Γαλλία: Όταν έπαιξε με φανέλα με πράσινες ρίγες λόγω... ασυνεννοησίας

Στις 10 Ιουνίου 1978 η αμέλεια των υπευθύνων της Εθνικής Γαλλίας υποχρέωσε τους παίκτες της να δώσουν τον τελευταίο τους αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής φορώντας τις φανέλες του τοπικού συλλόγου, Ατλέτικο Κίμπερλεϊ.

Τα παλιά χρόνια, όταν δεν υπήρχε διαδίκτυο και η πρόσβαση στις πληροφορίες για τα Παγκόσμια Κύπελλα του παρελθόντος ήταν περιορισμένη, προκαλούσε πάντοτε απορία η εμφάνιση της Εθνικής Γαλλίας στον τελευταίο αγώνα με την αντίστοιχη της Ουγγαρίας (3-1).

Πάνω απ’ το παραδοσιακό μπλε σορτσάκι με τις κόκκινες κάλτσες, οι παίκτες του Μισέλ Ινταλγκό φορούσαν φανέλα με πράσινες και λευκές ρίγες! Ήταν προφανές ότι κάτι αλλόκοτο είχε συμβεί, όμως η εξήγηση είχε χαθεί στα βάθη του χρόνου, παρότι είχε γίνει γνωστή από την ίδια κιόλας μέρα του αγώνα – εξαιτίας του μπερδέματος, άλλωστε, το ματς καθυστέρησε 35 λεπτά να αρχίσει. Απλώς, ο Τύπος και το κοινό δεν διψούσαν τόσο πολύ για το κουτσομπολιό όσο σήμερα.

Την ώρα που οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές βγήκαν για ζέσταμα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Μαρ ντελ Πλάτα φορώντας τις λευκές φανέλες τους, διαπίστωσαν ότι οι Ούγγροι ποδοσφαιριστές φορούσαν κι εκείνοι άσπρα κάτω από την κόκκινη ζακέτα της φόρμας τους. Ο Ανρί Μισέλ, ο οποίος αργότερα εργάστηκε ως προπονητής και στον Άρη, θέλησε να ξεδιαλύνει το μυστήριο και το επιβεβαίωσε, όταν ρώτησε σχετικά τον Πέτερ Τόροτσικ.

Πού οφειλόταν το μπέρδεμα; Σε αμέλεια του υπεύθυνου της γαλλικής ομοσπονδίας. Κι από πού πήγαζε το πρόβλημα; Από την τηλεόραση!

Σας φαίνεται περίεργο; Δεν είναι. Επειδή τότε οι περισσότερες συσκευές ανά τον κόσμο μετέδιδαν μόνο ασπρόμαυρη εικόνα (οι έγχρωμες τηλεοράσεις ήταν είδος πολυτελείας που άρχισε να επικρατεί μετά το 1980), η FIFA προνοούσε να ενημερώνει μήνες νωρίτερα τις ομοσπονδίες των χωρών που μπορεί να είχαν παρόμοιες στολές, να φορέσει η μία από αυτές φανέλα που θα φαινόταν σκούρα στην οθόνη και η άλλη τη λευκή.

Τον Φεβρουάριο του 1978, λοιπόν, η διεθνής ομοσπονδία είχε αποφασίσει να παίξουν οι Ούγγροι με την κόκκινη φανέλα και οι Γάλλοι με τη λευκή. Τρεις μήνες αργότερα, όμως, οι υπεύθυνοι άλλαξαν γνώμη και ενημέρωσαν τους Γάλλους ότι θα έπαιζαν με τα παραδοσιακά μπλε και τους Ούγγρους με τα λευκά. Ωστόσο, ο υπεύθυνος της γαλλικής ομοσπονδίας, Ανρί Πατρέλ, δεν έδωσε ιδιαίτερη βάση ή προσπέρασε την επιστολή της FIFA. Όλοι είχαν μείνει με την αρχική εντύπωση της λευκής φανέλας για το ματς με τους Ούγγρους και συνειδητοποίησαν την γκάφα λίγο πριν τη σέντρα!

Τα πράγματα ήταν σοβαρά, μια και δεν υπήρχε δυνατότητα επιστροφής στο ξενοδοχείο. Η γαλλική αποστολή είχε έδρα στο Μπουένος Άιρες, 400 χιλιόμετρα μακριά απ’ τη Μαρ ντελ Πλάτα και οι υπεύθυνοι είχαν πάρει μαζί τους μόνο τις λευκές φανέλες! Οι υπεύθυνοι της FIFA ήταν έξω φρενών με τους Γάλλους, που είχαν την απόλυτη ευθύνη.

