Χριστόφορος Ράγγος: Ο διεθνής φορ του Ολυμπιακού που ξεψύχησε στο γήπεδο
Ο Χριστόφορος Ράγγος, που πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1950 παίζοντας ποδόσφαιρο, δεν ήταν μόνο ένας απ’ τους κορυφαίους παίκτες του Ολυμπιακού κατά τη δεκαετία του ’30, αλλά και ήρωας του Αλβανικού Μετώπου.
Άσχημα είχε μπει το 1950 για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού στις 8 Ιανουαρίου έχασε αδόκητα τη ζωή του ένας από τους κορυφαίους άσους της προπολεμικής περιόδου. Ο Χριστόφορος Ράγγος.
Ο δυναμικός έξω δεξιά του Ολυμπιακού που σάρωσε τους τίτλους κατά τη δεκαετία του ’30, ξεψύχησε στα 39 του κάνοντας αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Παίζοντας ποδόσφαιρο με τον ΑΟ Ζωγράφου, την ομάδα της οποίας ήταν προπονητής και, περιστασιακά, παίκτης.
Την αποφράδα εκείνη ημέρα ο Ράγγος αποφάσισε να ξαναφορέσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να αγωνιστεί στο ματς με τον Ηρακλή Αθηνών για το πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας της ΕΠΣΑ, λόγω της απρόσμενης απουσίας ενός βασικού παίκτη της ομάδας του. Στο 30ό λεπτό, ωστόσο, κι ενώ ο ΑΟ Ζωγράφου προηγούνταν με 1-0, ο έμπειρος επιθετικός αισθάνθηκε αδιαθεσία κι έπεσε στο έδαφος χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.
Οι παράγοντες της ομάδας του τον μετέφεραν όσο ταχύτερα μπορούσαν στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου όμως απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που πραγματοποιήθηκε την επομένη, ο Ράγγος πέθανε από αιμορραγική παθολογική παγκρεατίτιδα, η οποία είχε προέλθει από βίαιη κίνηση του σώματός του.
Σε κατοπινό αφιέρωμα του Δημήτρη Παπαναγιώτου στην «Αθλητική Ηχώ» της 26ης Απριλίου 1956, διαβάζουμε ότι ο βετεράνος άσος είχε γευματίσει πλουσιοπάροχα στο σπίτι του λίγη ώρα πριν τον αγώνα, αφού δεν ήταν προγραμματισμένο να παίξει. Αν αυτό έπαιξε ρόλο στο να φύγει τόσο άδοξα μες στο γήπεδο, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο θάνατός του προκάλεσε σοκ στους φιλάθλους της εποχής, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποδεχθούν ότι ένα παιχνίδι όπως το ποδόσφαιρο μπορούσε να επιφυλάξει τέτοια τραγωδία. Είχαν περάσει και αρκετά χρόνια από το 1938, όταν ο Λύσανδρος Δικαιόπουλος του Παναθηναϊκού πέθανε από χτύπημα που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την ΑΕΚ.
Με σφαίρα στο δεξί του πόδι απ’ τον πόλεμο
Ο Ράγγος γεννήθηκε το 1910 στον Πειραιά κι από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στον Ολυμπιακό, ο οποίος μόλις είχε ιδρυθεί (1925). Στα 17 του χρόνια άρχισε να αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα ως μέσα δεξιά, στο σύστημα 2-3-5 της εποχής, καλύπτοντας το κενό που είχε αφήσει η απόσυρση του Ντίνου Ανδριανόπουλου από τη δράση.
Το 1930-31 είχε συμβολή στο παρθενικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι «ερυθρόλευκοι». Καθιερώθηκε όμως ως βασικός την επόμενη περίοδο και μαζί με τους Γιάννη Βάζο και Θεολόγο Συμεωνίδη, συγκρότησαν την αχτύπητη επιθετική τριάδα του Ολυμπιακού που προκαλούσε τρόμο στις αντίπαλες άμυνες.
Τον Ιούνιο του 1933, αφού στο μεταξύ είχε πρωταγωνιστήσει στο δεύτερο πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, έκανε και το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας στην ήττα με 5-3 από τη Γιουγκοσλαβία στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο του Βαλκανικού Κυπέλλου. Πέτυχε, μάλιστα, το δεύτερο γκολ της ομάδας μας.
Η συμμετοχή του στον «αμαρτωλό» αγώνα με την Ιταλία, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου του 1934, αποδείχθηκε και η τελευταία με το εθνόσημο. Δεν ήταν, όμως, η τελευταία φορά που τίμησε την ελληνική σημαία. Με το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο και πολέμησε σθεναρά τους εισβολείς.
