Τάκης Φύσσας: Το ντεμπούτο με τους ερασιτέχνες του Πανιωνίου λόγω... απεργίας
Ανάμεσα στους έντεκα ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που αναγκάστηκε να παρατάξει ο Πανιώνιος κόντρα στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, στις 27 Ιανουαρίου 1991, ήταν κι ένας μελλοντικός πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Τάκης Φύσσας.
Ο Τάκης Φύσσας θα θυμάται πάντοτε με νοσταλγία το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική, στις 27 Ιανουαρίου 1991. Αν και μάλλον το είχε ονειρευτεί αλλιώς όταν έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες του Πανιωνίου.
Προφανώς ο μετέπειτα διεθνής μπακ θα φανταζόταν τον εαυτό του δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής που έπαιζαν τότε στους «κυανέρυθρους», όπως ο Θωμάς Μαύρος και οι εν ενεργεία διεθνείς Θεολόγης Παπαδόπουλος, Πέτρος Μίχος και Θόδωρος Ζάκκας. Ωστόσο, οι συνθήκες τα ‘φεραν έτσι ώστε να παίξει στα 17 του στο ΟΑΚΑ μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στην ερασιτεχνική ομάδα (την Κ-19, όπως θα τη λέγαμε σήμερα) απέναντι στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό.
Αιτία ήταν η αποχή που είχαν κηρύξει οι 22 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου, επειδή ήταν απλήρωτοι από τη διοίκηση. Λίγες μέρες νωρίτερα, μάλιστα, είχαν καταθέσει ομαδική προσφυγή για να διασφαλίσουν τα χρήματα που τους οφείλονταν, τα οποία ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 23.304.246 δραχμών.
Το ποσό δεν ήταν υπέρογκο ακόμα και για μία ΠΑΕ της δεύτερης ταχύτητας της Α’ Εθνικής. Όμως, οι «κυανέρυθροι» είχαν μπλέξει σε έναν κυκεώνα προβλημάτων που τους είχε αφήσει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, με συνέπεια να μην μπορούν να εισπράξουν ούτε τις κρατικές επιχορηγήσεις. Οι παίκτες διαμαρτύρονταν για απλήρωτα πριμ και δόσεις συμβολαίων και τελικά έκαναν πράξη την απειλή τους. Πρώτα με αποχή από τις προπονήσεις και κατόπιν με την απόφασή τους να μην κατέβουν στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.
Για να γλιτώσει τον μηδενισμό ο Πανιώνιος επιστράτευσε την ερασιτεχνική του ομάδα, προπονητής της οποίας ήταν ο παλαίμαχος άσος του, Στέλιος Μπραουδάκης. Η εμφάνιση των αμούστακων πιτσιρικάδων απέναντι στον πανίσχυρο αντίπαλό τους ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για το σκορ, τηρουμένων των αναλογιών. Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 6-1 χωρίς να φορτσάρει κι ο Δημήτρης Σαραβάκος πέτυχε τρία γκολ, χάρη στα οποία ξέφυγε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Α’ Εθνικής.
Οι λιγοστοί φίλαθλοι που βρέθηκαν εκείνο το μουντό απόγευμα στο ΟΑΚΑ, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο αριστερός μπακ της νεανικής ομάδας των «κυανέρυθρων» θα στεφόταν πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική μας, δεκατρία χρόνια αργότερα. Αν και η αλήθεια είναι ότι ο Φύσσας (τον βλέπετε δεύτερο από δεξιά στη σειρά των ορθίων, στην κεντρική μας φωτογραφία), πέρασε μάλλον απαρατήρητος. Από πλευράς Πανιωνίου τα φώτα στράφηκαν αλλού. Στον επιθετικό Χρήστο Αγγέλη, ο οποίος πέτυχε το γκολ της τιμής στο 90′. Και στον τερματοφύλακα Μιχάλη Μπλαζιάκη, ο οποίος δέχθηκε… πυρ ομαδόν από τους καταξιωμένους άσους του «τριφυλλιού» και με ορισμένες καλές επεμβάσεις περιόρισε την έκταση του σκορ.
Οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες δεν ευτύχησαν να κάνουν καριέρα στον Πανιώνιο. Ο Αγγέλης (ο τρίτος όρθιος από αριστερά) αγωνίστηκε για μερικά χρόνια σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, τα Ιωάννινα, όπου ακολουθεί έως και σήμερα επιτυχημένη καριέρα προπονητή ακαδημιών (από το 2014 έως και το 2023 εργάστηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα). Ο Μπλαζιάκης, αντίθετα, ασχολήθηκε με το μόντελινγκ και εδώ και πολλά χρόνια είναι ένας από τους πιο γνωστούς yoga trainers της χώρας.