Τη λύση έδωσε τελικά ένα τοπικό σωματείο, η Ατλέτικο Κίμπερλεϊ. Άνθρωποί της βρίσκονταν στο γήπεδο και προσφέρθηκαν να δανείσουν ένα πλήρες σετ από τις φανέλες τους με πράσινες και άσπρες ρίγες, που θα ξεχώριζαν με σαφήνεια στους ασπρόμαυρους τηλεοπτικούς δέκτες από τις λευκές των Ούγγρων. Μπορεί ως θέαμα από κοντά να ήταν κιτς για την Εθνική Γαλλίας, αλλά αυτό ήταν τίποτα μπροστά στον κίνδυνο του μηδενισμού – κι ας μην είχε αυτός ουσιαστικό αντίκτυπο, μια και οι «Μπλε» δεν είχαν ελπίδες πρόκρισης στην προημιτελική φάση.

Μπέρδεμα και με τους αριθμούς

Τα προβλήματα, όμως, δεν είχαν τελειώσει, αφού τότε στα εθνικά πρωταθλήματα δεν υπήρχαν σταθεροί αριθμοί στις φανέλες. Οι ομάδες τύπωναν στην πλάτη τα νούμερα από το «1» μέχρι και το «16», αφού στον πάγκο επιτρεπόταν να κάθονται μέχρι πέντε παίκτες, ενώ το «12» στο σετ της Ατλέτικο Κίμπερλεϊ το είχε η στολή του αναπληρωματικού τερματοφύλακα.

Στην αποστολή της Γαλλίας, όμως, υπήρχαν παίκτες που ήταν δηλωμένοι με αριθμούς από το «17» και πάνω, αλλά και ο Κλοντ Παπί, που φορούσε το «12». Κι αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε με καλή θέληση των διοργανωτών, απλώς κάποιοι παίκτες έπρεπε να αλλάξουν νούμερο – κάτι που έκανε πιο εύκολο και το γεγονός ότι τότε δεν αναγράφονταν στις φανέλες τα ονόματα.

Με τους δηλωμένους αριθμούς τους αγωνίστηκαν οι Ζεράρ Ζανβιόν (4), Φρανσουά Μπράτσι (5), ο Κριστιάν Λοπέζ (6), Μάριους Τρεζόρ (8), Ντομινίκ Μπατνέ (9), Ζαν Πετί (13), Μαρκ Μπερντόλ (14), αλλά και ο Μισέλ Πλατινί (15) που έμεινε στον πάγκο και μπήκε ως αλλαγή. Πρόβλημα δεν είχε ο τερματοφύλακας, Ντομινίκ Ντροπσί, που μπορούσε να φορέσει την κανονική φανέλα του με το «22» στην πλάτη, όπως και ο αναπληρωματικός, Ντομινίκ Μπαρατελί, που είχε το «1».

Διαφορετικό νούμερο, όμως, υποχρεώθηκαν να φορέσουν πέντε παίκτες. Ο Ντομινίκ Ροστό πήρε το «7» αντί για το «18», ο Όλιβερ Ρουγέ το «11» αντί για το «20» και ο Ντιντιέ Σιξ το «16» αντί για το «19». Ο εξτρέμ Μπερνάρ Λακόμπ, που δεν προοριζόταν να παίξει μια και ο Ινταλγκό ήθελε να δώσει ευκαιρίες σε αναπληρωματικούς, βολεύτηκε με το «2» αντί για το «17».

Τέλος, ο Παπί που είχε το «12» πήρε το «10» που κανονικά φορούσε ο Ζαν-Μαρκ Γκιγιού. Τον βλέπετε και στη φωτογραφία με αντίπαλο τον Λάζλο Ναγκι, να φέρει το ίδιο νούμερο και στο σορτσάκι του. Οι Γάλλοι φροντιστές είχαν προνοήσει να πάρουν μαζί τους τις πλήρεις στολές κάποιων παικτών που είχαν μείνει εκτός δεκαεξάδας, αν και κάποιοι παίκτες (όπως ο Ροστό κι ο Ρουγέ) φόρεσαν τα κανονικά τους σορτσάκια και υπήρχε αναντιστοιχία στους αριθμούς.

