Παναθηναϊκός: Η τριάρα στον Ολυμπιακό που έκανε χαρούμενη... την ΑΕΚ

Σε αντίθεση με σήμερα που το ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων διεξάγεται στο Φάληρο, γηπεδούχος στον αντίστοιχο αγώνα που διεξήχθη στις 26 Ιανουαρίου 1992 ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος συνέτριψε τον Ολυμπιακό με 3-0.

Για πολλούς λόγους μπορεί να θυμάται κανείς το ντέρμπι πρωταθλήματος Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-0, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ στις 26 Ιανουαρίου 1992. Αυτό που οι περισσότεροι μάλλον έχουν ξεχάσει, είναι ότι η μεγάλη κερδισμένη από το αποτέλεσμα ήταν η ΑΕΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν οι βασικοί διεκδικητές του πρωταθλήματος από την Ένωση, η οποία μία ημέρα νωρίτερα είχε νικήσει με 3-1 τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχε αυξήσει τη μεταξύ τους διαφορά στους τρεις βαθμούς (με σύστημα 2-1-0 ακόμη). Αν γινόταν γκάλοπ, η ΑΕΚ θα έβγαινε πρώτη στην… παράσταση νίκης για τον τίτλο. Έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο απ’ όλες τις ομάδες και δεν αντιμετώπιζε τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα των «ερυθρόλευκων».

Έστω κι έτσι, όμως, ο Ολυμπιακός ήταν γερά στο κόλπο μέχρι εκείνη την Κυριακή, παρότι μία εβδομάδα νωρίτερα είχε μείνει στο 0-0 με την Κόρινθο στο «Γ. Καραϊσκάκης». Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό ο οποίος είχε μείνει έξι πόντους πίσω από την ΑΕΚ μια και προερχόταν από τρεις διαδοχικές γκέλες. Το 0-0 στις Σέρρες, την ήττα με 2-1 από τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ και άλλη μία ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σε ένα ματς που τον άφησε με πολλά παράπονα για τη διαιτησία.

Κι όμως, χωρίς να πιάσει κορυφαία απόδοση, το «τριφύλλι» σημείωσε εκείνη τη μέρα μία από τις ευρύτερες νίκες του επί του «αιωνίου» αντιπάλου του – κι έκανε πιο εύκολη τη ζωή της ΑΕΚ. Ευτύχησε να έχει σε καλή μέρα τους περισσότερους βασικούς του παίκτες και να «χτυπήσει» με δύο γκολ στο πρώτο ημίωρο, έναν Ολυμπιακό που είχε παραταχθεί χωρίς δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του. Τους τιμωρημένους Όλεγκ Προτάσοφ και Βασίλη Καραπιάλη.

Στο 18′ ο Σπύρος Μαραγκός άνοιξε το σκορ με ένα σουτ έξω απ’ την περιοχή (στην κεντρική μας φωτογραφία βλέπετε πώς το πανηγύρισε). Η μπάλα πήρε περίεργα φάλτσα και ξεγέλασε τον Ηλία Ταληκριάδη. Στο 30′ συνέβη κάτι ακόμα πιο παράξενο. Ο Δημήτρης Σαραβάκος σκόραρε με κεφαλιά! Ύστερα από ωραία μπροστινή πάσα του Χουάν Χοσέ Μπορέλι, ο «μικρός» είδε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να κάνει έξοδο ενώ η μπάλα είχε αναπηδήσει μπροστά του. Με δυνατή κεφαλιά, την πέρασε από πάνω του και έγραψε το 2-0.

Πριν ακόμα η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα, ο Σαραβάκος συγκρούστηκε άσχημα με τον εξερχόμενο Ταληκριάδη. Αμφότεροι υπέστησαν διάσειση και αντικαταστάθηκαν στην ανάπαυλα, σε χειρότερη κατάσταση όμως ήταν ο τερματοφύλακας των «ερυθρόλευκων». Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ζήτησε από τον διαιτητή, Αλέκο Ναζίρη, να διακόψει το παιχνίδι επειδή ζαλιζόταν, ενώ μετά τη λήξη του πρώτου μέρους έκανε και εμετό στα αποδυτήρια.

Ο λόγος για τον οποίο ο προπονητής, Όλεγκ Μπλαχίν, εξάντλησε κάθε περιθώριο μέχρι να αντικαταστήσει τον Ταληκριάδη (θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία του, αν και κανείς τότε δεν είχε δώσει τη δέουσα σημασία) ήταν ότι δεν είχε έμπειρο τερματοφύλακα στον πάγκο. Ο Αλέκος Ράντος ήταν πολύ καιρό εκτός δράσης και στον πάγκο καθόταν ο 19χρονος Σωκράτης Κοψαχείλης, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί ξανά σε επίσημο ματς – πόσο μάλλον σε ντέρμπι «αιωνίων».

