Γιάννης Παθιακάκης: Παθιασμένος με το ποδόσφαιρο μέχρι τέλους

Η φίλαθλη Ελλάδα συγκλονίστηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2002 με το άγγελμα του θανάτου του Γιάννη Παθιακάκη, την ώρα της προπόνησης του Ακράτητου.
Η είδηση που έσκασε στα δημοσιογραφικά γραφεία το απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου 2002, προκάλεσε σοκ. Ο Γιάννης Παθιακάκης είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της προπόνησης του Ακράτητου.
Από τα πρώτα τηλεφωνήματα η κατάστασή του παρουσιαζόταν ως σοβαρή, αλλά λίγα λεπτά αργότερα ήρθαν τα δυσάρεστα. Ο 48χρονος τεχνικός είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Την ώρα που έκανε σουτάκια στον τερματοφύλακα της ομάδας των Άνω Λιοσίων, Δημήτρη Ράπτη, ένιωσε δυσφορία και σωριάστηκε στο έδαφος.
Ο συνεργάτης του και παλιός συμπαίκτης του, Κώστας Βρεττός, έσπευσε προς το μέρος του μαζί με τον φυσικοθεραπευτή και τον γιατρό του Ακράτητου. Δεν ήταν δυνατόν να επαναφέρουν τον σφυγμό του. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας παρακολουθούσαν τις σκηνές σοκαρισμένοι, αντιλαμβανόμενοι ότι κάτι κακό είχε συμβεί.
Ο «Πάθιακας» είχε βεβαρημένο ιστορικό, μια και την εποχή της πρώτης θητείας του στην ομάδα των Άνω Λιοσίων είχε υποβληθεί σε επέμβαση διπλού «μπάι-πας» και οι γιατροί του είχαν συστήσει να κόψει το τσιγάρο και το ποδόσφαιρο. Δεν έκανε τίποτα απ’ τα δύο…
Ήταν λες και η μοίρα είχε αποφασίσει να πάρει τον Παθιακάκη μες στο γήπεδο στο οποίο έγραψε ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της προπονητικής του καριέρας. Στα τέλη του 1997, ελάχιστο καιρό αφότου είχε οδηγήσει τον αγαπημένο του Απόλλωνα Σμύρνης στην παρθενική έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1995) και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (1996), επέλεξε να αφήσει τα «σαλόνια» (ύστερα από ένα όχι και τόσο επιτυχημένο πέρασμα απ’ τον Αθηναϊκό) για τα «αλώνια» της Δ’ Εθνικής, όπου αγωνιζόταν τότε ο Ακράτητος!
Η δελεαστική οικονομική προσφορά της ομάδας των Άνω Λιοσίων, την οποία χρηματοδοτούσε η δημοτική αρχή και είχε θέσει πολύ υψηλούς στόχους, έπεισαν τον Παθιακάκη να πει το «ναι» παρότι εκείνη τη σεζόν δεν υπήρχαν ελπίδες ανόδου στη Γ’ Εθνική. Το ποδόσφαιρο, άλλωστε, ήταν το μεγάλο πάθος του ανεξαρτήτως κατηγορίας και η επιλογή του να δουλέψει δημιουργικά σε έναν μικρότερο σύλλογο, δικαιώθηκε πανηγυρικά.
Όχι μόνο επειδή το 1999 ο Ακράτητος ανέβηκε στην τρίτη επαγγελματική (τότε) κατηγορία κι ο ίδιος ανέδειξε έναν από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς των επόμενων ετών, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Η εργατικότητά του ανταμείφθηκε τις πρώτες ημέρες του 2000, όταν η ΑΕΚ τον επέλεξε ως διάδοχο του Γιουγκοσλάβου, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς!
Το άλμα του έμπειρου τεχνικού ήταν εξίσου εντυπωσιακό με τη… βουτιά που είχε κάνει κατ’ επιλογήν δύο χρόνια νωρίτερα. Αν και η περίοδος δεν ήταν η καλύτερη στην ιστορία της Ένωσης, ο «Πάθιακας» την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στο τέλος εκείνης της σεζόν, χάρη στη νίκη με 3-0 επί του Ιωνικού στον τελικό. Στις αρχές του 2001, ωστόσο, πλήρωσε τη μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα και τη συντριβή με 6-1 από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο.