Έστω και με αυτήν την αλλόκοτη εμφάνιση, λοιπόν, η Γαλλία έφτασε στη νίκη με 3-1 κι έφυγε με ψηλά το κεφάλι από τη διοργάνωση. Ο Λοπέζ άνοιξε το σκορ με δυνατό σουτ στο 23′ κι ο Μπερντόλ έγραψε το 2-0 με πλασέ στο 38′. Η Ουγγαρία (που είχε αποκλείσει την Ελλάδα και τη Σοβιετική Ένωση στα προκριματικά) είχε δοκάρι με τον Τίμπορ Νίλαζι στο 39′ και τελικά μείωσε με τον Σάντορ Ζόμπορι στο 42′. Ένα λεπτό αργότερα, όμως, ο Ροστό έγραψε το τελικό 3-1.

Δεν ήταν η πρώτη φορά σε Μουντιάλ

Ο αγώνας της Γαλλίας με την Ουγγαρία στις 10 Ιουνίου 1978 ήταν κι ο τελευταίος τόσο υψηλού επιπέδου στον οποίο παρατηρήθηκε παρόμοιο πρόβλημα. Η επικράτηση των έγχρωμων τηλεοράσεων σίγουρα διευκόλυνε την κατάσταση, ενώ υπάρχει και μεγαλύτερη οργάνωση στα επιτελεία των εθνικών ομάδων.

Παρόμοι ασυνεννοησία με τις στολές, ώστε να χρειαστεί κάποιος σύλλογος της πόλης να προσφέρει τη δική του, είχε συμβεί άλλες τρεις φορές παλιότερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και η αλλαγή έγινε για πιο πρακτικούς λόγους, για να ξεχωρίζει τους αντιπάλους ο διαιτητής κι όχι οι τηλεθεατές στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις (που τότε ήταν ακόμα λιγότερες).

Το 1958, η Αργεντινή υποχρεώθηκε να παίξει με τις εμφανίσεις της Μάλμε κόντρα στη Δυτική Γερμανία, από την οποία ηττήθηκε με 3-1.  Το 1950, το Μεξικό φόρεσε κι εκείνο φανέλες με πράσινες και λευκές ρίγες στον αδιάφορο αγώνα του με την Ελβετία, όπως η Γαλλία το 1978. Ήταν η εμφάνιση της Κρουζέιρο του Πόρτο Αλέγκρε, που πρόσφερε τη λύση όταν οι δύο εθνικές ομάδες παρουσιάστηκαν στο γήπεδο με κόκκινες φανέλες. Το 1934, τέλος, η Αυστρία κληρώθηκε να παίξει με τις φανέλες της Λάτσιο στον μικρό τελικό κόντρα στη Δυτική Γερμανία, η οποία νίκησε με 3-2.

Ειδική περίπτωση αποτελεί η Κόστα Ρίκα, η οποία επέλεξε μόνη της να δώσει δύο παιχνίδια το 1990, κόντρα στη Βραζιλία και τη Σουηδία, με τις φανέλες με ασπρόμαυρες ρίγες της Λιμπερτάδ, ενός από τους αρχαιότερους συλλόγους της χώρας. Πολλοί είχαν θεωρήσει τότε ότι ήταν φόρος τιμής στη Γιουβέντους, επειδή το πρώτο ματς είχε διεξαχθεί στο «Ντέλε Άλπι» του Τορίνο, αυτό όμως δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Πηγές: squadnumbers.com, the18.com.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Ιουνίου

2023: Η Μάντσεστερ Σίτι κατακτά το Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Με γκολ του Ρόδρι στο 68′ νικά 1-0 στον τελικό την Ίντερ και ολοκληρώνει το treble, μια και είχε ήδη κατακτήσει και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Αγγλίας.

2018: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ιδρυτής, πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, πρόεδρος επί μία δεκαετία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και διοικητικός ηγέτης της ομάδας μπάσκετ του συλλόγου. Επί της προεδρίας του ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης, 13 φορές πρωταθλητής Ελλάδας και 9 φορές Κυπελλούχος Ελλάδας. To 2015 το κλειστό γυμναστήριο κάτω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης», ονομάστηκε «Παύλος Γιαννακόπουλος» για να τιμηθεί η μνήμη του.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Γιάννης Σπανουδάκης. Μαζί με τον αδερφό του Αλέκο είχαν πρωτοστατήσει στην δημιουργία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και πρωταγωνίστησαν στα δύο πρώτα πρωταθλήματα που κατέκτησε ο σύλλογος το 1949 και το 1960. Είχε 39 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας.