Ο μικρός, όμως, κλήθηκε υποχρεωτικά να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο και τα πήγε περίφημα. Πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές επεμβάσεις, πρώτα σε σουτ του Λούη Χριστοδούλου και κατόπιν σε κεφαλιά του Κώστα Μαυρίδη. Ήταν αδύνατο, ωστόσο, να αποσοβήσει το γκολ στο αριστοτεχνικό σουτ του Κριστόφ Βαζέχα, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 3-0.

Ο Κοψαχείλης δεν έπαιξε σε άλλο ματς πρωταθλήματος με τους Πειραιώτες, δεν χάθηκε όμως και από τον χώρο. Πραγματοποίησε αξιόλογη καριέρα σε άλλες ομάδες Α’ Εθνικής, όπως η Καλαμάτα, ο Πανηλειακός και ο Ιωνικός και συνέχιζε να αγωνίζεται μέχρι τα 40 του σε χαμηλότερες κατηγορίες. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί καριέρα προπονητή τερματοφυλάκων (σήμερα κατέχει το πόστο στην Κ-17 του Ολυμπιακού).

Ο Μπορέλι, ο Αποστολάκης και… ο Χούτος

Εκείνο το ντέρμπι ήταν το πρώτο που έπαιξε με τον Παναθηναϊκό ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, ο οποίος είχε αποκτηθεί ενάμισι νωρίτερα από τη Ρίβερ Πλέιτ αντί του ποσού των 800 εκατομμυρίων δρχ.

Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός δεν είχε προσαρμοστεί ακόμα στις συνθήκες του ελληνικού πρωταθλήματος και πολλοί είχαν βιαστεί να τον βγάλουν «σκάρτο». Από εκείνη τη μέρα, ωστόσο, άρχισαν να αναθεωρούν τις απόψεις τους, αν και χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός ακόμα για να ξεδιπλώσει ο «Χότα-Χότα» όλες τις πτυχές του ταλέντου του.

Ντόρο προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Στράτου Αποστολάκη. Οι αναμνήσεις από το πολύκροτο σίριαλ της μεταγραφής του διεθνή δεξιού από τον έναν «αιώνιο» στον άλλο, το καλοκαίρι του 1990, ήταν ακόμα νωπές. Κι αυτός έριξε λάδι στη φωτιά δηλώνοντας ευτυχισμένος για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στις νίκες, ειδικά επειδή αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός.

Στο βίντεο που παραθέτουμε από το Mega, πάντως, την παράσταση κλέβει το παιδάκι με το σγουρό μαλλί που φιγουράρει σε δεύτερο πλάνο την ώρα των δηλώσεων του Αποστολάκη και του Κρις Καλαντζή. Ο μικρός δεν είναι άλλος από τον… Λάμπρο Χούτο, ο οποίος ήταν τότε μόλις 12 ετών και διέπρεπε στα «τσικό» του Παναθηναϊκού, γι’ αυτό και τον βλέπουμε τόσο χαρούμενο. Πού να φανταζόταν τότε, ότι μερικά χρόνια αργότερα θα πανηγύριζε αντίστοιχες νίκες του Ολυμπιακού, φορώντας μάλιστα τη φανέλα του…

Όλο το βίντεο, πάντως, είναι ο ορισμός του cult με βάση τα σημερινά ισχύοντα. Από τις δηλώσεις του διαιτητή Ναζίρη στη φυσούνα και του Κοψαχείλη λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έως τα ζουμ της κάμερας στα πρόσωπα των ζαλισμένων Ταληκριάδη και Σαραβάκου.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Ιανουαρίου

2020: Ο θρύλος του ΝΒΑ, Κόμπι Μπράιαντ, χάνει τη ζωή του σε ηλικία 41 ετών όταν το ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνει συντρίβεται στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια. Μαζί με τον Μπράιαντ χάνουν τις ζωές τους οι υπόλοιποι οκτώ επιβαίνοντες, ανάμεσά τους κι η 13χρονη κόρη του, Τζάνα.

2014: Ο πρωταθλητής του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, Γιάννης Μπλούτης, κατακτά την πρώτη θέση στις καφέ ζώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Πορτογαλία.

2006: Ο Κύπριος τενίστας, Μάρκος Παγδατής, προκρίνεται στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, μια και νικά στον ημιτελικό τον Αργεντινό (Νο 4 στον κόσμο) Νταβίδ Ναλμπαντιάν με 3-2 σετ (3-6, 5-7, 6-3, 6-4, 6-4). Στον τελικό ο Παγδατής θα γνωρίσει την ήττα από τον Ρότζερ Φέντερερ.