Ύστερα από ένα μεγάλο διάλειμμα, ο Παθιακάκης επέστρεψε στις 4 Φεβρουαρίου 2002 στον Ακράτητο που αγωνιζόταν πλέον στην Α’ Εθνική. «Νιώθω όπως και πριν δύο χρόνια», είχε πει στις πρώτες του δηλώσεις, στις οποίες εμφανίστηκε χαμογελαστός και ορεξάτος για δουλειά. Η μοίρα, ωστόσο, είχε άλλα σχέδια…
Μεγάλη καριέρα και ως ποδοσφαιριστής
Η προπονητική καριέρα του Παθιακάκη επισκίασε την αντίστοιχη ποδοσφαιρική, η οποία όμως μόνο αμελητέα δεν ήταν. Από το 1971, οπότε και καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης πριν κλείσει τα 18 του χρόνια (γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1953), ήταν ένας από τους καλούς μεσοεπιθετικούς της Α’ Εθνικής και είχε συμμετοχές και στην Εθνική Ελπίδων.
Το 1977 πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, όπου όμως συνάντησε δυσκολίες προσαρμογής και υψηλό ανταγωνισμό σε μία μεταβατική περίοδο για τον σύλλογο. Έτσι, έναν χρόνο αργότερα πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο (ο οποίος ουσιαστικά τον αντάλλαξε με τον τερματοφύλακα, Απόστολο Φίλη) κι εκεί έζησε δύο από τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας του.
Το 1979 ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Κυπέλλου Ελλάδας που κατέκτησαν οι «κυανέρυθροι». Όχι μόνο σφράγισε τον θρίαμβο με 3-1 επί της ΑΕΚ στον τελικό με ένα πανέξυπνο γκολ, αλλά είχε σκοράρει άλλες έξι φορές στις προκρίσεις του Πανιωνίου στους τρεις προηγούμενους γύρους (με Ολυμπιακό, Άρη και Αλμωπό Αριδαίας). Την επόμενη περίοδο έπαιξε και στο Κύπελλο Κυπελλούχων και πέτυχε ένα γκολ στον θρίαμβο με 4-0 επί της Τβέντε.
Επέστρεψε στον Απόλλωνα το 1981, αργότερα έπαιξε μια διετία στον Εθνικό (1983-85) και έκλεισε την καριέρα του στην Κόρινθο, με την οποία την άνοδο από τη Γ’ στη Β’ Εθνική. Είχε ήδη μπει μέσα του το σαράκι της προπονητικής, την οποία άρχισε το 1986 από τα Μελίσσια της Α’ ΕΠΣΑ, έχοντας παράλληλα και τον ρόλο του ποδοσφαιριστή.
Ύστερα από ένα «αγροτικό» πολλών ετών στις μικρές εθνικές κατηγορίες, ο πρόεδρος του Απόλλωνα, Κώστας Αλαμάνος, του εμπιστεύθηκε το καλοκαίρι του 1994 τις τύχες της ομάδας που αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλη. Πολλοί είχαν χαρακτηρίσει ριψοκίνδυνη την επιλογή του, όμως ο Παθιακάκης ήταν τόσο παθιασμένος με τη δουλειά του που πέτυχε με την πρώτη.
Με ένα εντυπωσιακό σερί 10 νικών (ανάμεσά τους και το 2-1 επί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια) στο τέλος του πρωταθλήματος, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» τερμάτισε στην τέταρτη θέση και κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το κυριότερο, ωστόσο, ήταν ότι ο Απόλλων έπαιξε επί των ημερών του ωραίο ποδόσφαιρο και κέρδισε τη συμπάθεια όλων των Ελλήνων φιλάθλων, ανεξάρτητα από την οπαδική προτίμησή τους.
Γι’ αυτό και το ξαφνικό φευγιό του «Πάθιακα» άφησε έντονη την αίσθηση ότι είχε να προσφέρει πολλά ακόμα στο ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν το έργο του τα δύο αγαπημένα του παιδιά, που συντηρούν την ακαδημία που είχε δημιουργήσει ο ίδιος το 1999 δίπλα στο γήπεδο της Ριζούπολης κι έχει αναδείξει πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.
Το όνομά του φέρει δικαιωματικά και το γήπεδο του Ακράτητου στα Άνω Λιόσια, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Φεβρουαρίου 2002.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Φεβρουαρίου
2023: Πεθαίνει ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, προπονητής της Εθνικής Κροατίας που κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Την περίοδο 1991-92 είχε εργαστεί στον ΠΑΟΚ.