2009: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Στέλιος Σκευοφύλαξ, βασικό στέλεχος της μεσαίας γραμμής της ΑΕΚ από το 1961 μέχρι και το 1972, με συμβολή στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων Α’ Εθνικής (1963, 1968, 1971). Ήταν 11 φορές διεθνής, ενώ αγωνίστηκε και στον Ατρόμητο Αθηνών.

2008: Ο Νταβίδ Βίγια γίνεται ο πρώτος Ισπανός ποδοσφαιριστής που σημειώνει χατ-τρικ σε αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στη νίκη της ομάδας του επί της Ρωσίας με 4-1. Το χατ τρικ του Βίγια είναι μόλις το όγδοο στην ιστορία του Euro.

2006: Η Βελγίδα Ζιστίν Ενάν-Αρντέν κερδίζει το τρίτο της τίτλο στο Ρολάν Γκαρός νικώντας με 2-0 τη Ρωσίδα Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (6-4, 6-4). Γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει τον τίτλο χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ μετά την Αράντσα Σάντσεθ το 1994 και η πρώτη γυναίκα που κερδίζει διαδοχικούς τίτλους στο Ρολάν Γκαρός μετά τη Στέφι Γκραφ (1995 και 1996).

2004: Στη γενική συνέλευση του Εθνικού Πειραιώς που λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Cavo d’oro, εκατοντάδες απλοί φίλαθλοι και μέλη του ερασιτέχνη, δέχονται παμψηφεί την πρόταση του Νίκου Πηρούνια για συγχώνευση με τον ΑΟ Μάνης, ο οποίος έχει μόλις κερδίσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η νέα ΠΑΕ θα ονομάζεται επίσημα Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ-ΑΟ Μάνης, αλλά θα αναφέρεται παντού ως Εθνικός με το ιστορικό σήμα και τα χρώματά του, ενώ θα έχει έδρα τον Πειραιά. Ο σύλλογος διαλύθηκε το 2011, μετά τον υποβιβασμό του συλλόγου στη Δ’ Εθνική και το ποδοσφαιρικό τμήμα επέστρεψε στον μητρικό σωματείο του Εθνικού το 2015.

2000: Η Μέρι Πιρς γίνεται η πρώτη Γαλλίδα που κατακτά το Ρολάν Γκαρός ύστερα από τη Φρανσουάζ Ντιρ το 1967. Στον τελικό νικά με 2-0 την Ισπανίδα Κοντσίτα Μαρτίνεθ (6-2, 7-5).

1998: Αρχίζει στα γήπεδα της Γαλλίας το 16ο Παγκόσμιο Κύπελλο με τους αγώνες Βραζιλία-Σκωτία 2-1 και Νορβηγία-Μαρόκο 2-2.

1993: Ο Διονύσης Λιβέρης κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο στο Πιστόλι Ακριβείας στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην πόλη Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν της Γαλλίας. Γίνεται έτσι ο μόνος Έλληνας με δύο μεσογειακά μετάλλια στη σκοποβολή, αφού είχε κατακτήσει το χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι το 1991 στην Αθήνα.

1990: Η Δυτική Γερμανία αρχίζει τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας με θρίαμβο 4-1 επί της Γιουγκοσλαβίας. Δύο γκολ πετυχαίνει ο Λόταρ Ματέους κι από ένα οι Γιούργκεν Κλίνσμαν και Ρούντι Φέλερ.

1989: Η Αράντσα Σάντσεθ γίνεται η πρώτη Ισπανίδα που κερδίζει το Ρολάν Γκαρός νικώντας στον τελικό τη Στέφι Γκραφ με 2-1 (7-6, 3-6, 7-5). Αυτή η ήττα σπάει και το σερί νικών της Γκραφ σε τουρνουά Γκραν Σλαμ που είχε αρχίσει από το US Open του 1987.

1987: Η Εθνική Ελλάδας προκρίνεται στους «4» του Ευρωμπάσκετ, χάρη στη νίκη της με 90-78 επί της Ιταλίας, από την οποία μετρούσε μόνο ήττες μέχρι εκείνη τη μέρα. Πρώτος σκόρερ με 38 πόντους είναι ξανά ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος εντυπωσιάζει και με τη δήλωση «είναι η μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας μας, μέχρι την επόμενη».