2003: Πεθαίνει στα 60 του στη Μόσχα ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια ο Βαλέρι Μπρούμελ, χρυσός ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος το 1964 στο Τόκιο και ασημένιος τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη Ρώμη. Ο Ρώσος αθλητής κατέρριψε έξι φορές το παγκόσμιο ρεκόρ μεταξύ 1961 και 1963, ανεβάζοντάς το από τα 2.23 στα 2.28 μ. Το 1965 υπέστη πολλαπλό κάταγμα στο δεξί πόδι ύστερα από ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του και απειλήθηκε ακόμα και με ακρωτηριασμό. Έσωσε το πόδι του, όχι όμως και την καριέρα του, αφού δεν μπόρεσε να φτάσει ποτέ ξανά στο επίπεδο που βρισκόταν πριν το ατύχημα. Εγκατέλειψε οριστικά τη δράση το 1970.

1997: Ο Άρης χάνει στα χαρτιά τον αγώνα με τον Αθηναϊκό στον Βύρωνα, αφού οι ιθύνοντες της ομάδας αδυνατούν να προσκομίσουν εγκαίρως στον διαιτητή, Γιώργο Μπίκα, τα δελτία των ποδοσφαιριστών τους! Όπως αποδεικνύεται, τα δελτία βρίσκονται σε μια τσάντα που έχει ξεχαστεί στο πούλμαν, το οποίο πραγματοποίησε άλλο δρομολόγιο μετά την αποβίβαση της αποστολής των «κιτρίνων» στο γήπεδο. Τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα τιμωρούν τον Άρη με μηδενισμό και αφαίρεση τριών βαθμών, ποινή που παίζει καθοριστικό ρόλο στο να υποβιβαστεί στο τέλος της σεζόν στη Β’ Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

1996: Ο Αμερικανός χρυσός ολυμπιονίκης της πάλης, Ντέιβ Σουλτς, δολοφονείται έξω απ’ το σπίτι του στο Νιούτον της Πενσιλβάνια από τον εργοδότη του, Τζον Ντιπόντ, ιδιοκτήτη της ομάδας Foxcatcher. Ο Ντιπόντ κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε κάθειρξη 30 ετών, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται ότι έπασχε από ψυχική νόσο. Θα πεθάνει στη φυλακή το 2010.

1992: Η Ακτή Ελεφαντοστού κατακτά το Κύπελλο Αφρικής για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφού νικά στον τελικό την Γκάνα με 11-10 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 0-0). Αστέρια των πρωταθλητών, που καταφέρνουν να κρατήσουν απαραβίαστη την εστία τους και στους πέντε αγώνες της διοργάνωσης, είναι ο τερματοφύλακας Αλέν Γκουαμενέ, ο μεσοεπιθετικός Ντιντιέ Οτοκορέ (με μεγάλη καριέρα στην Οσέρ) και ο επιθετικός Σερζ Μαγκί.

1979: Ανήμερα των 18ων γενεθλίων του, ο Καναδός άσος του χόκεϊ επί πάγου, Γουέιν Γκρέτσκι, υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τους Έντομοντον Όιλερς. Θα αναδειχθεί καλύτερος rookie της σεζόν και τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί σε μύθο για το άθλημα, αφού θα σαρώσει όλες τις ατομικές και ομαδικές διακρίσεις μέχρι το 1999, οπότε και αποφασίζει να… κρεμάσει το μπαστούνι του.

1977: Η 12χρονη Μαρίνα Τσερκάσοβα κι ο 18χρονος Σεργκέι Σάχραϊ, γίνονται το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ που εκτελεί τετραπλό τουίστ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι. Θα κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο.

1949: Η Μικτή της Μακρονήσου, στην οποία αγωνίζονται πολλοί γνωστοί ποδοσφαιριστές με επικεφαλής τον Γιώργο Δαρίβα, νικά με 2-1 τον Ολυμπιακό σε φιλικό που διοργανώνει για προπαγανδιστικούς σκοπούς η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

1924: Ο 23χρονος Αμερικανός Τσαρλς Τζούτρο κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όταν τερματίζει 1ος στον τελικό των 500 μ. του πατινάζ ταχύτητας στο Σαμονί. Κατά τραγική ειρωνεία, ο Τζούτρο πεθαίνει ακριβώς 72 χρόνια μετά την ιστορική επιτυχία του, στις 26 Ιανουαρίου 1996.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News