2018: Ο 45χρονος Ιάπωνας πρωταθλητής του άλματος σε σκι, Νοριάκι Κασάι, γίνεται ο πρώτος αθλητής που παίρνει μέρος σε οκτώ διοργανώσεις Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ρώσου Άλμπερτ Ντεμτσένκο (επτά συμμετοχές, από το 1992 έως και το 2014, στο λουτζ). Ο Κασάι παίρνει μέρος στον προκριματικό του άλματος από κανονικό λόφο, μία ημέρα πριν την Τελετή Έναρξης των αγώνων της Πιεονγκτσάνγκ. Κατατάσσεται 20ός και κερδίζει το εισιτήριο για τον τελικό, που θα διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα και θα τον βρει να καταλαμβάνει την 21η θέση. Ο Κασάι είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό του άλματος από μεγάλο λόφο στη δεύτερη ολυμπιακή συμμετοχή του, το 1992 στην Αλμπερτβίλ, καθώς κι ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο το 2014 στο Σότσι.
2004: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Άγγλος προπονητής, Τζο Μάλετ, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τον Πανιώνιο στον οποίο εργάστηκε για μια τριετία (1970-73) και τον οδήγησε στην κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου του 1971. Αργότερα (1973-74) πέρασε και από τον Απόλλωνα Σμύρνης.
2000: Εντοπίζεται νεκρός σε παράγκα στην Κηφισιά ο Γιώργος Καμάρας, ο θρυλικός επιθετικός της μεγάλης ομάδας του Απόλλωνα Σμύρνης κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Τέσσερις φορές διεθνής με την Εθνική Ανδρών, είχε εξαφανιστεί αρκετό καιρό προτού βρεθεί νεκρός, ενώ είχε πέσει σε μελαγχολία λόγω του θανάτου της κόρης του, από ανίατη ασθένεια. Ήταν 71 ετών. Ο μικρότερος αδελφός του, Αριστείδης Καμάρας, θα μεσολαβήσει ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Απόλλωνα ώστε το γήπεδο του συλλόγου στη Ριζούπολη να πάρει το όνομά του.
1998: Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο διεξάγεται για πρώτη φορά τουρνουά χόκεϊ επί πάγου γυναικών. Στον ιστορικό πρώτο αγώνα, η Φινλανδία νικά τη Σουηδία με 6-0.
1989: Η Ελλάδα ηττάται με 2-1 από την Αγγλία σε φιλικό αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το γκολ που πετυχαίνει μόλις στο 2′ ο Δημήτρης Σαραβάκος με πέναλτι, είναι το πρώτο της Εθνικής μας επί των Άγγλων, ύστερα από τέσσερις αναμετρήσεις στις οποίες είχε μείνει στο μηδέν.
1987: Το ποσό-ρεκόρ των 66 εκατομμυρίων δραχμών κερδίζει κάθε ένα από τα τρία 13άρια στο ΠΡΟ-ΠΟ. Οι εκπλήξεις που περιόρισαν τους νικητές ήταν η εντός έδρας ήττα του πρωτοπόρου Ολυμπιακού από τον Άρη (1-2) και η νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα επί της παραπαίουσας ΑΕΚ (2-0).
1964: Ο Αυστριακός, Πέπι Στίγκλερ, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο σλάλομ, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ίνσμπρουκ.
1936: Η 21χρονη Γερμανίδα Κρίστι Κραντς κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο που απονέμεται ποτέ για το αλπικό σκι σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το άθλημα εισάγεται στη διοργάνωση του Γκάρμις-Παρτενκίρχεν και περιλαμβάνει μόνο ένα αγώνισμα, το αλπικό σύνθετο (σλάλομ-ελεύθερη κατάβαση) στους άνδρες και τις γυναίκες. Η Κραντς κατατάσσεται έκτη στην ελεύθερη κατάβαση, αλλά με την πρωτιά της στο σλάλομ κερδίζει την πρώτη θέση στη βαθμολογία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιοβάνοβιτς: «Σίγουρα θα έχουμε αλλαγές στην ενδεκάδα - Θέλουμε να παίζουμε επιθετικά»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Στη βιτρίνα για πώληση ένας εκ των Τετέ, Πελίστρι
- Ολυμπιακός: Κυκλοφορεί η συλλεκτική χρυσή κάρτα μέλους! - Τα μοναδικά προνόμια για τους 200 που θα την αγοράσουν
- Πανσερραϊκός Παρασκήνιο: Ποιος είναι ο... αθόρυβος ιδιοκτήτης, Τάσος Καζίας, με την εξαιρετική δουλειά!
- ΠΑΟΚ: Ο Μίχελ αποκάλυψε τι συνέβη στις συζητήσεις με τον Λουτσέσκου και γιατί ο Ιβάν Σαββίδης ήταν επιφυλακτικός