Άγγελος Χαριστέας: Το ονειρεμένο ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών

Παρά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Άγγελου Χαριστέα με την Εθνική Ανδρών στις 28 Φεβρουαρίου 2001, κόντρα στη Ρωσία, κανείς δεν φανταζόταν ότι τριάμισι χρόνια αργότερα ο ίδιος παίκτης θα πετύχαινε το γκολ που θα έκρινε το Euro 2004.

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί έτσι κι αλλιώς ότι η Ελλάδα θα κατακτούσε το Euro 2004, όταν αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με τη Ρωσία στο Ηράκλειο στις 28 Φεβρουαρίου 2001.

Πολύ περισσότερο, όμως, ήταν αδύνατο να προβλέψει οποιοσδήποτε ότι το καθοριστικό γκολ θα το πετύχαινε ο Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος έκανε εκείνη τη μέρα το ντεμπούτο με τους άνδρες. Αν και ο 21χρονος, τότε, επιθετικός πέτυχε δύο γκολ στην παρθενική του εμφάνιση με τη «μεγάλη» Εθνική, το σενάριο έμοιαζε με επιστημονική φαντασία.

Το βέβαιο ήταν ότι όλοι μιλούσαν για ένα νέο αστέρι που είχε μόλις γεννηθεί. Ήδη βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων, έκανε φυσιολογικά τη μετάβαση στους Άνδρες χάρη στην καλή σεζόν που πραγματοποιούσε με τον Άρη. Ο δρόμος του, όμως, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ύστερα από τις πρώτες καλές εμφανίσεις του τη σεζόν 1997-98 στη Β’ Εθνική και τα δύο γκολ που πέτυχε στο επιβλητικό 4-1 επί του ΠΑΟΚ, στο ξεκίνημα της σεζόν που ακολούθησε στα «σαλόνια», έχασε τη θέση του. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να δοθεί δανεικός στον Αθηναϊκό (μαζί με τον Γιώργο Θεοδωρίδη), ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Μάριου Αγαθοκλέους!

Το καλοκαίρι του 1999 επέστρεψε στον Άρη, καθιερώθηκε όμως στο βασικό σχήμα τη σεζόν 2000-01 από τον Μπάμπη Τεννέ. Το κρεσέντο του στο σκοράρισμα εκείνον τον χειμώνα έφερε την κλήση του στην Εθνική από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό, Βασίλη Δανιήλ. Κι από την πρώτη κιόλας συμμετοχή του έδειξε ότι ήταν προορισμένος να γράψει Ιστορία.

Με το γκολ που πέτυχε μόλις στο 2ο λεπτό του φιλικού με τη Ρωσία, με ιδανικό πλασέ ύστερα από την κάθετη πάσα του Ανδρέα Νινιάδη, ο Χαριστέας έγινε ο παίκτης που χρειάστηκε τον λιγότερο χρόνο για να σκοράρει απ’ τη στιγμή που χρίστηκε διεθνής με την Ελλάδα. Στο 32′, μάλιστα, πέτυχε και δεύτερο γκολ με ξερό σουτ που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ρουσλάν Νιγκματούλιν. Οι Ρώσοι ανέτρεψαν το σκορ (2-3) όμως ο Άγγελος Μπασινάς διαμόρφωσε το τελικό 3-3 στις καθυστερήσεις, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Υπάρχει παίκτης που σημείωσε και τέσσερα γκολ στο ντεμπούτο του με την Εθνική (ο Αντώνης Τσολίνας, ο οποίος κατά τραγική ειρωνεία πέθανε σαν σήμερα, στις 28 Φεβρουαρίου 1956), όμως αυτό δεν μειώνει την αξία του επιτεύγματος του Χαριστέα, ο οποίος το καλοκαίρι του 2002 πήρε μεταγραφή στη Βέρντερ Βρέμης και απογείωσε την καριέρα του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Φεβρουαρίου

2023: Ανάμεσα στους αγνοούμενους του τρομακτικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη βρίσκεται και ο Ιορδάνης Αδαμάκης, ποδοσφαιριστής του ΑΟ Υπάτου (ομάδα Γ’ Εθνικής με έδρα στον νομό Βοιωτίας). Λίγες ημέρες αργότερα, θα βεβαιωθεί ο θάνατός του. Ο Αδαμάκης είχε γεννηθεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας στις 14 Αυγούστου 2000 και είχε αγωνιστεί στην Καβάλα, τον Νέστο Χρυσούπολης, τη Ρόδο και τον Θεσπρωτό, προτού μεταγραφεί στο Ύπατο.