1984: Ο Τσεχοσλοβάκος Ιβάν Λεντλ κατακτά τον πρώτο του γκραν σλαμ τίτλο, το Ρολάν Γκαρός, νικώντας σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς όλων των εποχών τον Αμερικανό, Τζον ΜακΕνρο με 3-2 (3-6, 2-6, 6-4, 7-5, 7-5).

1978: Με δύο γκολ του Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ η Πολωνία του Γιάτσεκ Γκμοχ νικά με 3-1 το Μεξικό και τερματίζει πρώτη στον 2ο Όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πάνω από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία που μένει στο 0-0 με την Τυνησία. Την ίδια ημέρα η Ιταλία νικά 1-0 τη γηπεδούχο Αργεντινή με γκολ του Ρομπέρτο Μπέτεγκα και τερματίζει πρώτη στον 1ο Όμιλο.

1967: Ο Ολυμπιακός του Μάρτον Μπούκοβι εξασφαλίζει μαθηματικά τον τίτλο στην Α’ Εθνική για δεύτερη διαδοχική σεζόν, με το εντός έδρας 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ που διατηρεί τη μεταξύ τους διαφορά στους τέσσερις βαθμούς, μία αγωνιστική πριν το τέλος.

1959: Η Δόξα Δράμας προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για τρίτη φορά μέσα σε μια εξαετία, νικώντας με 2-1 τον Πανιώνιο στον ημιτελικό που διεξάγεται στο γήπεδό της.

1956: Τα αγωνίσματα της ιππασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης αρχίζουν αυτήν τη μέρα στη Στοκχόλμη, αφού οι Αυστραλοί διοργανωτές φοβούνται την πιθανή μετάδοση ασθενειών από τα άλογα των διαγωνιζομένων. Το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην πόλη της Αυστραλίας από τις 22 Νοεμβρίου έως και τις 8 Δεκεμβρίου.

1954: Ο Κώστας Μουρούζης κάνει ντεμπούτο με την Εθνική ανδρών, στη νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας με 90-76 στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος της καριέρας του θα καταγράψει συνολικά 25 συμμετοχές με το εθνόσημο και θα πετύχει 242 πόντους.

1944: Ο Τζο Νάξαλ των Σινσινάτι Ρεντς γίνεται ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ, σε ηλικία 15 ετών και 316 ημερών.

1934: Η Ιταλία κατακτά το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στα εδάφη της, νικώντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 2-1 στην παράταση. Οι Τσεχοσλοβάκοι, οι οποίοι εκφράζουν παράπονα για εχθρική διαιτησία, ανοίγουν το σκορ με τον Πουτς στο 70′, ο Όρσι ισοφαρίζει στο 82′ και στο 95′ ο Σκιάβιο χαρίζει το τρόπαιο στη Σκουάντρα Ατζούρα. Η επικράτηση της Ιταλίας έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον δικτάτορα της χώρας, Μπενίτο Μουσολίνι. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο Τσεχοσλοβάκος, Όλτριχ Νέγεντλι, με πέντε γκολ.

1907: Αρχίζει ο μακρύτερος σε απόσταση αγώνας αυτοκινήτων στον κόσμο, με εκκίνηση από το Πεκίνο και τερματισμό στο Παρίσι. Νικητής θα αναδειχθεί ο Ιταλός πρίγκιπας Σκιπιόνε Μποργκέζε, ο οποίος θα φτάσει στη γαλλική πρωτεύουσα στις 10 Αυγούστου.

1887: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Ρίτσαρντ Λίντον. Ήταν κατασκευαστής μποτών και παπουτσιών και προμήθευε την πόλη Ράγκμπι, την γενέτειρα του αθλήματος που πήρε την ονομασία της. Θεωρείται ο εφευρέτης της πρώτης μπάλας ποδοσφαίρου από ελαστική φούσκα, που αντικατέστησε την μπάλα από κύστη γουρουνιού. Την παρουσίασε μαζί με τον Γουίλιαμ Γκίλμπερτ στην Μεγάλη Έκθεση του Λονδίνου το 1851.

1829: Στις 19:56 δίνεται στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου η εκκίνηση του 1ου Κωπηλατικού Αγώνα μεταξύ των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, που θα βρει νικήτρια την οκτάκωπο της δεύτερης. Ο αγώνας θα επαναληφθεί το 1836 και από το 1856 διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο, με εξαίρεση τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και το 2020, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News