Εκτός από τον Φύσσα, στην πρώτη ομάδα του Πανιωνίου έπαιξε για αρκετά χρόνια (όχι ως βασικός) ο Νίκος Παναγιωτάρας, ο οποίος επίσης έχει στραφεί στην προπονητική. Οι υπόλοιποι μικροί (Καλύβης, Τσαμπούκος, Χαϊκάλης, Παπαδοκοτσώλης, Σώκος, Φαρμακίδης, Ηλιάδης, Γιαλαμάκης, Κοτρογιάννης) αργά ή γρήγορα χάθηκαν στις μικρές κατηγορίες ή σταμάτησαν νωρίς το ποδόσφαιρο. Η μετάβαση στον επαγγελματισμό δεν ήταν ποτέ εύκολη.
Είχε συμβεί και δέκα χρόνια νωρίτερα
Η ζημιά για τον Πανιώνιο περιορίστηκε σ’ αυτό το ματς, στο οποίο η ήττα ήταν έτσι κι αλλιώς εντός προγράμματος. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Κώστας Τσολακάκης, εξασφάλισε ενημερότητα λίγες μέρες αργότερα και εισέπραξε τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ για να πληρώσει τους παίκτες. Ο Πανιώνιος κατέβηκε με τους επαγγελματίες στον αγώνα Κυπέλλου με την ΕΑΡ στο Ρέθυμνο και νίκησε 3-1, ενώ έβγαλε και τη σεζόν στο πρωτάθλημα χωρίς να κινδυνεύσει σοβαρά με υποβιβασμό.
Η ρετσινιά, όμως, έμεινε. Τα οικονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί από το 1987, με την αποκάλυψη των ατασθαλιών του τότε προέδρου του, Μιχάλη Σταματελάτου και αργότερα την εμπλοκή της ΠΑΕ στο σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, επηρέασαν το αγωνιστικό κομμάτι. Μοιραία ήρθε ο υποβιβασμός την επόμενη χρονιά (1992), ενώ τα οικονομικά προβλήματα συνέχισαν να ταλανίζουν τον Πανιώνιο ακόμα κι ύστερα από σύντομα διαλείμματα ευρωστίας.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν ήταν πρωτοφανές να παρατάξει ένας σύλλογος τους ερασιτέχνες παίκτες του, λόγω απεργίας των επαγγελματιών για οικονομικούς λόγους. Είχε συμβεί στον Ατρόμητο από το 1980-81, τη δεύτερη μόλις σεζόν του επαγγελματικού πρωταθλήματος, σε ένα παιχνίδι με τον Εθνικό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μάλιστα, οι Πειραιώτες δεν είχαν λυπηθεί τους νεαρούς παίκτες της ομάδας του Περιστερίου (ανάμεσά τους ήταν και ο 17χρονος Νίκος Τσιαντάκης) και τους είχαν συντρίψει με 10-0!
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Ιανουαρίου
2008: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς γίνεται ο πρώτος Σέρβος τενίστας που κατακτά τουρνουά γκραν σλαμ, όταν νικά στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν τον Γάλλο Τζο-Βιλφρίντ Τσονγκά με 3-1 σετ (4-6, 6-4, 6-3, 7-6). Ο Τζόκοβιτς έχει φτάσει σήμερα τους 24 τίτλους στα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ και κατέχει το σχετικό ρεκόρ.
2007: Ο Σωτήρης Νίνης πετυχαίνει το παρθενικό του γκολ στο πρωτάθλημα της Super League, στον αγώνα Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είναι μόλις 16 ετών και 299 ημερών και γίνεται ο νεότερος σκόρερ του «τριφυλλιού» στην Α’ Εθνική.
2002: Ο Άρης νικά 1-0 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον τερματοφύλακα Φάνη Κατεργιαννάκη που πραγματοποιεί σωρεία εντυπωσιακών αποκρούσεων. Το γκολ των «κιτρίνων» πετυχαίνει ο Βέλγος Νόρντιν Τζμπαρί στο 79′.
