
1978: Ο Ολυμπιακός νικά με 3-2 τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι πρωταθλήματος στη Λεωφόρο, με τον Μιχάλη Κρητικόπουλο να σημειώνει το νικητήριο γκολ στο 67′. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ συντρίβει με 5-0 τον Πανσερραϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να σημειώνει τέσσερα γκολ, τα τρία εκ των οποίων με πέναλτι.
1972: Ο 36χρονος Πορτορικανός άσος του μπέιζμπολ, Ρομπέρτο Κλεμέντε, χάνει τη ζωή του όταν το αεροπλάνο με το οποίο μεταφέρει εφόδια στα θύματα του σεισμού της Νικαράγουα συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του.
1958: Ο Γουίλι Σουμέικερ γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που κερδίζει το πρωτάθλημα Αμερικής τέσσερις φορές.
1952: To Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΣΑΣ) ως επίσημο σωματείο. Το 1971 θα μετονομαστεί σε ΣΑΤ και στις 17 Απριλίου 1981 σε ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).
1836: «Εις το διάστημα των ωρών της αναπαύσεως και των ημερών της διακοπής οι μαθηταί επιδίδονται υπό την επίβλεψιν των διδασκάλων εις γυμναστικάς και άλλας ασκήσεις» ορίζει το Βασιλικό Διάταγμα «περί του κανονισμού των Ελληνικών Σχολείων και Γυμνασίων» ΔΕΚ 87, 31/12/1836, άρθρο 14, για την Μέση Εκπαίδευση. Το πρώτο γυμναστήριο στην Ελλάδα έχει ιδρυθεί το 1834 στο Ναύπλιο υπό την διεύθυνση του Γερμανού γυμναστή Κορκ, και περιλαμβάνει όλα τα γυμναστικά όργανα της εποχής (δίζυγα, μονόζυγα, τραπέζια, αιώρες, κλπ). Τα επόμενα χρόνια θα ιδρυθούν γυμναστήρια στην Αίγινα, τη Σύρο και την Αθήνα. Στην γωνία των οδών Πλουτάρχου και Βασιλίσσης Σοφίας θα ιδρυθεί το 1858 το Δημόσιο Γυμναστήριο από τη βασίλισσα Αμαλία, το οποίο θα διατίθεται για την εκγύμναση φοιτητών και αργότερα πολιτών με εισιτήριο 20 λεπτών.