Μια σφαίρα που δέχθηκε στο δεξί του πόδι και τα βαριά κρυοπαγήματα που υπέστη τον χειμώνα του 1940-41, προκάλεσαν στον Ράγγο μια αναπηρία που καθιστούσε αδύνατο να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Ακολουθώντας ειδική θεραπεία κατάφερε να περπατά χωρίς πρόβλημα και να επιστρέψει στο άθλημα ως προπονητής μικρότερων συλλόγων.
Ήταν παντρεμένος με την αδελφή του παλιού του συμπαίκτη στον Ολυμπιακό, Σπύρου Δεπούντη. Με τους «ερυθρόλευκους» αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας έξι φορές (1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Ιανουαρίου
2015: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γιάννης Παπαντωνίου, παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Είχε συμβολή στα πρωταθλήματα που κατέκτησε το «τριφύλλι» το 1948-49 και το 1952-53, ενώ αγωνίστηκε 15 φορές με τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών.
2000: Με κορυφαίο παίκτη τον ανερχόμενο τερματοφύλακα Διονύση Χιώτη και σκόρερ τον Γιώργο Καζαντζή, η Προοδευτική νικά με 1-0 τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και τον υποχρεώνει στην πρώτη ήττα του σ’ εκείνο το πρωτάθλημα.
1995: Πεθαίνει στα 52 του ο Αργεντινός πυγμάχος, Κάρλος Μονσόν. Διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα μεσαία βάρη από το 1970 έως και το 1974.
1993: Ο Μάικλ Τζόρνταν φτάνει τους 20.000 πόντους στο ΝΒΑ, με τους 35 που πετυχαίνει στη νίκη των Σικάγο Μπουλς επί των Μιλγουόκι Μπακς με 120-95. Ο Αμερικανός σούπερ σταρ πιάνει το ορόσημο στην 620ή συμμετοχή και υπολείπεται σε ταχύτητα μόνο του Γουίλτ Τσάμπερλεν, ο οποίος είχε χρειαστεί μόλις 499 αγώνες.
1989: Ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Ηρακλή αποβάλλεται μόλις στο 2ο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΛ στο στάδιο Αλκαζάρ, για σκληρό φάουλ στον Κώστα Κολομητρούση που προκαλεί στον διεθνή αμυντικό διπλό κάταγμα κνήμης και περόνης. Ο αθλητικός δικαστής θα επιβάλει στον Παπαδόπουλο ποινή αποκλεισμού 16 αγωνιστικών.
1984: Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 έπειτα από ένα σκληρό παιχνίδι για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν με παίκτη λιγότερο από το 28′ λόγω αποβολής του Νορβηγού Άλμπερτσεν, για εκτός φάσης χτύπημα στον Ταράση.
1978: Πεθαίνει ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, ιστορικός παράγοντας του Ολυμπιακού τα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του και πρόεδρος της ΕΠΟ από το 1954 έως και το 1968.
1978: Ο Τζίμι Κόνορς κατακτά το ΑΤΡ Masters Grand Prix για πρώτη και τελευταία φορά στην καριέρα του, νικώντας στον τελικό τον Μπιορν Μποργκ με 2-1 σετ (6-4, 1-6, 6-4).
1967: Ο Ολυμπιακός του Μάρτον Μπούκοβι φτάνει τις 11 νίκες στους 11 πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος, με το 1-0 επί της Βέροιας στο «Γ. Καραϊσκάκης». Πρόκειται για ρεκόρ καλύτερου ξεκινήματος στην Α’ Εθνική το οποίο θα καταρρίψει ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα, τη σεζόν 2015-16 (17×17).
1962: Ο 21χρονος Τζακ Νίκλαους κάνει την παρθενική του εμφάνιση στο επαγγελματικό γκολφ. Ο μετέπειτα θρύλος του σπορ καταλαμβάνει την 50ή θέση στο Los Angeles Open.
1958: Ο Μπόμπι Φίσερ γίνεται ο νεότερος εθνικός πρωταθλητής των ΗΠΑ στο σκάκι. Ο μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού είναι μόλις 14 ετών και 10 μηνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Βαγγέλης Μαρινάκης: «Το γκολ του Ελ Καμπί στον τελικό ήταν... απελευθέρωση!»
- Υπεράνω Όλων: Α, όλα κι όλα. Οι «αλήθειες» να λέγονται!
- Κωστούλας: «Το να φοράω τη φανέλα του Ολυμπιακού σημαίνει πάρα πολλά»
- Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πότε θα γίνουν τα ντέρμπι για τους «8» του κυπέλλου
- Υπεράνω Όλων: Α, όλα κι όλα. Οι «αλήθειες» να λέγονται!