1996: Αγωνιζόμενη πλέον με τα χρώματα των ΗΠΑ, η Μόνικα Σέλες κατακτά το Αυστραλιανό Όπεν νικώντας στον τελικό τη Γερμανίδα Άνκε Χούμπερ με 2-0 σετ (6-4, 6-1). Πρόκειται για το πρώτο τουρνουά γκραν σλαμ που κατακτά η Σέλες μετά τον Απρίλιο του 1993, όταν μανιακός θεατής τη μαχαίρωσε στην πλάτη κατά τη διάρκεια αγώνα της στο Αμβούργο. Θα αποδειχθεί και το τελευταίο.
1985: Ο Θωμάς Μαύρος πετυχαίνει πέντε γκολ στη νίκη της ΑΕΚ επί του Αιγάλεω με 5-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο διεθνής κυνηγός της Ένωσης γίνεται μόλις ο όγδοος παίκτης στην ιστορία της Α’ Εθνικής που σημειώνει πέντε γκολ σε ένα ματς. Την ίδια ημέρα, ο Νίκος Σαργκάνης σκοράρει με πέναλτι στον αγώνα Ολυμπιακός-Ηρακλής 3-1.
1970: Ο Αμερικανός Άρθουρ Ας νικά στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν τον «γηπεδούχο» Ντικ Κρέιλι με 3-0 σετ (6-4, 9-7, 6-2). Ο Ας γίνεται έτσι ο πρώτος μη Αυστραλός νικητής του τουρνουά μετά το 1959, όταν το είχε κατακτήσει ο επίσης Αμερικανός, Άλεξ Ολμέντο.
1968: Ο Ανδρέας Φιλώτας του Ολυμπιακού Λευκωσίας γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας που σκοράρει σε αγώνα του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Ευστοχεί σε πέναλτι στο 88′ του εντός έδρας αγώνα με τον Πανσερραϊκό και χαρίζει στην ομάδα του τη νίκη με 2-1.
1965: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 4-0 τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Πρόκειται για την ευρύτερη νίκη εκτός έδρας νίκη των «ερυθρόλευκων» επί του μεγάλου τους αντιπάλου, αλλά και την βαρύτερη εντός έδρας ήττα του «Δικεφάλου» στην ιστορία του στην Α’ Εθνική. Τα γκολ σημειώνουν οι Μποτίνος (20′), Γιούτσος (47′), Αγανιάν (59′) και Σιδέρης (74′).
1935: Η Ουρουγουάη κατακτά το Κόπα Αμέρικα για έβδομη φορά στην ιστορία της, μια και νικά την Αργεντινή με 3-0 στο καθοριστικό ματς στο «Εστάδιο Νασιονάλ» της Λίμα. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Κάστρο (18′), Ταμποάδα (28′) και Τσιόκα (36′).
1924: Ο Φινλανδός αθλητής του πατινάζ ταχύτητας, Κλας Τούνμπεργκ κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαμονί. Με τη νίκη του στον τελικό των 1.500 μέτρων, πρωτεύει και στην κατηγορία all round, αφού μία ημέρα νωρίτερα είχε κατακτήσει το χρυσό και στα 5.000 μέτρα.
1913: Ο Αμερικανός Τζιμ Θορπ, χρυσός ολυμπιονίκης του δεκάθλου και του πεντάθλου το 1912 στη Στοκχόλμη, παραδέχεται ότι είχε εισπράξει χρήματα ως παίκτης του μπέιζμπολ τη διετία 1909-10. Με την ομολογία του λογίζεται επαγγελματίας αθλητής και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαιρεί τους τίτλους του και τον υποχρεώνει να επιστρέψει τα μετάλλια που είχε κατακτήσει μερικούς μήνες νωρίτερα στη Στοκχόλμη. Θα αποκατασταθεί το 1982, είκοσι οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του, όταν η ΔΟΕ αποφασίζει να τον αναγνωρίσει ως νικητή των αγωνισμάτων που είχε κερδίσει το 1912. Το 1983 θα απονείμει και αναμνηστικά χρυσά μετάλλια στα παιδιά του.
1911: Ο Ανρί Ρουζιέ κερδίζει το πρώτο Ράλι του Μόντε Κάρλο, οδηγώντας μια Turcat-Mery.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός: Το μη χείρον βέλτιστον
- Υπεράνω Όλων: Δεν ασχολούμαστε μαζί τους, προχωράμε με το μυαλό στην Καραμπάγκ
- ΕΟΕ: Οι πρώτες δηλώσεις του Κούβελου και η υπόλοιπη σύνθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
- Σπανούλης: «Ο Ολυμπιακός ήταν το πεπρωμένο μου»
- Ολυμπιακός: Δε δίνουν όλες οι νίκες τρεις βαθμούς