2010: Ο Καναδάς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο χόκεϊ επί πάγου νικώντας στον τελικό με 3-2 τις ΗΠΑ στην παράταση, στο τελευταίο αγωνιστικό γεγονός των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ.

2006: Με γκολ του πρωτοεμφανιζόμενου, Γιώργου Σαμαρά, η Ελλάδα νικά με 1-0 τη Λευκορωσία σε φιλικό που διεξάγεται στο πλαίσιο φιλικού τουρνουά στην Κύπρο.

1999: Ο ΠΑΟΚ νικά με 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με γκολ του Κώστα Φρατζέσκου και σπάει την αρνητική παράδοση που τον ήθελε χωρίς εκτός έδρας νίκη εναντίον του από το 1985.

1999: Η εθνική ομάδα του ανσάμπλ την οποία απαρτίζουν οι Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Χαρά Καρυάμη, Άννα Πολλάτου, Μαρία Γεωργάτου και Κλεονίκη Γεωργακοπούλου, κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της στο διεθνές τουρνουά της Μαδέρα με συνολική βαθμολογία 38.767 βαθμούς.

1998: Ο Άγγελος Παυλακάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 60 μέτρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Βαλένθια. Ο Ξανθιώτης σπρίντερ τερματίζει σε χρόνο 6.55 και αφήνει δεύτερο τον Βρετανό Γκάρντνερ (6.59) και τον Γάλλο Καλί (6.60).

1991: Στον πρώτο αγώνα μπάσκετ που διεξάγεται «κεκλεισμένων των θυρών» στην Ελλάδα, ο Άρης νικά 133-117 τη Λεβερκούζεν στο Αλεξάνδρειο, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι «κίτρινοι» είχαν τιμωρηθεί επειδή στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, δύο εβδομάδες νωρίτερα, τα φώτα στο κλειστό γυμναστήριο έσβησαν ξαφνικά και προκλήθηκαν επεισόδια.

1990: Ο Πανιώνιος γνωρίζει τη συντριβή με 106-53 από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς και χάνει την πρόκριση που φαινόταν σίγουρη ύστερα από τον θρίαμβό του με 107-85 στο πρώτο ματς στη Νέα Σμύρνη.

1971: Τα Τρίκαλα αποκλείουν τον κάτοχο του Κυπέλλου, Άρη, νικώντας τον με 2-1 σε νοκ άουτ αγώνα για τη φάση των «32» (3′ Μπεβενίου, 9′ Κοντοβάς/17′ πέν. Σπυρίδων).

1960: Οι ΗΠΑ κατακτούν για πρώτη φορά το χρυσό μετάλλιο του χόκεϊ επί πάγου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον τελευταίο αγώνα τους για τον τελικό όμιλο του τουρνουά στη Σκουό Βάλεϊ, οι Αμερικανοί νικούν με 9-4 την Τσεχοσλοβακία και τερματίζουν πάνω απ’ τον Καναδά με δύο βαθμούς διαφορά.

1956: Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών ο Αντώνης Τσολίνας, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιθετικούς της εποχής του Μεσοπολέμου. Αγωνίστηκε στον Εθνικό και τον Παναθηναϊκό και κατέγραψε τρεις συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας, με την οποία κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ. Στον αγώνα με τη Βουλγαρία για το Βαλκανικό Κύπελλο, στις 7 Δεκεμβρίου 1930, σημείωσε τέσσερα γκολ, επίδοση-ρεκόρ σε επίσημο αγώνα που ισοφάρισε μόλις το 2009 ο Φάνης Γκέκας.

1952: Η Ελλάδα νικά με 3-1 την Τουρκία για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου με χατ τρικ του Γιώργου Δαρίβα (15′, 44′, 80′).

1946: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «L’ Equipe» (Η Ομάδα).

1940: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπάσκετ που καλύπτεται από την τηλεόραση. Πρόκειται για τον κολεγιακό αγώνα Πίτσμπεργκ-Φόρνταμ 50-37, που φιλοξενείται στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης.

1904: Είκοσι τέσσερις ποδοσφαιριστές και παράγοντες ιδρύουν την Μπενφίκα, έναν νέο, αμιγώς ποδοσφαιρικό σύλλογο που έχει αρχικά (και μέχρι το 1908) το όνομα Σπορτ Λισμπόα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News